Câți dintre voi, iubitori de plaje grecești n-ați suferit când frumoasa plajă Navagio / naufragiu din Zakynthos a fost parțial distrusă. Ne era închisă calea spre o plajă cu nisip alb și apele turcoaz ale Ionicei peste care se apleacă stâncile cu irizații de argint. Dar un cutremur din septembrie 2018 a prăbușit pe plajă o parte din peretele stâncii, rănind ușor șapte persoane. Zona insulelor Ionice este mereu afectată de seisme, de-a lungul istoriei acestea distrugând orașe întregi (Lefkas).

Specialiștii Universității din Atena, folosind aparatură de ultimă oră pentru studiile geologice și geomorfologice, au stabilit că plaja poate fi redată publicului. De fapt chiar din toamna lui 2018, după primele studii, bărcile au avut voie să acosteze dar accesul turiștilor a fost oprit pe plajă. Luna trecută specialiștii au definitivat studiile care stabileau zonele sigure sau nu ale plajei, așa că s-a întocmit harta și începând din aprilie, de Florii, plaja a fost redeschisă.

Plaja, potrivit indicațiilor specialiștilor geologi, este împărțită în trei zone:

  • zona roșie, cea mai mare ca suprafață, este de-a lungul stâncilor pe o bandă suficient de lată, în formă de potcoavă și accesul turiștilor este strict interzis. Această zonă este considerată cu risc crescut în caz de o nouă cădere de pietre, indiferent că va fi cutremur sau doar desprinderi de la infiltrații.
  • zona galbenă este considerată cu risc mediu. Este o zonă permanent supravegheată și turiștii vor avea interdicție după ploi mari sau cutremure oricât de mici.
  • zona verde, un mic pătrat în mijlocul celor două potcove, fără acces spre blocul de piatră, este liberă pentru turiști.

Acum rămâne de văzut câte bărci vor ajunge acolo căci numărul de turiști zilnic este restricționat având în vedere că o bună parte din suprafață este închisă. Pe de altă parte, după cum am bârfit cu un grec, se pare că toate autoritățile insulei fac presiuni ca întreaga plajă să fie deschisă, cu orice risc, propunând ca o barcă de salvare să fie prezentă permanent în zonă. Se pare că banul dictează. Vom vedea dacă rațiunea are succes.

Legendele din jurul acestei plaje și a vasului MV Panayotis plin cu mărfuri de contrabandă, țigări, băuturi fine și femei, ultimele tot o marfă, au apărut după noaptea de 2 octombrie 1980. Poveștile cu turci, italieni sau albanezi ori adevărul spus recent de ultimul comandant al navei ce trăiește bine în Kefalonia, aduc un plus frumuseții naturale a zonei. Chiar și fierului ruginit al navei care se miră probabil de cât poate scorni mintea omului pentru a atrage bani. Dar fără astfel de povești împletite cu intervenția lucrului divin, oare vacanțele noastre n-ar fi cam sărace ?!

Grecii universității ateniene au dat un comunicat că aceeași comisie de specialiști studiază încă nouă plaje din Grecia printre care și cele din Lefkada, în ideea de le reda circuitului turistic în condiții de siguranță (bine, natura e stăpâna dar și omul o mai supraveghează puțin).

Vacanțe frumoase în Zakynthos !!