Cu legătură →?.
Povesteam în prima parte, Ghid de țară: BULGARIA (I), despre actele necesare trecerii prin vama bulgară, acte pentru noi adulții, pentru copii și eventual pentru autoturismul cu care călătorim. Dar nu sunt rare cazurile în care vedem un cap blănos la geamul unei mașini ce așteaptă în vamă. Mulți străini dar și români preferă să-și ia cu ei micul prieten decât să-l lase în grija cuiva care nu-l iubește sau la o pensiune specializată ca hotel pentru animale. Totuși legile europene de trecere a animalelor de companie dintr-un stat în altul nu sunt de neglijat și o bună cunoaștere a lor este necesară înainte cu ceva timp de a pleca în vacanță.
Animalul de companie, turist cu acte
Legile UE privind trecerea animalelor de companie peste granițele altei țări sunt destul de clare dar se referă doar la câine, pisică și, mai nou, dihorul de companie ! Nimic dacă aveți un papagal vorbitor ca prieten drag și vreți să-l luați cu voi în Bulgaria să zicem. Probabil nu l-au inclus în listă ca nu cumva să vă trădeze și să înjure politicienii. Ori mai grav, vameșii cărora le-ar indica și locul unde ați ascuns chestii interzise ? Cică ar fi și pentru papagali, iepuri, etc. niște reguli dar fac parte dintr-un capitol separat pe care îl găsiți pe paginile www.europa.eu la capitolul animale și plante. Pe scurt, pentu câinele, pisica ori dihorul personal aveți nevoie de un pașaport european pentru animale de companie emis de un cabinet veterinar autorizat iar pe pașaport să fie trecută vaccinarea antirabie făcută cu un anumit timp înainte de plecare. Animalul trebuie să aibe și un microcip electronic. Și de reținut, nu puteți transporta animale mai mici de 3 luni, vârsta minimă de vaccinare antirabie, decât dacă sunt însoțite de mama care să fi fost vaccinată înainte de nașterea puiului ! Pare complicat dar doar o vizită la veterinar și desigur, câțiva bănuți în plus, vă feresc de posibile complicații fie la vamă, la cazare sau chiar pe străzile orașelor bulgare.
Pentru că tot UE reglementează trecerea plantelor, aveți libertatea de a trece orice plantă peste graniță, mai puțin cele pe cale de dispariție. https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_ro.htm
Cazare
Cazările le rezervăm mereu pe Booking.com. N-am avut până acum probleme cu cazările reținute prin ei, ba chiar m-au ajutat fără să cer când am fost într-o situație deosebită și ar fi trebuit să plătesc destui euro la cazări la care n-am putt să ne mai prezentăm și nici să le reziliem gratis. Despre cum rezerv prin Booking.com am scris două articole pe blog și v-aș recomanda, dacă vă interesează să le citiți aici. Este foarte important să cunoașteți și să respectați toate regulile de pe site. Unele pot trece neobservate dacă nu sunteți fidel Booking.com sau dacă sunteți mai grăbit și asta vă poate costa timp, bani, nervi. Vă recomand să rezervați ⏬ și dacă aveți nevoie de ajutor, cu drag vă îndrum:
Booking.comAr mai fi de spus aici ceea ce este specific Bulgariei, nu însă unicat. Cazările care sunt cotate la 2 -5 stele sunt clasificate de agenția națională de turist, pe câtă vreme celelalte, pensiuni mici și apartamente, de administrațiile locale. În stațiunile turistice sau orașele mari se plătește separat o taxă ce merge la bugetul de stat, deci nu o reține hotelul, taxă variabilă ca sumă procentuală și care se achită o singură dată pentru tot sejurul. De asemeni, cei care merg pe cont propriu și rezervă singuri așa cum fac eu, pot fi solicitați să depună un avans sau să aibă un card de debit/credit valid pe care poate fi blocată o sumă, legea prevede contravaloarea unei nopți de cazare sau a întregului sejur, la alegerea hotelului. Plata se face tradițional în Bulgaria la check-in, foarte rar la check-out și drept vorbind mie îmi convine căci scap de o grijă.
Tot referitor la cazare, și bulgarii au aceeași regulă ca în toate cazările din lume: hotelul răspunde pentru furtul banilor, actelor sau alte valori doar dacă au fost depozitate în seiful de la recepție. Altfel este un furt obișnuit pe care trebuie să-l raportați poliției și chestia asta am citit-o și în aplicația ECC-travel, partea www.eccromania.ro / Sprijin și consultanță pentru consumatori în Europa.
În Bulgaria spre deosebire de alte țări sunt destule locuri autorizate de campare, sunt obișnuite ca și dotări dar există posibilitatea campării în interiorul parcurilor naturale, desigur respectând locurile amenajate și alte condiții impuse de administrația acestora. Ghidurile turistice amănunțite și actualizate anual, pot oferi informații actualizate despre aceste locuri.
Gastronomia
Ei, aici s-ar putea ca povestea mea să fie influențată de numeroasele amintiri culinare care mi-au marcat pentru totdeauna simțurile, chiar au dus la o mutație genetică făcându-mă cumva dependentă și de bucătăria lor, o bucătărie desigur integrată balcanic, tuturor țărișoarelor acestora din zonă că doar istoria lor se împletește undeva între dramatic și fericit dacă pot spune asta. Bulgarii se spune că au una dintre cele mai bune bucătării tradiționale din Europa, ei nefiind foarte mari consumatori de carne și asta se datorează cumva și poziției geografice ce le permite cultivarea multor legume și zarzavaturi. Mirodenia de bază a lor este cimbrul, scrisă în alfabetul latin îi zic chubritsa , cubrica și care se vinde uscat pe la toate tarabele și magazinele din zonele turistice. Statisticile îi dau pe bulgari sub media europeană la consumul de carne. Au rețete deosebite precum lukanka, banița, salata shopska și varianta ei ciobănească, ghiuveciul preparat direct în sach, ori cele câteva variante de kavârma pregătite la foc domol în sacsie de lut, care desigur duce cu gândul la ceva oală cu o amestecătură de diverse alimente. Și ce amestecătură că mănânci de nu te mai saturi, în special dacă nimerești o mehana/local mai puțin turistic, mai mult pentru oamenii locului ! Apoi iaurtul, marele merit al bulgarilor, rakia, mastika, vinurile bulgărești …. toate astea și multe altele merită un articol separat, desigur !! Dar ce pot spune acum pe scurt, cu speranța că încă nu s-a ajuns acolo încât să-mi dați cu ouă în cap prin intermediul internetului ? bucătăria bulgară este deosebită și creează dependență!! Cel puțin mie și soțului meu!! Având atâtea produse locale, naturale, pot să o recomand fără teamă. Doar știți cum se zice, dacă vă e frică cumva să nu mâncați prea mult la o mehana, comandați înainte de masă 50 ml de mastikă! Nu doar că reglează digestia prin anasonul de-l conține, mai mult, înlătură frica și…. arde caloriile alea de-ți cos hainele că devin tot mai mici ?!!
Turism
Bulgaria este destul de variată în ceea ce privește oferta turistică, adică satisface atât pe cei pasionați doar de plajă la malul Mării Negre dar pe cei de sporturi de iarnă, pe amatorii de turism istoric, culinar, medical sau religios, pe cei amatori de festivaluri cum este Festivalul trandafirilor din celebra deja Valea Trandafirilor, cu centrul la Kazanlâk unde ar trebui să vă rezervați hotel din timp dacă vreți să participați la această sărbătoare. Câteva din cele mai căutate locuri de către turiști :
Litoralul Mării Negre,
Este mult mai spectaculos decât litoralul nostru și mult mai ofertant. Deosebirea o face în primul rând geografia locului, plajele și stațiunile dar și păstrarea și refacerea cu scop turistic a unor localități foarte vechi precum Nessebar, Balcic, Pomorie , etc. și să nu uităm Dalboka cu a ei celebră fermă de midii !
Sporturi de iarnă
Stațiunile de Schi unde Bansko este cap de listă, apoi Pamporovo, Borovets, Chepelare sau cele mai micuțe, mai puțin dotate dar liniștite, ideale pentru săniușul celor mici precum cele din Smolyan, Tsigov Chark, Vitosha lângă Sofia, multe altele ușor de găsit dacă dați o simplă cătare pe net.
Turismul religios
Este destul de dezvoltat și în Bulgaria, chiar sunt locuri interesante de văzut chiar și pentru cei ce nu sunt ortodocși dar dornici de a cunoaște: Mânăstirea Rila, prima pe listă și una din cele mai importante mânîstiri ortodoxe din Balcani ce merită vizitată chiar și de neortodocși, Mânăstirea Bachkovo, a doua ca importanță în Bulgaria, Drianovo, apoi Ivanovo săpată în stâncă și care face parte din Parcul Natural Roussenski Lom, biserica Sf.Sofia din capitala bulgară, Aldadzha, Shipka, Rojen, De luat în seamă Mânăstirea Troyan, loc de care se leagă numele eroului bulgar Vassil Levski dar și anticul drum roman Via Traiana.
Turismul balnear
destul de bine dezvoltat la bulgari, doar ei au cam 600 de izvoare termale deosebite din care 200 sunt bine amenajate dar au și diverse locuri cu nămoluri terapeutice renumite. Se spune că Sfintele surse ale Traciei, adică locurile și metodele de tratament cu ape minerale, nămoluri și plante au fost tare admirate de romanii care au ocupat Tracia și s-au folosit de băile termale găsite aici la Devin, Pomorie, Sandanski, Blagoevgrad, Lovech, Sapareva Banya, Sandanski și în multe alte locuri, de fapt chiar din centrul Sofiei, de la izvoarele dintre lăcașurile credințelor monoteiste. Acum aceste centre de tratament s-au modernizat, unele mai mult, altele mai puțin dar sunt în continuare foarte apreciate.
Turismul rural
este deosebit de frumos și interesant pentru iubitorii de tradiții, de a cunoaște viața din trecut aproape așa cum a fost ea. Sunt sate-muzeu, în majoritatea sunt locuri de cazare, în altele foarte puține vizitarea se face doar ziua. Etara, satul Kalofer premiat de UE pentru turism ecologic, Bojentsi, Triavna, Arbanasi, Melnik, Rozhen, Lovech, sunt doar câteva din lunga listă.
Patrimoniul cultural UNESCO
Am întâlnit un grup de excursioniști la Veliko Târnovo, adunați din mai multe țări dar care aveau pe autocar trecut ca grup ce vizitează monumentele din lista patrimoniului UNESCO. Desigur că pe lângă acestea mai vizitau și altele, frumoase și importante dar ținta în primul rând era acea listă. Și aici Bulgaria merită tot respectul pentru cele trecute deja pe listă dar și pentru altele ce sunt în așteptare:
- Călărețul de la Madara,
- Mormintele trace de la Sveștari și cel din Kazanlâk,
- Biserica Boiana,
- Mânăstirea Rila ,
- Bisericile rupestre de la Ivanovo,
- Parcul Național Pirin,
- Rezervația Naturală de la Srebărna
- Nessebar, orașul antic
- Pădurile de antice și primare de fag ale Europei, o proprietate sub supraveghere UNESCO și în care Bulgaria este alături de încă 12 state europene printre care și România..
Dacă e să ne gândim la lista provizorie de înscriere UNESCO unde sunt înscrise deja 16 obiective cu șanse sigure de acceptare, admirația pentru Bulgaria este și mai mare. Plus că Bulgaria a reușit să urce pe lista de călătorii recomandate de UNESCO, listă pe care România nu este!
Și nu uitați să treceți pe lista locurilor renumite, podurile, atât cele romane care au rezistat timpului dar și cele bulgărești, unele creații ale celebtrului Kolyu Fiketo.
Natură și istorie
Nu uitați peșterile celebre ale Bulgariei, locuri care depun mărturie că omul a fost prezent aici din vremuri foarte vechi – peștera Măgura – sau doar să le admirați splendorile create de artistul Natura. Sunt multe, în jur de 4000, pe cele ce pot fi vizitate în siguranță le găsiți marcate pe hărțile turistice.
Munții Rodopi cu istoria lor interesantă și comună cu a grecilor, locul pomacilor pe care-i veți întâlni și la vecinii lor greci, mai ales dacă treceți granița prim minunatele serpentine de la Zlatograd – Thermes dar și locul unde legendele spun că s-ar fi născut Orpheu. Tot aici, orașul Kardzhali și împrejurimile vă învită într-o zonă superbă a tracilor, Perperikon!
Patrimoniul Cultural Intangibil
Pe lângă acestea Bulgaria figurează și pe lista Patrimoniului Cultural Intangibil, printre altele cu Nestinarsvo, dans ritual trac, cu tălpile goale pe cărbuni încinși și care are loc în zona localităților patronate de Sf.Constantin și Elena, a impresionat și intrigat în același timp turiștii și specialiștii. Un dans la fel de spectaculos ca cel al dervișilor rotitori de la turci ?, poate chiar mai mult. Dacă ajungeți în unul din aceste sate la 3 iunie, prindeți-vă în hora de final, kostadinsko, cea a tuturor locuitorilor satului și care se spune că este bună pentru sănătate.
Plovdiv, ales pentru anul 2019 capitata europeană a culturii, un melanj de resturi ale civilizației trace cu cea romană și mai târziu otomană, este cu siguranță un loc demn de a petrece măcar două zile pline de colindat cu folos. Necesită ceva documentare în prealabil și vă recomand chair noua lor pagină plovdiv2019.eu
Memoria roșie, COMUNISMUL
Traseele monumentelor comuniste, un fel de turism pentru cei nostalgici dar mai ales pentru cei care vor să știe, să compare. Sunt destule presărate de-a lungul Bulgariei, eu mă opresc la două, Monumentul Prieteniei Bulgar – Sovietice, numit de localnici simplu Monumentul Rusiei, colosul de pe un deal de lângă Varna, care te privește trist azi căci după 1989 a fost părăsit și flacăra veșnicei recunoștințe stinsă. Asta-i roata istoriei !! Dar cel mai monstruos monument, după mine, este nimeni altul decât Buzludzha, fost loc de întruniri al Partidului Comunist Bulgar. Construit sub formă de farfurie zburătoare în 1981, decorat bogat în interior, cu frescele lui Jivkov, Marx, Lenin și alți tătuci, a fost abandonat după căderea comunismului bulgar, furat de tot ce era de preț și azi este o ruină despre care gurile rele spun că a devenit loc pentru practici sataniste, nefiind păzit de nimeni. Probabil că în timp bulgarii vor face ceva turistic aici, poate un parc Dracula ? dar momentan costurile ar fi imense și ei au alte planuri, preferă să investească în decopertarea și renovarea monumentelor antice. Poate în timp vor da o tentă comercială, legând simbolic monumentele comuniste, de obicei lucrate după arta cubistă, unele monstruoase, imense, de legendele vechi ale giganților care au populat cândva și pământurile bulgare, ispolini.
Shopping
Poate că mulți consideră Bulgaria o țară unde cumpărăturile se fac doar pentru a cumpăra ulei de măsline presat la rece că-i mai ieftin ! Mare greșeală, bulgarii nu au atâția măslini încât să producă ulei de măsline în cantitate mare și să-l vândă și foarte ieftin. De fapt cei care fac asta iau un ulei de măsline adus din alte țări, în cantități mari, nici măcar rafinat, doar falsificat căci se știe, este unul din cele mai contrafăcute alimente pe plan mondial. Deci nu ulei de măsline din Bulgaria dacă vreți natural și curat!!
Parfumuri, săpunuri, cosmetice, vin, dulceață și alte produse din petale de trandafir! Ani de-a rândul românii au cumpărat la greu fiolele cu parfum de trandafir. Din experiența mea, v-aș recomanda să luați aceste produse doar din zona Kazanlâk, eventual de la punctele speciale ale presatorilor și mai ales în timpul sau în apropierea festivalului trandafirilor. În restul timpului sau de pe orice tarabă stradală, cosmeticele mai ales sunt mai puțin naturale și asta reiese și din prețul lor.
Vinurile, rakia, gemurile, de preferat din zonele viticole recunoscute. V-aș recomanda, pentru că este verificată de noi în timp, zona Melnik – Rojen, loc de unde luăm anual vin, rakie, gemuri și plante uscate culese din acele locuri categoric mai puțin poluate. Rakie bună am luat și din zona Lovech unde toamna se face un festival special apreciat mai ales de turiști dar o recomand și pe cea de Burgas.
Unele lucruri create de meșterii populari încântă privirea și sunt și de calitate, mai ales în zonele mai depărtate. Mi-am cumpărat magneți lucrați din fructe de pădure, ghinde de stejar, deosebiți artistic dar și kilimuri, scoarțe bulgărești la care mă uit cu drag. Vase de lut pentru bucătărie și grătar dar astea doar dacă mergeți cu mașina căci sunt grele și fragile.
Dacă însă căutați lucruri moderne ale marilor firme din lume, le găsiți și la bulgari, în marile orașe. Nu uitați însă că astfel de magazine vând foarte scump și Sofia este renumită pentru asta.
Totuși la capitolul suveniruri ar fi de reținut ceva important: când luați suveniruri deosebite aveți grijă fie ce anume achiziționați, dacă e autentic ori fals, fie dacă vă trebuie obligatoriu un certificat care să ateste că puteți scoate acel obiect din țară sau chiar că aveți voie să intrați liber cu el în țara proprie. Pagina UE dă ca exemplu o persoană care și-a cumpărat un obiect din carapace de broască țestoasă și acesta i-a fost confiscat tocmai la poliția de frontieră a țării sale pentru că nu deținea acel certificat absolut obligatoriu. Concluzia, nu cumpărați suveniruri din părți de animale sau plante pe cale de dispariție și, mai nou, aveți grijă ce pietricele luați de pe plaje, munți, monumente ? ca suvenir. Legile s-au mai înăsprit.
Aș putea să vă dau mult mai multe informații despre locurile și evenimentele de neratat din Bulgaria dar asta ar necesita zeci de pagini și, așa cum sigur știți, a căuta și a întocmi un traseu de călătorie, altul decât cel fixat de alții, este o vacanță în sine, minunată, chiar dacă e doar virtuală. Păi nu trăim mult astăzi în lumea virtuală?! Dacă aveți forță și curaj, nu ratați ținuturile urșilor dansatori, în satul Belitsa din zona Bansko, astăzi din ce în ce mai restrâns acest obicei al țiganilor bulgarizați, declarat ilegal, meritul fiind al iubitoarei de animale Brigitte Bardot. Aventurați-vă pe pantele munților, gustați minunatele mure și alte fructe de pădure care, după legendele bulgare, au distrus lumea giganților, admirați tenacitatea acestui popor care a trecut prin vremuri unit, care azi se tot micșorează numeric dar care, din mâna de oameni ce au rămas ne dă ocazia să petrecem frumoase vacanțe !
Și totuși ar trebui să spun că Bulgaria nu este o țară în care se poate simți bine oricine. Este ideală însă pentru pasionații de turism cultural, gastronomic, rural, sporturi de iarnă, speologie, pentru cei pasionați de traseele viticole, pentru cei care înțeleg puțin din melanjul de culturi balcanice, atât de parfumate de influența culturilor orientale! Eu iubesc Bulgaria !!
Știați că …
- …Bulgaria este cel mai vechi stat european care și-a păstrat numele din anul 681 când Khan Asparough l-a înființat iar acest nume provine de la triburile de proto-bulgari ce s-au așezat pe aceste locuri ?
- …Krum Han, început de sec. IX a dat primul cod de legi scrise în Bulgaria care asigura subvenții din veniturile statului cerșetorilor și bulgarilor săraci dar care pedepsea urât bețivii ?
- …Han Krum a cucerit teritorii până la Budapesta și Prut, deci a ocupat pentru scurt timp tot ce mai târziu era România Mare ?
- …că Spartacus, gladiatorul celebru, era de origine tracă din zona Sandanski ?
- …religia creștin ortodoxă a fost impusă dintr-un motiv bun? Pentru că erau sub dominația bisericii grecești care nu permitea slujbele în limba bulgară, doar în greacă, conducătorii bulgari au amenințat și chiar au solicitat trecerea la religia catolică. Din motive politice, le-au fost date drepturi aparte în biserica ortodoxă europeană.
- …numărul site-urilor arheologice este mare și într-adevăr situează Bulgaria pe locul 3 în Europa, după Italia și Grecia, pe această secțiune ?
- …Valea Regilor este și în Bulgaria nu doar în Egipt? Prin Bulgaria sunt descoperite peste 16 morminte tracice ? (Avem și noi destule dar se pierd voit.)
- …deține peste 40.000 de monumente istorice deși ocupă doar 2% din teritoriul Europei ? Are peste 36 de rezervații culturale, aproximativ 160 de mânăstiri vechi, istorice, importante în formarea culturii bulgare. Are peste 330 muzee și galerii importante.
- …cel mai vechi aur prelucrat din lume a fost descoperit la Varna ?
- ..uleiul de trandafir produs la Kazanlâk în condiții speciale este vândut celor mai mari firme producătoare de parfumuri ? Adică Dior, Boss, Paco Rabanne, Channel….
- ….că 1 litru aur lichid, adică uleiul de trandafir se obține din aproape 4 tone de petale și se vinde cu 6500 – 8000 € / l ?
- …izvorul termal cu cea mai caldă apă din Europa, ∽103°C, se află în Bulgaria la Sapareva Banya?
- …singurul gheizer din Europa continentală este în Bulgaria, cel de mai sus?
- …studiile nu sunt finalizate dar se pare că pe teritoriul Bulgariei au fost primele culturi organizate de viță de vie.
- …aici a fost dat primul decret oficial de protecție a viței de vie, în sec.II î.Hr.?
- …în Bulgaria se află un templu ridicat unui zeu și care are o cameră de profeție considerată de specialiști a fi egala celei din templul lui Apollo din Delphi ? Știți cărui zeu îi este închinat templul și unde se găsește ??
Continuare→?.
КРАСИВИ ПЪТУВАНИЯ ! Călătorii frumoase!
Confirmări/Notificări