Înainte de pandemie am poposit pentru două nopți în Sinaia. De ceva ani treceam prin acest orășel doar în goana mașinii. Bine, goana mașinii este impropriu zis pe Vale Prahovei, ideea este că nu ne mai opream pe acolo. Așa că ne-am hotărât să revedem locuri dragi.

Le Petit Larousse, ediție veche, aflat în vitrina din holul vilei, pagina despre România și Bulgaria

Am tot amânat să rezerv o cazare în Sinaia până când, fiind aproape cu un picior pe scara avionului spre Lisabona, am citit pe un forum de impresii turistice unde am contribuit și eu cu articole, despre plimbarea unei prietene prin Sinaia. Știind ce gusturi are în materie de cazare, nici n-am mai stat pe gânduri, am rezervat prin prietenul Booking.com și …. am plecat trei săptămâni în Portugalia ?! La întoarcere aveam nevoie de un loc de odihnă, că așa trebuie după orice concediu ?, așa că Sinaia și Vila Arizto au fost locurile ideale. Mulțumesc încă o dată Diana!

În ziua când aveam rezervarea am poposit în fața vilei. Închisă! Dăm telefon gazdelor și ne spun că sunt pe drum spre vilă. Nici n-am avut timp să studiem fațada că au și apărut proprietarii. Amabili, oameni plăcuți, gata să ajute cu orice, chiar și cu bagaj. N-a fost nevoie.

Am urcat scările din fața vilei după ce ne-au spus pe ce parte a străzii este admis să parcăm mașina. La vilă ne-au arătat întâi cum este cu încuiatul ușii de la intrare pentru că noaptea nu stăteau acolo, eram doar turiștii. Apoi ne-au deschis ușa camerei alese de noi, camera nr.3, aflată între soba de teracotă din hol și scara cu trepte de sticlă ce duce la sala pentru micul dejun.

Camera aleasă, de care m-am îndrăgostit de când am văzut pozele Dianei, are un holișor, un dormitor și o terasă largă, închisă și încălzită, cu geamuri pe trei părți, de unde puteam vedea strada și mașina parcată dar și dincolo de case, puțin spre oraș și spre munți. Pentru această încăpere de lângă dormitor am dorit foarte mult să ne cazăm aici.

N-am să vă descriu în amănunt fiecare spațiu, pozele sunt suficiente. Am să vă spun doar ce nu se vede în poze.

Dormitorul avea un pat dublu pe mijloc, cu saltea, perne, pilotă și lenjerie de calitate și curate. Tv și wi-fi bun. Șifonierul mare cu oglindă pe ușă era în holul camerei și tot de acolo se intra și în baie.

Baia curată, cu două geamuri mari ce se puteau deschide. Cabina de duș suficient de mare, apă fiartă, chiar clocotită și căldură de la centrala proprie (noi am fost în octombrie, noaptea era rece). Consumabilele obișnuite le-am găsit pe chiuvetă și de asemeni prosoape curate și bune.

Cămăruța cu vedere sau fostul balcon al vilei dotat cu două fotolii, o măsuță și un minifrigider. Am avut și acolo prize, așa că n-a fost o problemă să navigăm pe laptopuri.

În preț era inclus și micul dejun care se servea într-o cămăruță foarte plăcută din spatele vilei. Dimineața am constatat că eram singurii turiști români la acea cazare, a doua noapte a mai fost o familie care spunea că este încântată de loc și va reveni. Micul dejun a fost îndestulător, ne-au servit pe fiecare la masă, ne-au întrebat cum vrem să ne prepare ouăle, cârnăciorii, ce fel de ceai sau/și cafea. Mezeluri, brânzeturi, zacuscă de casă, roșii și castraveți, iaurturi, ceva patiserie, unt, gemuri și nelipsitele cereale cu fructe. Plus un nectar de portocale. Nici n-am putut mânca tot. Acum cu regulile pandemiei probabil că este mai strictă servirea.

Plata am făcut-o la plecare, așa a dorit gazda. Aveam nevoie de factură și nu au fost probleme, am primit totul în regulă.

La check-in gazda ne-a dat o carte de vizită a unui restaurant – Regales – unde am fi avut reducere dacă prezentam cartonașul. Cum în zonă nu este nici un alt restaurant care să ne fi făcut cu ochiul, am luat coasta pieptiș spre restaurant (+/- 800 m, depinde de calea aleasă) și pot spune că n-am regretat, am mâncat foarte bine. Și am mulțumit și două pisici grăsuțe care sunt abonate … de poftă, la restaurant!

Holul vilei este larg și plăcut. Acolo este o sobă de teracotă frumoasă dar și o vitrină cu ceva obiecte de familie. Vila Arizto este proprietate de familie și a fost construită în 1929 și renovată în 2013. Camerele sunt de dimensiuni diferite și mobilate tot așa, una din camere are mobilier recondiţionat în stil Art Deco aflat în proprietatea familiei de la începutul sec. XX. În fiecare cameră este tv cu ecran plat, wi-fi gratis.

Vara este o mică terasă cu câteva mese în fața vilei, unde se poate sta la aer sau se servește micul dejun. Deși este la șosea, zona este puțin circulată, este multă liniște. Și este o zonă curată, probabil că turiștilor le-a intrat fix în inimă, ca în povestea strigoilor, anunțul administrației locale ??:

De reținut că la Vila Arizto nu se admite venirea cu animale de companie, de înțeles de altfel, apoi este nevoie de un card pentru garantarea cazării (nouă nu ne-au verificat și nici blocat sume de bani dar înainte de a pleca din țară am contactat gazda din proprie inițiativă), apoi copiii sunt considerați adulți de la vârsta de 4 ani. Un pat suplimentar costă 100 lei și se poate pune doar în anumite camere. Nu au în dotare paturi pentru bebeluși. Se asigură transfer de la aeroport, contra cost și desigur rezervat din timp. Gazdele vorbesc mai multe limbi străine printre care și daneza.

Am colindat acea seară și a doua zi cât am putut de mult prin Sinaia. Mai greu a fost doar la revenirea către vilă căci vila este foarte aproape de centrul orașului doar că este …. mai sus, sunt multe trepte de urcat. Noi am făcut mișcarea pentru sănătate ? iar mașina noastră s-a odihnit deplin două zile!!

Sinaia văzută de la Arizto

Vila Arizto situată pe str. Theodor Aman la nr. 3 a rămas pe lista noastră de preferate în caz că mai rămânem noaptea prin Sinaia, cu condiția să găsim un pat liber la această locație, dar o recomandăm și prietenilor. Merită!