De felul meu sunt o visătoare căci în momentele de profundă muncă intelectuală  când dau cu mopul sau calc rufe, visez la o lume mai bună, mai ușoară și mai curată pentru noi, viețuitoarele acestei planete, adică noi oamenii și prietenii noștri necuvântători.  Nu râdeți de ce am zis, cu adevărat îmi stresez neuronul mai mult când fac inevitabila muncă de jos în casa mea, atunci am timp să mă gândesc la ce vreau, la ce mă doare – aburii de la călcat de exemplu – și atunci îmi vin tot felul de idei . Și de cele mai multe ori sunt și stresată de timpul din ce în ce mai scurt, oare s-a comprimat și acesta ?! Nu, n-au înnebunit salcâmii ca să-l citez pe olteanul acela simpatic dar chiar pierd mult timp prin oraș, drumurile prin capitală fiind cronofage de excepție. Plus că a venit vara, e soare și frumos, oamenii vor plimbări în natură, spre munte sau mare, așa că și la benzinării au început să apară codițele. Să vă spun că mă împiedic de cabluri grele abandonate pe străzi, că mi-a căzut unul pe cap ? Și uite așa ajung eu să mă gândesc cu emoție, oare de câtă inteligență  ar fi nevoie pentru a putea rezolva problema asta a timpului pierdut al omului modern?  Hopaaa !! S-a aprins filamentul ! Emoție și inteligență, mai clar mobilitate electrică inteligentă, adică EQ !  Unde am văzut eu combinația asta ?!  A, sigur, la Mercedes Benz, că doar trec mereu pe lângă sediul lor, acolo am văzut sigla Electric Intelligence. Ce înseamnă să fii aiurit și să nu dai atenție la ce vezi nou. Păi Mercedes Benz e tare în mașini, care mașini sunt făcute pe nevoile reale ale oamenilor și deci sunt și în pas cu tehnologia !! Al meu ești Mercedes Benz, vin la tine să-mi iau o mașinuță de oraș, obligatoriu electrică.

Bun, am scos banii de sub parchet ( – Aud,  nu lucrează cu atâta cash? Nu-i bai, se rezolvă mintenaș, doar suntem în epoca mobility !), acum să găsesc un dealer bun cu doctorat pe  „vanzari auto”…. Doamne Sfinte, taman în Banat ?! No, pân’ la urmă îi bine, tot vroiam noi să vedem Aradul ! Că Deva și restul le-am văzut în parfum de motorină !

Mergem fără hartă la Arad, sigla dealerului Auto Schunn ne e suficientă. Sunt foarte cunoscuți și în Deva, Timișoara, Sibiu și Suceava. Mai jos vedeți și mașinuța aniversării unui sfert de secol de parteneriat bun cu Mercedes-Benz.

Acum dacă tot avem ceva timp înainte de a da ochii cu specialiștii în vânzări auto de la  Auto Schunn, măcar să ne punem la punct cât de cât cu ceva informații despre mașinuțele astea electrice că de, până acum am citit doar așa de cultură generală. Acum când vrem să dăm bănuțul, se schimbă datele problemei.  Și uite așa, sapă eu pe net, fugi la biblioteca reală, întreabă un prieten, ba chiar și un dușman, m-am făcut tobă de electricitate, de mobilitate, chiar de e-mobility ! Toate la trecut și prezent, despre viitor ce să mai zic, visez !!  Era neapărată nevoie de documentare căci de, benzina sau motorina o mai găsești pe undeva chiar de intră în grevă benzinarii. Dar electricitate ?! Așa că mă lămurii complet cum încarci în oraș, pe autostradă, la parcarea micuță a magazinului de la colțul străzii mele, toate astea când fac cumpărături ori stau la o cafea, nu ca acum, stau ca fraiera lângă mașină cu nasul în pompa de alimentare, în mirosul acela care-mi face rău și aștept minute în șir să se debloce că de, șoferul din față nu e hotărât ce fel de bomboane agricole să-și cumpere înainte de a plăti combustibilul!  Ba pot și acasă să-mi încarc bateria de la o priză normală, asta așa dacă n-am ce face și o las o noapte, parcă așa buchisii eu pe un site. Sau mai repede dacă-mi pun o priză specială, contra un cost frumușel desigur pe care o pot gestiona prin internet. Dar pe care cheltuială o amortizez repede prin taxe reduse, parcări gratis, consum redus, câte altele, chiar dacă înmatriculez mașina în România și nu în Norvegia.

Bun !  Acum că m-am hotărât, mașina electrică e ca și în curtea mea – Doamne, ce vis frumos – mă întreb ce fac cu ea când merg mai mult timp la bojdeuca mea argeșeană ?! De unde îi dau fân, pardon, electricitate ?! Că stau în vârf de munte, electricitatea acum o ai, acum dispare ca o fata morgana de te lasă în frig, întuneric, fără telefon, net  și cel mai dureros, fără acel breaking news care-ți spune cum a trecut pisica prin fața cățelului!
Evrikaaaa !!!. Am sunat prietenii, am pus de un grătar și am căutat soluții pentru viitor. Fiecare a venit cu planuri pentru zona unde a moștenit câte o căsuță, unde azi nouă celor ultra dependenți de tehnică ne e greu să stăm mai mult de o zi, căci de, măreția naturii nu ne ajunge dacă n-avem net cu găleata ! Și uite așa ne-am făcut planuri să ne îmbunătățim viața în viitor, să putem colinda de la unii la alții prin locuri pustii, unde modernismul e doar un vis. Eu ca inițiatoare grup/grătar/idei e-mobility am ales pentru zona mea de munte să devin independentă electric cu energie eoliană . Dar vântul are personalitate la mine la munte, nu bate mereu, deci aleg și o a doua variantă, așa ca omul prevăzător ce sunt, energie solară obținută cu multe oglinzi acoperite cu un fel de atomi de carbon, grafen.

La asta adaug și electricitatea obținută cu ajutorul apei repezi de lângă casa mea, sursa hidro de mică putere. Feciorul meu a plusat,  energie cu celule de siliciu ! Haida de, păi să stau să frec nisipul ?! Nuuuu mamă, panouri solare fotovoltaice cu celule de siliciu !!! Aha ! mă dădui și eu chipurile știutoare deși… Și tot fiul meu promite, contra testament la bojdeucă, să ne facă rost și de o eoliană dacă ne grupăm mai mulți vecini să punem bănuțul împreună la achiziția moriștii. Bună idee, zic eu ca autodidact, deci surse hibrid de producerea energiei electrice ! Asta presupune și ceva sistem de stocare, scump la început dar te scapă de belele și se amortizează rapid.

Eu și ai mei am rezolvat problema electricității curate, suntem gata !  Dar ce fac amicii de la șes? Păi rapid s-au orientat și ei pe energie eoliană că la ei bate vântul nu glumă. Și pentru că tot speranța de viață a omului a crescut și pentru că ei stau pe malul mării, s-au gândit să se dea bine cu triada soare-mare-lună și să folosească energia valurilor și energia mareelor !! Da, recunosc, aici provocare, nu la mine !!

Ar mai fi o problemă care mă tot macină de un timp: electricitatea fără fir, transmiterea electricității wireless ! Ce m-ar ajuta, mai ales  pe pantele muntelui ! De ce nu dacă s-a reușit acum un secol și ceva ?! Și ce de materie primă s-ar economisi și nici orașe sufocate de cabluri n-ar mai fi.

Și dacă stau bine să mă gândesc, marele câștig ar fi dacă transportul public ar trece pe electricitate obținută din surse regenerabile. Dacă mai mergeți cu autobuzul clasic pe motorină prin orașele aglomerate, sunt convinsă că știți ce spun și vă doriți un transport urban total electric.

Unii amici speră să obțină electricitate și cu energia geo-termală .   Nu-i invidiez că colo trebuiesc aprobări nu glumă, foraje, e mai greu dar nu imposibil !

Păi cu atâtea necunoscute rezolvate, de ce n-am lua noi o mașină electrică mai de soi, nu o gâgâlice de oraș ?  Vrem una să mergem oriunde cu ea, chiar și în vacanță. Trec pe  Mercedes-Benz EQC,  all-electric, că doar am nevoie de siguranță dar și de calitate și confort.

Chiar de nu am toți banii, mă ajută cei de la Auto Schunn cu o metodă avantajoasă de finanțare dacă  merg să fac precomanda la ei. Îi perii și eu puțin că sunt tare faini, doar nu degeaba vorbește lumea prin târg că

Auto Schunn este  “partener autorizat Mercedes-Benz, ce sărbătorește 25 de ani de activitate pe piața auto din România”

(sunt curioasă, tortul va fi în formă de Mercedes-Benz EQC ?!).

Așa că vă las, plec spre Arad să vorbesc face to face cu specialiștii Auto Schunn, să facem contract, să-i văd și eu la locul de muncă cât de mobili sunt….. Și să aud pe viu, cu urechiușele astea două cum cântă motorul – adică acel e-sound inconfundabil, ca un mormăit de ursuleț … Mercedes-Benz EQC. Zic cei de la Mercedes-Benz că respectă toate regulile, adică silențioasă în interior și decibelii legali pentru exterior. Și-mi mai place ceva, vă spun dar nu mă dați de gol: îmi place să vorbesc mult, să mă consult cu căluții la drum iar mașinuța asta și-a dat doctoratul în linguatronic !!

A, să nu uit să-mi încarc pe telefon aplicația EQ Ready să văd și eu pe drum dacă noi ca șoferi cu stiluri diferite de condus, am ales bine Mercedes-Benz EQC sau ne recomandă altă mașină total electrică din familia lor. .

Mă cam lungii cu vorba, recunosc. Dar să vedeți ce frumos va fi la Auto Schunn Arad, eu olteancă vorbă lungă și atehnică, ei bănățeni calculați !!

Un prieten m-a întrebat de ce vreau neapărat Mercedes-Benz EQC, că e faină dar și scumpă. I-am spus un banc și l-am întors din drum, acum vrea și el mașina asta, excelentă la toate vârstele. Cică oamenii au fost creați să trăiască cam 40-50 de ani dar l-au tot rugat pe Dumnezeu să le dea mai mult. Divinitatea în bunătatea ei s-a tot înduplecat dar când oamenii au vrut ceva mai mult peste 70 de ani, răspunsul a fost ferm : Bine, vă las dar trăiți pe cont propriu după cum vă pregătiți până la 70 de ani când vă protejez eu !!

Așa și eu, mă pregătesc de acum pentru traiul pe cont propriu că vreau să prind anii 2050 – 2060 dar să fiu independentă energetic, cu mobilitate curată și nepoluantă, de la câmpie până în vârf de munte. Mă gândesc că îmi va fi bine în viitor dacă voi locui într-un loc mai izolat dar unde salvarea sau pompierii nu vor mai avea probleme să ajungă în caz de nevoie, îngreunați din  cauza nenorocitului de combustibil fosil actual. Și voi avea acces la orice aparatură casnică ce va folosi electricitatea obținută altfel decât acum, electricitatea viitorului curat. Plus că dacă se va produce suficientă energie curată, chiar și producătorii de mașini, mobilă, haine, hrană, etc., vor lucra curat, nepoluant, vor recicla mult mai corect piese uzate și chiar vor ieftini produsele.

Divinitatea, natura, nu știu cine, ne-a dat  energii primare curate în cantități nelimitate, mereu regenerându-se prin procesele naturale dar ne-a înzestrat și  pe noi oamenii cu alte energii, adică minte, spirit de observație și o permanentă dorință de a trăi mai bine. Haideți să ne unim forțele minții ! Haideți să cucerim libertatea energetică, să beneficiem și noi  de e-mobility dar mai ales urmașii noștri să poată respira aer sănătos, fără poluanți dar să beneficieze de toată tehnica prezentului și viitorului. E-mobility este revoluția secolului XXI, mai ales anul acesta când UE a declanșat Europa  în mișcare   și a inclus studiul în lista celor 10 teme principale alături de digitalizare și inteligența artificială ! Haideți să facem din mașinile noastre actuale, din autobuzele și autocarele de azi piese de muzeu pe care să scriem așa nu!

Articol scris pentru proba II Spring SuperBlog.