Esenţele tari se păstrează în sticluţe mici. / Coco Chanel
Cam așa și cu micuțul stat Andorra, loc unde natura e superbă, operele omului medieval asemeni, muzeele și bisericile abundă și uimesc, mai ales Muzeul Parfumului și al Miniaturilor. Cel puțin așa spun cei ce le-au văzut.
Se mai spune că dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, povestește cu El planurile tale de viitor! Încep să cred că este adevărat: întâlnirea AFA din martie la poalele munților Făgăraș, un lung circuit prin Balcani, majoritar în Grecia, un scurt popas la Istanbul, plus alte câteva vise mai mici, toate au zburat cu regret din planurile noastre. A rămas o ultimă speranță, circuit Spania, în septembrie! După dansul drăcesc al minusculului Covid-19, se pare că Dumnezeu s-a înveselit prea mult ascultând planurile mele așa că aproape sigur, 90%, va trebui să schimb biletele de avion și să anulez iar o lungă listă de cazări.
Pentru Spania aveam în plan și o scurtă vizită într-o zonă interesantă, la frontiera dintre Spania și Franța, în Principatul d’Andorra cum i se spune oficial, Principat de les Valls d’Andorra / Principatul Văilor Andorrei sau simplu, Andorra (obligatoriu cu doi de r). Ideea mi-a venit când îmi conturam pe hartă un traseu prin Spania și am început să caut, de curiozitate ?, informații despre această țărișoară despre care nu știam decât că este un paradis fiscal (aveam să aflu că a fost). Iată ce am aflat, pe scurt:
-Țara are o suprafață de 468 km² și o populație estimată la aproximativ 80.000 de locuitori.
– Andorra este un nume frumos, sonor, provenit se pare de la arabul ad-darra însemnând pădure, așa cum i-au zis maurii în sec. VIII când au invadat Spania și deci și actuala Andorra.
–Drapelul Andorrei este tricolor, aceleași culori ca și drapelul nostru dar așezate invers. Dar are și o stemă care-l diferențiază de al nostru și care a fost aplicată în 2001, în urma discuțiilor dintre noi și ei (plus Ciad), pentru asemănarea drapelului.. Sub stemă este deviza Virtus unita fortior / Virtutea unită este mai puternică.
-Locuitorii din Andorra ocupă locul patru ca speranță de viață (84 de ani, locul 3 în lume),
-Are o istorie interesantă, legată de Carol cel Mare, ca de altfel și alte state balcanice. Carol fiind cel care i-a răsplătit pe andorrani cu ceva drepturi și teritorii, pentru ajutorul dat în lupta cu berberii din Africa de Nord, maurii. Cel care a primit carta drepturilor de la Carol cel Mare a fost un nobil care, la rândul lui, a făcut un schimb, pământuri contra documentul carolingian, cu episcopul din La Seu d’Urgell, localitate din Catalonia. Istoria e întortocheată, o găsiți și aici, important că în luptele pentru teritorii și putere, cu timpul s-a ajuns la un consens între biserică / Catedrala Seu d’Urgell și Franța, astfel că în urma edictului din sec. XIII, atât episcopul catalan cât și regele Franței, își împărțeau suveranitatea comună și simultană asupra Andorrei! Cu ceva aventuri, situația este la fel și acum, Andorra este un stătuleț condus de episcopul de Seu d’Urgell împreună cu președintele francez, azi Macron! Dar să nu vă închipuiți că se calcă pe picioare într-un birou. Nu! Un an conduce episcopul, un an francezul, adică an par/ an impar, așa să nu încurce treburile ?. Faza cea mai serioasă, prinții ăștia – am uitat să vă spun că politic Andorra este Principat Parlamentar Suveran – iau salarii pentru anul în care conduc: 1000 de dolari francezul (bănuiesc că-i dă doamnei Macron) iar episcopul este plătit în natură, adică 6 bucăți de brânză, 6 șunci și 6 găini! Anual, nu lunar! Mă rog, n-o vedeam pe madam Macron jumulind găinile! Oricum, tot prinț de Andorra să fii ? deoarece nici unul, nici celălalt nu muncesc aici, ei păstrează mai mult tradiția! Andorra este condusă practic de șeful guvernului.
-Statul care a declarat război Germaniei în 1914 ? deși avea o armată de 10 soldați (o glumă cumva, dar reală), azi este membru ONU! De fapt n-a fost niciodată în război cu Germania dar, fiind atât de mic, a fost uitat la semnarea Tratatului de la Versailles, așa că a încheiat pacea cu Germania abia în … 1957! Azi armata Andorrei are 12 militari, toți ofițeri neremunerați, se administrează din donații și muniția este folosită doar la salvele trase cu ocazia sărbătorilor și vizitelor oficiale. Se spune că între două nu te plouă și cam asta e cu Andorra: e păzită de doi coloși, Franța și Spania☺! Totuși în caz de dezastre naturale sau orice alt pericol, toți bărbații andorrani sănătoși sunt obligați să servească țara în momentul în care sună alarma!
-Limba oficială, istorică, este catalana, sunt foarte mândri de asta dar se vorbește foarte bine și franceza, spaniola și portugheza. Rar engleza deși majoritatea locuitorilor o înțeleg, deci fumurile franceze i-au atins și pe andorrani! Cu toate că iubesc catalana (doar școlile cu predare în această limbă sunt de stat), andorranii nu recunosc că ar fi catalani. De altfel statul Andorra este recunoscut ca foarte vechi și amintit în istorie cu ocazia trecerii lui Hanibal prin Pirinei, în drumul către Roma. Și scormonind adânc prin istorie, se pare că triburile care au locuit pe aici în vechime chiar nu erau catalane.
-Andorra nu este membru UE dar folosește ca monedă euro, avantajul turiștilor și beneficiază de scutirile de taxe! Dar ca orice pitic, are mândria lui: este în pregătirea emiterii unei monezi proprii. Spune MAE: Andorra nu face parte din Zona unică de plăţi în euro (SEPA), prin urmare se percep comisioane la plata efectuată prin card bancar. În Andorra sunt acceptate majoritatea cărţilor de credit europene şi nord-americane.
-Andorra nu are nici un aeroport (este una din cele cinci țări din lume fără așa ceva) și nu are nici căi ferate. Are 320 km de drumuri, nu autostrăzi (anul 2019) din care ¾ asfaltate. Cu toate astea turismul este impresionant. Se spune că nici post propriu de televiziune nu are dar n-am verificat informația.
–Turismul, la care Andorra s-a angajat cu toate forțele cam de prin anii 1960, aduce (sau aducea înainte de Covid-19), un venit bunișor la PIB. Andorra s-a profilat pe turismul rural dar și pe cel al sporturilor de iarnă, pârtiile de ski din Vallnord, chiar și pentru pasionații de snowboarding. Vallnord are trei stațiuni de schi unice într-una – Arcalis, Pal și Arinsal – care oferă pârtii pentru toate tipurile de schiori, după experiență. Are rețea de telecabine care leagă majoritatea pârtiilor dar și o telegondolă ce duce în alt sat, La Massana. Sau se poate schia excelent la Grandvalira, o altă zonă bine modernizată pentru sporturile de iarnă. De fapt iarna este destul de aglomerată Andorra și prețurile cazărilor în special, sunt mari. În 2010 Andorra a candidat la la organizarea jocurilor olimpice de iarnă dar Comitetul Olimpic nu a fost de acord. Vara vin amatorii de drumeții pe munte sau pasionații de istorie, Andorra având nenumărate case și biserici interesante, chiar în capitala ei, Andorra la Vella. Una dintre acestea este clădirea actuală a guvernului, Casa de la Vell construită în sec. XVI și care este renumită pentru frescele ei dar și pentru dulapul cu șapte chei în care cele șapte comune ale statului își țin arhiva, fiecare având cheia proprie.
–Andorra la Vella / Andorra cea Bătrână, capitala Andorrei, este situată la altitudinea de 1.023 m peste nivelul mării, cea mai mare dintre toate capitalele Europei, conform Cartea Recordurilor. Dar și cea mai mică la numărul de locuitori, în jur de 25000.
–Cel mai mare complex spa din Europa, Centrul Termoludico Caldea, se află în inima capitalei Andorrei. Se întinde pe o suprafață imensă, ultramodern ca arhitectură și dotări. Folosește apele termale din zonă, bogate în sulf și azot, cu temperaturi de până la 66°C. În aceeași zonă se află și Centrul Inuu al cărui obiectiv principal este o abordare individuală a fiecărui client. Adică un specialist prescrie programele optime de tratament pentru fiecare client.
-Andorra are câteva muzee interesante care, spun cei ce le-au vizitat, merită câte un popas. Muzeul Național de Automobilism, Muzeul Parfumului sunt doar două dintre cele care dau farmec acestui micuț stat, microstat în documente, din munții Pirinei. Interesant cred că este Muzeul Tutunului, mai ales că înainte de dezvoltarea turismului, tutunul a fost principala sursă de trai a andorranilor, alături de creșterea oilor. Deși nu suntem fumători, astfel de muzee ne plac, cel din Kavala fiind unul dintre cele care ne-au atras în mod deosebit.
–Gastronomia andorrană se zice că este grozavă. Este pe tipar catalan la care s-au adăugat influențele franceze și spaniole. Vara se spune că poți mânca bine și relativ ieftin. Deja îmi făcusem o listă cu câteva mâncăruri zise locale dar cred că voi rămâne cu lista până în vara viitoare!
– Pentru români, intrarea în Andorra se face pe baza pașaportului sau a CI, fără viză. Sistemul de sănătate este bine pus la punct dar nefiind în UE cardul de sănătate nu este recunoscut. Trebuie o asigurare privată. Pentru un accident, prima consultație / tratament este gratuit apoi restul se plătește.
– Pentru cei care vizitează Spania și aterizează la Barcelona, este ușor de luat un autobuz spre La Seu d’Urgell și de acolo un altul spre capitala andorrană. Așa îmi propusesem și eu să procedez căci între Barcelona și Andorra la Vella sunt aproximativ 200 km.
Andorra este o curiozitate politică care ar trebui să fie păstrată./Napoleon Bonaparte
Despre Andorra se pot spune încă multe. Mai ales despre locurile unde se pot petrece una sau mai multe zile de vacanță, după gusturi, tradiții și obiceiuri. Pentru mine și soțul meu am apreciat că o zi întreagă între două nopți petrecute în Andorra, ar fi suficient să vedem cam tot dacă ne organizăm bine traseul. Deocamdată cred, de fapt aproape sigur, rămâne doar o poveste, un vis amânat de pandemia actuală. Dacă visul va deveni realitate, mă voi întoarce aici pe blog cu impresii personale și poze. Sper ca până anul viitor să nu uit că în Andorra nu trebuie să spun ceva de bine despre spanioli, doar despre andorrani …☺! Mi-am învățat lecția în Portugalia!
Călătorii frumoase și documentate să aveți!
Toate pozele sunt preluate de pe pixabay și ghiduri internet.
https://youtu.be/0ufg_dEIfE8