Completare la : Cehia-azi-intre-realitate-si-sosocisme

Cehia este țara despre care s-a strigat foarte mult în ultima lună la noi, atât la tv, parlament dar și pe străzile Bucureștiului, cum că ar fi ieșit din starea de urgență, că oamenii nu mai poartă mască și nu mai sunt restricții deoarece parlamentul ceh a respins prelungirea acestor restricții. Din tot este adevărat doar că parlamentul a votat, la jumătatea lunii februarie, împotriva prelungirii stării de urgență propusă de guvern. Doar că bucuria parlamentarilor a fost de scurtă durată, căci liderii celor 14 regiuni administrative ale Cehiei, speriați de creșterea mare a îmbolnăvirilor, au cerut și sprijinit guvernul să declare o nouă stare de urgenţă. Care a continuat cu declararea unui lockdown.

Să ne întoarcem puțin în timp, acum un an. Cehia a fost prima țară europeană care a impus purtarea măștii sanitare în martie 2020. A venit cu tone de informații pentru populație și a dat rezultate în lupta contra covid-19. Doar că, îmbătați de succes, au redeschis în vara trecută tot, mai ales terasele, restaurantele, locurile turistice, fără restricții. În toamnă restricțiile s-au impus iarăși pentru că și spitalele se umpleau. Patronii de restaurante au hotărât deschiderea acestora transformându-le în …sedii de partide politice, legea permițîndu-le astfel să adune mai mulți inși în interior! Mișcarea s-a numit Deschidem Cehia! Fortuna și-a întors însă fața de la Cehia imediat după această mișcare populară. Acum câteva zile, când la noi se dădea exemplu Cehia drept țara libertăților și eradicării pandemiei, guvernul ceh cerea disperat ajutor Germaniei, Poloniei și Elveției pentru preluarea unui număr de bolnavi pe care spitalele din Cehia nu-i mai puteau primi, nu mai aveau locuri. Premierul și-a anunțat conaționalii că Paștele catolic va fi sărbătorit, cel mai probabil, ca și în 2020, menționa Agerpres pe data de 5 martie (Paștele catolic anul acesta este pe 4 aprilie). Cu cea mai ridicată rată de noi infecţii din UE – joi 11 martie au fost 14 529 cazuri noi la o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori – și  fiind pe locul doi, după Slovacia, în ceea ce priveşte rata mortalităţii – tot ieri, 239 decedați în 24 ore / Agenția France Presse – Cehia e departe de a scăpa de Covid-19.

Călătoriile în scop turistic sunt total interzise! Pentru cei care totuși, din motive bine întemeiate trebuie să plece în Cehia, regulile sunt aceleași ca și pentru localnici.

Cehia se află în stare urgență până la 28 martie 2021 și având în vedere situația actuală, se va prelungi.

La intrarea în Cehia:

Începând cu data de 30 ianuarie 2021, autoritățile cehe au decis interzicerea tuturor călătoriilor neesențiale în Republica Cehă pentru toți cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție (România se află pe zona roșie). Începând cu 26 februarie sunt interzise călătoriile cetățenilor cehi și ale cetățenilor străini cu rezidența pe teritoriul ceh în statele cu risc extrem de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2. / preluare MAE

– Începând de vineri, 5 martie 2021, pasagerilor li se va permite să urce la bordul avioanelor Czech Airlines și Smartwings către și din Republica Cehă numai cu un certificat pe hârtie al unui antigen negativ (rapid) sau test RT-PCR de la un laborator acreditat. Rezultatul unui test antigen nu trebuie să fie mai vechi de 24 de ore, iar rezultatul unui test RT-PCR nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore înainte de îmbarcare. În afară de aceasta, pasagerii vor trebui să îndeplinească toate criteriile de intrare în țara de destinație respectivă. Aceleași reguli sunt și pentru cei care intră pe cale terestră în țară sau doar o tranzitează.

-Este obligatorie completarea, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa »» www.prijezdovyformular.cz; Fiecare adult trebuie să completeze un formular iar dacă sunt și minori cu care călătoresc, aceștia sunt trecuți în tabelul adultului. –

-Locuitorii și noii veniți sunt obligați să se autoizoleze la locul de destinație;

– Obligatoriu să efectueze un al doilea test tip PCR în Cehia, în cel mult 5 zile de la sosire. Autoizolarea încetează doar dacă testul PCR este negativ și confirmat de Direcția Locală de Sănătate Publică.

Există o excepție pentru copiii cu vârsta sub 5 ani și pasagerii care au trecut prin boală și prezintă un certificat scris în limba engleză sau cehă de la un medic care locuiește în Republica Cehă sau în alt stat membru al UE, care să confirme că pasagerul este recuperat după boala COVID-19, a petrecut timpul necesar izolat, în conformitate cu reglementările aplicabile în Republica Cehă sau în alt stat membru al UE și că primul test RT-PCR pozitiv nu este mai vechi de 90 de zile (certificatul trebuie să includă o ștampilă, identitatea medicului și numărul de telefon; modelul formularului este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății din Cehia); alte derogări sunt enumerate în decretul relevant de către Ministerul Sănătății din Republica Cehia.

-Din 25 februarie 2021, toți pasagerii cu vârsta peste 15 ani trebuie să poarte o mască fără o supapă de expirație și cu o eficiență de filtrare de cel puțin 95% în conformitate cu standardele actuale (de exemplu, FFP2 / KN 95). Până la sfârșitul lunii februarie se admiteau și două măști chirurgicale puse una peste alta. Ar putea reveni la metodă, așa că nu e rău să ținem cont de asta și să avem câteva măști sanitare în plus. Măștile se poartă tot timpul călătoriei cu avionul, de la îmbarcare până la ieșirea din aeroport. Nu este permisă nici un alt tip de mască. Obligația de a purta echipament de protecție respiratorie nu se aplică copiilor sub 2 ani și

În localități:

– Interdicția de circulație, exceptând munca și cazuri speciale, este în intervalul orar 21.00 – 5.00.

-Cumpărăturile esențiale, plimbările și jogging-ul pot fi făcute doar pe teritoriul localității de reședință. Plimbatul animalelor de companie pe timpul nopții poate fi făcut doar în raza a 500 metri față de adresa de reședință.

-Persoanele care dețin și un alt spațiu de locuit (locuință la țară) trebuie să se decidă asupra unuia dintre spații unde să rămână pe perioada celor 3 săptămâni de restricții.

–  Sunt închise roate instituțiile de învățământ, inclusiv grădinițele și creșele dar cu excepția celor pentru copiii salariaților din instituțiile de urgență. 

Este obligatorie purtarea măștii chirurgicale pe stradă, mai puțin în spațiile verzi dacă se respectă distanțarea fizică. În spațiile publice aglomerate este cum ar fi transport public, spații comerciale, instituții medicale și sociale etc., este obligatorie purtarea măștilor FFP2 / KN 95.

-Unitățile de cazare, cele care sunt încă deschise, solicită la check-in o dovadă că deplasarea se face în interes de serviciu sau medical, cerând documente cu ștampilă! În lipsa acestora regula cere să refuze intrarea în locație. Am făcut zilele trecute o simulare la un hotel din Praga și am primit această informație.

Pentru informarea cetățenilor străini au fost puse la dispoziție: un număr de telefon, de luni până joi între orele 09.00 – 15.00, iar vineri între orele 09.00 – 13.00 /+420 974 820 680 – tasta 3 și o adresă de e-mail, respectiv:  »» cestovani.covid19@mvcr.cz.
 

Cehia dorește să vaccineze populația și cu vaccinuri rusești – imunitatea n-are culoare politică, spune președintele – și să beneficieze de accesul la platforma de verificare europeană a certificatelor de vaccinare, dacă aceasta se va face. Deci avem speranțe că în vară bem o bere în Praga!

%d blogeri au apreciat: