Vacanța! „Deja s-a schimbat anul, numărăm zilele până la primul ghiocel, până la prima zi de baie în mare, până la scoaterea rucsacului și a pantalonilor scurți… Oho, mai este destul, deocamdată sunt doar vise!!” Așa spuneam când am publicat un alt articol, între timp am făcut o primă vacanță pe anul acesta.

Pasionații de vacanțe se pregătesc tot timpul, n-au odihnă, studiază locuri, trasee, transport, cazări și taverne dar unii uită lucruri importante precum pregătirea bagajului, valabilitatea documentelor, reguli vamale, eventual actele și starea mașinii.

Hai să spun câteva vorbe despre cum văd eu zilele de dinainte de a pleca într-o vacanță. Deja mi-a devenit obișnuință asta și m-a și ajutat de câteva ori așa că-mi permit să vă dau câteva sfaturi, la cei mai puțin organizați.

Bagajele

Nu lăsați pe ultimul moment făcutul bagajelor, pe motiv că n-aveți timp. Eu îmi pun în valiză câte ceva, pe măsură ce se apropie momentul plecării, în general lucruri care nu se șifonează. În preziua plecării îmi fac valiza cu cel puțin 98% din bagaj, pentru a fi sigură că pot să o închid fără probleme. Vă dați seama ori deja sunteți pățiți, dacă o fac pe ultimul moment, înainte de a pleca la aeroport și constat că depășește greutatea admisă, ar fi sigur că scot lucruri importante și las în valiză lucruri mai puțin importante la drum. Acum eu chiar sunt pățită. Cu doi ani în urmă plecam pentru trei săptămâni în Grecia cu mașina noastră. Cu două zile înainte fac o febră urâtă, dureri de cap și altele dar nu renunț la excursie. Noroc că valiza era aproape gata așa că în dimineața plecării m-am urnit cu greu din pat în  mașină, cu valiza în regulă. La vacanță n-am renunțat și nici n-am obligat soțul să poarte tanga sau eu boxeri ?!! Dar am și o mică listă, mai ales cu lucrurile de bază și în ce bagaj trebuiesc puse, adică valiză de cală, de cabină sau în buzunarul meu secret. Poate  pare un lucru fără rost dar vă asigur că este important. Nu poți conta doar pe memorie și rutină când ai multe de rezolvat înaintea unei călătorii. Așa nu sunt tentată să iau jumate din garderobă căci având o listă îmi amintesc ce lucruri îmi sunt bune în vacanță și mai ales sunt foarte ușoare la bagajul de mână în avion.

Cineva povestea anul trecut pe un site de impresii turistice că și-a lăsat din viteză  portmoneul mărișor plin cu dolari în mașina proprie și aceasta în parcarea cu plată a aeroportului Otopeni !! Odată ajunși în Egipt, trebuiau să plătească taxa obligatorie, moment când și-au dat seama și de lipsa banilor. Cu chiu cu vai după prima spaimă și-au amintit că au ceva, puțin de tot pe un card. Au făcut o vacanță la limita de subsol a visului lor și asta pur și simplu din cauza stresului plecării și a neorganizării. Mă întreb cum era dacă nu funcționa cardul la ATM-ul din aeroportul egiptean?! Vorba lor, cerșeau ?.

Îmbrăcăminte

Îmbrăcați-vă adecvat pentru mijlocul de transport folosit și pentru locația de final. Sincer, nu cred că este o idee bună urcatul în avion cu tocuri cui și nici în șlapi. Gândiți-vă că poate interveni, Doamne ferește, o aterizare de urgență și trebuie folosită rapid  ieșirea specială. Vă vedeți în aceste situații încălțată astfel? Plus că este recomandat să fiți încălțați cu ceva care să se țină bine pe picior, să fie cu talpă foarte bună, flexibilă dar rezistentă la eventuale cioburi. Să spun că este și mai bine pentru sănătatea voastră? Despre asta la pagina de sănătate, cât de curând.

Marcați-vă cu ceva foarte vizibil bagajul de cală pentru a-l putea recunoaște ușor pe banda de recuperare. Chiar cu o husă care vă poate proteja valiza și împiedică fermoarele să cedeze (știm cum se aruncă bagajele ). Dacă nu, o înfoliere în aeroport este necesară (la Otopeni ultima dată, în octombrie, am plătit 37 lei/ valiză). Dacă vă cumpărați o rolă cu folie autocolantă din magazinele mari, puteți singur înfolia valiza  de acasă și este mult mai ieftin, 16 sau 18 lei rola de plastic și vă ajunge la mai multe drumuri. Eu prefer totuși în aeroport, pare mai sigur. Doar pare ? Cu marcajul valizei aveți grijă ce alegeți. Într-o primăvară am ales o panglică tricoloră! Greșit ! La check-in am observat că jumătate din grupul nostru avea legat de mânerul valizei tricolorul. Noroc că eu aveam o panglică tricoloră brodată!

Acte personale

Verificați să aveți în siguranță actele personale, sunt deosebit de importante mai ales în afara țării. CI, pașaport, eventualele acte necesare dacă mergeți împreună cu minori și, nu uitați, ca elev și student luați-vă legitimațiile pentru eventuale reduceri la transport sau vizitare obiective turistice (grecii le cer, altfel nu te cred pe cuvânt că are copilul 10 ani ? și sincer nu le putem reproșa asta. Dura lex…). Ar fi bine să verificați din timp și valabilitatea actelor de identitate. Regula celor șase luni de valabilitate după întoarcerea acasă este sfântă în unele țări (Turcia de exemplu), în altele se poate intra cu un act valabil la limită dar din câteva state se iese mai greu dacă această condiție nu este îndeplinită.

Sincer, eu v-aș sfătui să aveți și pașaport și CI, indiferent în ce țară călătoriți. În cazul unei situații speciale, de nedorit, revenirea în țară este mult mai rapidă pentru cei cu pașaport, fiind actul cel mai ușor de verificat în comparație cu CI-ul românesc.

Pierderea actelor de identitate vă strică vacanța, trebuie să dați declarații la poliția locală și apoi să mergeți zeci sau sute de kilometri la ambasadele sau consulatele românești din țara respectivă pentru a obține un act necesar trecerii frontierei, fapt ce necesită bani în primul rând apoi timp pierdut și nervi. Poliția de frontieră spune că puteți intra în vama de la Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat  fără documente de identitate, pierdute sau furate pe teritoriul Bulgariei dar acolo veți pierde ceva timp în declarații și verificări.

Încercați să țineți în două locuri separate C.I. și pașaportul, așa scăpați cu unul din acte, desigur asta e valabil doar în țările unde nu se cere pașaport la întrare/ieșire din țară. Dar și acolo cartea de identitate salvată în memoria telefonului vă mai scutește puțin din timpul pierdut cu verificările. Și încercați să vă memorați corect CNP-ul, este ușor  și vă poate fi necesar în cazul pierderii actelor de identitate.

Timpul înainte de zbor

Nu plecați pe ultimul moment de acasă la avion, tren sau autocar ! Uneori, dacă drumul este singular spre aceste locuri de îmbarcare, luați în calcul că pe traseu poate fi un accident care să vă țină pe loc, poate fi foarte aglomerat sau se poate defecta mașina în care vă aflați, se pot întâmpla mai multe și e bine să aveți o rezervă de timp. Sau poate fi un banal filtru de poliție care, dacă totul e în regulă oricum vă fură câteva minute bune.

Controlul de securitate în aeroport

Controlul de securitate în aeroporturi este un moment stresant, eu cel puțin am ceva emoții. Încerc să nu am ca îmbrăcăminte nici un obiect cu metal, prefer o bustieră, pantaloni fără fermoare, încălțări la fel. Și tot mai sună uneori și mă aleg cu drăguțele pipăieli.

Încercați să vă luați de acasă, dacă mergeți cu avionul, câteva pungi cu închidere tip  Zip etanșabile, popular pungile cu fermoar, în  care să vă puneți obiectele metalice la trecerea prin filtrul de securitate și preferabil toate obiectele mici ce se pot pierde ușor (inele, lănțișoare). O pungă pentru telefon, una pentru ceas, inele și cheile de acasă (sunt aeroporturi unde vameșii îți cer să dai cam multe jos, chiar și ochelarii sau eșarfa de la gât). Aparatele gen telefon sau foto trebuiesc puse separat. În felul acesta le asigurați cumva, le puteți supraveghea cât așteptați la bandă, mai ales obiectele mici care se pot pierde sau chiar fura. Ați văzut probabil la televizor în ianuarie 2019 cum în Otopeni la control,  un deștept i-a furat inelele și brățările tipei din fața lui, neatentă din păcate. Noroc că totul acolo e înregistrat video așa că poznașul a fost repede prins și invitat la o vacanță all inclusive fără ieșire din resort ? iar neatenta călătoare a avut noroc să-și recupereze goldul. Pungile se găsesc la diferite dimensiuni, eu am și mai mici dar și pentru tabletă. Și le prefer pe cele transparente, fapt ce m-a ajuta la Lisabona când am avut doar bagaj de mână și am fost nevoită să-mi iau câteva cosmetice. Și apropo de bijutierii, valoroase sau doar niște imitații foarte bune, ar fi cazul să renunțați la ele dacă mergeți în Atena, Lisabona, Paris sau alte orașe cu probleme, chiar în zonele de litoral vara foarte aglomerate. Sunt pur și simplu magneți pentru unii mai strângători. Este sfatul pe care l-am întâlnit pe câteva ghiduri turistice recente, grecești.

Pare o listă lungă și pare că sunt sfaturi fără rost. Lungă nu este, completă nici vorbă. Chiar ar fi interesant pentru mine cum îmi mai pot îmbunătăți momentele de dinaintea plecării în vacanțe, aveți idei?

Fiecare dintre noi, după una, două, trei greșeli, ar trebui să știe bine cum să-și reducă stresul specific dinaintea plecării într-o vacanță. Dar cu timpul și cu puțină voință, momentele de dinaintea începerii vacanței devin mai calme, intervine obișnuința, cumva automatismul acestor pregătiri, așa că momentele tensionate generate chiar de noi în vămi, dispar. Deși uneori și obișnuința face și ea loc neplăcerilor. Că se mai întâmplă câte ceva care ne dă bătăi de cap, noi ce-am mai povesti cu haz la întoarcere?!

Apropo, vă închipuiți cum este să te trezești la ora două noaptea, să pleci spre greci că vrei să apuci și 1/2 zi de plajă dar când ajungi în fața vameșului la Giurgiu să constați că n-ai C.I.-ul pe care l-ai uitat fix pe frigiderul de acasă?! Noroc că tipul era bucureștean….