– Statui, statui, E plină lumea de statui …. (II)

Vreme de pandemie și automat de multe restricții. Mai ales cele de călătorie. Așa că mulți ne ostoim dorul plimbărilor stând comod în fotoliu și zburdând cu ochiii și inima pe ecranul laptopului, tabletei ori telefonului. Singurul avantaj este că poți străbate miile de kilometri în timp record, acum ești în Paris ori în New York, în minutul următor ajungi în Thailanda. Eu una m-aș opri puțin și prin ținuturi foarte drag inimii mele căci tocmai m-au răscolit amintiri, arome și gusturi dar mai ales o muzică dragă:

???

Quinn! Și Thailanda! Forța Naturii!

Forța Naturii

Mulți dintre cei ce ați apucat ceva ani de școală comunistă, poate vă amintiți de falsul crez că  omul stăpânește forțele naturii. Deși unii profesori, din obligație, ne spuneau că oamenii vor putea aduce ploaia când vor și unde vor, vor diminua efectele zăpezilor prea abundente, vor controla inundațiile și avalanșele sau cutremurele, nu i-am crezut. Nici azi nu cred că oamenii vor reuși cândva să stăpânească forțele naturii în totalitate. Să prevadă și să preîntâmpine, să diminueze efectele  unor dezastre, da. Doar atât. 

Mi-am amintit de anii mei de școală și de minciuna comunistă privind o statuie:

“Trăim cu un fals sentiment de siguranță, doar pentru a fi treziți de furia Mamei Natura.” / Lorenzo Quinn Statuia aceasta se află la Doha, Qatar, un loc unde artistul și-ar fi dorit să locuiască o vreme

Interesantă această statuie din bronz, de 2,5 m înălțime care sfidează forțele gravitaționale. Reprezintă o siluetă de femeie furioasă (așa se crede și așa dă de înțeles și autorul), înfășurată într-o mantie dar care se joacă la propriu cu planeta Pământ, ținută doar de o fragilă și banală bucată de pânză..

Autorul ei, Lorenzo Quinn, declara într-un interviu că ideea de a crea această operă î-a venit după ce a vizitat Thailanda, la ceva timp de la acel 26 decembrie 2004 când un tsunami uriaș a lovit coastele sud-estice ale Asiei, provocând moartea a aproximativ ¼ de milion de oameni, localnici și turiști. Valul nimicitor de apă s-a format în urma cutremurului, al treilea cel mai puternic din istoria cunoscută, 9.3 gr. Richter și care a durat 10 minute! Se spune că axa planetei a fost deviată cu 1 cm atunci iar milioane de oameni din zonă, supraviețuitorii,  au rămas fără adăpost, fără mașini, fără documente, mai grav fără familii. Și asta fără ca omul, cel despre care se spunea în comunism că poate domina natura, să se poată opune sau măcar să fie informat că urmează un dezastru.

„Noi, oamenii, ne gândim la noi înșine ca la ființe supreme care controlează absolut destinul și împrejurimile noastre. Trăim cu un fals sentiment de siguranță, doar pentru a fi treziți de furia Mamei Natura. După ce am văzut coasta devastată a Thailandei de uraganul care a afectat statele din sud, am decis să creez o sculptură dedicată Mamei Naturii”, spune Lorenzo Quinn. Și nu uită sculptorul că undeva în noi, în relația noastră cu natura, există un mister nedezlegat de mii de ani, că indiferent cât am progresat tehnic, necunoscutul rămâne: „Acest lucru ar aminti de statuile timpurii făcute ca ofrande de pace zeilor, în speranța de a le potoli furia. În esență, oamenii nu sunt foarte diferiți astăzi de oamenii care au trăit cu mii de ani în urmă. Suntem încă devotați simbolurilor pentru a scăpa de destinul nostru.

Anglia, Statele Unite, Monaco, China, Singapore sau chiar colecții private cum este în Irlanda,  se pot lăuda că dețin variante ale acestei statui.

Preluare ZawWai09 Forța Naturii, Singapore 2008, aluminiu
mother-nature-force-sculpture-lorenzo-quinn-13
preluare Lorenzo Quinn

Lorenzo Quinn

Mujer Hoy - Lorenzo Quinn - Press - November 2016
Noua pasiune, bănoasă și ea, bijuteriile!

Recunoașteți privirea din poza de mai jos? Parcă are ceva din fabulosul Zorba Grecul. Sau poate din cel ce l-a făcut celebru pe Zorba. Ei bine, Lorenzo Quinn, este al cincilea  din cei 12 copii legitimi și nu numai ai lui Anthony Quinn (bârfitorii spun că ar fi de fapt 13, ultimul fiind conceput când Anthony avea 81 de ani). Lorenzo i-a moștenit nu doar chipul celebrului lui tată, i-a moștenit și talentele. Lorenzo a cochetat în tinerețe cu desenul și pictura, asemeni lui Anthony.  Apoi a încercat actoria dând naștere unui Stradivarius tânăr (Anthony l-a jucat pe Stradivarius matur), apoi, rolul care i-a marcat destinul după cum singur mărturisește, Salvador Dali.  Aici a fost scânteia care l-a întors din drumurile lui artistice  undeva între a șaptea și a treia artă, cinematografia și pictura, unde nu se simțea prea confortabil, poposind definitiv la a doua, sculptura. 

Când Divinitatea  te alege să-și verse talentele în cromozomii tăi, ești un om împlinit. La 21 de ani, încă student, câștigă un concurs pentru o operă de artă ce se expune la ONU doi ani mai târziu, Copacul Vieții (două brațe verticale cu aspect de copac, care țin în palme planeta noastră). Mai târziu puțin primește o comandă de la Vatican pentru a realiza o sculptură a Sfântului Anton, la împlinirea a opt secole de la nașterea sfântului. Sculptura se găsește în biserica din Padova.

EXCLUSIV Lorenzo Quinn: "Sunt la fel de pătimaş ca tatăl meu, Anthony Quinn"
Tată și fiu. Dar și prieteni.

Lorenzo Quinn este un sculptor avangardist, cu o frumoasă și solidă viață de familie, care nu s-a simțit confortabil în America și a ales să locuiască în Spania. Mi-a plăcut spovedania că încă nu știe dacă să fie prieten sau tată pentru cei trei băieți ai lui. Crede că cel mai bine este să fii tată, deoarece prieteni vor mai avea copiii dar tatăl este unul singur. Și lui i-a plăcut relația cu celebrul lui tată Anthony Quinn și momentele petrecute în doi, când pentru mine era tatăl, pentru el eram fiul! Superb!

Sculpturile lui, spune el, trebuie să fie un dialog și consideră că modul de comunicare universal este cel care folosește mâinile. De altfel sculptura lui preferată  este Dăruiește și Primește. Este implicat profund în protejarea și salvarea planetei și majoritatea operelor lui sunt legate de aceste probleme ale schimbărilor climatice. Are multe opere apreciate care spun sau pleacă de la o poveste, un citat despre Mama Gaia sau Geea. Spunea într-un interviu din 2019 că în anul 2020 are o surpriză, un proiect imens și foarte important despre natură și salvarea planetei. Se pare că pandemia i-a tăiat aripile creatoare, căci arta lui depinde de lucrul în turnătoriile de metale, de alți colaboratori.

Este pasionat de enduro, un hobby descoperit târziu și așa a vizitat România acum cinci ani: „Sculptura pentru mine este o mare pasiune şi sânt foarte norocos că pot să trăiesc din pasiunea mea. Cealaltă pasiune a mea este motociclismul. Totuşi, pe primul loc este familia, soţia şi cei trei copii“ a declarat artistul într-un interviu dat presei române, în 2016 , la Sibiu.

Mai multe despre viața privată și artistică a lui Lorenzo Quinn găsiți pe siteul lui și merită să-l vizitați.

M-aș bucura să pot reprograma excursia mea în Spania, anulată în 2020 din cauza pandemiei, și să pot să-i admir câteva opere într-un loc aparte, plăcut nu doar vizual și despre care am aflat că se ocupă personal. Poate voi avea noroc!

L.Quinn și un tricou care spune multe…(preluare fb)

Sunt îngrijorat, am trei copii și nu-mi place ce se întâmplă în lume. Încerc să fiu pozitiv și să distribui dragoste prin sculpturi, dar este greu. Sper că omul  realizează cât de absurd este războiul.

Lorenzo Quinn