Datoria noastră în faţa unui adevărat mister nu e să-l lămurim, ci să-l adâncim aşa mult încât să-l prefacem într-un mister şi mai mare.

Lucian Blaga

Ne-am obișnuit cu statui, temple, cetăți antice pe care nu le putem citi, nu le putem încadra într-o epocă. Adică nu știm ce reprezintă, lucruri ce pun în dilemă oamenii, chiar și pe specialiști. Ei bine, iată că și sfârșitul sec. XX ne-a oferit un mister în piatră, proaspăt lucrat, prin anul 1979-1980 și care a înfierbântat mințile oamenilor din toată lumea și din aproape toate categoriile sociale:

Pietrele Îndrumătoare

Un monument extrem de simplu și totuși atât de complicat. Doar câteva bucăți de granit albastru azuriu pe care este scris un mesaj, un grup de 10 ordine sau doar simple sfaturi pentru oamenii viitorului, cei ce vor supraviețui unei apocalipse:

Ghiduri îndrumătoare pentru o Eră a Rațiunii:

“Fie ca acestea să fie călăuzitori pentru o Epocă a Rațiunii”

  • Menține umanitatea sub 500 000 000, într-un echilibru perpetuu cu natura.
  •   Ghidați reproducția cu înțelepciune,  îmbunătățind conformitatea și diversitatea.
  •  Uniți umanitatea printr-o limbă nouă.
  •   Conduceți pasiunea, credința, tradiția și toate lucrurile cu judecată temperată.
  •  Protejați oamenii și națiunile cu legi cinstite și tribunale juste.
  •   Lăsați toate națiunile să-și  rezolve singuri treburile interne iar  disputele externe într-un tribunal mondial.
  •   Evitați legile meschine  și oficialii nefolositori
  •   Echilibrati drepturile personale cu îndatoririle cetățenești.
  •   Prețuiți adevărul – frumusețea – dragostea – căutând armonia cu infinitul
  •   Nu fiți un cancer pe pământ – Lăsați loc naturii – Lăsati loc naturii.

Toate cele 10 reguli dau mult de gândit dar ultima pot spune că m-a impresionat: Lăsați loc naturii! Dacă vă amintiți, natura și-a recăpătat o vreme drepturile când noi, oamenii, am fost obligați să stăm mai mult în case, să evităm covid-19. Cei ce au văzut înregistrările cu spectaculoasa revenire a naturii în locuri care erau distruse de omul atotstăpânitor, mă înțeleg. Dar să vedem ce e cu monumentul.

„Sponsori: Un mic grup de americani care dorește o Eră a Rațiunii”

 În iunie 1979, un anume R.C. a încheiat un contract cu societatea de prelucrare a granitului Elberton din Georgia, SUA  pentru ridicarea unui fel de monument din patru plăci inscripționate. Printre condițiile cel puțin bizare impuse erau și falsa identitate a celui care comanda monumentul, apoi distrugerea la sfârșitul lucrării a oricărui material ce ajuta la construcția monumentului; de asemeni planurile monumentului aduse de R.C. erau în sistem metric, rar folosit în 1979 în SUA. Dar mai interesant decât toate era partea financiară care nu avea limite … oferta pornind de la o sumă cu șase cifre! R.C. a explicat directorului societății că reprezintă un grup de americani creștini ce locuiau în afara Georgiei și locul ales este unul de suflet, deoarece bunica sa era georgiană nativă, plus că locul avea o climă blândă. A cerut și un loc înalt, îndepărtat de aglomerație. Așa s-a ajuns la ferma Mildred și Wayne Mullenix la nord de Elberton, loc cumpărat fără tocmeală contra a 5000 $. În următoarele 30 de minute de la prima întâlnire cu patronul firmei de granit, R.C. a luat legătura cu directorul băncii agreate de acesta, banii au fost transferați din mai multe bănci diferite sub garanția secretului  bancar, așa cum a rămas și azi.  Cine a plătit acest monument? Doar atât a fost lăsat la vedere, pe placa cu informații sumare: „Sponsori: Un mic grup de americani care dorește o Eră a Rațiunii”

O tăbliță indicatoare spune că la baza templului este îngropată o capsulă a timpului, un mesaj către viitor dar nimic nu indică locul precis ori conținutul acesteia. Și nici timpul când a fost depusă ori   indicații despre scoaterea ei. Totul e un mister!

Instrucțiunile de pe cele patru blocuri de granit au fost scrise în opt limbi diferite, vorbite în zilele noastre: engleză, spaniolă, chineză, rusă, arabă, ebraică, swahili (Africa de Est)  și hindi iar placa din vârf, cea orizontală, are un mic text în scrierea cuneiformă a culturilor mesopotamiene, greacă veche, sanscrită și hieroglifele egiptene. Pentru că pe Pământ se vorbesc în prezent câteva mii le limbi, s-au ales cele opt, mai folosite azi în lume. Dar și aici este un mister: sunt unele limbi care nici măcar nu fac parte din primele 50 de limbi cele mai vorbite în lume și, surpriză, lipsesc germana, franceza, portugheza și italiana (între primele 20 vorbite pe planetă)!

Mesajele, majoritatea, par apocaliptice. Se presupune că 94% din locuitorii Terrei ar trebui să dispară dacă s-ar aplica prima regulă a ghidului. Prin moarte naturală sau în mod artificial? Răspunsul se găsește în restul poruncilor îndrumătoare …. Cei care au încercat să descifreze mesajele de pe aceste pietre s-au oprit la tot felul de conspirații, la tema Covid-19, la întâlnirea secretă a Iluminaților, la Noua Ordine Mondială, o nouă religie, la masoni (Joe H. Fendley Senior, președintele companiei Elberton Granite a fost mason).  Oricum, R.C., R.C. Christian,  unde R.C.  sunt inițialele Ordinului Rozicrucienilor (Rosenkreutz Christian în germană, sau Rose Croix în franceză), adică Crucea Trandafirului, un ordin al Cavalerilor Templieri, era mason de rang înalt. „R.C. Christian” este un secret pe care Wyatt Martin, bancherul care a primit și depus banii în Elberton, jură că îl știe da îl va duce cu el în lumea de dincolo.

Întregul ansamblu înalt de 6 m și cântărind 109 sau 119 tone, este plin de simboluri ale societăților mistice, ale Francmasoneriei și Crucea Trandafirului. La fel și cele patru limbi antice din partea de sus a monumentului sunt simboluri mistice:


sursa foto


Cele patru pietre mari sunt aranjate într-o configuraţie de „roată cu zbaturi”, orientate în așa fel, încât să capteze mișcarea soarelui pe tot parcursul anului, marcând poziţiile extreme de răsărit şi apus ale soarelui, în ciclu său de 18,6 ani. Piatra din centru are două caracteristici aparte. Prima este aceea că Steaua Nordului este întotdeauna vizibilă printr-un orificiu special, forat de la sud spre partea de nord a pietrei din centru. A doua caracteristică este deschizătura care se aliniază cu poziţia soarelui la momentul solstiţiului de vară şi de iarnă şi la echinocţiu. Coloana centrală are o fantă prin care se poate observa tranzitul soarelui de-a lungul anotimpurilor, în timp ce o gaură mai sus se concentrează pe Polaris, steaua nordică. O altă gaură din piatra de vârf concentrează un fascicul de lumină solară asupra stâlpului central la prânz. Aceste caracteristici le-ar permite supraviețuitorilor temutei apocalipse a lui Christian să reproducă trei dintre instrumentele de bază ale civilizației: calendarul, ceasul și busola. / ( textul  preluat mai sus este identic  pe un număr impresionant de site-uri ?)

Eu aș zice că forma ar putea fi și Sigiliul lui Shamash, zeul soare al culturii mesopotamiene ce avea putere cosmică deplină, fiind considerat conducătorul întregului Univers. Simbolul celor patru coloane îndreptate perfect spre cele patru puncte cardinale, se potrivește zeului, la fel și limba veche de pe placa superioară. Dacă am dreptate ori ba, desigur rămâne un mister.

R.C. a scris  o carte în 1986, Common Sense Renewed, ce se vinde încă prin Muzeul Granitului Elberton Printre altele spune că planeta prezintă  simptomele  suprapopulării, civilizația se transformă rapid în rău, era atomică este tot mai aproape și deci ar trebui schimbate regulile de conducere a lumii. De fapt au apărut mai multe cărți după ce monumentul a fost ridicat și oamenii au început să-l critice. Unii au zis, argumentat, că înălțimea ar fi codificată și raportată la  Burj Khalifa din Dubai, acum cea mai înaltă clădire din lume, un nou Turn Babel dar care a fost construit aproximativ 30 ani mai târziu. Cine știe oare adevărul?!

Astăzi toți cei care au fost implicați în proiect și care poate ar fi spus câte ceva, sunt morți. Deci misterul rămâne un … mare  mister. Se spune că bisericile locale au dezaprobat proiectul dar banii care vin constant de la turiști, au fost un argument pentru clemență! Opera ar fi fost abandonată dacă n-ar fi atât de ciudată prin mesajul către o lume viitoare, s-a spus post apocalipsă. Apocalipsă naturală ori atomică? Dumnezeu știe! Oricum, povestea acestor pietre scrise cu porunci ori îndemnuri, s-a inflamat iarăși, odată cu covidul. Acum și cu Rusia! 

Cum spuneam într-un articol anterior, aceasta nu este o operă impresionantă prin execuția artistică. Dar naște enorm de multe semne de întrebare. Să fie doar o glumă?

Despre sutele de pagini legate de Noua Ordine Mondială ca mesaj al monumentului, vaccinuri și viruși ai sec. XXI, climă, inginerie genetică mai ales, etc, toate legate de Georgia Guidestones, despre declarațiile liderilor lumii precum Roosevelt, Gorbaciov, Bill Gates, soțul reginei Elisabeta a II-a, Rockefeller, chiar și ultimii doi papi ai Vaticanului, Benedict al XVI-lea și Francisc, vă las plăcerea de a căuta singuri pe net, în caz că nu aveți ce face?.  Eu mi-am umplut paharul curiozității, deja dă pe dinafară. Uitându-mă însă spre est dar și spre vest, îmi dau seama că totuși liniștea noastră se pleacă încet dar sigur spre o Nouă Ordine!

Sursa informații: CNN Word,  Atlas Obscura