Vacanța ! Deja s-a schimbat anul, numărăm zilele până la primul ghiocel, până la prima zi de baie în mare, până la scoaterea rucsacului și a pantalonilor scurți… Oho, mai este destul, deocamdată sunt doar vise !! Dar pasionații de vacanțe se pregătesc tot timpul, n-au odihnă, studiază locuri, trasee, tansport, cazări și taverne dar unii uită lucruri importante precum pregătirea bagajului, valabilitatea documentelor, reguli vamale, eventual actele și starea mașinii.

Hai să spun câteva vorbe despre cum văd eu zilele de dinainte de a pleca într-o vacanță. Deja mi-a devenit obișnuință asta și m-a și ajutat de câteva ori așa că-mi permit să vă dau câteva sfaturi, la cei mai puțin organizați.

Nu lăsați pe ultimul moment făcutul bagajelor, pe motiv că n-aveți timp. Eu îmi pun în valiză câte ceva, pe măsură ce se apropie momentul plecării, în general lucruri care nu se șifonează. În preziua plecării îmi fac valiza cu cel puțin 98 % din bagaj, pentru a fi sigură că pot să o închid fără probleme. Vă dați seama ori deja sunteți pățiți, dacă o fac pe ultimul moment, înainte de a pleca la aeroport și constat că depășește greutatea admisă, ar fi sigur că scot lucruri importante și las în valiză lucruri mai puțin importante la drum. Acum eu chiar sunt pățită. Cu doi ani în urmă plecam pentru trei săptămâni în Grecia cu mașina noastră. Cu două zile înainte fac o febră urâtă, dureri de cap și altele dar nu renunț la excursie. Noroc că valiza era aproape gata așa că în dimineața plecării m-am urnit cu greu din pat în  mașină, cu valiza în regulă. La vacanță n-am renunțat și nici n-am obligat soțul să poarte tanga sau eu boxeri 😂!! Dar am și o mică listă, mai ales cu lucrurile de bază și în ce bagaj trebuiesc puse, adică valiză de cală, de cabină sau în buzunarul meu secret. Poate  pare un lucru fără rost dar vă asigur că este important. Cineva povestea anul trecut pe un site de impresii turistice că și-a lăsat din viteză  portmoneul mărișor plin cu dolari în mașina proprie și aceasta în parcarea cu plată a aeroportului Otopeni !! Odată ajunși în Egipt, trebuiau să plătească taxa în aeroport, moment când și-au dat seama și de lipsa banilor. Cu chiu cu vai după prima spaimă și-au amintit că au ceva, puțin de tot pe un card. Au făcut o vacanță la limita de subsol a visului lor și asta pur și simplu din cauza stresului plecării și a neorganizării. Mă întreb cum era dacă nu funcționa cardul la ATM-ul din aeroportul egiptean ?! Vorba lor, cerșeau 🤣.

Îmbrăcați-vă adecvat pentru mijlocul de transport folosit și pentru locația de final. Sincer, nu cred că este o idee bună urcatul în avion cu tocuri cui și nici în șlapi. Gândiți-vă că poate interveni, Doamne ferește, o aterizare de urgență și trebuie folosită rapid  ieșirea specială. Vă vedeți în aceste situații încălțată astfel ? Plus că este recomandat să fiți încălțați cu ceva care să se țină bine pe picior, să fie cu talpă foarte bună, flexibilă dar rezistentă la eventuale cioburi. Să spun că este și mai bine pentru sănătatea voastră ? Despre asta la pagina de sănătate, cât de curând.

Verificați să aveți în siguranță actele personale, sunt deosebit de importante mai ales în afara țării. Pierderea lor vă strică vacanța, trebuie să dați declarații la poliția locală și apoi să mergeți la ambasada sau consulatul românesc pentru a obține un act necesar trecerii frontierei. Poliția de frontieră spune că puteți intra în vama de la Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat de exemplu,  fără documente de identitate, pierdute sau furate pe teritoriul Bulgariei dar acolo veți pierde ceva ore bune în declarații și verificări.

Încercați să țineți în două locuri separate C.I. și pașaportul, așa scăpați cu unul din acte, desigur asta e valabil doar în țările unde nu se cere pașaport la întrare/ieșire din țară. Dar și acolo cartea de identitate salvată vă mai scutește puțin timp pierdut cu verificările. Și încercați să vă memorați corect CNP-ul, este ușor  și vă poate fi necesar în cazul pierderii actelor de identitate.

Nu plecați pe ultimul moment de acasă la avion, tren sau autocar ! Uneori, dacă drumul este singular spre aceste locuri de îmbarcare, luați în calcul că pe traseu poate fi un accident care să vă țină pe loc, poate fi foarte aglomerat sau se poate defecta mașina în care vă aflați, se pot întâmpla mai multe și e bine să aveți o rezervă de timp.

Marcați-vă cu ceva foarte vizibil bagajul de cală pentru a-l putea recunoaște ușor pe banda de recuperare. Chiar cu o husă care vă poate proteja valiza și împiedică fermoarele să cedeze (știm cum se aruncă bagajele ). Dacă nu, o înfoliere în aeroport este necesară (la Otopeni ultima dată, în octombrie, am plătit 37 lei/ valiză). Dacă vă cumpărați o rolă cu folie autocolantă din magazinele mari, puteți singur înfolia valiza  de acasă și este mult mai ieftin, 16 sau 18 lei rola de plastic și vă ajunge la mai multe drumuri. Eu prefer totuși în aeroport, pare mai sigur. Doar pare 🤣 Cu marcajul valizei aveți grijă ce alegeți. În primăvară am ales o panglică tricoloră ! Greșit ! La check-in am observat că jumătate din grupul nostru avea legat de mânerul valizei tricolorul. Noroc că eu aveam o panglică tricoloră brodată .

Încercați să vă luați de acasă, dacă mergeți cu avionul, câteva pungi cu închidere tip  Zip, popular pungile cu fermoar, în  care să vă puneți obiectele metalice la trecerea prin filtrul de securitate. O pungă pentru telefon, una pentru ceas, inele și cheile de acasă (sunt aeroporturi unde vameșii îți cer să dai cam totul jos, chiar și ochelarii sau eșarfa de la gât). Aparatele gen telefon sau foto trebuiesc puse separat. În felul acesta le asigurați cumva, mai ales obiectele mici care se pot pierde sau chiar fura. Ați văzut probabil la televizor cum în Otopeni la control,  un deștept i-a furat inelele și brățările tipei din fața lui, neatentă din păcate. Noroc că totul acolo e înregistrat video așa că poznașul a fost repede prins și învitat la o vacanță all inclusive iar neatenta călătoare a avut noroc să-și recupereze goldul.

Pare o listă lungă și pare că sunt sfaturi fără rost. Lungă nu este, completă nici vorbă. Chiar ar fi interesant pentru mine cum îmi mai pot îmbunătăți momentele de dinaintea plecării în vacanțe, aveți idei ?

Fiecare dintre noi, după una, două, trei greșeli, ar trebui să știe bine cum să-și reducă stresul specific dinaintea plecării într-o vacanță. Dar cu timpul și cu puțină voință, momentele de dinaintea începerii vacanței devin mai calme, intervine obișnuința, cumva automatismul acestor pregătiri, așa că momentele tensionate generate chiar de noi în vămi, dispar. Deși uneori și obișnuința face și ea loc neplăcerilor. Că se mai întâmplă câte ceva care ne dă bătăi de cap, apăi noi ce-am mai povesti cu haz la întoarcere ?!

Apropo, vă închipuiți cum este să te trezești la ora două noaptea, să pleci spre greci că vrei să apuci și 1/2 zi de plajă dar când ajungi în fața vameșului la Giurgiu să constați că n-ai C.I.-ul pe care l-ai uitat fix pe frigiderul de acasă ?! Noroc că tipul era bucureștean….