Astăzi dimineață, deschizând Fb-ul, am găsit această minune, retransmisă de un coleg de site turistic comun, căruia îi mulțumesc căci așa m-a forțat cumva să zbor spre acest blog cu o temă pe care o aveam de ceva timp în minte. (Câte teme pentru blogurile mele am eu în căpșor, nu vreți să știți …..).  Nu știam cine e autorul dar merită felicitări și o sticlă de ceva bun. Între timp, de frică am făcut săpături și am aflat că vine de pe pagina No tulai Doamne !  

Pur și simplu privind poza mi-am amintit de un zbor de noapte când încă pe pistă fiind, cineva a spus tărișor și cu o voce de paznic de harem:

  Iese fum în cabină!!!

Noroc că nu toți eram somnoroși. Erau doar luminile de pe pistă care dansau vrăjitorește în interiorul cabinei avionului nostru.  Așa și cu poza aceasta care mi-a însoțit cana de cafea și mi-a luminat dimineața.

Dar să trecem de situațiile amuzante trăite de unii dintre noi, de bancuri, caricaturi  și să abordăm cumva acest subiect fierbinte pentru mulți oameni.

Zborul cu avionul!!  Necesitate pentru cei mai mulți omeni care se deplasează pe distanțe mari, pentru unii coșmar, pentru alții o plăcere să vezi lumea de sus, să fii deasupra norilor pufoși, să admiri răsăritul și apusul printre picăturile de apă, să-ți imaginezi ce fac oamenii acolo jos unde steluțele de lumini prin negura nopții indică ceva necunoscut dar locuit de om, să-ți aduci aminte de legenda lui Icarus, de Leonardo da Vinci sau de curajul lui  Vuia.

Sunt destui cei care au mare teamă de a se urca într-un avion. Acum ce să zic, și eu am un gând negru la începutul unei astfel de călătorii dar e doar un gând micuț pe care-l alung în cel mai întunecat loc al creierașului meu nebun. Recunosc însă că am avut mari temeri de acest mijloc de transport, l-am ignorat un timp,  până să mă urc la bord prima dată. Apoi acolo sus, totul a dispărut ca prin farmec și m-am simțit confortabil, tocmai eu care am frică de a merge pe o pasarelă la 2m de pământ!!! E drept că până acum nici n-am avut experiențe neplăcute în zbor. Deși dacă stau să mă gândesc, cu mașina am avut câteva dar tot ador să plec în vacanțe cu auto propriu, pe scaunul mortului că de, e cel mai comod loc și de unde se cârcotește bine la adresa șoferului ?. Cam așa și cu avionul, am o pasiune pentru zboruri nu foarte lungi.

Problema stresului în cazul unei călătorii cu avionul este totuși o chestie de luat în seamă, la modul serios și nu în bătaie de joc.  Sunt două categorii de oameni: cei care nu au nici o problemă de sănătate doar că și-au creat singuri teama de zbor, aviofobie  și a doua categorie, cei care n-au temeri legate de  călătoria în interiorul păsării cu cioc de metal  dar din motive medicale le este interzis zborul sau sunt  doar atenționați de posibile situații neprevăzute legate de afecțiuni aparent banale. Despre câteva aspecte legate de aceste cazuri voi croi un articol separat, desigur doar informativ căci situația medicală, riscuri, prevenții legate de zbor le poate face doar un medic (autentic!!).

Acum nu vreau să sperii pe nimeni. Și eu am destule probleme de sănătate dar nu din acelea care mi-ar pune viața în pericol dacă aș zbura un timp limitat și, din câte știu sigur până la această dată, n-am probleme psihiatrice care să-i poată afecta negativ pe ceilalți pasageri din avion, tren, ferry, etc. Deci călătoresc cu avionul dar respectând câteva din reguli. Și cel mai important, nu-mi este teamă când mă urc în avion !

Vă pot însă recomanda, celor care încă nu știu dacă e bine, dacă vor sau nu să se urce într-un avion, să nu se gândească la posibile întâmplări ale destinului cum că ar fi o deturnare sau că se defectează motorul. Gândiți-vă doar că trecerea de pietoni din orașul vostru este un risc asumat muuuult mai posibil a se împlini, Doamne ferește !!

Și dacă aveți temeri preconcepute și totuși vă doriți sau e necesar să zburați căci doar așa vă împliniți visele turistice, există o posibilitate de a vă testa și cumva poate chiar trata de acest stres, jumate imaginar. Apelați cu încredere la o școală de pilotaj care oferă și servicii pentru voi, anume

SIMULATORUL   TERAPEUTIC PENTRU  TEAMA DE ZBOR !  

Ei bine, avem și noi în România așa ceva, sigur în București și Cluj, nu știu dacă în alte orașe mari. Apelând la serviciile lor, contra cost, puteți achiziționa pachetul maxim care conține discuții cu psihologul specialist ce pregătește și personal navigant, discuții cu piloți și însoțitori de bord, un zbor cu un avion de agrement și, cel mai interesant din punctul meu de vedere, simularea unui zbor pe un avion foarte bine cotat, de mari dimensiuni când vei experimenta alături de personal navigant  zborul în condiții normale, situații speciale dar și de urgență !! Dar sunt și pachete de ½ oră doar pentru a zbura într-o capitală exotică fără viză de intrare în țară ? și fără teama că nu nimeriți pista!!! Vă dați seama că piloții doar simulează, avionul neridicându-se de la sol, simulează și situațiile  dramatice ce pot apare în zborul la 10 000 m și asta pentru voi cei fricoși. Acest test însă îl face  și personalul navigant care n-a zburat șase luni !! Prețul per pachet variază în funcție de categoria aleasă, cam  între 50 și maxim 200 €, din informațiile mele.

Acum să nu credeți că acest curs face minuni chiar cu oricine dar în majoritatea cazurilor da. Gândiți-vă că aproximativ 40% din totalul călătorilor cu avionul au teamă de zbor și unii călătoresc așa doar de mare nevoie!  Dar întotdeauna, când nu sunt probleme medicale reale, voința și gândirea pozitivă rezolvă cu bine fobiile.

(Wow, mi-aș dori să am mare frică de zbor și să încerc acest simulator!! Nu spuneți că mă pot duce și așa, ar fi păcat de banii dați dacă n-am teamă și idei morbide, căci farmecul simulării unei urgențe în zbor ar fi fad pentru mine ?.  Deși poate mă mai gândesc și mă voi familiariza cu ruta și aeroportul din New York să zicem, că pentru a deveni pilot mi-a trecut vremea ??)

Pentru că hoinărelile prin lume presupun timp prețios ce se poate câștiga zburând cu avionul, pentru că un site pe care l-am urmărit mi-a fost de mare ajutor în ceea ce privește informații diverse, unele tare haioase (ex. cică jumătate din pasagerii celibatari adevărați sau închipuiți își găsesc iubirea vieții în timpul zborului   sau cea care spune că din chestionarea călătorilor, ⅔ din pasagerii care se spovedesc drept îngroziți de zbor ar fi femei dar în realitate nu e așa, doar că femeile sunt mult mai sincere ??), vi-l recomand cu drag www.fricadezbor.ro  

[ n.a. între timp, februarie 2020 am mers la un seminar al FricaDeZbor, v-am povestit. Vă jur că din curiozitate m-am dus dar merită]

Zbor lin să aveți!

Dacă ai impresia că aventura este periculoasă, încearcă rutina. Este  letală !! P.Coelho