Călătoriile de plăcere, vacanțele, ce poate fi mai frumos de atât?!  Cât de mult le așteptăm, unii chiar aproape un an iar când vin, trec rapid precum o pală de vânt cu miresme de flori de mai sau de fructe coapte de toamnă. Minunate momente din an ! Mai ales când le faci cu cei dragi și ai cu cine împărtăși bucuria vederii locurilor noi, ale unei mese liniștite și poate total diferită  față de cea de acasă, când ai cui te văita că ai mers prea mult prin soare și praf…

Toate astea când nu te obligă nimeni, le faci cu drag, de plăcere, dintr-o dorință pe care de obicei nu ți-o poți explica ! Visez deja la vară, la munte și mare, la drumurile necunoscute unde dăm din mâini a esperanto, uneori desenăm dacă nu ne merge translatorul să vorbim cu ciobanul din vârful muntelui balcanic, visez la muzee, la taverne și konobe…. Hai că m-a luat valul și afară sunt ceva grade sub 0 , chiar și în iubita mea Grecie!  

Uneori însă vacanțele trec precum fantomele prin casele bântuite  (voi credeți în ele?!), visele noastre se transformă fix atunci în clipe urâte. Și asta nu din vina vre-unei  agenții turistice sau doar a schimbărilor meteo, poate doar pentru că am plecat într-o țară străină fără să ne luăm de acasă un minim de medicamente sau suplimente alimentare, ceva plasturi și un dezinfectant că de, suntem oameni moderni  și la bine și la rău.

De când călătoresc n-am plecat niciodată fără o mini trusă pentru cazurile de urgență să zicem medicale și care se pot rezolva fără a apela la un medic. Constatând pe un  forum turistic câți pleacă de acasă fără această mini trusă medicală de voiaj, m-am gândit că n-ar fi rău să reiau și eu subiectul. Știu din experiența de povestitor turistic  și de cititor de forumuri de acest gen,  de obicei oamenii consideră că în vacanță nu vor păți nimic legat de sănătate iar dacă se întâmplă, obligatoriu o farmacie trebuie să fie deschisă cât mai aproape de hotelul lor, la orice oră din zi și noapte, altfel vai mama ei de țară, oraș, munte și ce-o mai fi ! Dar nu e așa !

Am să vă creionez, pardon, tastez, o sugestie de mini trusă medicală de călătorie, aproximativ  cum este ea sugerată și de Societatea Română de Medicină de Voiaj  (ei bine da, avem și așa ceva, acum știți! Are pagină pe fb exact așa cum îi este numele. )  

 • Antitermice, necesare pentru cazuri ușoare de febră de la o răceală, insolație, mă rog.
 • Analgezice obligatoriu căci sigur într-o vacanță mai agitată se ivește o durere de gambă, de braț de mijloc, de cap. Eu am mereu un analgezic ușor și un unguent pentru când umblu exagerat de mult.
 • Antialergicele nu-mi lipsesc deși, culmea, fac alergie în țară la plantele de primăvară dar dacă trec 20 km dincolo de Dunăre, în aceeași floră, nu mai am nimic. Antialergicele sunt bune și în cazul înțepăturilor de insecte gen albine sau viespi. Eu am mereu  o cutie cu un număr mai mare de tablete sau capsule decât numărul zilelor de vacanță. Le prefer pe cele orodispersabile căci sunt foarte rapide. În cazul alergiilor, mai mult poate decât la o febră ușoară sau o tuse enervantă, am la îndemână asigurarea medicală privată căci am spus, sunt alergică la multe și în cazul acesta, uneori  timpul poate însemna viață.
 • Antiemetice, medicamentele antivomitive sunt necesare chiar dacă nu ai probleme de mișcare în avion, autocar, vapor. Gândiți-vă doar că trebuie să traversați cu ferry pe o mare agitată, atunci sigur apelați la ele că nu au amicii  pe vas atâția boboci de rață câți ar fi necesari? . Aici puteți înlocui medicamentele, în formele mai puțin severe, cu o bere bună cu ghimbir sau chiar cu dulceață ori bomboane de ghimbir, consumate cu 1 oră înaintea călătoriei.
 • Antidiareice dar și opusul lor, despre astea ce să mai vorbim, nu trebuie să lipsească nici cum. Cugetați puțin că în vacanță schimbați apa, obiceiurile alimentare, programul orar al folosirii băii sau vă încurcă culoarea faianței din hotel și nu puteți medita pe tron. Chiar igiena mâinilor lasă de dorit (știți cât de infect este un meniu de la restaurant pe care îl răsfoiesc n persoane zilnic?). Pentru cei ce preferă tratamente mai vechi, bune rezultate în deranjamente stomacale dau produsele de afin, adică afinata sau dulceața de afin. Puteți să vă preparați în casă o tinctură de afin (numai cu alcool de cereale de 90° fără să fiți zgârciți cu fructele, obligatoriu de pădure și o sticluță de 50 – 100 ml o luați în trusă).
 • Antibioticul deși nu este un medicament de luat precum tic-tacul, eu îl am în trusa mea în orice deplasare pentru că am sinuzită. Știu că dacă am căzut pradă dumneaei, trebuie să iau antibiotic și, dacă sunt dincolo de granița noastră, poate fi dificil să-l obțin din farmacie, poate trebuie întâi să merg la un medic local care să-mi dea o rețetă și apoi să merg la farmacie să-l cumpăr. Păi pentru mine care sunt veșnic cu timpul în pioneze în vacanțe, asta înseamnă bătaie de cap și timp pierdut. Dar iau în vacanță doar tipul de antibiotic pe care l-am folosit acasă, nu cele noi, oricât de bune se zice că ar fi. Nu știu cum pot reacționa la un medicament nou și atunci nu-i cazul să-l încerc peste graniță.
 • Bandajele  și plasturii sunt foarte necesari, în special dacă cu noi în vacanță este și un copil. Poate cădea, zgâria ușor și dacă nu necesită intervenția doctorului rana totuși trebuie urgent curățată, spălată, dezinfectată și protejată. Plasturii antibătături mi-au prins nemaipomenit de bine în vacanța portugheză unde am umblat zi lumină, vai de tălpile mele! Luați plasturi pe care i-ați verificat cumva acasă, cei ieftini țin foarte bine dar doar în pachet și în reclame, nu pe pielea voastră.
 • Dezinfectantul pt. răni ușoare, necesar cum am spus mai sus. Este bun și pentru cazurile când nu aveți cum să vă spălați pe mâini și trebuie să mâncați ceva. Pentru cei ce mergeți cu auto propriu, n-ar trebui să vă lipsească din portbagaj.
 • Pansamente antiacide gastrice, neapărat necesare celor cu un stomac sensibil.
 • Tablete pt. gât și ceva de tuse că de, însetați dați rapid  o bere rece pe gât când afară sunt +40°. Sau doar e foarte frig și nu te înduri să intri prea des într-o ceainărie. Cam așa am pățit și eu anul acesta în luna mai în Portugalia, era un geruleț de mi-a înghețat gâtul și m-a apucat o tuse de aia zisă măgărească. Ajunsă în Grecia intru într-o  farmacie, fetele drăguțe tare, chiar super amabile dar s-au întristat când am zis că vreau ceva de tuse! Bine, s-au întristat din motive de plan la vânzări dar au fost diplomate. Mi-au propus să merg la doctor pentru rețetă! Brusc mi-am amintit de ce nu-mi pot da ele nimic, pentru că produsele de acest tip de obicei au codeină, un alcaloid care de câțiva ani face ravagii printre adolescenți și fără docoment poți să tușești cât vrei că farmaciștii nu te bagă în seamă acolo, amenzile ar fi prea mari dacă-i prinde. La noi poți să mai capeți aceste medicamente la farmaciile mărginașe sau rurale, la greci ioc! Culmea, aveam farmacistul cu mine dar nici el n-a crezut că ai lui colegi greci  sunt așa îndărătnici să nu facă planul cu orice preț, peste lege! Bine, asta nu înseamnă că nu se încalcă legea și acolo dar nu pentru 5 euroi cât ar fi pastilele să zicem. Au și ei lacomii lor.  Nu mă costa nimic să fac anticameră la doctor pentru o rețetă și gratis căci aveam asigurare beton, privată. Dar cum să pierd eu timpul la doctor când aveam atât de colindat ??! Suplimente alimentare pentru tuse nu au grecii cum avem noi pe toate drumurile și în zeci de feluri că trebuie să fii și tu puțin citit ca să nu iei paie de mătură tocate și puse în capsule, deci pauză, n-am luat nimic!! Așa că am bătut toba prin munții Pindului de mai mare dragul. Anul ăsta iau cu mine și câteva pastile de tuse cu codeină, neapărat în ambalaj original și cu prospectul lor, uite așa pe post de amuletă, de sperietoare!
 • Picături oftalmice, simple sau cu antibiotic ori lacrimi artificiale dacă aveți de obicei probleme cu ochii de la soare, praf sau eu mai știu ce, obligatoriu de avut în trusă. Sunt foarte ușor de transportat azi căci se găsesc în doze unice, perfecte pentru călătorii. Am luat deja pentru vara asta câteva căci știți cum e, când ai nevoie nu găsești, așa că le țin la rece.

Observați că nu am dat nici un nume de produs. Nu e cazul, ce mi se potrivește mie, nu se potrivește oricui. Dacă nu aveți cum să vă consultați medicul de familie, mergeți într-o farmacie care nu vă bagă sub nas tot depozitul odată, consultați-vă cu farmacistul sau asistentul de acolo și luați ce vă trebuie și cât vă trebuie pentru concediu. Unele farmacii vând și minitruse medicale de voiaj, cu toate cele necesare unui om obișnuit, fără boli care necesită tratament special. Adică trusa conține un minim de produse pentru accidentele ușoare, interne și externe, cauzate frecvent de schimbarea temporară a locului de domiciliu sau de bucuria alergatului pe plajă, toate într-o borsetă rezistentă la șocuri și schimbări de temperatură.

Mai ieftin însă este să vă încropiți singuri mini trusa medicală.

Lista pare lungă, așa-i? Ei bine nu vă cere nimeni să luați tot raftul unei farmacii. Indicat este să vă luați medicamentele și suplimentele (ultimele de plante în special) pe care le folosiți și acasă, în cantitatea necesară zilelor de concediu plus câteva tablete în plus că nu se știe niciodată cât stați sau cum vă scapă unele tablete pe jos dar să fie în ambalaje originale și dacă sunt cele ce se dau doar pe rețetă, e bine să aveți prospectul și eventual o dovadă de la medicul de familie, în funcție de țara unde mergeți. Eu am o borsetă foarte mică în care încap toate astea. Motivul pentru care le înghesui într-o astfel de borsetă este că le iau cu mine și în cabina avionului, nu în bagajul de cală ce se poate pierde cu ele cu tot.

A avea o mică trusă medicală în vacanțele noastre nu înseamnă că am făcut totul pentru a nu avea probleme. Mă gândesc că ar trebui să deschid aici pe blog o pagină la care un doctor să ne spună ce presupune o călătorie cu avionul în funcție de vârstă sau  o anumită maladie existentă la turistul respectiv și neapărat legată de zona geografică în care se ajunge, știut fiind că sunt continente, țări unde riscul de îmbolnăvire este foarte mare dacă nu respectăm niște reguli. Credeți că ar fi utilă această pagină? Dacă da,  aștept aici confirmările voastre și dacă sunteți destui interesați, mă apuc de treabă!

DA sau NU?

%d blogeri au apreciat: