Pentru că în ultimele zile se tot țipă la tv sau pe stradă că Europa e liberă de restricții, de pandemie, de temeri, Europa e veselă și deschisă, am să încerc să vă prezint când timpul îmi permite, câte o țară, adică situația de acolo pe scurt, mai ales în ceea ce i-ar interesa pe călătorii români. Azi m-am oprit la o dragoste veche, Grecia!
!
Harta siguranței sănătății în data de 09.03.2021, preluată de pe covid19.gov.gr/covid-map
Harta de mai sus cred că vă dă direct informațiile necesare, fără cifre. Doar foarte, foarte multă tristețe. Căci da, exceptând Muntele Athos și insula Kastellorizo, Dodecaneze, singurele zone verzi pe harta Covid-19, restul Greciei este roșu / risc ridicat și roșu închis / risc foarte ridicat. Insula Kastellorizo are întreaga populație vaccinată dar numărul locuitorilor este mic, cam 300 de oameni.
Grecia la această dată este în regim de carantină totală – lockdown – până la 16 martie 2021, pe întreg teritoriul ei, cu excepțiile de mai sus. De aceea e bine de știut:
Nu se permite nici o intrare pe teritoriul Greciei în scop turistic! Sunt permise doar intrările pentru tratamente medicale, afaceri sau probleme de familie dar doar cu dovedirea acestor probleme.
Toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 16 martie 2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile. Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen./ preluare MAE
La punctele de frontieră terestre – Promachonas pentru noi românii – călătorii cu vârsta de la 10 ani împliniți în sus, trebuie să prezinte obligatoriu un test PCR negativ pentru SARS-CoV-2, obligatoriu efectuat la un laborator autorizat (lista laboratoarelor autorizate în România este la http://www.ms.ro/centre-testare/). Testul trebuie să fie nu mai vechi de 72 ore de la data prelevării probei; pe formularul în limba engleză trebuie să fie trecut numărul CI sau pașaportul cu care se trece granița.
La punctul de frontieră se face obligatoriu și un test rapid pentru același virus, de către unitățile sanitare grecești, EODY, rezultatul se dă pe loc și desigur testul trebuie să iasă negativ.
Formularul PLF / Passenger Locator Form, cu cod QR, este de asemeni obligatoriu atât la intrare cât și la ieșire. Se găsește la http://travel.gov.gr
Prin punctele de frontieră Nymphaea și Promachonas (Bulgaria) este permisă trecerea doar în intervalul orar 05:00 – 18:00 / de luni până vineri și 06:00-19:00 sâmbăta și duminica.
Aceleași condiții sunt impuse și celor care circulă pe calea aerului sau marină.
Dacă vă încadrați în categoria celor care au dreptul de a intra în Grecia, trebuie să știți care sunt regulile de circulație locale, valabile în acest moment până la 16 martie 2021:
- Circulația între diferite localități și regiuni este interzisă.
- Ieșirea din locația de cazare pentru călătorii temporari, ca și pentru localnici, se face pe baza unui SMS la numărul 13033 sau să prezinte o declarație pe proprie răspundere, tipărită, al cărei formular se găsește la »» forma.gov.gr, în care să fie menționat scopul deplasării, alături de actul de identitate cu care s-a intrat în țară. amendă în cuantum de 300 de euro. Lipsa acestui formular ori SMS se amendează cu 300 €. Pentru că s-a uzat excesiv de numărul 13033, ministrul grec al Protecției Civile, Nikos Hardalias, a anunțat că începând de joi, 4 martie (ora 6 am) până la 16 martie (6 am), persoanele care solicită permisiunea de circulație trimițând SMS pentru opțiunea „cod 2” / supermarketuri și opțiunea „cod 3”/ pt. bănci sau servicii publice, va fi limitată la circulație numai în municipiul în care se află sau la o distanță de 2 kilometri de locul de reședință. Persoanele care trimit un SMS pentru opțiunea „cod 6” / plimbare mers pe jos cu un animal de companie, mișcarea va fi permisă numai pe jos sau cu bicicleta, nu cu mașina sau motocicleta și numai în municipiul de reședință.
- Cumpărăturile sunt permise numai prin metoda „click-away” (consumatorii trebuie să facă comenzile online sau telefonic și își pot ridica achizițiile în afara magazinelor). Clienților li se permite să intre în unele magazine (îmbrăcăminte, încălțăminte și librării) prin metoda „click in shop” (prin programare). Saloane de coafură, saloane de înfrumusețare și alte servicii pot lucra doar pe baza programării unui anumit număr de clienți.
- Rămân închise toate restaurantele și unitățile de consum (baruri, cafenele etc.), cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu (take-away), a magazinelor alimentare, a farmaciilor și a celor care comercializează produse de strictă necesitate (ex. brutării) și care se închid la orele 20:30. Magazinele care permit accesul clienților în interior vor fi amendate cu 2.000-50.000 de euro și închise pentru o perioadă de 15-90 de zile, iar clienții vor fi amendați cu 300 de euro.
- . Noaptea este interzisă circulația în zonele cu cod roșu închis în intervalul orar 18:00 – 05:00 de luni până vineri și sâmbătă și duminică. Doar în Atena și Salonic, intervalele orare sunt 21:00 – 05:00 de luni până vineri, 19:00 – 05:00 sâmbătă și duminică.
- Portul măștii sanitare este obligatoriu peste tot, nepurtarea se sancționează cu 150 €, de câte ori este cazul.
Pe diverse pagini ale autorităților grecești sunt prezentate mult mai multe restricții, reguli de la folosirea lifturilor și scărilor rulante până la transportul pe mare dar sunt și amenzi de mii și zeci de mii de euro pentru restaurante, grădinițe, saloane de coafură, spitale, etc., după anumite criterii, dacă nu respectă normele impuse în această perioadă, sancțiuni care nouă românilor ne par aberante. Sunt convinsă că și grecii sunt furioși dar le respectă într-o proporție destul de mare pentru că își doresc să redeschidă porțile turismului estival.
All you want is Greece!
Sunt doar câteva dintre măsurile ce se aplică acum în Grecia și care ar putea interesa un călător român. Dacă se vor relaxa la 16 martie 2021, vom vedea. Mulți suntem cu ochiii pe această țară pentru vacanța de vară. Azi în presa greacă a apărut informația că se vrea deschiderea treptată a turismului până la data de 14 mai: Actualizăm protocoalele de sănătate de anul trecut pentru a ține cont de experiența acumulată din anul precedent, a declarat ministrul grec al turismului, spunând însă că protocolul va fi puțin diferit. Turiștii vor fi bineveniți dacă sunt vaccinați înainte de călătorie sau au anticorpi sau testează negativ, a menționat ministrul dar vor fi testați și aleatoriu la graniță, anul acesta cu teste rapide.
În același timp oficialii din turismul grec au anunțat că cei care vor prezenta un certificat de vaccinare valid, nu vor fi supuși testelor PCR, testelor rapide ori carantinei la intrarea în Grecia.
All you want is Greece / Tot ce vrei este Grecia! Acesta este noul slogan al verii turistice grecești 2021, spune ministrul grec și drept să spun mi-au plăcut tare mult cuvintele lui:
„În speranța că îți vei recupera viața, tot ce îți dorești este Grecia!„
Comentarii recente