Undeva prin casă sună alarma telefonului. Mă gândesc că o zăpăcită a încurcat numerele căci la ora aceea lumea doarme, e doar cinci dimineața după cum arată ceasul cu afișaj de pe comodă. Alarma tace, eu ațipesc dar după un timp sună iar. O zei, e doar ultima duminică din martie, cea mai urâtă duminică din an căci azi dăm ceasurile înainte cu o oră ! Și tocmai azi, ghinion,  se pare am uitat să anulez alarma telefonului care de obicei sună la șase dimineața !! Mă ridic din pat cu ciudă, butonez nevinovatul telefon și cum somnul n-ar mai fi avut farmec dacă-l înnodam, iau calea bucătăriei ! Ceva mă atrăgea acolo ca un magNET !

Un magNET  practic imaterial, nu-l puteam cuprinde cu mâna dar el îmi gâdila nările, îmi redeștepta mintea,  îmi dădea o stare de bine crescendo doar de la o aromă cunoscută și dragă mie dar care practic la ora aia părea ireală. Deschid ușa și primesc în toată ființa mea lovitura atât de puternică a substanțelor  volatile care mi-au produs de-a lungul anilor o mutație genetică numită cafea !!  Pe masă  zăresc două cești de sticlă, aburinde ce își arătau cu nonșalanță conținuturile maronii catifelate și calde, senzuale  asemeni șoldurilor femeilor africane ! O muzică latino se auzea în surdină și se împletea cu aromele, parcă venea din plantațiile braziliene scăldate în sudoarea și durerea culegătorilor negri. În bucătărie însă nimeni !

Mă ciupesc singură, mă întreb ce formă de energie se joacă cu simțurile mele dar realizez   că lumina e aprinsă și nici o fantomă n-ar rezista becului puternic din tavan. În plină transă, aud în spatele meu cum se deschide ușa  și imediat ceva moale, catifelat dar foarte rece mi se lipește de piciorul gol ! Mă adun într-o secundă și-mi dau seama că singura armă cu care să mă apăr ar fi conținutul fierbinte al ceștilor cu cafea. Iau prima ceașcă cu gândul să o arunc pe entitatea ce continua să se frece de glezna mea. În acel moment însă, aburii ce ieșeau din ceașcă m-au învăluit, m-au vrăjit, m-au obligat să gust lichidul. Ce vrăjitorie puternică ! De la prima sorbire aromele și gustul acela divin au început să se împrăștie în tot corpul meu și m-au adus în lumea reală. Dintr-o dată am privit cu drag entitatea de la picioarele mele, năstrușnicul Mitică, motanul vecinilor ce vrăjește  inteligent două case darnice. În ușă soțul meu ne privea amuzat. După ce am sorbit încă o gură de magie lichidă l-am întrebat de când face el o cafea așa grozavă și care e metoda. Îmi arată un aparat mic și negru ce trona țanțoș pe blatul de bucătărie. Și mai mirată îl întreb cum de a apărut peste noapte căci aseară cât am stat noi la palavre nu era ! Așa aflu că era dar nu se vedea (?) ! Că ieri a venit curierul dar nu a vrut să-l monteze seara pentru că eu sigur aș fi băut măcar o ceașcă de cafea și-mi stricam programul de somn ce mi-ar cauza riduri, depresii, etc. ! Ce vrăjitor soțul ăsta al meu ! Și-a pus telefonul să sune la ora știută din zilele lucrătoare doar pentru a instala aparatul și a-mi face prima cafea care să mă facă să uit că aparent mi-a fost furată o oră din viață,  ora de primăvară (ora de toamnă îmi place). Mi-a spus că el căuta de mult un astfel de aparat pentru mine, de când mi-a văzut privirea doritoare într-un hotel portughez dotat cu așa ceva și unde nu mă mai opream din băut cafele de i-am stricat și lui somnul. Întâmplarea a făcut ca unul din colegii lui să vadă expressorul pe o ofertă și să o arate în birou. Important este că soțul și colegii lui au prins perioada de promoții espressoare  și au luat convenabil câte un espressor automat Philips HD8650/09.

Vraja s-a destrămat și am trecut la proba de învățare a folosirii aparatului. Credeam că-mi va lua toată ziua să pricep cum să fac o cafea. Surprize, surprize !  În 4 minute și 38 secunde primeam diploma de absolvire ! O ceașcă de cafea expresso se face însă mult mai repede că știți, cea de calitate picură cam un ml într-o secundă, adică 25 ml în 25 secunde !   Păi au dreptate cei de la firma vânzătoare să fie atrași într-o viață mai simplă că aparatul muncește pentru oameni.

Aparatul, dacă vă interesează,  este luat de la un magazin online magNET.ro care se zice că reprezintă extensia firmei Profimatic în domeniul comerțului online.

Spuneam că fiecare dintre colegii soțului a luat câte un aparat din acesta. Toți au soții și soacre mari consumatoare de cafea bună. Soțul meu trebuia să se dea mare să arate că el e șeful. A luat acest aparat pentru vacanțele noastre cu mașina, departe de lumea aglomerată a turismului de masă și mai ales pentru câte un weekend la căsuța noastră de la munte. Zice el că nu se mai poate lipsi de gustul rafinat al  cafelei expresso și a văzut că eu chiar mi-aș fi dorit aparatul. Nu contează că expressorul cântărește 7 kg, în fața unui viciu cu așa istorie în spate, puțin antrenament cu căratul nu strică. Așa că nu ne rămâne decât să ne aprovizionăm cu cafea boabe. Merge cam orice tip de cafea căci aparatul deștept are tehnologie gusto perfetto, adică ajustează singur concentrația de cafea după tipul de boabe pe care le macină instant în râșnița ceramică, cea mai bună invenție de până acum . Totuși o lungă experiență din poziția de consumator, mă face să aleg anumite tipuri de cafea boabe care să se potrivească unui expresso căci eu, curioasă din fire, am citit mult despre istoria dramatic-amuzantă a cafelei și despre aromele ei. Așa am aflat cum trebuiesc păstrate boabele, cum și cât de repede trebuiesc prăjite și ambalate, ce soiuri se potrivesc unor amestecuri pe gustul meu, cum și în ce trebuie râșnită, că ceramica 100% e cea mai bună și că tipul de măcinare este foarte important. Pentru un expresso reușit cafeaua ar trebui să fie măcinată fin, puțin mai mare decât pentru cafeaua turcească veritabilă. Ce să zic, pentru un expresso bun trebuie să stăpânești atât știința cât și arta.

Ce-mi place la aparatul ăsta este că   personalizează și mai ales memorează setările astfel că   “de fiecare dată când îl pornești, băutura preferată o să fie așa cum o preferi, la doar o atingere de buton distanță”. Și  are modernul Thermoblock care permite obținerea rapidă a temperaturii dorite, că doar o cafea care eliberează atâtea esențe volatile nu poate fi decât fierbinte.

Și deloc de neglijat, are un filtru de apă  Brita Intenza , foarte bun la apa asta dură. Plus că aparatul  știe că noi oamenii avem un necaz încă nerezolvat: memoria ! Uităm uneori prea ușor lucruri importante așa că aparatul se protejează singur, are grijă să trăiască mult și ne atrage atenția când trebuie să-l curățăm, cum spun și cei de la magNET pe pagina lor :

Savurează un espresso excelent cu clătirea automată şi detartrarea ghidată. Acest espressor îşi curăţă automat cu apă circuitul de cafea la pornirea sau oprirea aparatului, oferindu-ţi un gust minunat şi proaspăt la fiecare ceaşcă de espresso. Detartrarea regulată prelungeşte durata de viaţă a espressorului. Aparatul va afişa un mesaj atunci când este necesară detartrarea şi te va îndruma prin mesaje afişate pe ecran, indicându-ţi operaţiile necesare şi momentul la care trebuie efectuate./ Unitatea de preparare este inima oricărui espressor complet automat şi trebuie curăţată periodic. Unitatea de preparare detaşabilă permite curăţarea temeinică prin simpla clătire la robinet.

Cu adevărat mai puțină bătaie de cap, mai mult timp pentru tine și planurile tale.

Vă spuneam mai sus că soțul meu a vrut să arate că șefu-i șef chiar și ca proprietar de expressoare  așa că a luat bijuteria asta doar pentru vacanțe. Pentru acasă are alte gânduri. Zice că la numărul de musafiri pe care-i avem noi, 8 cești de cafea ar fi insuficiente și a  ales să cumpere și un Espressor automat Saeco Incanto HD8911/09 (Piano Black).

Espressor automat Saeco Incanto HD8911/09 (Piano Black)

M-a convins, acela  are capacitate mai mare, îl poți încărca cu 250 g boabe de cafea și nu cu 180 g, astfel că scoate 15 cești de cafea la o încărcare, deci nimeni nu se va mai simți neonorat că așteaptă la tura a doua. Și cel amuză pe soțul meu este că avem două prietene care ghicesc în cafea și mereu erau nemulțumite de finețea măcinării.

Ei acum cu aparatele astea deștepte, n-au decât să-și aleagă singure finețea că doar au la dispoziție 5 setări !

Eu beau cafeaua fără lapte, asemeni italienilor  dar avem prieteni care nu concep un expresso fără acest ingredient controversat din alimentația omului. Așa că noi vom asigura laptele obișnuit, poate cel cu mai puțină lactoză că de, așa e la modă acum. Prietenii își pot aduce laptele vegetal de soia, de cocos, de care le place.

Înainte de a pleca de la munte spre casa de bază ne-am invitat vecinii la o cafea. Atât de mult le-a plăcut cafeaua încât vor și ei unul de ăsta mic așa că ne-au descusut temeinic : de unde să-l ia, cum îl plătesc, mă rog tot ce întreabă un om isteț când face o achiziție. Le-am indicat pagina firmei, de acolo pot comanda online, vine prin curier la un preț decent la transport în mediu rural, în 1 sau 30 zile, depinde de stoc, pot plăti cu card sau cash în sistem ramburs, au garanție și service asigurat.

Am scris prea  mult ?! Păi o cafea se cântă, se savurează,  nu se dă pe gât precum palinca. Plus că am băut multă cafea pentru acest articol că de, vine weekendul și vreau să fiu o adevărată barista pentru prietenii mei.

Și confirm ce spunea Stephanie Piro: În spatele oricărei femei de succes stă o cantitate apreciabilă de cafea. 

–––––––––––-

Articol scris pentru proba nr. 13 / Spring SuperBlog 2019

Poze preluate de pe magNET.ro (Profimatic SRL) și Pexels