O vară lungă și foarte fierbinte pentru amatorii de călătorii de plăcere. Cum nu ne place să călătorim în timpul lunilor de cuptor, am tot citit pe unde au fost alții, în speranța de a-mi face o bună documentare pentru momentele mai puțin toride când sper să dăm bice și noi cailor de la mașina proprie sau  …. zburătorilor.

Am mai citit zilele trecute un răspuns dat cuiva care întreba despre vinieta bulgară, persoana mergea prima dată în Bulgaria. Pe principiul mă informez mai ușor și sigur (??) de la alții decât pe paginile oficiale, a întrebat pe câte zile să ia taxa de drum bulgară. 50% au fost răspunsuri la obiect, foarte corecte, încă ceva pe lângă și bomboana pe coliva gabrovenilor (Gabrovo, orașul umorului) vine de la o tipă. Cică 1 vinietă de o zi și 1 vinietă de șapte zile. Luată în răspăr de forumiști, tipa recunoaște că n-a mai fost în Bulgaria de … 10 ani! Dar, ca în banc, așa a luat ea atunci!

Dacă am citit o grămadă de informații bune, experiențe  adunate de alții din drumurile europene, au fost și chestii care m-au uluit, la propriu ori m-au făcut să râd amar. Îmi pare ireal să întrebi pe fb dacă poți călători spre greci conducând mașina proprie cu permis expirat – am scris deja »? – sau să susții că ți-ai luat rovinieta de pe aplicația eTarif, pe 7 zile și totuși la vama bulgară, înainte de reîntoarcerea în România, după 8 zile,  vameșul bulgar te-a amendat pentru că nu aveai taxa de drum pentru circulat prin  Bulgaria! Cât de …. să nu spun cum să fii să nu știi ori să nu verifici că eTarif este o aplicație a CNAIR / Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, adică în România. Cum să nu știi că vinietă e un termen general iar rovinieta este doar pentru drumurile din România?! Bun, să zicem că nu știi dar când faci o plată pentru o țară străină mai ales, nu deschizi bine ochiii și neuronii?  Oricum, a fost chiar cea mai amuzantă chestie cu care mi-am asezonat cafeaua de ieri! Totuși amuzament cu iz de plajă românească după ce pleacă turiștii….

Azi m-aș opri doar la partea cu care a fost plătită rovinieta pentru Bulgaria ?, o altă problemă de care se lovesc mulți turiști ce nu se documentează corect ori nu sunt precauți, banii în vacanță, cash sau card?  

Dacă urmăriți paginile de socializare, grupurile turistice, aflați păreri diferite. Majoritatea copleșitoare a turiștilor recomandă să pleci în vacanță doar cu cardul! Spun ei, plătești peste tot cu cardul, eu așa am făcut și a fost ok!   Acum cam 10 zile chiar și pe un post tv, un expert financiar  (așa a fost prezentat), spunea că el pleacă mereu în vacanță cu 75 – 80% cash, restul pe card! Ciudat sfat de la un finanțist. Bine, dacă vă amintiți de un fost premier al României venit pe scaun de pe plaiuri brăilene, cel  care își lua salariul în numerar de la casierie, motivând că nu are încredere în sistemul electronic și bănci, n-ar trebui să ne mai mire nimic. 

Ei bine, lucrurile se complică dacă te iei după sfaturi scrise doar pe fb sau articole de prin ziare, bloguri ușurele, scrise doar să umple spațiul. Altfel problema este mai complexă puțin. 

Vă spun de la început că noi, eu și soțul meu, plecăm prin Europa având:

 • Card Mastercard în €.  Când l-am folosit la retrageri de la băncile locale, doar la bancomate din interiorul sau zona băncii comisionul de retragere a fost acceptabil, după politica băncii și fără DCC (explic mai jos), fără conversie valutară în țările unde moneda oficială este euro.
 • Card Visa în RON. Folosit rar, mai mult ținut ca o rezervă, dar de asemeni nu am avut nici un fel de belea, retragerile și conversia au fost normale.
 • Card Revolut (am și un Monese,  cont €  dar l-am folosit rar, mai mult la cazări. La Wise am renunțat.). Revolut (am scris acum ceva timp despre acest card, ar trebui să actualizez articolul), folosesc de câțiva ani și n-am avut probleme, nu comisioane suplimentare dar am avut grijă să-l folosesc tot așa, la bancomatele băncilor locale. Nici în Turcia nu mi-au fost reținute comisioane. Anul acesta încă nu mi-am folosit cardurile în afara țării. Condiția esențială ca astfel de carduri să funcționeze este fie să aveți un internet bun pe telefonul cu aplicația, fie să dezactivați măsurile de securitate legate de geolocație. De asemeni pentru a nu pierde bani, de fapt pentru a nu fi taxați suplimentar, trebuie să faceți alimentarea cardului de luni până vineri, gratis, căci sâmbăta și duminica are comision. Nu încărcați decât din cont în lei iar pentru schimbul valutar țineți cont că  fluctuează cursul în timpul săptămânii iar în weekend este fix, la o valoare ceva mai mare. Deci dacă poți fă conversiile de care ai nevoie în timpul săptămânii.  Un alt avantaj al cardului Revolut este că îl poți bloca oricând și debloca la fel de simplu din aplicație, chiar e indicat în călătorii prin locuri aglomerate sau mai dubioase. Totul este să nu pierzi telefonul cu aplicația ?. Sau, alt avantaj, poți folosi carduri virtuale pentru plăți mai mari, card ale căror detalii se reîmprospătează imediat ce o achiziție este finalizată. Și un sfat, nu încărcați Revolut cu sume mari gen vânzări case sau alte chestii tocmai când vă pregătiți de vacanță. Conform legilor bancare în vigoare, Revolut vă cere să justificați proveniența banilor și chiar vă poate bloca contul până când lămuriți de unde vine comoara.
 • Cash în  € și, dacă găsesc în România, cash în moneda țării/țărilor prin care trec

Din fericire sunt puține locurile unde nu se folosește oficial € deși se poate plăti și cu această monedă, Croația, Bulgaria (aceste țări deja au intrat în supravegherea uniunii bancare europene, în vederea trecerii oficiale la moneda euro), apoi Polonia, Ungaria, Serbia, Cehia și alte câteva. Astăzi este moneda oficială a 19 (zona euro) din cele 27 de state membre ale UE.

Carduri, ATM, retrageri bani

N-au trecut decât 72 de ani de când omul de afaceri  Frank McNamara s-a făcut de râs la un restaurant, după ce a consumat o bogată cină și la final a constatat că nu are bani în portofel să plătească. Dar era un om bogat care desigur că s-a descurcat cumva. Însă întâmplarea l-a afectat și așa a apărut cam după un an, primul card de plată fără bani fizici , doar la restaurant,  Diners Club sub semnezi acum, plătești mai târziu. A urmat în câțiva ani American Express și încet dar sigur cardurile bancare au prins tot mai mult la populație. În unele țări. La noi a mers greu obișnuirea populației cu folosirea lor, încă sunt oameni care-și scot întreg salariul sau pensia în ziua în care acestea se distribuie în conturile personale. Ultimul an, pandemicul, a schimbat puțin obiceiurile românilor, obligați de lockdown să cumpere fără bani, doar cu un plastic.

Cardul a ajuns foarte lăudat, uneori considerat zeul suprem, în rândul turiștilor ce trec granițele țării. Sunt unii care îl văd ca pe singura formă de a plăti în vacanțe. Dar cum hazardul se joacă uneori cu viețile noastre, chiar în vacanțe, cred că e necesar să fim prudenți, calculați zic eu, să-l considerăm un zeu pe care totuși să-l controlăm din poziția de umil pământean al mileniului III.

Despre banii cu care plecăm în vacanță, card sau cash, am scris și acum trei ani ». Dacă multe dintre regulile retragerilor de la băncile obișnuite ar putea fi cunoscute și respectate de posesorii de carduri, iată că sunt și bancomate independente (nu aparțin unor bănci ci unor firme nebancare) care ne dau dureri de cap și pagubă financiară dacă nu le cunoaștem secretele murdare.

Euronet, retragere bancomat. Aici de obicei este durere. De ce? Pentru că Euronet este foarte scump având comisioane mari, uneori de 10-15% chiar 18% din suma retrasă, de multe ori neafișate pe ecranul bancomatului, plus că are o rată proastă pentru turist la conversie. Din păcate au invadat și Europa, din Bulgaria până la Portugalia și spre nord Polonia, Suedia, etc., e plin de bancomate Euronet.

Euronet este o companie americană de plăți, cotată la bursă și un serviciu criticat adesea pentru comisioanele ridicatele și cursurile valutare defavorabile. Compania deține cea mai mare rețea de bancomate din lume. Îndicat este să le ocoliți și să alegeți bancomatul unei bănci locale. De exemplu în Portugalia, banca națională nu reține comision la retragererea de pe card dar o face banca românească ce a emis cardul! 

Auro Domus Atm

Acum privind lucrurile și altfel, bancomatele Euronet sunt mereu aprovizionate cu bancnote bune, spre deosebire de cele locale, cum sunt cele din Bulgaria de exemplu, unde poți primi bancnote destul de uzate că îți e frică să le folosești. Pe de altă parte sunt mereu în calea turiștilor grăbiți, spre deosebire de cele ale băncilor locale  care sunt din ce în ce mai rare și unele chiar în locuri dubioase. Am scos și eu  de la bancomat Euronet atât în Corfu și Turcia, de nevoie, dar am fost foarte atentă la mesajele de pe ecran, astfel evitând capcana conversiei dinamice. Sunt destule bănci care au parteneriate cu firma Euronet și permit retragerile de la bancomatele americanilor, fără comision, în anumite limite. E bine să verificați dacă banca emitentă a cardului românesc este parteneră cu Euronet și, dacă da, care sunt condițiile contractuale în folosirea ATM-urilor din afara României.

AuroDomus, bancomat, casă amanet, schimb valutar.


În Croația, pe lângă avalanșa de bancomate Euronet, există și o rețea extinsă de bancomate AuroDomus, la fel de scumpe precum primele. AuroDomus este o firmă croată veche de peste un secol, specializată întâi pe tranzacții cu aur și argint, apoi pe schimburi valutare  și oarecum mai nou și-a creat o rețea independentă de bancomate, cu precădere în zonele turistice, hoteluri mari, stațiuni. N-am găsit nicăieri tarifele lor dar se știe că este scumpă și un localnic croat cu bun simț nu-i recomandă bancomatele.

Ambele firme ne îmbie cu scumpul DCC.

DCC / Dynamic Currency Conversion

Conversia valutară dinamică, DCC, este o găselniță ceva mai nouă dar deja veche, a unor afaceriști care, aparent cu bune intenții, îți fac dublă conversie la banii retrași de pe card sau la plățile din restaurante și alte magazine. Eu am aflat de acest mod ingenios de operare pe la începutul anului 2017. Poate ați pățit în ultimii ani să fiți întrebat la câte un restaurant din Europa dacă vreți ca retragerea de pe card să se facă în moneda de emitere a cardului, eventual lei/ron că astfel știi sigur cât ai plătit și cât mai ai pe card și mai ales la ce valoare a fost valuta în acea zi, oră, minut. Serviciul la acest nivel se taxează foarte scump iar conversia este foarte dezavantajoasă. Pentru client, desigur.

Același procedeu este și la bancomatele Euronet. Și iată cum putem fi păcăliți să dăm bani cu mâna noastră: 

Pe ecranul bancomatului Euronet apare la un moment dat invitația Please select currencly conversion offer / vă rugăm să selectați oferta de conversie curentă. Sub această formulă, ecranul este împărțit în două.  În stânga apare Withdrawal without conversion / retragere fara conversie și suma de bani cerută, în moneda locală dar  la schimbul valutar Visa/Mastercard sau al băncii emitente a cardului. În dreapta ecranului scrie  Withdrawal with conversion / retragere cu conversie și se   afișează suma în lei sau moneda cardului corespunzătoare  sumei cerute dar la un curs de schimb valutar favorabil   Euronet sau cu  un comision foarte mare, dacă retragerea se face de pe un card cu aceeași monedă ca cea locală (card euro, retragere euro). Foto preluată bancherul.ro

Iată un mic exemplu de comisioanele estimative percepute de Euronet prin conversia valutară dinamică, conform celor de la monito

Suma retrasă100€300€500€
Comision de bază4,99 €4,99 €4,99 €
Comisionul aferent schimbului valutar≈ 13,00 €≈ 39,00 €≈ 65,00 €
Total≈ 17,99 €≈ 43,99 €≈ 69,99 €

Deși lumea afacerilor a luat poziție la aceste practici, Euronet notifică în prealabil despre costurile ridicate, în ce condiții se retrag bani de la bancomatul său, deci legal nu există încălcări oficiale. Și tot un articol pe modico vine cu vești mai neplăcute: Îți recomandăm ca oricând să cauți opțiuni alternative și să eviți folosirea serviciilor Euronet. Pot exista, însă, situații în care ai nevoie de numerar urgent și nu există un alt bancomat în preajmă, iar Euronet este singura soluție. În acest caz, asigură-te că scoți bani în moneda locală a țării în care te afli pentru că astfel ți se va percepe doar taxa de bază. Problema este că nu întotdeauna bancomatele Euronet îți oferă această soluție, de multe ori sunt configurate să realizeze conversia costisitoare de la ele putere.….În plus, unele dintre aceste bancomate sugerează retragerea unor sume foarte mari, ceea ce sporește posibilitatea ca utilizatorul să scoată mai mult decât ar fi plănuit, plătind astfel și comisioane mai mari către Euronet.

Acum nu știu ce să zic. Un beneficiar (am preluat de pe reddit) al  unui astfel de bancomat, a postat o poză în care se întreba ce să facă, omul refuzase conversia și pe ecran i-a apărut acest mesaj:

Prezentarea ecranului poate diferi ↩, la fel și culorile bancomatului dar sigla este prezentă mereu, așa că este ușor de recunoscut. Într-o țară nordică bancomatul este atât de elegant încastrat în perete, fără culorile bine știute prin sudul Europei (galben și albastru), încât îl poți ușor confunda dacă nu privești bine.

Ideea de la care a pornit e bună dar costurile sunt exagerate, așa că dacă retrageți bani de la un bancomat Euronet, aveți grijă pe ce buton Accept apăsați, stânga sau dreapta?  După cum vă ține portofelul, pardon, contul. La fel și la un restaurant sau magazin când plătiți cu cardul românesc, nu acceptați decât plata în moneda locală, nu în lei. 

Oricum, vă recomnad un serviciu bancar, e contra cost desigur, alerta prin SMS când plătiți cu cardul. Este cred la aproape toate băncile, costul lunar se învârte în jurul a 1  dar după fiecare plată cu cardul primiți mesajul cu suma plătită, firma ce a încasat, data plății și câți bani v-au rămas  în cont neblocați.

De reținut că DCC este chipurile un serviciu opțional practicat de Euronet și nu de banca emitentă a cardului. Dar la viteza cu care Euronet încheie parteneriate cu băncile, cred că în curând nu vom mai vedea decât acest tip de bancomat și o mare pierdere în conturile noastre.

Folosesc Revolut la greu, oriunde se poate dar nu țin pe el sume mari de bani. Fac transfer de bani în funcție de suma pe care preconizez că o cheltuiesc în ziua respectivă. Multă vreme transferam banii din contul românesc în Revolut după cum aveam o plată de făcut dar nu e indicat, uneori sistemul e greoi sau tocmai în acel moment nu funcționează și ar trebui să plătesc cu cardul românesc. După ce cardul românesc mi-a fost clonat o dată, încerc să nu-l mai folosesc oriunde.

 Am întâlnit destui turiști care se plâng că banca de la care au retras bani în afara țării, deși era poate aceeași cu cea din România unde nu le sunt reținute comisioane, totuși au fost văduviți de sume deloc neglijabile. Ei bine, banca cu care ai contract nu-ți ia comision la retragere pe anumite sume de bani în țară.  Sunt și bănci care au parteneriate în afară și poți retrage bani de la bancomatele lor fără comision, doar cel de conversie valutară dar și asta depinde de tipul de card avut. În  altă țară  însă politica băncii poate fi diferită, îți ia comision în sumă fixă și/sau variabilă dar de regulă  îți spune clar  asta pe ecranul bancomatului. Dacă acel comision e fix, indiferent de suma retrasă, scoateți o sumă mai mare de bani și nu sume mici, repetat. Verificați dacă aveți timp, pentru a face o mică economie, la mai multe bancomate cât este comisionul fix și maximul sumei permise la o singură  retragere de numerar.

Atenție și la limita maximă de retragere. De exemplu sunt bănci care permit o retragere în sumă maximă de 300 sau 400 lei (exemplu la BT la unele bancomate). Dacă aveți nevoie de o sumă mai mare, atunci trebuie să faceți 2-3 chiar 4 retrageri și comisionul crește de tot atâtea ori. La fel se întâmplă și în afară.

O altă problemă care poate apare la unele bănci,  suma tranzacției în așteptare este mai mică decât suma pe care o decontează atunci când tranzacția este finalizată. Adică  scoateți valută sau plătiți la un comerciant în afară iar banca emitentă a cardului afișează inițial conversia la cursul zilei dar operația finală se face în altă zi, când cursul valutar poate fi mai mare. Se întâmplă rar dar … se întâmplă și banca nu vă anunță.

Cash

De ce e preferabil să ai și o sumă cash, adaptată locului și eventual nevoilor  într-o călătorie? Simplu, situațiile sunt diferite, fie după obiceiurile/condițiile tehnice ale țărilor respective, fie după situațiile neprevăzute care pot apare chiar și în România. Doar că în România ești acasă și le rezolvi altfel.

Cash-ul în moneda locală, adus de acasă (cumpărat din bănci sau case de schimb valutar, dacă se poate), este cel mai bine pentru o sumă rezonabilă, cât să asigure transportul de la aeroport la hotel, o noapte de cazare măcar  sau, dacă merg cu mașina, să pot plăti taxe de drum, eventual combustibil dacă nu-mi este acceptat cardul. Sau, de ce nu, să cumpăr o înghețată ori fructe, ceva ce nu se poate plăti decât cash. După ce m-am cazat pot căuta în liniște o bancă ce-mi oferă retragerea cash în moneda țării respective, fără să-mi limiteze suma și fără comisioane mari.

Să vedem câteva dintre situațiile neplăcute care te pot pune în dificultate dacă ai plecat în vacanță doar cu cardul bancar:

 • Situația climatică din Europa zilelor acestea (incendii, inundații, alunecări de teren), pot face inutilizabile bancomatele, ba chiar și serviciile bancare la POS ori la ghișeele băncilor. Este o situație de forță majoră și nu putem acuza pe nimeni că noi nu avem un cent, un euro, un zlot, leva sau altceva în buzunar să plătim o apă, o pâine sau chiar o evacuare rapidă cu barca dintr-o insulă. Nu-i putem acuza pe localnicii care și-au pierdut casele că cer o plată mai mică sau mai mare pentru unele servicii.
 • Pentru că nu știi când se poate bloca, întrerupe sistemul de plăți cu cardul și acest fapt s-a petrecut deja în Europa, în anul 2018 dacă îmi amintesc bine și când, culmea, a căzut Visa, apoi Mastercard! 
 •  În multe țări din UE și nu numai,  nu se acceptă plata cu cardul sub o sumă minimă, la unele magazine mici. Nu înseamnă că acei comercianți sunt evazioniști, ci că pe ei și nu pe tine cumpărător, o tranzacție cu cardul de 3 €  să zicem, îi face să piardă tot adaosul comercial. Pentru orice tranzactie cu cardul, comerciantul plătește o sumă fixă (0.2-0.5 € ) plus uneori și comision (2-4%) în funcție de cardul folosit. Deja știu că în Grecia ce este sub 5 – 6 €  plătesc cash. Ei bine și în Austria acum un an plata cu cardul la un comerciant mărunt, 10 €  de exemplu, nu prea era acceptată din cauza taxelor mari. În China e altfel, controlul statului e mai aspru, orice mizilic se poate plăti cu card.
 • În Croația  – nu e singura țară astfel – sunt câteva locuri super turistice unde unele  restaurantele nu acceptă plata cu cardul, doar cash, kuna oficial și unele €, la o conversie nu tocmai bună pentru client.  Pentru că am spus Croația, să știți că această țară are cu 25% mai multe POS-uri decât media europeană dar, deși pare a fi o țară fără numerar, realitatea este că exceptând anumite zone foarte turistice, deși în mediul rural magazinele mici sunt dotate cu POS, plata cu cardul este uneori imposibilă ori se acceptă doar un anumit tip de card, preferabil al băncilor locale. Să nu pomenesc de Hvar sau Dubrovnik unde sunt  chiar restaurante bune ce nu acceptă decât plata cash. Sau în unele orașe la transportul în comun și  muzee mai mici,  cash-ul e rege. În Bulgaria am cumpărat dintr-un magazin specializat țigări pentru o prietenă și, cu toate că luam o cantitate apreciabilă,  nu ne-au acceptat card, ne-au spus cash leva.
 • Sunt locuri, excursii sau chiar restaurante unde, dacă plătiți cash, sunt reduceri uneori substanțiale. Zborul cu balonul de exemplu »?
 • Călătorind cu avionul, aveți grijă ce carduri folosiți dacă vrei să cumpărați ceva din avion. Revolut. Monese, Wise și altele, de obicei nu merg pe POS offline. Este o chestie de noroc dacă firma cu care zburați are și POS online. Sau se spune pe unele forumuri că ar trebui dezactivată geolocația. Dar poate nu funcționa nici un tip de card bancar și atunci cafeaua, berea sau tăria pentru curaj, rămân doar un vis … în aer. Pățit pe TAP Portugal unde nu a mers nici un card dar … noi  aveam cash euro în cupiură mică și medie ?.
 • Uneori sistemul nu funcționează pentru plata cu cardul din motive necunoscute. Pățit la Trieste unde recepționerul ne-a zis că nu-i nevoie să dăm cash dacă suntem de acord să venim în tura de noapte de la recepție, când sigur  putem plăti cu card. Așa a fost, după ora 22 a mers șnur. Sau cum am asistat în Kurdzhali la OMV, nu mergea plata cu cardul, bancomatul din stație nu era alimentat și câțiva românași se dădeau de ceasul morții că alimentase-ră dar nenorocitul de bulgar nu le lua lei sau euro. Pe fiecare pompă era afiș în engleză și bulgară că nu merge plata cu cardul….doar cash BGN, adică leva!
 • Sunt localități în care nu funcționează internetul, poate chiar nu există, și nu poți lua nici măcar combustibil. Am pățit de două ori în Grecia, prima dată la Nea Karvali la cam 10 km de Kavala (în 2017 dacă n-am uitat anul, nu puteai plăti la Shell Nea Karvali decât cash, nici la magazine sau cazare) și a doua oară  în drum spre Kastoria când am luat ceva de la o benzinărie și vânzătorul era necăjit că nu ne poate lua câteva zeci de euro (nu pe benzină) căci erau probleme. Am scos cash, spre mulțumirea lui și rezolvarea problemei noastre,  fără bătăi de cap.
 • Cardul ți-a fost blocat în bancomat din cine știe ce motive:  când nu este ridicat mai devreme de limita temporară impusă de banca acceptatoare. Cardul poate fi capturat de bancomat și  în cazul în care codul PIN a fost introdus gresit de 3 ori sau dacă acesta este blocat de banca emitentă cu un cod care transmite mesajul de reținere al cardului. Există și posibilitatea ca bancomatul să rețină cardul dintr-o eroare de comunicație.  De aceea e bine să ai măcar două carduri care să dețină și ceva bănuți în cont.
 • ANAF ți-a pus o poprire pe conturi, pe drept sau doar din greșeală, faptă de care nici prin gând nu-ți trece, cardurile sunt blocate și te trezești lefter prin țări străine. Și oricât te jeluiești telefonic băncii din România, nu-ți va debloca conturile dacă nu acoperi reținerea ANAF. Sau ai plecat cu puțin înainte de ziua de salariu, contând pe acei bani dar surpriză, salariul nu ți-a fost virat pe contul de card la termenul contractual!
 • Schimbat în țara în care călătoresc, la bănci, case de schimb valutar, recepție hotel, magazin de bijuterii.  Este o posibilitate bună dacă este afișat corect cursul de schimb și eventualele comisioane. Plus că la schimbul practicat în băncile europene, de regulă nu se primesc lei, doar euro, dolari și lire sterline. La casieriile băncilor de regulă se cere pașaportul și nu se acceptă CI, cel puțin cel de acum fără cip. Am pățit asta în Kavala când am vrut să schimb niște  lire, cursul la casele de schimb valutar era mult mai mic decât la Alpha Bank și noroc că de obicei  iau pașaportul cu mine,  chiar dacă merg în Bulgaria. Altfel aveam de ales, fie să le schimb la un curs prost, fie le aduceam înapoi acasă.
 • Plata la restaurant, hotel, magazine, etc. în euro sau dolari, dacă este acceptată, va fi la un curs dezavantajos pentru turist. Refuzul patronului, vânzătorului de a se accepta plata în aceste monede este corect, conform legii plățile se fac în moneda țării respective.

În concluzie, indiferent ce modalitate folosiți, e bine să țineți cont de câteva reguli:

 • Nu faceți plinul la mașină sau nu consumați alimente la restaurant, cofetărie, bar, etc.  dacă nu aveți în buzunar contravaloare cash în moneda acceptată de comerciant. Sunt mărfuri pe care nu le puteți returna după consumație ? dacă nu vă funcționează cardul, așa că, prudență. Cash-ul să fie mereu a doua variantă de plată, prima cardul, și astfel o sumă modică poate fi păstrată până la final de concediu dacă nu sunt probleme.
 • Întrebați mereu înainte de consumație ce card se acceptă în restaurant sau la benzinărie, dacă folosiți alte carduri decât cele obișnuite, Visa și Mastercard. Sau chiar și pentru ele, sunt locuri unde nu se acceptă decât un singur tip de card. Dacă aveți card Maestro chiar e indicat să întrebați înainte, mai ales dacă hoinăriți prin zone mai puțin turistice.
 • Nu schimbați la orice ATM vă iese în cale, fiți atenți la banca ce îl deține. Ar fi bine să dați o căutare pe net referitoare la sistemul bancar al țării unde faceți vacanța. De multe ori părerile de pe rețelele sociale sunt total aiurea.
 • Nu scoateți de la bancomat sume mici, comisionul este mult mai mare la retragerea a 50 €  de exemplu decât la o sumă de 300 €  sau mai mult.
 • Nu folosiți cardurile de salariu/pensie/alte venituri în zone mai puțin sigure. Încă Revolut este o bună alegere. Pentru Revolut, dacă plecați des din țară, ar fi bine să vă orientați spre un card cu posibilități mai mari de retragere  de la  bancomat ori schimb valutar lunar, fără comision, poate varianta Premium. Varianta standard este destul de subțire pentru călătorii frecvente. 
 • În funcție de țara unde călătoriți, orientați-vă să aveți € sau $, poate chiar £, asta dacă doriți să cumpărați moneda țării acolo prin schimb valutar, chiar  documentându-vă asupra parității înainte de a pleca din România. Băncile străine în 99% din cazuri nu schimbă RON.
 • Nu găsiți să cumpărați în România valută  pentru  toate țările europene (de exemplu kuna/HRK croată nu se vinde publicului în România de nici o bancă iar la casele de schimb valutar, deși figurează pe listă,  ar fi chiar un miracol să găsiți și  spun asta din experiența mea bucureșteană). Nici dinari sârbești din câte știu nu se prea schimbă, eu n-am găsit nici la graniță. Dacă găsiți să cumpărați de la un particular ce se recomandă turist care a rămas cu o sumă de care nu poate scăpa de astfel de valută, e bine înainte de a cumpăra, să intrați pe pagina băncii naționale a țării respective și să verificați ce bancnote și monede sunt în circulație și, de asemeni, să puteți să le verificați cu un detector de bancnote uv led. Sunt portabile, foarte mici, cu baterii. Eu am unul de când schimburile la casele valutare nu erau mereu sigure. Acum cam șomează ? deși dacă primesc rest bancnote de 50, chiar 20 €, îl mai folosesc. (Știu un caz, a pierdut 50 €  primiți rest la o benzinărie în Grecia, bani ce s-au dovedit falși când a plătit la un supermarket. A acceptat distrugerea lor pe loc pentru a nu fi dat pe mâna poliției elene).
 • La sfârșitul vacanței într-o țară în care ați folosit altă monedă decât   sau $, cum ar fi Croația, dacă știți că nu reveniți acolo anul următor, schimbați banii la aeroport sau la o casă de schimb valutar din apropierea vămii, în   sau $ (ron nu găsiți decât printr-un mare miracol). Pierdeți puțini bani dar este preferabil decât să veniți acasă cu o sumă frumușică într-o valută pe care nu o puteți converti decât cumva pe ….olx ?.
 • Încercați să plecați din țară cu un minim de cunoștințe în folosirea ATM-urilor;  învățați cuvintele,  mesajele care apar pe ecranele ATM în străinătate. Acestea sunt, pe lângă limba țării respective,   sigur și  în engleză, de multe ori și în  franceză, germană,  rusă, rar în spaniolă. Chiar dacă sunteți tabula rasa la limbi străine. Este foarte important să pricepeți ce vă spune, scrie ? pentru a evita plata unor comisioane mari. 
 • Nu țineți banii cash și cardurile în același portofel, buzunar, geantă, ci în locuri diferite. Preferabil diferite și de locul unde țineți documentele de identitate.
 • Dacă sunteți în cuplu, nu monopolizați valorile financiare doar asupra unuia dintre voi pe principiul că unul e mai zăpăcit, mai cheltuitor, etc. Banii și cardurile se împart, fiecare fiind responsabil de securitatea lor, așa cum trebuie să-și păzească fiecare  CI/pașaportul sau telefonul. Poate fi soluția salvatoare în cazul în care unul a fost buzunărit (atenție, Greciei îi crește faima pe acest palier, ba chiar puteți fi furat de un român).
 • Dacă vreți să cumpărați din România moneda unei țări ce nu face parte din zona euro, vă recomand să folosiți valutare.ro (este un widget în subsolul primei pagini a blogului acesta). Vă puteți orienta din timp asupra conversiei valutare, puteți lua legătura telefonic cu casele de schimb care vă convin și poate reușiți chiar să faceți o comandă de valută la un curs bun. Asta însă nu pe ultima zi înainte de plecarea în vacanță, doar din timp.
 • Dacă este acceptată plata serviciilor în euro, dolari și mai rar în lire sterline, restul se va da în moneda țării respective, de asemeni la o conversie defavorabilă turistului.

Orice completare, informare, corectare de bun simț la cele de mai sus, ar ajuta și turista din mine, cea care caută mereu să fie la curent cu noutățile de travel, pentru a nu pierde timp în călătorii, a nu rata obiective sau pur și simplu pentru a nu-și strica acel miraj aparte, specific vacanțelor!

AUTOSTRADA GRECIA

Și cum poveștile cu bani dau de obicei dureri de cap unora și râsete altora, iată o perlă a unui turist acum mulți ani când citeam impresii de vacanță pe un forum. Sincer, mă amuză și acum când întâlnesc acest indicator, mai ales în Grecia. Un tânăr povestea primul lui drum din România până în Grecia, când nu se deschisese vama Makaza, poveste cu ceva informații și multe păreri personale. Totul obișnuit până la partea unde spunea, cu mare năduf, de câte ori a coborât de pe autostradă când întâlnea semnul de mai sus. El credea că este casă de schimb valutar și cum avea nevoie de euro, spera să-i găsească în… câmp. După câteva încercări nereușite de a cumpăra valuta ieșind de pe autostradă, s-a luminat și neuronul lui că e vorba de fapt de schimbarea unor drumuri și nicidecum a banilor….

 

%d blogeri au apreciat: