Bulgaria, o fostă țară comunistă din Balcanii de sud-est, este azi o destinație aparte pe harta turismului mondial, o destinație deosebită nu doar pentru litoralul său atât de apreciat de români în special, cât mai ales pentru restul teritoriului ei, zona montană care oferă frumoase vacanțe de iarnă dar și de vară. Bulgaria are un trecut de care este mândră și de care știe să profite din plin. De aceea nu e de mirare că prin locuri nebănuite întâlnim hoardele de turiști din toate colțurile lumii, de la plimbăreții vestici până la popoarele asiatice. Nu pot uita octogenarii francezi și japonezi pe care i-am întâlnit pe drumurile piramidelor de nisip de la Melnik sau pe alunecoasele alei ale Țarevetului!

Este o  țară care a reușit să urce pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO cu zece situri importante, care are câteva zone naturale protejate, care și-a păstrat destul de mult tradițiile și oferă zile de basm în satele vechi de pe dealuri și din văile munților, locuri unde au domnit celebrii traci ce au uimit Europa de dinainte de romani. O țară cu  frumoasele obiceiuri de pe Valea Trandafirilor care și-a luat și mai mare avânt de când Damascul a fost lovit crunt de soartă, o țară ce s-a impus religios în fața grecilor și Europei medievale drept creștin ortodoxă, țara în care s-au descoperit cele mai vechi obiecte de metal prelucrat din lume….câte altele ar mai fi de spus despre Bulgaria! De fapt o țară care a înțeles că darurile lăsate de istorie pot fi valorificate foarte bine azi, în secolul turismului de masă.

Pe lângă faptul că este o țară care oferă singură vacanțe de neuitat celor care știu să le caute și să le trăiască, este și o țară de tranzit pentru cei ce merg pe drumul cel mai scurt, cu auto propriu spre Grecia, Turcia și Macedonia, este  Bulgaria care merită a fi cunoscută.

Pentru că o iubesc, pentru că am fost de multe ori aici, pentru că are o graniță atât de lungă cu noi, m-am gândit că primul Ghid de țară pe care îl încarc aici să fie Bulgaria!

Un melanj de etnii au creat de-a lungul mileniilor poporul de azi : peste tracii care au stăpânit aceste pământuri au venit grecii, romanii apoi slavii cu triburile proto-bulgare iar peste aceștia turcii și tătarii. Plus alții în număr mai mic dar care au influențat cultura bulgară alături de  cele mai importante etnii care i-au trasat cumva caracteristicile neamului. Nimic prea deosebit de caznele poporului nostru.

Din anul 1994 este împărțită în 28 de regiuni administrative numite oblastii, fiecare purtând numele centrului/orașului administrativ dar și în regiuni de dezvoltare regională.

Deși apropiată nouă, deși avem atât de multe obiceiuri și istorii în comun, Bulgaria este o  țară care are și legile ei proprii. Un călător civilizat, un turist dornic de a-și petrece vacanța cât mai frumos, respectă legile fiecărei țări iar pentru asta trebuie să cunoască puțin din obligațiile și drepturile pe care le are când pășește linia hotarului. Trebuie să știe de ce acte are nevoie, care sunt regulile de a trăi acolo sau doar de a tranzita țara. Trebuie să-i cunoască tradițiile gastronomice, locurile istorice și peisajele minunate. Și sărbătorile frumoase care de multe ori atrag turiști chiar de pe tot globul, cum este cea de la Kazanlâk, sub semnul rozei!


Acte de identitate, adulți și copii minori

Pentru intrarea în Bulgaria se folosește cartea de identitate/ CI în termen de valabilitate sau pașaportul. Trebuie reținut că este o diferență între CI și vechiul buletin gri gen carnețel, încă valabil pe teritoriul României. Persoanele care dețin buletin de identitate și nu CI, nu pot trece frontiera în Bulgaria, ca de altfel în nici o altă țară vecină.  Sincer, noi folosim mereu CI dar avem asupra noastră și pașapoarte, ținute în alt loc decât CI. La vama Giurgiu-Ruse ca de altfel la toate punctele de trecere dintre România și Bulgaria în partea de sud a țării noastre, trecerea este destul de simplă și rapidă, nu la fel stau însă lucrurile la celelalte puncte vamale. Dacă la fel de ușor am trecut mereu granițele Bulgaria- Grecia, cele cu Serbia și Turcia au fost puțin mai laborioase, mai serioase zic eu, s-a făcut cu adevărat o verificare a CI-ului în sistem și chiar a mașinii. Sincer nu am avut de obiectat, în fond totul a fost decent dar m-am simțit un pic mai mult în siguranță. Și nu sunt genul care să mă sperii ușor!

Dacă pentru adulți situația documentelor de călătorie este destul de simplă, pentru copiii minori lucrurile sunt puțin mai complicate, necesită mai multe documente atunci când nu călătoresc cu ambii părinți sau când unul din părinți este dat dispărut, în imposibilitate de a da o declarație notarială, decăzut din drepturi sau decedat și celălalt părinte nu are copia  autentificată a certificatului de deces. În cazurile acestea este bine de consultat un avocat sau notar, cu destul timp înainte de data plecării din țară cu copilul minor. Să nu spun că atunci când încredințați un copil bunicilor pentru o vacanță în străinătate, trebuie să parcurgeți niște pași asemănători. Spun asta pentru că îmi amintesc cazul unor bunici care au ajuns la Giurgiu doar cu certificatul de naștere al nepoatei. Noroc că părinții erau din București și au putut veni, ambii, la Giurgiu unde au dat o declarație în fața notarului și vacanța n-a fost compromisă ! Vă dați seama bietul copil ce vacanță urâtă avea dacă nu ajungea pe plajele grecești doar din neglijența  adulților ? Pentru unele lămuriri, căutați Condiții de călătorie / minori  dar și obligațiile legale pe care le aveți în timpul deplasării alături de un minor, clare pe pagina     www.politiadefrontiera.ro

Pe site-ul Poliției de Frontieră dar și alte pagini ale autorităților române, este o informație importantă: cetățenii români care au rămas fără acte de identitate pe teritoriul Bulgariei, se pot întoarce în țară prin punctele de trecere a frontierei din vama Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat, singurele locuri unde sunt verificați și apoi pe baza informațiilor primite din țară, pot intra pe teritoriul României. Cred că nu e nevoie să spun că asta durează ceva timp și că ar fi bine să vă cunoașteți CNP-ul cât și alte date personale care ar scurta cumva procedurile de identificare.   Nu se specifică dacă este nevoie de un document de la poliția bulgară în care ați declarat furtul/pierdera dar bănuiesc că da. Oricum dacă ajungeți în această situație neplăcută, dați întâi un telefon la centrul de informare al Poliției de Frontieră.

În cazul în care sunteți în trecere prin Bulgaria spre o altă destinație și ați rămas fără acte de identitate, pierdute sau furate, singurul loc în care puteți obține altele provizorii este Ambasada României la Sofia, a cărei adresă și număr de telefon e bine să o luați de pe pagina MAE, fiind locul unde este permanent  actualizată.

Cu mașina spre și prin Bulgaria.

Cei mai mulți turiști care tranzitează Bulgaria sau chiar își petrec concediul acolo, merg cu auto propriu sau împrumutat de la rude sau prieteni. Acest fapt poate duce la o vacanță minunată sau la un coșmar dacă unele lucruri nu sunt respectate din neștiință sau neglijență.

Începând cu 1 ianuarie 2019 a fost introdus, în sfârșit, sistemul electronic de procurare a vignetei dar și vigneta de weekend, de 10 leva. Două lucruri bune. De acum procurarea vignetei pentru automobiliști se face în alt sistem decât până în 2018, doar pe baza numărului de înmatriculare ce va fi verificat prin multele camere deja instalate pe șosele. Deci controlul pe traseu a vignetei  de către poliția bulgară chiar la orice oprire a fost interzis, nemaifiind nici acel buclucaș stick de lipit pe parbriz. La ieșirea de pe teritoriul Bulgariei, în cazul lipsei vignetei pe care o constată sistemul automat, amenda cea mai mică este de 300 leva, deloc de neglijat și se aplică de vameși.  Se plătește la agențiile vamale ale punctului de trecere a frontierei dar n-am găsit menționat dacă au casierii cu operator uman sau doar terminale POS (care uneori ar putea fi nefuncționale)! Dacă se poate plăti cash, atenție la cupiura cu care plătiți căci, ca și la taxa de pod, ei nu primesc poala de  mărunțiș din monede minuscule rămase din vacanțe și de care am vrea noi să scăpăm ! Vignetele luate pe perioade mai lungi în 2018 și care depășesc data de 31 ianuarie 2019, trebuiesc preschimbate gratis pentru restul perioadei din 2019 și pentru asta se pot verifica unitățile care se ocupă de această operație pe www.bgtoll.bg sau la agențiile de la intrarea în Bulgaria.  Deloc de neglijat, vigneta bulgară rămâne valabilă chiar dacă se schimbă proprietarul autovehiculului dar se păstrează numărul de înmatriculare.

Vigneta bulgară se poate achiziționa și online, de reținut însă că în acest caz se activează în sistem după 48 de ore dacă este achitată prin transfer bancar și nu cu card. Cea cumpărată la automatele din Bulgaria,  din zona graniței noastre și cu programul automatului și în limba română, devine activă după 5 minute de la finalizarea achiziției.

Recomandarea autorităților bulgare, de altfel foarte bună, este de a se păstra chitanța cu care s-a făcut plata vignetei, pentru cazul în care există o eroare de sistem și deci la vamă, spre casă, mașina proprie apare că a circulat fără taxa de drum bulgară. Este singura dovadă care, dacă e bine păstrată, vă poate salva cei 300 lev / aprox. 150 €.

Prețul vignetei bulgare pentru anul 2019, pentru autoturisme este 10 lev/ sâmbătă-duminică, 15 lev / 7 zile, 1 lună/ 30 lev,   3 luni/ 54 lev , 1 an/ 97 lev iar în euro este 5, 8, 15, 28 și 50 €.

Anul 2023, taxe drum mai mici:

  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva;
  • vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.

Subliniem faptul că vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În caz contrar, vă expuneți riscului de a fi sancționat prin aplicarea unei taxe compensatorii pentru parcurgerea fără vinietă a unui segment de drum național supus taxării, chiar dacă, ulterior, ați achiziționat vinieta electronică corespunzătoare.

Subliniem faptul că, în cazul achiziționării vinietei electronice pentru Bulgaria prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților. În cazul achitării on-line cu card bancar (e-banking), activarea vinietei electronice pentru Bulgaria se produce imediat în decurs de câteva minute.

De reținut:

Autoritățile bulgare specializate vor efectua controale inopinate în trafic prin efectuarea de verificări automatizate în sistemul de evidență al vignetelor electronice emise. În situația în care un autoturism (categoria 3) este depistat în trafic pe un sector de drum supus regimului de plată prin achitarea vignetei electronice, în conformitate cu art.10 alin.1, pct. 1 din Legea drumurilor publice, atunci conducătorul auto, proprietarul mijlocului de transport sau o terță persoană trebuie să plătească o taxă compensatorie de 70 leva sau 36 € (autovehicul cu masă de până la 3,5 tone). În cazul în care taxa compensatorie este achitată, autovehiculul poate părăsi teritoriul bulgar, fără a mai fi întocmit, în prealabil, proces-verbal de constatare a contravenției.

În cazul în care nu se achită taxa compensatorie, autoritățile bulgare emit procesul-verbal de constatare a contravenției și aplică măsura administrativă de constrângere de suspendare temporară din circulație a autovehiculului. În consecință, va fi obligatorie achitarea contravalorii (cu card bancar de debit sau credit) vignetei electronice de sfârșit de săptămână, în cuantum de 10 leva, prevăzută de art. 10a, alin.2 din Legea privind drumurile publice. Va fi emis și înmânat procesul-verbal/hotărârea punitivă de stabilire a amenzii în cuantum de 300 leva, care va intra în vigoare după 14 zile calendaristice, în cazul în care, în acest termen, conducătorul auto contravenient nu va achita taxa compensatorie. / MAE

Pentru completare, de unde se poate luat vigneta bulgară, actualizat august 2021, vezi »?

Puncte de trecere a frontierei româno-bulgare. 

Trecerea graniței din România în Bulgaria și invers se face rutier pe la Vama Veche și Negru Vodă, ambele în jud. Constanța, șosea normală. La Giurgiu- Ruse se trece Dunărea peste Podul Prieteniei, vechi, construit cândva cu ajutor rusesc iar la Calafat – Vidin, pe noul pod. Ambele treceri sunt cu taxe. Trecerile cu bacul sau alte mijloace de transport fluvial peste Dunăre nu le-am încercat și momentan nici nu-mi doresc fiind relativ aproape de Giurgiu. Dezamăgitor  și incredibil de catastrofal însă drumul de intrare în vama Giurgiu, unui șofer îi trebuie îndemânare și foarte mult calm. Dar și noroc !! Se poate trece cu bacul sau alte forme plutitoare pe la Călărași, Oltenița, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet și Calafat. Prețurile și orarul curselor trebuiesc solicitate porturilor respective, de asemeni trebuie ținut seama de starea vremii.

Vara în special, când trecerea spre Grecia sau Turcia aglomerează vămile din sudul Românie, e de ținut cont că aveți de ales punctul de trecere urmărind  situația în timp real pe www.politiadefrontiera.ro  la trafic online, media timpului de așteptare la frontieră,  atât la ieșire cât și la intrare în țară

Taxa de pod.

Cele două poduri rutiere care fac legătura România-Bulgaria au taxe diferite valoric. Podul Prieteniei Giurgiu- Ruse are ca taxe pe 2019, conform www.taxapod.com 15 lei Giurgiu – Ruse pentru auto de până la 8+1 locuri  și 2 € sau 4 leva pe Ruse- Giurgiu. Cineva scria pe un site turistic că s-a făcut 14 lei, nu știu dar taxa de 15 lei este dată oficial pe 2019. Darnici bulgarii, probabil de mila pentru șoferii care trec pe nenorocitul de drum de la ieșirea/intrarea vămii Giurgiu au taxe mai mici aici!  Podul Calafat – Vidin are o taxă de 27 lei dinspre români și 6 € sau echivalentul în leva de la Vidin spre Calafat.

Acum dacă-mi permiteți un sfat, pregătiți-vă din timp banii potriviți pentru plata taxei de pod și câștigați timp. Urăsc faptul că unii, în fața mea desigur, spatele nu mă interesează, vin cu bancnote de 200 lei sau plătesc cu cardul dar se încurcă în PIN (noroc că pe aia de 500 lei eu n-am văzut-o de ceva vreme, o mai fi ?!).

Pentru că sunt destui care preferă trecerea graniței româno-bulgare prin punctele de frontieră dobrogene, amintesc aici că taxa de pod Fetești – Cernavodă pe A2 este 15 lei sens și se poate plăti prin SMS, la anumite benzinării (OMV, Petrom, Rompetrol, Mol și Socar) sau cash la ghișeul de la Banda 1 la stația de taxare pod. Noi preferăm să achităm în benzinării când facem plinul, din două motive : unul că primesc o chitanță tipărită și al doilea, cel mai important, plătesc o singură dată pentru mai multe treceri ale podului și scap de grijă la întoarcere sau la altă deplasare de vacanță, fapt imposibil prin SMS unde se plătește fiecare trecere separat. Preferăm plata mai multor treceri pentru că este valabilă plata pentru un an de zile. Și alt lucru important, dacă vă grăbiți și nu puteți da SMS, nu opriți la benzinării sau la ghișeul de la stația de taxare dacă-s aglomerate, plătiți însă neapărat în cele 24 de ore de după trecerea podului și așa scăpați de amendă!

Deloc de neglijat, cei de www.taxapod.com au pe site și posibilitatea de a vedea traficul live pe pod, astfel poți alege din timp varianta de drum.  

Permisul de conducere auto și relația cu poliția bulgară

Permisul românesc este, se știe, valabil pe teritoriul Bulgariei dar aveți mare grijă căci sunt cazuri de încălcări ale legii bulgare care vă pot lăsa fără acest document și două luni de zile.  În cazul în care este reținut din varii motive imputabile conducătorului auto român pentru încălcări ale legii rutiere mai micuțe, permisul este înapoiat persoanei ce-l deține după plata amenzii la postul de poliție a organului constatator bulgar dacă acesta are terminal POS sau după plata la o bancă ori oficiu poștal (grijă mare de vineri după amiază când băncile sunt închise încă două zile ?). Pentru o faptă ce legal presupune reținerea permisului timp de 30 zile, îl revedeți, cu drag normal după aproximativ 70 zile, timp în care trece de la poliția bulgară, după +30 zile la Ambasada Română din Sofia, apoi la un curier diplomatic, la poliția română și într-un mare final la posesor !! Este un întreg circuit stabilit legal de bulgari în parteneriat cu autoritățile române, este o lentoare și a autorităților noastre care au legal termenul de 7 zile de  a-l trimite Sofia – București iar poliția română 14 zile să îl înmâneze posesorului, deci dacă ați călcat mâța bulgărească pe coadă, nu vă vărsați nervii pe un agent de circulație bulgar căci poate fi mai rău și, sincer, omul își face meseria. Un traseu mai detaliat al parcursului permisului de conducere ce poate fi reținut de autoritățile bulgare, pe pagina www.mae.ro  Nu intru în amănunte și nici nu copiez informațiile aici, aceste condiții se pot schimba oricând, de aceea ar fi indicat să aveți mereu în atenție pagina aceasta când plecați în afară.

Permisul de conducere românesc trebuie să fie în termenul de valabilitate și nu ar trebui folosită pe teritoriul Bulgariei  o dovadă de circulație care dă de fapt dreptul de a conduce un auto doar pe teritoriul României. Riscul este mare, se rețin talonul și numerele de înmatriculare, mașina poate fi depozitată de autorități într-o parcare cu plată și termenul până la clarificarea situației poate dura 3 zile, chiar mai mult. Mașina poate fi eliberată altui șofer la cererea proprietarului dar doar după plata unor taxe și în anumite condiții.

Este bine de știut că poliția bulgară, în cazul unor accidente mai deosebite, vă poate pune la dispoziție un translator român, de regulă polițist român, vara pe litoral și iarna cam până în 15 martie în stațiune de schi Bansko, în baza unui parteneriat româno-bulgar încheiat cu aproximativ 8 ani în urmă. În rest, de obicei în zilele lucrătoare, au la sediul local un salariat vorbitor de limbă engleză, mai bun sau mai puțin bun, după noroc. Aveți dreptul să cereți translator pentru română prin asistența consulară dar numai pentru incidente grave, ceea ce necesită timp și bani dar vă pot recomanda pentru traducere aplicații de pe telefon descărcate gratuit, foarte bune și pe care le-am folosit cu succes acum câțiva ani la o cazare în Veliko Târnovo. Legislația bulgară, menționează MAE, nu are nici o clauză care să oblige întocmirea proceselor verbale ale contravențiilor de circulație într-o limbă străină, fie ea chiar și engleză, de aceea e bine să știți ce semnați pe un proces verbal de contravenție ! De altfel nici la noi nu este așa ceva, adică proces verbal întocmit de poliția de circulație în altă limbă decât româna.

Conducerea unui auto cu alt proprietar ce nu se află în mașină la momentul trecerii graniței româno-bulgare este permisă conform legilor europene mai vechi. Nu este necesar un contract de comodat (procura nu se aplică în aceste cazuri) însă problema poate interveni pe parcurs, așa că este totuși bine, mai ales la o vacanță de lungă durată, să avem un astfel de document de la proprietar, eventual tradus în limba engleză. Deși legislația nu prevede obligația vameșului de a cere dovada că mașina pe care o conduci nu e furată și pleci din țară cu acordul proprietarului, există un alt păienjeniș de legi care permite oricărui polițist de circulație și nu numai să-ți ceară acea dovadă dacă lui i se pare ceva în neregulă sau dacă doar l-ai jignit, ai ochiii de o anumită culoare sau mustața zburlită ?. Dacă nu ai dovada legală semnată chiar de proprietarul mașinii, poliția respectivă are dreptul să te tragă pe dreapta, pentru cel mult 24 ore, fără reținerea  auto la sfârșitul acestui interval de timp, pentru a verifica datele mașinii în țara unde este înmatriculată. Dacă nu reușește să obțină informația în 24 ore, nu te poate reține legal mai mult și nici mașina respectivă. Aici problema are mai multe valențe și scapi mai ușor sau mai greu după noroc, după tradiție dacă polițistul nu este chiar serios sau dacă sistemul informatic din vârful muntelui bulgar funcționează bine în cazul în care polițistul este chiar dedicat meseriei. De aceea, o hârtie în plus, un comodat nu strică ! Știu, costă ceva dar de multe ori cheltuiala asta se anulează sau chiar ieși în câștig de bani, timp și nervi !

O altă problemă, trecerea în Bulgaria cu o mașină neînmatriculată definitiv, deci cu numere de circulație provizorii, este interzisă. La trecerea frontierei bulgare trebuie prezentat dacă se cere, și unele puncte vamale cer, certificat de înmatriculare valabil, polița RCA și dovada  ITP.

Parcarea

Parcarea este o problemă fierbinte în Bulgaria, ca de altfel în multe alte țări europene chiar balcanice. Nu parcați oriunde din comoditate sau mai rău, din economie! Bugetul de vacanță trebuie să cuprindă, obligatoriu și o sumă bunicică pentru parcări. Gândiți-vă că Bulgaria nu are cele mai scumpe parcări din Balcani, are însă niște amenzi frumoase, o limbă mai greu de dovedit cu salariații locurilor de depozitare a mașinilor și niște firme de săltat a iubitelor noastre căruțe moderne  care nu prea țin cont de marca acesteia sau luciul vopselei. Căutați din timp, pe aplicații sau discutând cu viitoarele gazde, locuri de parcare autorizate, respectați termenii impuși de administratorii acestora, adică plata la timp, respectarea cu strictețe a intervalului orar plătit și lăsarea tichetului pe bord, la vedere din exterior. Chiar și în centrul Sofiei, pentru o sumă modică, noi am preferat să lăsăm mașina într-o parcare prea puțin amenajată dar închisă și păzită, renunțând la parcarea subterană gratuită de la hotel, mică și cu o pantă extrem de mare a căii de acces. Același lucru l-am face acum și la Kazanlâk, după experiența avută tot cu parcarea unui hotel bun dar prost gestionată și care ne-a dat ceva bătăi de cap mai ales la plecare. Și nu uitați, pe Google Maps, Parkopedia și alte aplicații, găsiți parcările zonelor urbane importante.

Viteze și alte obligații 

Să vă spun că vitezele legale sunt 50 km/h în localități, 90 km/h pe șosele și 140 km /h pe autostrăzi, cred că deja știți. Bulgarii lucrează foarte mult la drumuri, construiesc autostrăzi și pentru asta sunt de admirat, plus proiectele lor de viitor pe care sunt convinsă că le vor realiza (mâna bulgară are opritor la cot nu ca cea românească, pân´ la umăr ?), așa că de multe ori există restricții de viteză sau ocolișuri, deci e bine să vă informați din timp. Astăzi, cu atâtea aplicații pe dragile noastre telefoane, rătăcirile nu pot fi o scuză, mai repede un amuzament de vacanță ?  Bănuiesc că nu este nevoie să amintesc că este interzis  vorbitul la telefon de către șofer în timpul condusului, folosirea aparatelor anti-radar. Este obligatoriu să aveți  triunghiuri și veste reflectorizante, extinctor și trusă de prim ajutor  în termen de valabilitate pe toată perioada vacanței ; oligatorie folosirea fazei scurte pe șosele  iar toți pasagerii și șoferul să pună centurile de siguranță.

Anvelopele de iarnă  în bună stare, adică cu o adâncime de 4 mm a profilului sunt absolut obligatorii în perioada 15 noiembrie – 1 martie dar și în afara acestei perioade dacă condițiile atmosferice o cer. Și cum martie e capricioasă că de, și bulgarii au o Dochie, e bine să țineți cont de asta. La fel și lanțurile de zăpadă, ar fi bine să le aveți în portbagaj, legea bulgară a circulației pe drumurile publice este destul de strictă în această privință. Fie întâlniți semnul de obligativitate, fie este impusă pe moment și pe o anumită porțiune de drum, din cauza unor condiții dificile de deplasare, pedeapsa este aceeași pentru lipsa lor. Amenzile sunt măricele plus că în funcție de condițiile de drum, poliția ar putea să vă tragă pe dreapta pentru un timp.

Aș scrie aici și de faptul că indicatoarele de curbă sau giratoriu, pe șoselele vechi se află chiar în curbă sau în sensul giratoriu ! Deci atenție ! Pe șoselele noi însă sunt civilizat puse, la distanțe suficient de mari, asemeni celor din Grecia sau alte țări. Tot la capitolul indicatoare, dacă tranzitați Bulgaria spre Grecia sau Turcia ori mergeți în zonele foarte turistice, indicatoarele sunt de obicei atât în alfabetul propriu lor cât și în cel latin. Dacă faceți un tur Bulgaria altfel, prin zone mai puțin umblate, ar fi bine să aveți o mică idee despre literele alfabetului chirilic și aș recomanda să le aveți scoase la imprimantă pe o foaie. Ținute la îndemână vă ajută în mod sigur, mai ales dacă vă lasă aplicațiile, plus că sunt utile și în alte țări precum Serbia.

Pe de altă parte, acest fapt are și o altă fațetă : în caz de accident, asigurările CASCO în special, pot și de obicei asta fac, nu recunosc paguba, ba este cumva atenționat proprietarul că nu a respectat contractul! Pe bună dreptate căci firmele serioase de asigurări solicită, dacă dorești, numele altui conducător auto ce trebuie trecut în poliță. Ce am spus, este valabil și în cazul unui accident când la volan este altcineva, chiar dacă proprietarul mașinii este pe locul din dreapta. Deci atenție, totul pare frumos atât la încheierea unei asigurări auto și pare un gest deosebit de bun când încredințăm mașina altui șofer dar de cele mai multe ori fapta bună are un preț pe care de obicei îl plătim tot noi !

Referitor la polița CASCO, tot MAE recomandă să avem o astfel de poliță dacă circulăm prin Bulgaria și restul zonei, Bulgaria fiind una din țările unde se mai completează ? parcul auto al unora cu mașini străine de țara lor! Acum ce să zic, îmi amintesc de pățania unui român, acum câțiva ani: cazat pe litoralul românesc, la Venus dacă nu mă înșeală memoria, omul a dat o fugă la Balcic, strict doar de dimineață până seara. N-a petrecut noaptea acolo de frică să nu-i fure cineva mașina din parcare! Noaptea a dormit fericit  la hotelul din stațiunea românească, doar își împlinise visul de a călca pe urmele reginei Maria!! Visul s-a transformat rapid în coșmar când a coborât dimineața în parcarea hotelului, iubita lui mașină era invizibilă pentru el!!! Am aflat povestea când eram cazată într-o margine de Balcic, în zona mai pustie, plină de rândunici de la Belite Skali și imediat după ce am citit știrea mi-am făcut multe cruci de la pat până la balconul camerei noastre unde am avut curaj să privesc parcarea ce da direct în șosea, în plină pădure ?  Mașina noastră era vizibilă pentru noi!!

În caz de furt totuși al mașinii personale, cel mai bine este să nu pierdeți timp ci să sunați la 112 – recomandarea autorităților. Poliția va face cercetarea dacă mașina v-a fost ridicată de o firmă autorizată pentru parcare ilegală eventual sau pur și simplu s-a vaporizat. După câteva ore de cercetare, este obligatoriu să primiți un document prin care se specifică clar furtul autoturismului cu datele de identificare respective și care vă este foarte necesar la revenirea în țară. Atenție la corectitudinea datelor trecute de polițist, mai ales în cazul când v-ați uitat în mașină și actele acesteia care desigur au dispărut și ele!!

Carburanții. Benzina în Bulgaria știți majoritatea, este mai ieftină decât în România și mult mai ieftină decât în Grecia. Încă și sperăm noi turiștii ce trecem frecvent prin această țară să rămână așa (un site pe probleme economice explică fenomenul:  ..creşterea taxării de la noi, coroborată cu deprecierea leului faţă de euro dar şi cu stabilitatea levei bulgăreşti (Bulgaria are Consiliu Monetar, ceea ce înseamnă, printre multe altele, inclusiv curs valutar fix) duce la economii din ce în ce mai importante pentru românii care alimentează la vecinii noştri de la sud de Dunăre.

http://www.economica.net/daca-treceti-prin-bulgaria-plecati-cu-rezervorul-gol-un-plin-a-ajuns-mai-ieftin-cu-30-de-lei-decat-in-romania_153606.html#ixzz5dyjSJ3nU )

Noi mereu cumpărăm de la benzinăriile mari, OMV și Shell, niciodată de la stații mici, de familie. De fapt cumpărăm carburanții românești de Petrobrazi sau Petromidia în general, și asta se știe bine.  N-am avut probleme nici la calitatea benzinei și nici la plata cu cardul. La trecerea graniței spre Bulgaria se poate intra cu o canistră omologată de 10 l benzină, nu mai mult, spre deosebire de Grecia care a interzis complet transportul carburanților în altceva decât rezervorul mașinii.

Puncte trecere frontieră cu auto

Trecerea graniței din România în Bulgaria și invers, se face rutier pe la Vama Veche și Negru Vodă, jud. Constanța, Giurgiu în jud.Giurgiu și Calafat jud. Dolj. Trecerile cu bacul sau alte mijloace de transport fluvial peste Dunăre nu le-am încercat și momentan nici nu-mi doresc fiind relativ aproape de Giurgiu. Dezamăgitor  și incredibil de catastrofal însă drumul de intrare în vama Giurgiu, unui șofer îi trebuie îndemânare și foarte mult calm. Se poate trece cu bacul sau alte forme plutitoare pe la Călărași, Oltenița, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia, Bechet și Calafat. Prețurile și orarul curselor trebuiesc solicitate porturilor respective, de asemeni trebuie ținut seama de starea vremii.

Vara în special, când trecerea spre Grecia sau Turcia aglomerează vămile din sudul Românie, e de ținut cont că aveți de ales punctul de trecere urmărind din timp situația în timp real pe www.politiadefrontiera.ro  la trafic online, media timpului de așteptare la frontieră,  atât la ieșire cât și la intrare în țară.

Aplicații pe telefon

Aplicațiile Waze, Here, Google maps dar și Maps.me sunt cele pe care le folosim cu succes în Bulgaria. Soțul meu este fan Waze cu care se înțelege perfect, mai ales de când a primit informații despre poliția și radarul pistol ce stăteau la pândă, vizibil de altfel dar după curbă  și care sigur l-ar fi prins cu cei aproximativ 11 km peste lege și pe drept i-ar fi diminuat puțin bugetul de bere ?! Waze însă este mare fomist de net dar cum Bulgaria nu este scumpă la acest capitol, merită. Maps.me este foarte bună dacă aveți grijă să descărcați hărțile zonei din timp, online. Apoi o puteți folosi offline, are nevoie doar de GPS.

Sănătate

 Pentru probleme de sănătate, ca turist român este necesar Cardul European de Sănătate dar trebuie înțeles că este destul de limitat la serviciile oferite, practic asigură intervenția de urgență gratuită doar  în sistemul de stat. Pentru a beneficia de servicii extinse gratuite în clinici și cabinete private, pentru transportul specializat cu salvări private sau alte servicii mai deosebite, este necesară și o poliță privată, Asigurarea Medicală de Călătorie, procurată din România, înainte de a pleca în vacanță. Aceasta, în funcție de pachetul de servicii achiziționat, asigură atât o gamă mai mare sau mai mică de servicii , cât și transportul medical specializat înapoi acasă sau repatrierea gratuită a persoanei decedate asigurate. Este necesară, bolile, accidentele nu ne anunță din timp când ne lovesc iar costurile unei spitalizări, chiar și în Bulgaria, sunt mari. Noi folosim o asigurare medicală de călătorie valabilă 1 an, în anumite condiții, voi povesti zilele următoare despre ea.

Trebuie spus că regimul medicamentelor este cam același ca și la noi. Deci antibioticele nu se dau decât pe rețetă (acum că prindeți un farmacist care încalcă legea, asta e altceva dar regula este cea de sus). Au destule produse zise naturiste dar din cauza limbii este greu de citit, de aflat ce conțin sau ce e declarat că ar conține, așa că ar fi bine să aveți o mică trusă cu medicamente luate de acasă.. Și despre asta am scris pe aici.

Fumatul!!

În Bulgaria este interzis fumatul în locurile publice închise dar și în aer liber dacă acel loc este în vecinătatea unei grădinițe, școli, loc de joacă pentru copii, cinematografe din grădinile publice  sau locul unei manifestări sportive. Că se respectă sau nu aceasta nu știu prea bine dar legea există și oricând un agent de poliție poate da o amendă cuprinsă care să vă ardă  300 – 500 leva iar pentru recidivă între 500  și 1000 leva.

Numere de telefon utile

Bine de știut, numerele de telefon pentru urgențe majore, pe care este bine să le aveți notate pe undeva, mai ales în cazul în care călătoriți singuri și prin locuri mai puțin umblate:  112/servicii de urgență, 150/ salvarea, 160/pompieri și 166/poliție. La nici unul din aceste numere nu sunați inutil, din joacă sau neglijență. Ar fi bine să aveți și numerele ambasadei și a le celor două consulate onorifice ale noastre în Bulgaria și acestea pot fi luate de pe pagina MAE.

Banii, cash sau card?

Cam despre asta era vorba într-unul din articolele mele mai vechi pe acest blog și pe care v-aș indica să-l citiți ? . În Bulgaria știți bine cei care ați fost deja, moneda națională este leva și submoneda stotinki, 1 lev = 100 sto (știți că lev  înseamnă leu iar stotinka  sutime ?). Dacă doriți să vă familiarizați cu aspectul banilor bulgari sau să aflați ce bancnote/monede sunt în circulație, puteți consulta www.bnb.bg   În zona de graniță cu România sau în locurile foarte frecventate de români, se acceptă la magazine mai mici plata și în lei, în 90% din cazuri la un curs dezavantajos vouă. Odată ce vă îndepărtați de Dunăre, lucrurile se schimbă. Chiar în orașe mari este posibil să nu găsiți case de schimb valutar care să vă primească lei. Cu acest fapt m-am confruntat la Kârdzhali  și Haskovo dar nu eram în pană de altă monedă, euro. Aveam însă destui lei asupra noastră și nu ne doream să-i plimbăm prea mult, plus că doream ca euricii să ne rămână pe card pentru următorul traseu într-un loc unde era moneda singulară. Renunțasem de a schimba leii în leva sau euro căci nu era afișat nicăieri. În a doua zi însă pe care am petrecut-o în capitala tracilor antici, una din casele de schimb valutar din centru, doar una, cumpăra lei și la un schimb foarte bun pentru noi, oferind leva, euro, dolari sau lire. Am schimbat întâi cât ne trebuia acolo pentru a achiziționa ceva, am primit chitanță, apoi am făcut cărare și oarecum ne-am împrietenit cu omul din spatele ghișeului. Avea o mare comandă de lei dar nu vindea nici un bănuț românesc. Spunea că în momentul când își face suma de lei solicitată, scoate anunțul de achiziție de pe panou. A fost singura dată când am văzut o cumpărare de lei românești  dincolo de Veliko Târnovo ! De obicei noi folosim cash leva cumpărat din țară sau cardurile bancare, automatele lor eliberând doar moneda națională. Singura mea neplăcere când scot cash la ei, este uzura bancnotelor. Din România se pot cumpăra bani bulgărești de la casele de schimb valutar sau în orașele care nu au așa ceva, la sediile BCR, prin comandă cu una, două zile înainte. Cursul BCR este de regulă mai mare decât al casei de schimb valutar. Acum faceți cum credeți, eu prefer să am mereu o sumă cash în moneda țării prin care merg dar și ceva pe card.

Plata cu cardul se poate face în foarte multe locații. Totuși nu peste tot și acest fapt ne-a dat puțină bătaie de cap la Kazanlâk unde hotelul a schimbat procedura și nu ne-a mai primit euro, nici card, așa că ne-a trimis să luăm leve, tocmai în plină nebunie a Festivalului Trandafirilor !!

Amenzile de circulație

Nu vă bucurați prea mult dacă ați primit o amendă oarecare pe teritoriul bulgar, n-ați plătit-o că nu era în categoria fierbinte auto și ați venit înapoi acasă fericiți ! Există un parteneriat româno-bulgar de trimitere a amenzilor în România și eventual la  ANAF!!

Zile libere naționale

Bine de știut căci atunci fie anumite obiective turistice sunt închise, fie sunt mult aglomerate cu turiștii bulgari :

1 ianuarie – Anul Nou (zi liberă)

3 martie – Ziua Eliberării Bulgariei (zi libere 3 și 4 martie)

26-29 aprilie – Paștele (zile libere)

1 mai – Ziua Muncii (zi liberă)

6 mai – Sf. Gheorghe, Ziua Armatei Bulgare (zi liberă)

24 mai – Ziua Educației și Culturii bulgare și a Scrierii Slavone (zi liberă)

6 septembrie – Ziua Unirii Principatului Bulgariei cu Rumelia de Est (zi liberă)

22 septembrie – Ziua Independenței Bulgariei (zile libere 22 și 23 septembrie)

24 – 26 decembrie – Crăciunul (zile libere

Reglementări vamale, aur, bani, alimente

Reglementările vamale pentru trecerea banilor, alimentelor, băuturilor, țigărilor, etc., sunt destul de clare, găsiți informații pentru călătorii obișnuiți pe www.mae.ro  Este totuși de amintit că dacă obișnuiți să călătoriți cu foarte mult aur pe corp, din orice motive, dacă vameșului i se pare că sunteți decorat cu  mai mult de total 60 g de metale prețioase și pietricele valoroase, vă poate invita să dați o declarație sau să plătiți taxe, asta depinde de legea de moment. Pentru a ști totuși din timp câtă bere, vin, rachie, parfum, aur și eu mai știu ce altceva puteți trece prin vamă ca simpli turiști, fără probleme,  consultați din timp www.customs.bg  

Da / Nu ?

Conversația cu bulgarii este oarecum fără probleme, chiar neștiind o limbă străină. Omul dacă vrea, sigur se înțelege cu orice etnie binevoitoare, folosind semne cu degetele, cu capul , eu mai știu ce. Singura problemă la bulgari este că atunci când ei zic Da, la fel ca în română, dau din cap de la stânga la dreapta, ceea ce la noi înseamnă Nu ! Pentru nu ei zic Ne dar dau din cap de sus în jos, ceea ce la noi ar fi afirmativul !! Deci atenție dacă cereți lămuriri unui bulgar care nu vorbește altă limbă ! Dar cum eu m-am înțeles perfect cu o bulgăroaică ce știa italiana doar ca limbă străină, eu no această limbă, totul se rezolvă căci în general sunt oameni binevoitori. Engleza o vorbesc mai ales tinerii, firesc. Acum ce să zic, în Sofia am avut surpriza când am cerut informații să fiu întrebată de o precupeață dacă doresc să-mi explice în engleză sau franceză !! Și acum am în urechi muzicalitatea deosebită a francezei vorbită de acea femeie care sigur trăia o dramă a existenței !

Alte site-uri ce pot fi necesare în călătorii prin Bulgaria:

www.bgtoll.bg  pentru informații despre modul de achiziționare a e-vinetei bulgare. www.api.bg Agenția Infrastructura Rutieră  și   www.limaapi.bg situația drumurilor blocate sau în lucru. Are și aplicație pe telefon dacă doriți o situație mai amănunțită a drumurilor mici, nemenționate pe aplicațiile obișnuite. Foarte bune site-uri pentru verificarea rutelor blocate din cauze diferite – construcții, vreme rea – și indicarea altor căi sigure de tranzitare a zonei. www.weather.bg    sau www.sinoptik.bg  www.meteo.bg

Bulgaria este o țară frumoasă, cu foarte multe locuri de vizitat. Ne-a depășit cu mult la capitolul turism și pentru asta merită tot respectul nostru. Cum este foarte aproape de noi, are o gastronomie deosebită, crame interesante și atrăgătoare, locuri de umblat la pas, multe altele care nu încap într-un singur articol deși este atât de micuță vecina de peste Dunăre, voi continua într-un articol viitor.

Vacanțe inspirate și documentate să aveți!!


Continuarea→?.

Veliko Târnovo