Vă spuneam la finalul celui de al doilea articol “Cash sau card în vacanțe ? Preferabil ambele !” că am evoluat în folosirea cardurilor mai noi întrate de ceva timp şi în folosinţa românilor și pentru asta îi mulțumesc fiului meu care și-a încurajat bătrâna mamă ?. Până la pățania cu datele furate și încercarea de fraudare a cardului, eram convinsă că eu nu trec prin așa o belea. Ei bine am pățit dar am avut noroc că hoții n-au reușit să-mi ia bănuții. Însă beculețul s-a aprins și grijile la fel. Fiul meu folosea deja un card comandat prin Marea Britanie și mă tot îndemna să-mi comand și eu unul. Refuzam, mă gândeam că sunt prea expirată să folosesc așa ceva. El insista dar nu direct ci îmi tot spunea așa ca o conversație de umplutură ? pe unde și cum a folosit acel card. Psihologic metoda a dat rezultate și într-o dimineață la cafea iau taurul de coarne (ăla de pluș de se juca cu el cățelul), îmi fac cruce de trei ori că așa e modern și… descarc aplicația în telefon și mă pun pe comandat card !! Care card?! Revolut desigu !
Revolut , prima mea alternativă digitală și cea de care m-am îndrăgostit, sper iremediabil. Este un cont virtual la care se atașează un card fizic – eu am primit MasterCard – sau un card virtual și se folosește printr-o aplicație pe telefon. După ce am descărcat aplicația pe telefon și mi-am făcut contul, am transferat 50 lei din care 27 lei au fost retrași ca taxă de transport a cardului fizic, primul card fiind gratuit. Când s-a deschis Revolut România cardurile au fost date o perioadă şi cu transport gratuit dar eu deja eram veterană la folosirea lui. După cam două săptămâni a venit și cardul acasă în cutia poștală. L-am activat – se poate activa contul și imediat după creare și folosi cu un card virtual – și am verificat soldul. Erau cei 23 lei rămași după retragerea taxei de transport. Revolut are două tipuri de carduri prepaid cu numele posesorului pe ele, sunt carduri embosate astfel că poate fi folosit şi în mediul electronic dar şi imprinter, unul este Standard iar celălalt Premium. Cardul Standard, cel pe care îl folosesc eu , este fără taxe de administrare, îmi permite transfer instant de bani din contul de card românesc în cel al Revolut și chiar sume mici, astfel că pot transfera să zicem 50 lei sau mai mult stând la rând la supermarket ca apoi să plătesc cu acest card și astfel să-mi protejez cardul de bază. Plățile la comercianți sunt gratuite ca în tot sistemul, retragerile de numerar sunt fără taxe pentru anumite limite la orice ATM din țară și străinătate. Este excelent pentru plăți și transfer de bani dar la retrageri ATM mai puțin deoarece se pot face retrageri fără comision în limita a 200 € lunar. Peste această limită se aplică un comision. Transferul bancar de pe cardul românesc este fără comision din partea Revolut în intervalul luni – vineri dar cu un procent nu prea mare sâmbătă – duminică și în zilele nebancare din Marea Britanie. Este foarte bun mai ales pentru cei care călătoresc mult și au nevoie de schimburi valutare, la Revolut conversia este foarte avantajoasă , cursul interbancar este mult mai mic decât cel al băncilor. Problema este că o conversie făcută în zile lucrătoare bancare este gratis iar în celelalte este taxată cu 2% . De aceea e bine de făcut schimbul în moneda țării pe care o vizitezi şi cumva în zile lucrătoare, operație foarte simplă de pe telefon, din aplicație.
Foarte important, pentru ca aplicația Revolut să funcționeze și cardul să nu fie blocat este ca telefonul pe care este descărcată aplicația să fie deschis și aplicația GPS pornită. În caz contrar Revolut blochează cardul dacă se încearcă folosirea lui, fiind considerată fraudă sau furt de card. Deci atenţie, cine foloseşte cardul cu protecție trebuie să aibă la el şi telefonul cu aplicaţia Revolut.
Aplicația Revolut permite transfer instant de bani către un alt posesor de card Revolut, totul se face din aplicația de pe telefon. Trimite mesaj pentru fiecare sumă retrasă din cont și de asemeni soldul contului mereu actualizat. Permite blocarea cardului fizic în caz de pierdere dar se poate folosi contul cu un card virtual până la primirea noului card de plastic, condiția de siguranță fiind ca după orice plată acesta să fie blocat. Contul Revolut se poate încărca fie prin transfer bancar obișnuit, operație care necesită timp de transfer și comision, fie, cel mai convenabil, direct din aplicație prin serviciul top-up, plată online, pe loc, din cardul de bază în contul de pe Revolut.
Pentru cei care călătoresc foarte mult este indicat cardul Premium. Acela se livrează gratis, foarte rapid prin curier și nu prin poștă, are însă o taxă lunară 6.99 £, oferă asigurare medicală de călătorie, dublarea sumei de numerar ce se poate extrage la ATM, livrare gratuită oriunde în lume indiferent de adresă și, un lucru foarte bun, posibilitatea de a-ți face carduri virtuale de unică folosință. Şi are şi alte facilităţi pe care nu le trec aici pentru că nu ştiu cum se aplică, de exemplu asigurarea telefonului pe care este aplicaţia sau folosirea doar 30 de zile de probă. La ambele carduri sunt destule facilități gen depozite – Vaults – adică economisire de bani pentru anumite scopuri, poți face plăți în 25 de valute la un curs foarte apropiat de cel al BNR, poți converti banii din aplicație în orice moment sau când consideri că ai un curs valutar foarte avantajos, poți cumpăra criptomonede, multe alte facilități care sunt explicate pe site și blogul Revolut.
Până acum n-am avut probleme cu folosirea acestui card, în țară îmi plătesc toate facturile transferând mereu, instant, suma de care am nevoie. Nu cred că în timp nu voi avea și eu necazuri, de aceea, din moment ce m-am dedat la miere, am ales să-mi fac și alt card de acest tip.
Eu am fost foarte mulţumită de el în Portugalia şi Bulgaria, în Turcia nu l-am folosit pentru că telefonul pe care am aplicaţia l-am avut închis dar promit să-l încerc peste două luni când ajung iar acolo. Din păcate la vacanţa din Grecia l-am uitat acasă ? dar cum nu aveam bani pe el căci îl încarc când am nevoie să fac plată, n-a fost un mare necaz.
TransferWise este un card puțin mai scump decât Revolut și ceva mai greoi la încărcat dar de când îl folosesc, aici și afară, și-a făcut treaba bine. Recunosc că îl folosesc rar, am o mică sumă în cont pentru cazul în care nu ar merge Revolut.TransferWise se obține aproape la fel cu cardul Revolut doar că se cer mai multe date despre adresa de domiciliu, adică un act de identitate și copia unei facturi sau un extras de cont bancar. Pentru România și alte puține state alimentarea cardului se face doar prin transfer bancar și asta presupune un mic comision, foarte mic în comparație cu cel al băncilor clasice, în acest moment de maxim 0.2% . Se poate activa alimentarea prin cont de card românesc după un transfer de bani internaţional dar cum până acum n-am avut ocazia, am rămas la prima metodă. Este fără taxe pentru plăți din cont, gratis pentru retragere de la ATM în limita a 200 € lunar, la fel ca şi Revolut Standard, se plăteşte un comision la conversie valutară, în acest moment între 0.35 şi 2 %.
Mi-a plăcut că poţi iniţia o plată dar poţi trimite banii când doreşti într-un interval de câteva zile fără să reiei toate operţiunile anunţând însă că plăteşti mai târziu. Când definitivezi transferul, dai doar o tastare scurtă şi un anunţ către TW, “am trimis banii “ iar sistemul îţi răspunde că banii ajung la destinatar la ora sau ziua x.
Transferul de bani trece printr-un cont TransferWise deschis în România, apoi sunt distribuiţi destinatarului ales de tine numai în moneda locală a ţării de destinaţie. Conversia valutară se face la nivelul ratei medii a pieţei, mid-market cum o numesc specialiştii şi nu acea rată de schimb cu care suntem obişnuiţi la casieriile băncilor sau caselor de schimb valutar. Tot ce presupune un schimb valutar prin TransferWise este afişat, astfel că ştii dinainte de finalizarea operaţiunii cât plăteşti.
Se pot face transferuri rapide de bani în contul unor destinatari care nu au cont la TW. Informaţii detailate, îndrumare pentru deschidere cont şi alte sfaturi sunt uşor de găsit pe site-ul TW, acestea sunt însă doar în limba engleză.
Cardul TransferWise nu l-am folosit atât de mult ca pe Revolut dar sunt mulţumită şi de el, am plătit facturi tocmai pentru a-l verifica.
Şi se bârfeşte că ANAF nu are acces la aceste conturi să le blocheze….
Acestea sunt cele două carduri din Perfidul Albion pe care le folosesc frecvent acum şi pot spune cu plăcere, mai ales Revolut. Aveam să constat la ambele că nu este greu să le foloseşti dacă te documentezi bine şi ai curaj, mai ales că poţi face simulări cu sume mici. Şi că omul învaţă la orice vârstă, dacă doreşte ! Poate voi încerca şi altul, nu ştiu deocamdată dar am învăţat deja ce valoare au vorbele eu niciodată… ! Am aflat de o altă aplicaţie pentru carduri, Curve ! Ei bine pe aceasta nu o voi folosi, never !!!….?….. Dar dacă stau bine și mă gândesc la cartea pe care o citesc în prezent despre viitorul omului şi omenirii, nu vă pot jura că nu trec și la acesta ?? ! Încă sper totuşi să rămân la ce am ca materie cenuşie şi metode plată….
Cate informatii!!!! Multumesc! Ai reusit sa faci lumina in mintea mea cu acest revolut. Sa vad acum cum e cu banca mea(Transilvania) si cum as proceda. Mi-ai aprins un beculet!
Banca ta ? și a mea a început de ceva timp să comisioneze tranzacțiile. Un timp era free. E drept că merg șnur transferurile instant și pe Revolut și pe Monese. Mă gândesc să trec la singura bancă ce nu ia comisioane la aceste transferuri instant.