S-a vorbit foarte mult de certificatul / pașaportul de vaccinare, anume dacă este etic să fie dat, să fie folosit de călătorii internaționali, cum că ar fi mare discriminare dacă unii s-ar folosi de acest certificat sau doar de teste PCR.  Eu cred că cei vaccinați merită să primească acest certificat, valabil pentru țările care aderă la acest act. Se folosește frecvent termenul discriminare. Cum că vor fi văduviți de posibilitatea de a călători cei care nu se vaccinează. Dar informațiile de la UE și de la statele care sunt pro certificat spun că vor exista mai multe proceduri pentru libertatea de a călători și pentru turiștii nevaccinați. Desigur că aceștia vor trebui să plătească pentru teste PCR sau adeverințe oficiale că au fost tratați de covid într-un interval de timp valabil pentru existența antigenilor, unii zic 90 zile, alte țări mai mult.

Dacă ar fi să considerăm discriminatoriu un astfel de certificat, atunci să luăm la puricat câte situații sunt de mulți ani discriminatorii pentru călători. 

Cred opoziția unora, inclusiv a românilor la acest certificat verde,  este o luptă financiară căci vaccinul în prima etapă este gratuit în toată Europa, pe când testele PCR și antigen costă și nu chiar puțin. Dar dacă ne întoarcem la vara anului 2020, ne amintim că destui bucureșteni, indiferent de venituri, au beneficiat de teste PCR gratuite făcute din banii publici pentru vacanțe în Grecia, căci așa a vrut primărița de atunci.  A fost sau nu discriminare față de alți români care au plătit teste PCR  pentru 2 persoane cât o cazare de 2-3 nopți? 

Vă amintiți de voucherele de vacanță date pensionarilor tot pentru vacanțe în Grecia? Au fost pensionari cu pensii mici care nu s-au încadrat, chipurile,  și pensionari cu venituri serioase care au făcut Grecia gratis de două ori într-o vară (de fapt pe banii din taxele bucureștenilor). Aici nu e discriminare? Pare normal ca eu să-mi plătesc locul în avion și să nu am unde-mi pune bagajul de mână deasupra locului meu pentru că unii vin cu n sarsanale, aleargă cu ele primii la aeronavă și ocupă ce le convine. Asta nu e discriminare că doar am plătit fiecare locul?  Discriminări sunt enorm de multe și îmi pare ciudat că tocmai acum s-au găsit voci care să se opună. Mai ales în situația în care nu se va limita libertatea de călătorie la existența acestui certificat.  Nu ești vaccinat pentru că nu ai avut posibilitatea, ai la dispoziție testul PCR! Deci liber la graniță dacă ești negativ.

Nu vrei să te vaccinezi, atunci nu îngrădi drepturile celor care au curaj să facă asta. Și care de altfel sunt conștienți că vaccinul împotriva acestui virus aparte poate fi singura soluție de a-ți salva viața.

Dacă ar fi să o luăm așa, mai macabru, ar trebui să-i invidiez pe cei care au trecut prin boală și au șansa de a călători liber, fără teste, pe baza unei scrisori medicale oficiale. Nu ar fi o discriminare? 

 Temperatura care face diferența între oamenii ziși bolnavi și cei ziși sănătoși, care au dreptul de a urca în avion sau de a intra în market,  nu este unitară în Europa. Dacă la noi este 37.3 ℃ la portughezi este 38℃. Aici nu e discriminare? Sau faptul că sunt țări unde nu poți intra dacă nu te-ai vaccinat împotriva febrei galbene?  Și tipurile de măști faciale diferă de la o țară la alta, asta n-ar fi tot discriminare?

Nu înțeleg de ce atâta supărare dacă oricum ai dreptul să călătorești la fel ca în 2020, adică pe baza unui test PCR obligatori negativ sau a unei dovezi că ai trecut prin boală, cu singura deosebire că acestea vor fi trecute într-un document unic? A, nu se mai pot folosi teste PCR bine falsificate, normal!

Dacă restul țărilor UE sau chiar mai multe vor adera la această facilitate dată călătorilor, atunci nu va fi discriminare dacă România va refuza să-l elibereze? 

Totuși Raed Arafat a făcut câteva precizări la DigiTv despre certificatul de vaccinare românesc și sper să se aplice în vara asta. Vă spun toate astea din poziția unei persoane care nu s-a vaccinat încă, nefiind încadrată în grupele I sau II și nici nu a forțat nota, să nu spun altfel. Aștept rândul dar îmi doresc să beneficiez de acest certificat pentru călătorii peste graniță și sper să fie adevărat că și actuala adeverință de vaccinare va fi valabilă în afară:

„Adeverința de vaccinare cu data e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citeste vede datele în codul respectiv. De obicei, când arăți numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”. Doar că actuala adeverință de vaccinare pentru cei care au trecut prin ambele doze, descărcată de pe platformă, nu are cod QR! Sper să fie actualizate datele după cerințele europene.

Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în carantină, mai spune R. Arafat și acest fapt – trecerea unui timp de la boală – este deja valabil în unele țări precum Cehia »»?. Doar că trebuie dovedit cu o adeverință medicală verde oficială, în engleză, care să cuprindă câteva date ce pot fi verificate ușor.

Cum se va numi în final acest act, nu s-a hotărât, Că va fi o adeverință electronică este sigur, statele UE și Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția trebuie să aibă acces ușor la o bază de date.

IATA / Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian, Grecia, Portugalia, Spania, Austria, Polonia, Estonia, chiar și Bulgaria cer implementarea cât mai rapidă a acestui document, pentru salvarea industriei turismului. O industrie care de fapt înglobează foarte multe alte industrii.  Liderii UE iau totuși în discuție eliberarea unui document green pass și iată că astăzi au avut loc primele discuții mai serioase pe această temă ec.europa.eu/info/files/proposal-regulation-interoperable-certificates Adeverințele verzi pot fi prezentate atât în format electronic, cât și pe hârtie, vor fi bilingve (limba țării emitente dar și în limba engleză), vor fi gratuite și, speră UE, vor fi limitate, adică își vor înceta valabilitatea la declararea de către OMS a încetării pandemiei Covid-19.

Dacă sunteți interesați, un articol foarte explicit și actual este AICI.

De reținut însă că certificatul de vaccinare sau cum se va numi el, se va elibera doar persoanelor care au fost vaccinate  cu vaccin recunoscut de EMA / Agenția Europeană a Medicamentului. Totuși, la nivel de stat, se pot accepta și alte tipuri de vaccin dar asta nu va da dreptul de circulație în întreaga Europă. Totuși statele au dreptul, spun comisia UE, să impună și alte măsuri sanitare (gen carantină).

Să sperăm că România nu rămâne în urmă, că nu se va împotrivi acestui certificat. Ar fi un pas înapoi, o dovadă clară că banul primează, adică testul PCR care, în condiția refuzului certificatului, ar trebui ca statul român să-l ofere gratuit călătorilor români vaccinați.