Pentru ca o vacanță să fie cât mai reușită, e nevoie de multă informație alături de dramul de noroc pe care ni-l dorim fiecare. Sănătatea este un lucru de care trebuie să ținem cont de fiecare dată când plecăm la drum, mai ales când traversăm frontierele noastre. Dacă asigurarea de călătorie »? și »? este necesară pentru orice om sănătos care este conștient că un accident, o boală te poate pândi chiar în cele mai frumoase zile de vacanță, pentru cei cu boli cronice, cu tratamente de durată, este obligatoriu să cunoască sistemul de sănătate publică din țara de destinație.

Zilele trecute am văzut la tv un interviu luat unui medic de familie referitor la trusa medicală de vacanță, cu accent pentru cei ce călătoresc cu copii. Nu-mi pot exprima îndeajuns mirarea față de răspunsul primit de jurnalist, răspuns ce de altfel l-a uimit și pe acesta. A redus vizibil timpul acordat medicului în momentul în care acesta a insistat că nu este nevoie să avem la noi în călătorii o minitrusă de medicamente, doar dacă mergem cu un copil poate ar trebui să avem un antitermic și un antidiareic! În rest nimic! Experiența de călători ne-a învățat însă cu totul altceva. Nu să avem cu noi un depozit de medicamente dar câteva obișnuite pe care le avem și în dulăpiorul de acasă, da. Asta pentru cei care nu iau tratamente zilnice obligatorii pentru diferite boli. 

Când ai o afecțiune cronică sau mai multe care necesită tratament permanent, în funcție de durata și locul călătoriei, îți poți lua o cantitate suficientă de medicamente, plus o rezervă pentru câteva zile în plus. Dar înainte de a pleca trebuie văzut care este regimul de intrare în țara respectivă pentru anumite tipuri de medicamente, fie că sunt chimice, fie naturiste. Sunt țări în care nu se poate intra cu anumite medicamente sau plante medicinale care la noi se vând fără restricții. De asemeni e de reținut că la vamă în aceste țări se poate permite intrarea cu acele leacuri doar în baza unei scrisori medicale de la medicul care le-a prescris și desigur în cantitatea calculată pentru perioada șederii în acea țară.  Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal în timpul călătoriei, întrucât cantităţile mari de medicamente pot crea suspiciune vameșilor.

Pentru anumite medicamente care se prescriu și la noi pe o perioadă limitată de timp chiar dacă tratamentul este de durată sau care nu pot fi trecute în țara de destinație decât într-o minimă cantitate, este necesară o rețetă transfrontalieră. Reguli pentru statele UE referitoare la acest subiect se regăsesc pe site-ul Europa.eu: Recunoașterea, emiterea și compensarea rețetelor transfrontaliere în conformitate cu Directiva 2011/24/UE și Directiva de punere în aplicare 2012/52/UE a Comisiei din 20 decembrie 2012 de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoașterii prescripțiilor medicale emise în alt stat membru.  

                Rețete transfrontaliere

O prescripție / rețetă emisă într-un alt stat membru UE pentru un pacient va fi în general recunoscută în majoritatea țărilor europene care au semnat o convenție în acest sens, mai puțin în Elveția și se va putea obține medicamentul prescris dacă are autorizație de introducere pe piața țării respective.

În cazul în care doriți să prezentați o rețetă transfrontalieră într-un alt stat membru al UE sau nemembru dar care a semnat convenția, ar trebui să-l informați pe medicul care prescrie rețeta, înainte de plecarea din țară, deoarece prescripția transfrontalieră trebuie să îndeplinească anumite condiții cu privire la conținutul acesteia.

                Informații obligatorii de trecut pe rețeta transfrontalieră:

Nu există o formă sau un format specific pentru prescripțiile (rețete) pe care le puteți folosi în altă țară din UE. În majoritatea cazurilor, prescripția care vi se eliberează în țara de origine ar trebui să conțină suficiente informații pentru a putea fi utilizată în altă țară din UE. O prescripție medicală trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

  • ID-ul pacientului: numele și prenumele (complet) și data nașterii, fără abrevieri sau doar inițiale;
  • Data eliberării prescripției (în funcție de aceasta este si valabillitatea eliberării medicamentelor în farmaciile diferitelor  țări europene);
  • Datele medicului care eliberează prescripția: numele și prenumele (complet și nu inițiale), calificarea profesională, datele de contact direct (email, telefon, fax, adresa profesională (inclusiv țara), semnătura (de mână sau electronică)
  • Date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o țară la alta. Acest lucru le va permite farmaciștilor din alte țări ale UE să vă elibereze medicamente echivalente disponibile în țările respective. În caz că se preferă denumirea comercială valabilă în țara unde s-a eliberat rețeta (ex.România),  medicul trebuie să menționeze succint motivele care justifică utilizarea denumirii comerciale); pe rețetă trebuie să fie în clar  forma farmaceutică (tabletă, soluție etc.), cantitatea, concentrația și doza recomandată.

În cazul în care considerați că va trebui să mergeți cu rețeta la o farmacie din străinătate (sau că va trebui să cumpărați în țara de origine medicamente prescrise în străinătate), verificați dacă medicul a inclus toate informațiile necesare. Astfel vă asigurați că farmacistul din altă țară poate să înțeleagă cu ușurință rețeta și să identifice corect medicamentele și doza recomandată.

Prescripțiile sunt supuse normelor din țara în care vi se eliberează medicamentele. De aceea, este posibil, de exemplu, ca în altă țară să nu aveți dreptul la același număr de doze zilnice sau rețeta care în România este valabilă timp de 30 de zile, acolo să fie doar 14 zile (Cehia).

Dacă medicul v-a eliberat o prescripție electronică, pentru siguranță va trebui să cereți și o copie tipărită pe hârtie în cazul în care intenționați să cumpărați medicamentele din altă țară a UE, deoarece prescripțiile electronice s-ar putea să nu fie recunoscute în afara țării de origine (Finlanda și Croația și le recunosc reciproc).

sursa

Pentru Grecia (eu-healthcare.eopyy.gov.gr) :

Reproduc mai jos, în traducerea google ?, regimul unei rețete transfrontaliere în Grecia, preluat de pe site-ul grec:

Dacă prezentați o rețetă transfrontalieră în Grecia, vi se va rambursa aceeași sumă ca și cum s-ar fi făcut rețeta în Grecia. Eliberarea, recunoașterea și aplicarea rețetelor transfrontaliere se va face în conformitate cu dispozițiile naționale care reglementează prescripția și administrarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, inclusiv înlocuirea cu medicamente generice.  

O rețetă eliberată într-un alt stat membru pentru un pacient referit va fi recunoscută în general în Grecia și veți putea obține  medicamentul dacă are autorizație de introducere pe piață .

Recunoașterea rețetelor nu aduce atingere dreptului farmacistului de a refuza, în conformitate cu legislația națională, vinderea unui medicament pentru care a fost eliberată rețeta într-un alt stat membru UE. Mai are un  amendament aici care dă dreptul farmacistului grec să refuze eliberarea unui medicament prescris pe o rețetă internațională dacă acesta are  îndoieli legitime și motivate cu privire la autenticitatea, conținutul sau înțelegerea unei rețete individuale. De asemeni, farmacistul are dreptul să refuze rețeta dacă nu se prezintă titularul acesteia.

Termenul de execuție al prescripțiilor transfrontaliere, în niciun caz, nu poate depăși  treizeci (30) zile  de la data emiterii, după regulile statului grec.

În ceea ce privește plata medicamentelor eliberate pe baza unei rețete transfrontaliere, în general acestea se plătesc la achiziționare, exceptând câteva țări unde sunt gratuite sau au reduceri parțiale.  Pentru posesorii Cardului European de Sănătate ori a unor asigurări private, în caz că se plătește medicamentul, banii se pot recupera la revenirea în țară pe baza facturilor și chitanțelor de la farmacia unde s-a eliberat medicamentul dar și a altor condiții existente în acea țară.

Ideea este că în cazul vacanțelor pe termen lung din diverse țări europene, vă puteți lua anumite medicamente pentru bolile cronice pe baza unei rețete transfrontaliere, cu condiția ca acea rețetă să respecte normele de mai sus, să fie foarte clar scrisă, medicamentele prescrise să se găsească legal în farmaciile țării unde călătoriți. Despre posibilitatea de a găsi medicamentele necesare și condițiile de eliberare a acestora în diverse țări din Europa, se pot obține informații de la  Europa Ta sau CNAS.

Călătorii minunate să aveți și bine documentate!