Acum câteva luni când așteptam să-mi vină rândul la vaccinare, înscrisă fiind pe lista de așteptare, am constatat fără voie că se pot face multe intervenții neortodoxe, să se treacă peste rând, altele. Dar … suntem în România! Apoi într-o discuție acasă am zis că trecerea peste rând este cum este dar ce te faci cu cei care vor obține adeverințe false, fără să fie vaccinați. Cum îi poți verifica? Ioc deloc! Soțul meu care crede că oamenii sunt foarte corecți, mi-a zis că imposibil așa ceva! Păi dacă făceam un pariu, câștigam măcar o sticlă cu apă plată! 

Ei bine iată că aflăm despre persoane nevaccinate dar cu certificat european. Cum îmi povestea și feciorul meu ce aflase de la o colegă, cum că mătușa a povestit veselă că nu s-a vaccinat, a aranjat să-i fie făcută injecția în … mâneca puloverului! La primele vaccinări acum un secol, era invers. Se vaccinau în secret antivacciniștii, chiar medici, așa cum am povestit pe alt blog. Acum în vară veștile au început să curgă, ba că s-a făcut vaccinare falsă în Ardeal, ba în Moldova. Acum și în Dâmbovița, pentru câțiva fotbaliști fricoși, un medic (că doctoriță nu pot să-i zic), a aranjat cu un tehnician sanitar să intre în platformă, Registrul Național al vaccinărilor anti Covid-19, și să fure pur și simplu codurile QR ale unor persoane de bună credință, vaccinate cu schemă completă. Acești oameni ar fi putut oricând să suporte, nevinovați, rigorile legii în orice țară ar fi călătorit. Și în cazul lor, autoritățile străine nu puteau fi acuzate că au aplicat legea, oamenii nu mai aveau un cod QR valid. 

Madama se pare că a folosit codurile unor persoane vaccinate cu  Vaccine Janssen (compania Johnson & Johnson), din simplul motiv că se administrează în  doză unică. 

Cum au ajuns criminaliștii la ușa cabinetului acestei femei care a depus jurământul lui Hipocrate, nu cunosc și practic nici nu este important. După mine ar trebui să i se ridice definitiv dreptul de liberă practică.

Dar așa am aflat că există o aplicație ce se poate descărca pe telefoanele inteligente și cu care fiecare dintre noi poate să-și să-și verifice codul QR al certificatului verde european. Am testat, nu mi-a  furat nimeni Pfizerele ?!

Check DCC / Digital Covid Cert Check

Verificați DCC Apk

Am descărcat  aplicația  din  Google Play Store pentru android și am constatat că este deosebit de ușor de folosit. Vă cere să permiteți folosirea camerei de pe telefon pentru citirea codului. Desigur că trebuie să fie bine luminat codul QR, dacă se folosește certificatul printat pe hârtie. Răspunsul este pe loc. Înainte de verificarea codului se primește informația că nu se stochează datele personale, doar se verifică autenticitatea codului QR. 

Aplicația a fost creată la nivel european și are variante pentru fiecare țară. În România este sub control STS și a fost făcută publică la 10 august. Probabil va mai fi îmbunătățită. La noi pe aplicație apare numele întreg al vaccinatului și câteva date de identificare, date ce trebuie să fie identice cu cele de pe actul de identitate prezentat vameșului la trecerea frontierei. În alte state aplicarea GDPR-ului este mai strictă, pe ecranul verificator apar doar primele litere din nume și prenume, datele de naștere, date despre perioada de început și sfârșit a valabilității certificatului. În unele țări se specifică dacă certificatul a fost emis digital sau doar în format fizic. Plus câteva date despre vaccin.

 Dacă codul QR este scanat într-o altă țară din afara UE, se pot aplica alte reguli pentru protejarea datelor  personale, mai ales acolo unde nu se aplică GDPR.

Călătorii frumoase să aveți!

%d blogeri au apreciat: