Am avut o discuție cu o amică  pasionată de călătorii care, culmea, mi-a spus că nu face un vaccin nici dacă o ia cu arcanul! Meseria ei? Medic! Să vă spun că am rămas fără cuvinte? 

N-am insistat căci nu avea rost. Am întrebat doar cum va călători în vara asta și mi-a spus simplu că stă acasă și de vină sunt guvernanții. Ai cărei țări,  am întrebat eu, știind că este pasionată de turismul istoric european. Ai noștri pentru că nu se impun europenilor. Punct! Un punct cu colțuri.

Acum sincer mă întreb cum poate un medic să fie atât de reticent la vaccin, atât de speriat de efectele adverse, cu atât mai mult cu cât este medic pe ambulanță, merge în orice mediu curat sau jegos, are parte de pacienți responsabili dar și de oamenii străzii care vin din medii periculoase sanitar. Dacă își vopsește părul, se rujează, mănâncă la fast food, bea sucuri acidulate ori folosește leacuri de slăbit, chestii care dau atâtea necazuri,  nu știu, ne “cunoaștem” din lumea virtuală. 

Pornind de aici, mi-am amintit că am avut mai multe discuții și în familie legate de certificatul de vaccinare, dacă este discriminatoriu ori ba. Eu am susținut certificatul de vaccinare, mai ales în forma de acum, cel care oferă  două variante de circulație liberă pentru cei care n-au trecut prin boală în ultimul an (pentru foști bolnavi cu Covid-19, în baza dovezilor medicale traduse în engleză și a parametrilor de timp, circulația este liberă, ca punct 3 al certificatului).

Cele două forme ce permit circulația liberă pentru cei neinfectați sunt vaccinul anti Covid-19 în doză/doze complete, plus 10-14 zile de la rapel iar varianta pentru anti vacciniști este testul PCR efectuat în ultimele 48-72 ore înainte de trecerea graniței. Deci au posibilitate de alege.

Bun, toate bune și frumoase. Problema pe care nu o înțeleg este de ce există oameni care ar alege testul PCR, limitat ca libertate de circulație în timp dar și destul de scump (200 – max.300 lei/persoană) și nu ar alege vaccinarea care acum este gratuită, oferă posibilitatea de circulație liberă anul acesta și, cel mai important, oferă protecție la destul de multe tulpini Covid-19 sau, în caz de infectare, o formă mai ușoară a bolii.

Din păcate eliberarea unui certificat de vaccinare ușor de verificat devine o problemă pentru cele 27 de state ale UE. Implementarea unui program unic pare destul de greoaie, promisă pentru luna iunie. Dar cum se va adapta fiecare țară acestui program? Greu de zis dar destul de previzibil. Cred că vom putea călători ușor pe baza vaccinării doar în câteva state care au luat taurul de coarne cum se spune și care au discutat deja acest plan cu unele țări. Grecia a luat taurul de coarne la propriu, doar zicala e tot greacă, nu? 

Să vedem ce țări permit astăzi, în ajunul Floriilor ortodoxe, trecerea granițelor lor fără intrare în carantină. Majoritatea informațiilor de mai jos sunt preluate de pe pagina MAE. 

                  Croația 

Cetățenii străini, care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Republica Croația:

 – un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză); bănuiesc că este vorba doar de vaccinuri aprobate de EMA.

 – un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, efectuate în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat.

– Copiii cu vârsta până la şapte ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certficat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.

Estonia

Începând cu data de 2 februarie a.c., autoizolarea timp de 10 zile și testarea nu sunt obligatorii pentru persoanele fizice (inclusiv cele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau dintr-un stat terț – din afara UE) care:

  • – nu mai prezintă simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 6 luni de când au fost declarați vindecați;
  • au efectuat vaccinul complet împotriva virusului SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Grecia

Grecia este în lockdown până la 26 aprilie. Sperăm să nu se prelungească deși cazurile noi de infectare sunt destul de multe. Totuși a început relaxarea intrării în țară, ei sperând ca totul să fie mult mai bine începând cu 14 mai. Așa că intrarea în Grecia în acest moment  se face astfel:

  • – prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă. Certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau cărții de identitate a persoanei testate;
  • –  prezentarea dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză iar numele complet trebuie să se potrivească cu cel al pașaportului sau al altui document de călătorie.  Vaccinurile sunt cele acceptate de EMA dar și cele neautorizate încă în UE, adică  Sputnik (sau Gamaleya), Sinovac, Sintopharm, etc. DAR: Fiecare călător care ajunge în Grecia indiferent de certificatul pe care îl deține, poate fi supus unui control de sănătate aleatoriu. Dacă este selectat, verificarea este obligatorie. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a refuza intrarea în țară. Selecția se face printr-un sistem de eșantionare direcționat, bazat pe sistemul EVA utilizat în vara anului 2020.  se spune pe
  • https://travel.gov.gr/  
  • – obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc);
  • – prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).  

Bulgaria (tranzit spre Grecia)

Din păcate cei ce merg cu mașina prin Bulgaria spre Grecia până la data de 30 aprilie inclusiv, au nevoie de test PCR cu rezultat negativ dacă poposesc pe teritoriul bulgar. Dar se pare că sunt și excepții, conform MAE:

 EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Prin derogare de la interdicția de intrare în acest stat, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele care se încadrează în excepțiile de la interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria (menționate anterior); persoanelor aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Bulgaria.
  • Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria. / MAE 

Updated, 25.04.2021: Bulgaria a anunțat azi:  De la 1 mai, intrarea în Bulgaria va fi permisă în trei moduri – cu un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, cu un test PCR sau antigen negativ, cu un document care atestă istoricul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, cu până la 6 luni de la data intrării în ţară. / ministrul demisionar al sănătăţii, dr. Kostadin Anghelov

E bine de verificat informația privind tranzitarea și de asemenea punctele de trecere a frontierei deschise în această situație,  pentru a nu risca o carantină de 10 zile. Și poate am putea afla în mod oficial cât timp este alocat unei tranzitări a Bulgariei pentru călătorii ce merg din România spre Grecia sau invers.

Islanda

Islanda are programul propriu de acceptare a călătorilor, chiar testare dublă. Pentru intrarea liberă fără carantinare pentru cei ce au trecut prin boală sau condițiile testării PCR, aici.  Cei vaccinați trec ușor cu respectarea condițiilor.

Certificat de vaccinare împotriva COVID-19 care respectă instrucțiunile epidemiologului pentru astfel de certificate:

  • Certificat de vaccinare cu unul dintre următoarele vaccinuri licențiat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Certificatele eligibile sunt valabile din toate țările :
  1. Comirnaty; Pfizer BioNTech
  2. COVID-19 Vaccin Maodern
  3. Vaxzevria; Vaccinul COVID-19 AstraZeneca
  4. Vaccinul COVID-19 Janssen

Certificatele pot fi pe hârtie sau în formă electronică. Polițiștii de frontieră evaluează dacă un certificat este valid și apelează la un reprezentant al epidemiologului (profesionist din domeniul sănătății), dacă este necesar, iar decizia finală cu privire la validitatea certificatului este responsabilitatea epidemiologului. Dacă un pasager prezintă un certificat care este considerat invalid, adică. dacă oricare dintre condițiile cerute nu este îndeplinită, persoana în cauză va fi supusă măsurilor de carantină impuse altor pasageri care sosesc, adică. să treacă prin dublă screening, să fie pusă în carantină între eșantionare și să stea într-un centru epidemiologic, dacă este cazul./  MAE

Certificatele de vaccinare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Limbile trebuie să fie islandeză, daneză, norvegiană, suedeză, engleză sau franceză. Un certificat în altă limbă poate fi valabil dacă o traducere ștampilată de un traducător de documente certificate însoțește documentul original într-una dintre limbile necesare.
  • Numele și prenumele (echivalent cu documentul de călătorie).
  • Data de nastere.
  • Denumirea bolii vaccinate (COVID-19).
  • Unde și când a avut loc vaccinarea (vaccinările) (data (datele)).
    • Vaccinarea trebuie finalizată cu numărul de doze necesare pentru finalizarea vaccinării pentru fiecare vaccin.
  • Emitent de certificat (profesionist / instituție medicală)
    • Certificatul internațional de vaccinare (certificat galben) trebuie să aibă, de asemenea, o semnătură și o ștampilă.
  • Numele sau vaccinurile.
  • Producătorul vaccinului și numărul lotului pentru toate dozele.

Lituania

Sunt exceptate de la carantina de 10 zile sau 7 zile în cazul efectuării unui test PCR în Lituania:

 persoanele care au  fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze (și pot prezenta un certificat medical care să ateste vaccinarea)  

– persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat (în acest caz trebuie prezentată dovada testului pozitiv, tip PCR sau antigen, tradus în limba lituaniană, engleză sau rusă) .

Muntenegru

Țara care a trecut foarte bine prin pandemie și care în prezent nu are stare de urgență! Se poate intra cu dovada vaccinării complete, a testului PCR sau dovada trecerii prin boală:

1) Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat și să aibă o valabilitate de 48 de ore.

2) Rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat, iar valabilitatea acestuia să nu fie mai mare de 30 de zile.

3) Dovada privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală și să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin 7 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Polonia

Cracovia, Hala de Postavuri

Sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină, precum și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, următoarele categorii de persoane care se deplasează în Polonia, indiferent dacă statul de provenienţă se află sau nu în spațiul Schengen: 

  • persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze), și asta se aplică  încă din 28 decembrie 2020!
  • persoanele care deţin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele şase luni anterioare datei trecerii frontierei Republicii Polone.

Cetățenii UE care prezintă un test PCR negativ efectuat în ultimele 48 de ore înainte de trecerea frontierei poloneze, nu intră în carantină. România însă face excepție, prezența testului negativ PCR nu exceptează călătorii români de la obligativitatea carantinării timp de 10 zile decât dacă își fac un test PCR pe teritoriul polonez, la un centru acreditat.

Cele de mai sus sunt valabile până la data de 25 aprilie a.c.

Republica Moldova

Se instituie obligativitatea prezentării, la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, a rezultatului negativ al testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2,  efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) sau a documentului care atestă administrarea vaccinului anti-COVID-19, inclusiv a celei de-a doua doze. Documentul trebuie să fie redactat într-una dintre limbile română, engleză, franceză sau rusă.

Slovenia

1. un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 ore de la recoltare, efectuat într-un stat membru UE, al spațiului Schengen, în UK sau în SUA, de către o entitate/persoană recunoscută/ acreditată de Institutul de Microbiologie și Imunologie și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație (https://www.nlzoh.si/);

2. un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv efectuat cu cel puțin 21 de zile anterior intrării, dar nu mai mult de șase luni, sau o adeverință medicală (numai din statele UE/Schengen, UK sau SUA) care atestă vindecarea persoanei de COVID-19 și absența simptomelor, eliberată cu maximum 6 luni anterior sosirii;

3. un certificat de vaccinare anti-COVID-19, cu menționarea unui termen de cel puțin 7 zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puțin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puțin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Albania, fără vaccin sau PCR

Iată și o țară care nu impune condiții dacă vii pe calea aerului, nu și terestru dacă poposim prin Grecia și Macedonia de Nord, Albania:

Gjirokastër
  • Accesul tuturor cetățenilor străini este permis pe întreg teritoriul Republicii Albania, fără necesitatea îndeplinirii unor condiții prealabile. Cu toate acestea, persoanele care călătoresc dinspre Macedonia de Nord și Grecia au obligația de a se izola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Albania. Măsura nu se aplică persoanelor care doar tranzitează statele respective.

România a ales încă din 18 ianuarie 2021 să permită intrarea călătorilor complet vaccinați anti Covid-19, fără a trece prin perioada de carantină obligatorie,  dacă au 10 zile de la rapel. Deci românii vaccinați care merg în vacanță nu vor intra în carantină la revenirea acasă indiferent de situația infectării cu Covid-19 a țării unde și-au petrecut vacanța!

De la 1 mai sau de la 1 iunie multe alte state vor accepta să le trecem granițele doar pe baza certificatului de vaccinare care e gratis. Merită!

Deci ce alegeți dacă vă doriți o vacanță frumoasă în vara asta? Vaccinare gratis cu libertate de călătorie timp de câteva luni sau teste PCR repetate care costă o grămadă de bani și nu mereu ne scutesc de intrarea în carantină? Eu am ales vaccinul!