O cazare care mi-a plăcut în Bulgaria și care a rămas pe lista mea permanentă, fie de a reveni acolo dacă avem de făcut popas prin zonă, fie de a o recomanda prietenilor. A fost un popas de o noapte în drum spre Grecia dar merită chiar mai mult, zona este superbă de colindat la pas. Noi am plecat în concediu într-o după amiază, la finalul ultimei ore de program la serviciu, așa că locația n-a fost deloc aleasă întâmplător.

Am stabilit o limită de km pentru acea zi și, în funcție de traseul ales pentru traversarea Bulgariei, aveam mai multe variante, cea rămasă fiind Lovech. Am căutat pe Booking.com și singura cazare decentă, liberă pentru acea noapte era la această locație. Am rezervat imediat deși prețul era puținel peste ce doream eu dar notele vizitatorilor, pozele și locația pe hartă m-au convins și nici nu m-am mai gândit să vânez alta cazare în timpul rămas până la acel sfârșit de săptămână cu vineri 13!

Drumul inițial îl stabilisem prin Plevna dar am renunțat, nu aveam timp să vedem mare lucru așa că atunci când pe drumul urmat, E 83 am văzut indicator spre Levski, am ignorat-o pe vorbăreața Sophia și am luat-o pe acest drum local 301, până la destinație. Sophia a înțeles că șefii suntem noi și a afișat noul traseu. Drumul a fost bun, în unele zone chiar mai bun decât europeanul, în altele, puține, cam denivelat și cu câteva gropițe. Oricum, acesta este drumul pe care trebuie să-l urmați dacă vreți să vizitați peștera Devetashka, am întâlnit indicatorul către ea. GPS-ul ne-a dus în Lovech, întâi pe bulevardul Bulgariei apoi pe ulița Targovska (am notat să nu uit), peste pod, apoi pe ulița Ivan Drasov a hotelului și tocmai când ne întrebam dacă avem minte să ne luăm după mica Sophia căci drumul părea a se înfunda, vedem în față clădirea cu firmă și constatăm că noi eram de fapt la două roți de parcare. Victorie, căci Lovech-ul vechi are niște străduțe bune pentru concursurile de orientare turistică!

Booking.com

La recepție o tânără numai zâmbet, formalitățile foarte repede, plătesc și mă conduce la etaj unde îmi prezintă o cameră – în care am și rămas – dar îmi propune să văd și o cameră cu balcon. Nu m-a interesat căci nu aveam să stăm aici mai mult de 14 ore iar camera era cea pe care o văzusem în poze, suficient de mare, cu vedere la parcare, la râu și munte. Recuperez șoferul, luăm strictul necesar din mașină, facem pozele necesare, refacem ținuta și coborâm în curtea locației să mâncăm, ei având și o mehana.

Camera în care am stat este la etajul unu, este mare, luminoasă, cu trei geamuri duble. Ușa de la intrare în cameră este dublă, deci de fapt două uși așa că nu am auzit nimic de pe hol.

Un pat matrimonial ne aștepta în zona mai înaltă a camerei iar în partea din față un colțar curat, mare, cu piele sintetică și o măsuță joasă făceau șederea foarte plăcută. Televizor cu ecran plat, nu prea ne-am uitat dar pot să spun că avea trei canale românești dar toate de muzică populară. Patul era acoperit cu o cuvertură lucrată manual la croșetă, culoare albă iar perdelele de asemenea creau o atmosferă caldă. Dulap de haine încăpător, comodă pentru valiză, minifrigider cu pahare curate pe el, oglindă bună pe perete și câteva tablouri pictate frumos completau camera. Patul și noptierele erau separate de restul camerei printr-un ornament din lemn de nuc, am înțeles că puțin stilizat dar după moda din secolul trecut. Pe fiecare parte a patului erau covorașe pe parchetul de lemn masiv, bine montat și lustruit. Veiozele mai moderniste în schimb lustra este tot de lemn de nuc. Aerul condiționat funcțional, l-am dat puțin pe căldură.

Pe peretele unde este ușa băii, un frumos șemineu funcțional parcă ne îmbia, cu atât mai mult cu cât aveam lemne pregătite și setul de instrumente pentru jar.

Baia, aici a fost o mică problemă. Camera de baie, perfectă dacă era doar cu duș dar avea o cadă mare, gen jacuzzi dar cu sistemul defect, plus că avea și o mică spărtură. În rest, chiuveta și wc-ul curate, prosoape albe și plăcut mirositoare, articole de toaletă. Așa cum spuneam, din cauza căzii oricum inutile, spațiul de acces la wc și chiuvetă era mult prea mic dar nu atât încât să fugim în pădure ?. Am aflat de curând că baia a fost renovată și spațiul reorganizat, plus cada buclucașă a fost și ea înlocuită.

La parter, sub scară se afla masa de călcat pentru cine are nevoie iar hotelul oferă și serviciu de spălătorie.

La subsol este mehana dar au mese și în curtea frumos aranjată. Noi am servit cina și micul dejun în curtea curată, plină de flori. În restaurant nu am intrat căci seara era o petrecere privată și nu se putea fotografia iar dimineață ne-am grăbit puțin iar acolo serveau MD ceva turiști străini, vârstnici, cazați în altă locație.

Pentru MD au 6 meniuri, par destul de bogate, noi am optat doar pentru clătite, spre marea mirare a ospătarului care ne-a întrebat de trei ori dacă doar atât. După ce le-am văzut pe masă, alături de paharele cu suc de portocale – de la cutie desigur – am zis bine ca am comandat doar atât căci erau destul de mari. Și au fost foarte bune și aduse repede de la bucătărie.

Pentru că restaurantul este tot al lor, cred că pot spune că a meritat să luăm cina la ei. Eu am comandat miel – bun dar nu ca cel grecesc – porția a fost suficient de mare și carnea bine preparată. Soțul a comandat ceva specific local, cam gen frigăruie pe pâine de casă cu mirodenii, n-am reținut numele dar bună și foarte mare. La mine a mers și o aromată salată de fructe. De băut, rachie locală bună – am fost informată – și vin local, bun, l-am gustat. Tot a costat cam în jur de 15 € pe notă. Am fost serviți bine și repede de frumoasa fată de la recepție, foarte simpatică, care ne-a povestit că a fost și ea în România să vadă unde a trăit, cine altul decât Dracula! Și care se străduia să vorbească românește !

Noaptea a fost liniște, doar susurul apei Osum se auzea dincolo de parcare. Dimineața aveam să constatăm că erau destule camere ocupate de turiști străini.

Este o locație bună, curată, cu o parcare suficientă pentru cele 11 camere, patronii spun că-i supraveghată, podul acoperit este la cam 500 m, tot așa și muzeul etnografic, este aproape de cetate, de centrul orașului, foarte aproape de hamamul azi muzeu și pe care l-am vizitat a doua zi dimineață. Vă puteți înțelege foarte bine în engleză.

Este o locație pe care o recomand. O am deja pe listă pentru un popas în vara asta, probabil două nopți, deși prețurile au crescut binișor în zonă. Dar și nota ei pe Booking.com a ajuns azi la 9.2 pentru servicii, semn că patronii sunt oameni serioși.

Dacă vă place, harta de mi sus vă permite să intrați direct pe Booking.com și să alegeți o cazare bună în Lovech, fie la Family Hotel Varosha 2003, fie la altă locație. Doar fixați datele sejurului direct pe widget și dați Căutare. Succes!