Una din problemele pe care le întâmpină turiştii mai puţin experimentaţi sau, de ce nu şi cei care cred că ştiu totul dacă au colindat doar prin zone ultra informatizate este cum să-şi folosească banii în vacanţe. Să pleci cu un teanc de bancnote ascuns cine ştie pe unde, să ai totul pe card sau să-i împarţi, unii pe card şi alţii cash în portmoneu ? E greu de dat un sfat care să mulţumească pe toată lumea. De ce ? Simplu ! Pentru că turiştii nu sunt toţi la fel, nu toţi înţeleg ce înseamnă să mergi cu casieria la purtător, cumva şi la vedere, toţi la nevastă ? şi toţi în acelaşi buzunar! Alţii nu se pricep să scoată bani de la ATM deşi este destul de simplu. Sunt şi turişti, nu neapărat în vârstă, care au o mare teamă de a folosi bancomatele în străinătate, frica fiind generată de necunoaşterea limbilor străine. Sau sunt cei care au o convingere apriori că mult mai uşor se fură de pe card decât din buzunar !
Am să vă spun cum procedăm noi cu banii de fiecare dată când plecăm în vacanţă în afara ţării. De fapt este acelaşi mod şi pentru o vacanţă în România, doar hoţii sunt peste tot şi nu văd de ce aş crede că aici, acasă nu mă poate prăda nimeni dacă sunt neglijentă. Sau dacă hoţul are multe doctorate ? în meseria asta !
În vacanţe noi luăm atât bani cash dar şi carduri, avere pe care o împărţim la doi, fiecare cu grija a ceea ce este în buzunarul lui. Pentru cash preferabil euro dar şi o sumă nu prea mare în moneda locală dacă este cazul, alta decât euro, bancnote mai mici valoric şi pe care le am fie de la ultima vacanţă în ţara respectivă, fie le cumpăr de la o casă de schimb valutar. Avantaj pentru bucureşteni, aici se pot cumpăra/vinde mai multe valute decât la casele valutare din provincie. Mă feresc să cumpăr de la bănci pentru că vând valuta mai scump decât cei de la Exchange sau măcar de la unele dintre ele. Ne luăm o sumă mică în moneda ţării unde călătorim dintr-un motiv foarte simplu, nu vreau să pierd timp după trecerea graniţei căutând un bancomat dacă merg cu maşina proprie şi pentru cazurile când cardurile nu ne sunt acceptate din varii motive. Călătorind însă cu avionul este mult mai simplu căci după aterizare şi formalităţi, sigur dai de un bancomat prin aeroport şi aşa scoţi cash în moneda locală, bancnote verificate. Asta dacă nu ai ghinionul ca ATM-ul să-ţi reţină cardul, acesta fiind şi unicul la purtător ?
Dacă vacanţa este în zone mai puţin turistice, chiar este obligatoriu să ai ceva cash în moneda ţării. Acum 2 ani ne-am cazat în afara Kavalei, la Nea Karvali. Fusesem informaţi că la cazare nu se acceptă decât cash dar am crezut că asta e politica lor. Surpriză însă când ne-am oprit la micul Shell din sat să alimentăm. Noroc că aveam cardul în mână când am coborât din maşină, vânzătorul ne-a spus imediat că nu acceptă decât cash, în localitatea lor nu se poate plăti nicăieri cu card ! Noi mai aveam 15 € cash !! Nu l-am crezut, am oprit la primul magazin unde casiera ne-a confirmat acest fapt şi ne-a îndrumat spre Kavala, la 10-12 km, cele mai apropiate ATM-uri ? ! Vă daţi seama în ce situaţie ne-am fi aflat dacă eram cumva şi pe ultimii stropi de combustibil şi fără nici un euro cash ?! Ne-am confruntat şi cu situaţia de a ne fi refuzat cardul deşi în următoarele minute mergea perfect la ATM , în Croaţia, Italia şi anul acesta în Grecia undeva prin munţii Epirului. Şi nu din vina hotelului sau benzinăriei, pur şi simplu sistemul nu funcţiona ! Nu am avut nici o problemă însă la plata cu cardul în Portugalia de exemplu !
Pentru a nu avea surprize cu banii locali, moneda ţării pe care o vizitezi, e preferabilă o documentare înainte de a pleca de acasă. Anul trecut am fost la Istanbul cu un grup, turişti care vizitaseră Turcia prin Antalya şi ştiau că acolo se poate plăti orice în euro sau dolari. Ei bine, ghida a anunţat ceea ce ştiam deja, biletele de intrare la obiectivele turistice se plătesc doar în lire turceşti ! Şi uite aşa am pierdut puţinel timp la o casă de schimb valutar !
Este şi varianta cumpărăturilor mici – o apă, o îngheţată, un fruct în piaţă – şi un vânzător privat de obicei refuză plata cu cardul pentru 1 -2 € dintr-un motiv simplu: tu client nu ai comisioane bancare la plata cu cardul, vânzătorul da şi uneori acestea pot depăşi adaosul lui comercial pe produs !


Concluzia ar fi că în orice vacanţă este bine să aveţi şi o sumă decentă în moneda locală, cash, pentru orice eventualitate. Puteţi plăti cu cardul ori de câte ori aveţi ocazia şi acea sumă să o cheltuiţi abia la sfârşitul excursiei pentru a nu rămâne cu ea. Mai ales monedele, metalul, care nu se primesc la nici o casă de schimb valutar, în Bucureşti cel puţin.
Am zis să aveţi monedă locală cash. Dar puteţi avea un mic depozit pe card în moneda ţării pe care o vizitaţi . Carduri de mai multe feluri pe care le folosesc şi despre care voi povesti în articolul viitor.