Crăciunul este locul de păstrare al amintirii inocenței noastre. 

Joan Mills

24 decembrie, Ajunul:

Mâine, prin voința lui Dumnezeu, sărbătorim Nașterea Domnului și Mântuitorului  nostru. Pentru aceasta proclamăm Pacea Generală de Crăciun, și ordonăm tuturor și-i avertizăm pe toți cei care iau parte la această mare sărbătoare să se poarte cuviincios și liniștit și …. să aibă o comportare pașnică….

Textul de mai sus este parte a unui edict dat de regina Kristina a Finlandei în anul 1640 dar este urmarea unui ceremonial vechi de secole, se spune din 1320. Acesta se practică și azi în cel mai vechi oraș finlandez, fostă capitală, Abo pe numele lui vechi local, azi Turku, așa cum l-au rebotezat rușii. În Turku, în ziua de Ajun, la ora 12, din balconul episcopiei se trimite acest mesaj al Păcii de Crăciun. Se spune că participă aproximativ 10 000 de oameni. În restul localităților, Pacea de Crăciun se proclamă din balconul primăriilor și aceasta trebuie să dureze până la Bobotează.

Proclamarea Păcii de Crăciun se citește acum de pe un pergament alcătuit în 1956 de către artistul Tauno Torpo.

Vă amintiți probabil că a existat o altfel de Pace de Crăciun chiar pe câmpul de luptăAjunul Crăciunului anului 1914, prima la Ypres în Belgia Armistițiul a durat puțin, soldații au ieșit din tranșee, s-au îmbrățișat cu zișii dușmani, de fapt oameni obișnuiți siliți să lupte și să moară departe de cei dragi. Au împodobit brăduți în tranșee, și-au făcut cadouri (doar țigări, ciocolată și ce mai aveau în ranițe), au povestit, și-au arătat unii altora poze cu cei dragi,  au jucat fotbal și, cel mai impresionant, și-au îngropat morții la comun, preoții ținând pe rând slujbele. A doua zi armistițiul s-a încheiat, prietenii inamici care au cântat împreună Stille Nacht, au scos armele! Ultimul soldat care a participat la acel armistițiu a murit în 2005 având 109 ani. El, ca și alții, a trăit intens, până la sfârșitul vieții, miracolul acelei Stille Nacht:

Noapte de vis, timp preasfânt,

Dumnezeu râde blând

Pieptu-i vibreaz-a iubire,

Lumii îi dă mântuire,

Pacea-n ea aducând….

( Am ales strofa a II-a din ceea ce azi este patrimoniu UNESCO)

M-am gândit că n-ar fi rău să ne amintim de această Pace de Crăciun acum, în aceste timpuri când marile culturi europene dărâmă la greu biserici, clădiri vechi de secole (Franța – 2800, Anglia cam 2000 și când mirajul sărbătorii este atât de comercial.

Nașterea Mântuitorului are importanța ei de peste 2000 de ani iar azi, poate mai mult ca oricând, este un moment în care trebuie să o trăim intens, chiar dacă de peste un mileniu jumătate o numim doar Crăciun. Poveste, legendă, realitate? Nimeni nu știe cu siguranță pentru că nici Evangheliile, exceptând imaculata concepție și seara nașterii,  nu ne spun ceva clar. Ce-i însă sigur, Crăciunul imaterial este real, este acea magie care ne învăluie pe toți, indiferent de vârstă.

 Fiecare și-a împodobit bradul și casa, a aranjat meniul tradițional sau modern, a cumpărat daruri pentru cei dragi, și-a făcut poate un mic bilanț de fapte bune și rele, s-a iertat singur ? găsind destule argumente în favoarea sa.  A trimis chiar felicitări rudelor, prietenilor și, sincere sau nu, șefilor! Dar toate acestea sunt doar haina ce acoperă adevăratul spirit al marii sărbători, acela de a fi în inimile celor iubiți, de a le dărui dragoste, pace, stabilitate, încredere, de a primi și tu la fel.

Cine trăiește mai intens Crăciunul în inima sa? Copilul naiv, adultul sau bătrânul care are experiența galopului  vieții? Ca adult este momentul din an în care îți amintești de copilăria ta când Moșu’ venea pe horn sau pe geam, când dormeai iepurește doar să prinzi cumva momentul magic, când întâi era dojana de zile mari ca bonus pentru că în agitația generală ieșeai neobservată din casă și așteptai în poartă, doar în ciorapi, în minunatele zăpezi de atunci, să vină sania cu reni. Sau chiar mai rău, te băgai în hornul din spatele casei îmbrăcată cu rochița cea nouă, pregătită special pentru a-l impresiona pe Moș! Doamne, dar a meritat! Magia aceea mi-a rămas și acum ascunsă într-un colț de suflet și va pleca de pe pământ doar cu mine.

Îți amintești și de anii când adult ce nu mai crezi în povești, trăiești emoțiile celor mici, ai teamă că vei fi descoperit că minți. Ai atâtea temeri că darurile nu sunt cele așteptate sau că Moșul nu și-a lipit bine barba, nu și-a pus mănușa care să acopere trădătoarea mână a tatălui, bunicului sau a unui prieten. Și-ți faci atâtea vise, ai atâtea cereri tainice și omenești pe care le rostești în gând în noaptea magică, pentru binele familiei tale!

Privești cu calm și cu ceva regrete probabil, ca bătrân, această perioadă a anului. Știi că acolo, undeva între cer și pământ, este taina, misterul lumilor vechi și ale celor moderne, este taina vieții și a încă neînțelesului  suflet omenesc. Ai vrea să spui poate că ai îndoieli, că bănuiești unde este poveste și unde adevăr, dar știi că nu trebuie să strici vraja celor care sunt departe de ultimul poștalion, pe drumul vieții. Și oricât de multe te-a învățat viața, magia te învăluie și pe tine, așa că  îți pui o dorință, două, cele mai fierbinți pentru vârsta ta, dorințe care nu prea mai țin de daruri materiale….

Indiferent pe care parte a listei lui Moș Crăciun sunteți, alături de cei cuminți sau de cei … ștrengari, vă doresc tuturor să vă bucurați de taina Crăciunului așa cum a venit anul acesta, să vă bucurați de gândurile bune și dragostea celor din jur, de sentimentele care nu pot fi împachetate în hârtie multicoloră și foșnitoare, ci vin discret și magic spre voi, să vă bucurați de realizările celor dragi și împlinirile lor, să fiți iertători și buni!

La miezul nopții când simbolic strălucește Steaua și miracolul s-a înfăptuit, să vă doriți pentru voi și cei dragi să fiți sănătoși, să aveți pace în casă și în lume, să vă bucurați de tot ce e frumos în viață! Adevăratul spirit al Crăciunului este în sufletele voastre și nici o beteală materială nu-l poate egala. Doar îi dă o formă fizică. Și nu uitați să respectați Pacea de Crăciun, a voastră! 

Nu pot să închei decât cu ceva vechi dintr-o legendă a pomului de Crăciun despre care am mai povestit aici

-să primiți și să dăruiți Iubire

-să vă păstrați Credința,

– să aveți Speranțe!

Crăciun magic nouă, tuturor !


Publicat inițial pe gandulzilnic.blog