De mult timp n-am mai scris despre statui. Azi, frunzărind puțin multele articole începute, am dat și peste poza cu această micuță statuetă. Știu că mi-a dat de gândit când am descoperit-o apoi a intervenit uitarea. Interesantă mai ales în aceste vremuri când lumea a început din nou să fiarbă, când ne dăm seama că animalele gândesc, chiar mult, că AI, copilul omului, tinde să devină adevăratul Golem dacă nu-i va pune nimeni piedică…. Ce simbolizează ea, de unde s-a inspirat autorul ei, nu se poate explica!
Maimuța cu craniul
O statuie micuță, statuetă de fapt, impresionează prin misteriosul mesaj transmis privitorilor de atunci, sfârșit de sec. XIX dar și de azi. Este vorba despre Maimuța cu craniul, prima operă expusă public de Wolfgang Hugo Rheinhold, sculptor german de origine evreiască, născut la 26 martie 1853 în Prusia și mort la Berlin la 2 octombrie 1900
Poze preluate: Wikipedia
Opera, poate inspirată după multele variante ale Gânditorului, una a lui Rodin, reprezintă un cimpanzeu așezat pe un teanc de cărți și ține în mâna dreaptă un craniu uman, pe care îl privește cu mirare, poate cu aroganță, poate cu dușmănie. Cu cealaltă mână își ține bărbia, asemeni unui țăran ce se gândește intens la ceva misterios, chiar religios, în timp ce cu unul dintre picioare ține unul sau două șublere.. Cimpanzeul redă cumva scena din Hamletul lui Shakespeare, în care Prințul Danemarcei îl plânge pe Yorick: Vai, bietul Yorick! L-am cunoscut… Oare statueta are același mesaj shakesperian: Vai, bietul om, l-am cunoscut…..
Una dintre cărțile pe care stă maimuța este despre ori chiar a lui Darwin, așa cum apare scris pe cotorul ei. O fi Despre originea speciilor publicată în 1857? În mod sigur!
Cartea deschisă ce acoperă cumva maldărul de manuscrise, are un citat vechi eritis sicut Deus. În traducere: vei fi ca Dumnezeu și este preluat din Biblie (Geneza, III,5), scena unde șarpele o ademenește pe Eva să mănânce din Pomul Cunoașterii (în niciun caz măr ?) împotriva poruncii Domnului, promițând „Și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul / …. scientes bonum et malum. Doar că pe statuetă partea a doua a citatului lipsește, pagina dând impresia că ar fi ruptă tocmai acolo…
Cea din stânga, peluată de pe ?. Foto dreapta preluare ?
Statuetele originale, pierdute azi, una de 15 cm înălțime și o a doua de 27 cm, au fost turnate în bronz de turnătoria Gladenbeck din Berlin. Se zice că există și a treia originală dar aceea se află, probabil, în … Kremlin! I-a fost dăruită prietenului Lenin în 1922 de americanul evreu cu origini ruse, Armand Hammer, tovarășul capitalist al Moscovei. O poveste interesantă pe care o găsiți…. ușurel pe net (ușurel, adică după ce scormoniți suficient, dar merită efortul).
Ce nu s-a lămurit nici până azi este mesajul transmis de această micuță operă care a cunoscut un succes nebun, începând cu Marea Expoziție de Artă din Berlin, 1893, la doar un an de la realizarea ei. Azi se regăsește multiplicată mai mult ori mai puțin fidel în enorm de multe birouri ale unor celebre centre medicale de cercetări medicale și biologice. De ce în special în centre medicale de renume? De ce a fost aleasă tocmai maimuța cimpanzeu din familia Hominidae, cea din care face parte și omul (peste 95 % din codul ei genetic este asemănător celui uman)? De ce a fost dăruită o statuetă originală tocmai lui Lenin, mai ales în anul când pentru el a început rapida alunecare spre mlaștina vieții și Stalin îi lua locul?
Astăzi zeci de firme produc statuetele Maimuței cu craniul dar majoritatea sunt modificate. Unele indecent de grosolan, precum cea din poza alăturată. Originalele nu i se cunosc decât din poze… care la rândul lor sunt mai mult ori mai puțin … originale! Mesajul autorului, nici vorbă! Deși unii critici și filozofi susțin că mesajul statuetei ar putea fi în versurile lui Wordsworth, The Tables Turned, un apel pentru întoarcerea la natura simplă:
Destul de știință și de artă; / Închide frunzele acelea sterpe; / Ieșiți și aduceți cu voi o inimă / Care priveste si primeste!
Comentarii recente