Mulți români au înjurat în februarie la granița Cehiei pentru că nu s-au informat unde trebuie, despre condițiile de călătorie în această țară. Cineva, o „voce” care părea oficială, a băgat în ceață și necaz mulți români. Din toată acea știre, adevărat era doar că parlamentul ceh a votat ieșirea din starea de urgență a Cehiei (guvernul este minoritar), doar la ambiție. Dar „vocea” a uitat să spună că libertatea a fost extrem de scurtă, cred că 1 zi, pe la jumătatea lui februarie. Conducerile județelor Cehiei au cerut în unanimitate revenirea la starea de urgență deoarece cazurile de covid se înmulțeau spectaculos. Dacă nu toți avem cultură juridică, ca turiști sau simpli călători de nevoie, de adevăr și de cultura lui e necesar să ținem cont.

Iată mai jos cum stă azi Cehia, una din cele mai căutate țări europene de către iubitorii de turism cultural sau doar de pasionații băutori de bere. Dacă se poate face turism acolo acum, judecați singuri, fără șoșocisme. Informațiile sunt de pe un ghid turistic ceh și de pe https://koronavirus.mzcr.cz/ , traducerea din cehă este cu google translate.

Măsuri în vigoare

Starea de urgență în perioada 27 februarie – 28 martie 2021

Purtarea obligatorie a aparatului respirator (mască) FFP2 (sau KN 95) fără supapă de expirație se aplică în următoarele locuri:

 • în transportul public urban și interurban, în taxiuri și trenuri, în zona plătită a metroului, în toate interioarele clădirilor gării și în toate interioare ale clădirilor complexului Václav Havel Airport din Praga
 • la stațiile de transport public 
 • în birouri, oficii poștale, instituții medicale și servicii sociale
 • în magazine și mall-uri 
 • când conduce, cu excepția cazului în care șoferul conduce singur sau cu membrii familiei sale
 • în toate interioarele clădirilor, în afara reședinței sau a locului de cazare
 • în toate celelalte locuri accesibile publicului din zona construită a municipiului, unde cel puțin 2 persoane aflate la mai puțin de 2 metri distanță sunt prezente în același loc și în același timp, cu excepția cazului în care sunt membri ai gospodăriei.

Măștile de pânză sunt deja interzise. Obligația de a purta un aparat respirator nu se aplică copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 15 ani care pot purta o mască de față medicală (draperie chirurgicală).

Restricții de mișcare: 

 • Interzicerea părăsirii districtului sau a capitalei Praga (excepții: deplasare la birou, îngrijire pentru cei dragi, medic, totul trebuie să fie justificat printr-o declarație pe motiv pentru care districtul pleacă). 
 • Plecarea de acasă este permisă doar călătoriile necesare, de exemplu pentru cumpărături și excursii în natură și sport, dar numai în condițiile prezenței comune a membrilor unei singure gospodării și pe teritoriul municipiului în care persoana are reședința permanentă sau şedere
 • Vizitele la rude, inclusiv la cele care locuiesc în același district, nu sunt posibile decât dacă este necesar să le asigurăm nevoile esențiale sau să le însoțim, de exemplu, la un medic sau la un cabinet. În general, persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie nu ar trebui să aibă contact deloc.
 • Un maxim de 2 persoane pot sta în locuri publice, cu excepția membrilor gospodăriei. Adunarea în interior este  interzisă .  

Ieșirea de noapte este valabilă de la 21:00 până la 05:00.

Concertele și alte spectacole muzicale, teatrale, cinematografice și alte spectacole artistice, inclusiv circuri și spectacole de varietate cu prezența spectatorilor, sunt interzise.

Muzeele, galeriile, monumentele, spațiile expoziționale, observatoarele, planetariile, grădinile zoologice și grădinile botanice sunt închise.

Restaurante și alte facilități gastronomice, inclusiv grădini, sunt închise. Ferestrele de serviciu pot fi deschise între orele 5:00 – 21:00 . Persoanele care consumă alimente și mese în imediata apropiere a unității, inclusiv băuturile achiziționate acolo, sunt obligate să păstreze o distanță de cel puțin 2 m față de alte persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai gospodăriei.

Interzicerea consumului de alcool în public

Vânzările cu amănuntul   sunt, în general, interzise . Excepții de la interdicția vânzărilor sunt:  magazinele alimentare, combustibilul, mărfurile pentru farmacii, ziarele, produsele din tutun, medicamentele și dispozitivele medicale, ochelarii, consumabilele pentru animale și semințe, florarii, distribuitoarele de loturi etc.  Magazinele pot fi deschise între orele 5:00 – 21:00. inclusiv duminica. Capacitatea centrelor comerciale și a magazinelor cu amănuntul este limitată la o persoană pe 15 metri pătrați, în timp ce trebuie respectată distanța de doi metri. Magazinele care oferă bunuri permise și neautorizate trebuie să separe aceste bunuri și nu trebuie să permită vânzarea de produse interzise.

Serviciile sunt, în general, interzise

Hotelurile, pensiunile și alte facilități de cazare pot găzdui oaspeți exclusiv în scopuri de călătorie de afaceri.  Pentru oaspeții hotelului, restaurantul hotelului poate funcționa între orele 05.00 – 21.00, în conformitate cu alte măsuri de igienă.

Biserici:  sunt posibile vizite individuale la biserici pentru rugăciune personală și slujire spirituală individuală

Piscine, centre de wellness, centre de fitness sunt închise.

Sporturi recreative: toate sporturile interioare de amatori sunt interzise . Toate terenurile de sport interioare sunt închise . Se pot întâlni maximum 2 persoane în aer liber . 

Începând cu 16 decembrie 2020, au avut loc testări gratuite și voluntare ale populației prin teste antigenice . Persoanele asigurate pot fi testate în mod repetat, dar nu mai mult de o dată la 3 zile.

Linia gratuită de informații despre coronavirus – tel. 1221 – este disponibilă în zilele lucrătoare între orele 8:00 și 19:00 și în weekend între orele 9:00 și 16:30.

Pentru condiții de intrare în Cehia vedeți https://www.mae.ro/travel-conditions/3679