Am intrat și-n 2019! Să avem cu toții un an frumos în care dorințele noastre bune să se împlinească! Am petrecut, unii mai mult, alții mai puțin, unii mai cu licori bahice, alții mai pe uscat, fiecare după apucături și după cum am avut alături un partener mai înțelegător cu numărul de pahare ce conțineau -ool?! Sau după cum ne-am bucurat că am înșelat parșiva asta de viață căreia, credem noi, i-am mai furat un an! Cum suntem geții de dinainte de Burebista dar influențați de slavii cei cu gene speciale bachice, normal că pe mesele noastre de Crăciun, Sf. Ștefan, Anul Nou și Sf. Vasile au curs valuri de chimie viticolă sau pomicolă. Și nu vă impacientați, nu s-a terminat, vine Boboteaza și Sf. Ion când totuși cu regret punem punct sărbătorilor iernii.  Oare voi cu ce pahare ați și v-ați servit comesenii?! Ați fost înțelepți să le moderați elanul ori i-ați lăsat de capul, pardon, paharele lor?! Eu am ales pentru ai mei un pahar special care să nu-mi strice bunătate de mobilă, să nu-mi creeze probleme nici mie și nici celorlalți, adică omul să bea cu măsură, să nu verse pe masă și să rămână cu gâtlejul uscat că de, odată vărsată băutura, se împuținează dureros! Am ales Paharul lui Pitagora!!!  Găselnița de la mesele cu multe băuturi alcoolice!  

Este un pahar deștept, creat prin sec. VI î.Hr. de marele Pitagora când, pe insula Samos fiind, a vrut să-și tempereze muncitorii constructori în a bea fără măsură și mai ales inegal. Și la greci în antichitate ca și la noi acum, când angajezi un zilier de obicei negociezi pe lângă plata în bani și mâncare, musai și băutura ! Pentru unii ultima mai importantă decât prima. Acum, deși n-ar trebui să zic chiar din primele zile ale anului, azi nu prea mai poți negocia prășitul cartofilor fără 2-3 cafele pe zi, masă cu aperitive și desert, pachetul de țigări plus tradiția, sticla cu țuică! Ei, poate să fie și whisky, treacă meargă! Problema e să fie cu măsură! Hai să vă spun ălora de nu știți să fiți cumpătați precum Pitagora ce-i cu acea cupă. Unii mai calculați, așa ca mine, ca să nu zic zgârciți ?, știu ce-i aia cupa echității!

Pe scurt, paharul lui Pitagora la prima vedere este unul obișnuit. Doar că în interiorul lui are o coloană pe mijloc care are două orificii în zona de îmbinare cu fundul paharului (oare ideea găurilor este legată de teoria lui că sufletul circulă prin orificii și se reîncarnează în oameni sau animale?!). Cupa are pe interior o linie care indică limita maximă de umplere cu lichid. Dacă se pune vin  să zicem până la acea limită, băutorul poate savura licoarea în cât timp dorește el. Dacă e lacom și vrea să umple mai mult paharul, că de, orice băutor înrăit ar mai fura o picătură de la ceilalți, are neplăcuta surpriză ca tot conținutul, până la ultimul strop, să se scurgă pe la baza cupei! Acum să zicem că nu-i în pustie și poate cumpăra altă băutură. Dar ce te faci dacă în cupă a fost un vin roșu, greu, de butuc, de acela de-ți colorează limba și dinții ca la cameleon? Și dacă ești cumva și în vizită la cineva simandicos care te-a așezat la o masă acoperită cu broderii scrobite?! Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la consecințe.

Principiul paharului lui Pitagora este simplu, este principiul vaselor comunicante. Ideea însă e genială, să faci așa un pahar pentru a face dreptate în rândul muncitorilor și a le controla astfel cantitatea de alcool consumată, nu neapărat din zgârcenie cât și din precauție merită lauda și …râsul!

Sunt voci care au susținut că Pitagora a creat această cupă pentru studenții academiei lui, ca toți să bea aceeași cantitate de vin. Nici vorbă! Pitagora, ca și discipolii lui, urau vinul și mâncarea cu carne!

Cupa echității, cupa justiției, a echilibrului, paharul lui Pitagora ori cum se mai numește obiectul acesta umoristic-ingenios este o bună lecție și omului modern care-și dorește mereu mai mult, din ce în ce mai mult. Răzbunarea însă este cruntă dacă nu se oprește din lăcomie, pierde totul brusc și rapid precum vinul care se scurge din paharul pitagorian.

Dacă vreți să o fabricați acasă, vă trebuie o roată de olar, argilă și ceva îndemânare, ca aici,

Hai noroc! Și la mulți ani !

Interiorul cupei