Am urmărit toate informațiile legate de deschiderea turismului, apărute în  diverse periodice grecești dar și pagina MAE. Grecia depinde financiar de turismul internațional, un fapt foarte cunoscut. Dar Grecia nu renunță ușor, ca noi, la măsurile de securitate sanitară legate de Covid-19, mai ales acum când tulpina indiană s-a răspândit în  multe țări europene. Din păcate mulți turiști români nu înțeleg măsurile și consideră că Grecia ar trebui să-și deschidă larg porțile pentru vizitatori.

Deși a încheiat parteneriate cu diverse țări pentru recunoașterea reciprocă a certificatului de vaccinare, sunt măsuri pe care Grecia le menține și încă nu știe dacă libertatea turistică va fi deplină, ca în 2019 de exemplu. Conform celor susținute de autoritățile elene se lasă deschisă posibilitatea de a comanda blocaje locale în cazul în care incidentele Covid-19 vor crește oriunde în toată țara, spunea acum 3 zile Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a guvernului grec. Asta după ce și prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a cerut acțiuni responsabile, susținând că  „libertatea nu înseamnă neglijență”. Dar câți înțeleg sau acceptă că Grecia, dincolo de dorința de a avea cât mai mulți turiști (a fost prima țară care a cerut certificat de vaccinare european), încearcă să-și protejeze populația proprie?

Pentru următoarele zile, condițiile de intrare în Grecia sunt cele de mai jos. Aștept cu emoție declarațiile din 24 mai, sper cu schimbări în bine.

Kastoria și lacul Orestiada »?

Cerințe de intrare

Grecia permite intrarea călătorilor pe baza:

  • un formular de localizare a pasagerilor  PLF / Passenger Locator Form (aici), completat cu cel puțin o zi înainte de călătorie, în care să existe codul QR primit.  PLF (formularul de localizare a pasagerilor) pentru călătorii din străinătate este obligatoriu. Din surse neoficiale se pare că vor fi câteva schimbări în completarea  PLF-ului, așa că fiți atenți la știrile noi.
  •  un test negativ Covid-19 PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire. Acest test este obligatoriu pentru toți călătorii (inclusiv copiii cu vârsta peste 5 ani), indiferent de situația epidemiologică din țara de plecare. Străinii trebuie să aibă un test negativ într-una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă.
  • dovada unui test PCR Covid-19 negativ nu este necesară pentru călătorii care și-au finalizat vaccinarea, adică au trecut 14 zile de la rapel, în funcție de dozele necesare și dețin un certificat de vaccinare valid. Vaccinurile acceptabile sunt: ​​Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen pentru cetățenii UE, pentru restul lumii și vaccinurile Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm. Străinii sunt obligați să dețină un certificat de vaccinare în una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă. Certificatul de vaccinare trebuie să fie emis de o autoritate publică, să includă numele călătorilor, tipul de vaccin administrat și numărul de doze.

La sosire fiecare călător care ajunge în Grecia, indiferent de certificatul pe care îl are, poate fi selectat pentru a fi supus unui test rapid, gratuit. Screeningul este obligatoriu. În caz de refuz, autoritățile își rezervă dreptul de a nu vă permite intrarea în țară. Selecția se face prin intermediul sistemului de eșantionare țintă „EVA” al Greciei, utilizat și în vara anului 2020, spun autoritățile elene.

Izolarea (carantina) este obligatorie dacă testul este pozitiv pentru Covid-19. În acest caz, călătorii și însoțitorii lor de călătorie sunt cazați în hoteluri de carantină (34 locații),  aflate în apropierea graniței, unde vor fi supuși unor teste PCR suplimentare pentru a confirma diagnosticul inițial. Oaspeții vor sta în hoteluri izolate cel puțin 10 zile. Cheltuielile de cazare în hotelurile de carantină sunt acoperite de statul grec.

 Reglementările referitoare la țările de pe lista de admitere pot fi modificate de către autoritățile elene, atunci când se fac reevaluări pe baza datelor epidemiologice din țara de origine.

Avion

Ajungerea în Grecia cu avionul: pasagerilor li se permite să intre în țară prin toate aeroporturile internaționale. Cetățenii din afara UE sunt sfătuiți să aleagă zboruri directe către Grecia.

Pentru reguli privind călătoria aeriană către insulele grecești în timp ce se află în Grecia (călătorii interne). Autoritatea de aviație civilă elenă / HCAA a întocmit și anunțat regulile pe care trebuie să le respecte toți pasagerii pentru a putea călători pe zboruri interne către destinații insulare din Grecia.

Începând de vineri, 14 mai, persoanele din Grecia (rezidenți și vizitatori străini), inclusiv copiii cu vârsta peste 5 ani, vor avea voie să călătorească pe insulele grecești cu avionul numai dacă au una dintre următoarele:

un certificat de vaccinare (care precizează că au trecut 14 zile de la vaccinarea completă pentru Covid-19). 

un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de trei zile (72 de ore) înainte de data de călătorie programată.

un test de antigen rapid negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie. Străinii trebuie să aibă un test negativ într-una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă.

– un autotest (self test) negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie (acum 3 zile un kit de autotestare procurat din farmaciile grecești costa în medie  6 €). Formularul de declarație de auto-testare pentru a certifica un rezultat negativ este disponibil în limba greacă și engleză aici iar procedura   aici. Important, formularul are valoarea juridică a unei declarații pe proprie răspundere și declarația falsă descoperită se supune pedepselor statului grec.

un certificat care să ateste că s-a recuperat de la coronavirus. Certificatul trebuie eliberat la două luni după recuperarea unei persoane și este valabil timp de nouă luni.

Pasagerii trebuie să aibă rezultatul negativ al testului Covid-19 (PCR sau autotest) în format tipărit sau electronic. Potrivit HCAA, testele care au fost efectuate în străinătate și sunt valabile în momentul îmbarcării unui zbor intern în Grecia vor fi acceptate în aceleași condiții în care au fost acceptate pentru a permite intrarea în Grecia.

Personalul companiilor aeriene va fi responsabil să verifice dacă pasagerii poartă documentația necesară în timpul îmbarcării.

„Pasagerii și membrii echipajului sunt obligați, înainte de îmbarcare, în timpul zborului și debarcării pasagerilor, să respecte toate celelalte măsuri pentru prevenirea și tratarea cazurilor Covid-19”, a spus HCAA.

Frontiera terestră

Intrarea  în Grecia pe uscat – puncte de frontieră rutieră deschise în prezent.

În intervalul 19.04.2021-24.05.2021 (orele 06:00), călătorii au voie să intre pe la frontierele terestre din nordul Greciei prin  Promachonas și Ormenio, turistii doar în intervalul 07:00-00:30 deși granițele sunt deschise 24 de ore pe zi și Evzoni de la 07:00 la 23:00. Pentru celelalte puncte de frontieră, Kakavia și Kipi, trecerea se permite doar anumitor categorii de cetățeni greci, dovedită cu acte oficiale (soț/soție, copii, reședință principală în Grecia, etc.), nu pentru turiști.  Makaza-Nymfea este permisă un timp doar transportatorilor.

Intrarea de pe mare, circulația între insule

Intrarea în Grecia pe mare este permisă prin porturile Patra și Igoumenitsa. Conexiunile maritime cu Albania și Turcia sunt restricționate temporar.

Sunt permise croaziere și iahturi. Plecarea și sosirea iahturilor (cu excepția celor care vin din Albania și Turcia) sunt permise cu anumite restricții, în timp ce aceiași termeni și condiții se vor aplica atât pentru cetățenii greci, cât și pentru cei străini.  Navele de croazieră au protocoale stricte ce se pot afla de la firmele care vând excursiile.

Reguli privind călătoria cu feribotul către insulele grecești în timp ce se află în Grecia (călătorii interne)

Pentru călătoriile cu feribotul pasagerii trebuie să aibă un certificat de vaccinare sau un test negativ sau un certificat de recuperare numai atunci când călătoresc de pe continent (de exemplu, Atena) către insule. Pasagerii sunt, de asemenea, obligați să completeze un chestionar privind declarația de sănătate înainte de îmbarcare înainte de a urca pe un feribot.

Pasagerii care se întorc pe continent (de exemplu, înapoi la Atena) trebuie doar să completeze un chestionar de pre-îmbarcare și NU trebuie să prezinte un test negativ sau un certificat de vaccinare.

Pasagerii care călătoresc între insule (de exemplu, Mykonos către Santorini) nu sunt obligați să facă niciuna dintre cele de mai sus.

Chestionarul privind declarația de sănătate înainte de îmbarcare este disponibil prin intermediul operatorilor de feriboturi.

NU  se aplică reguli pentru călătoriile de pe continent către insulele Evia, Lefkada și Salamina.

Din informațiile pe care le am, nu toate firmele de transport intern pe apă sau aer au pus în practică cele de mai sus. Unele n-au cerut nici dovada de vaccinare, nici test PCR și nici autotest. Dar regulile sunt clare și este bine să fiți pregătiți sufletește pentru orice.

În timpul șederii lor în Grecia, vizitatorii trebuie să urmeze toate măsurile care se aplică cetățenilor greci și rezidenților permanenți.   Circulația  este  permisă zilnic între orele 05:00 și 00:30 în toată țara.

Masca

Utilizarea măștilor de față non-medicale este obligatorie în interior și exterior în toată Grecia. Nepurtarea ei se pedepsește cu  doar 300 € amendă ?. Restricția nu se aplică:

– persoanele cărora nu li se recomandă purtarea unei măști de față din cauza stării lor medicale dar situație bine documentată medical, de ex. probleme respiratorii.

– copii cu vârsta sub 4 ani.

Vizitarea siturilor arheologice, muzeelor, peșterilor (regulile se pot schimba după 24 mai):

Muzeele sunt deschise. Spațiile în aer liber pot fi vizitate cu condiția ca:

– vizitatorii păstrează o distanță fizică de 1,5 m unul față de celălalt

– este permisă o persoană pe 10 m2 de spațiu

– vizitatorii intră în grupuri de până la 15 persoane, cu excepția familiilor (soții / partenerii și copiii)

Masa la tavernă

Serviciul este furnizat DOAR în spații exterioare. Nu este permisă redarea muzicii (au motivat că atunci când se cântă stropii de salivă sunt mulți și  ajung destul de departe) și toți clienții trebuie să fie așezați. O excepție se aplică restaurantelor, barurilor și cafenelelor care funcționează în spații interioare ale hotelului și servesc doar oaspeților hotelului. Aranjamentul de mese și scaune este în conformitate cu liniile directoare de distanțare fizică și protecție a sănătății.

În baruri și cafenele, doi clienți pot fi așezați pe scaune la tejghea și o distanță de 1,5 m trebuie să fie păstrată de următorii doi clienți.

Programul este de la 05:00 la 22:45. Clienții care așteaptă o masă trebuie să poarte o mască de față. Până la șase (6) persoane sunt așezate pe masă.

Locurile de divertisment / muzică (cluburi de noapte) rămân închise.

La plajă sunt admise  până la optzeci (80) de persoane pe 1000 m2 de plajă. Sunt acceptate până la 2 persoane per umbrelă, cu excepția familiilor.

Evenimente și spectacole culturale live vor începe să aibă loc pe 28 mai numai în spații exterioare și doar un public așezat.

Transport public

Mijloacele de transport public vor funcționa la o capacitate de 65%. Autobuzele turistice și autobuzele de vizitare a orașului, indiferent dacă sunt deschise sau nu, vor funcționa la o capacitate de 85%. Vehiculele de uz public (de exemplu, taxiuri, vehicule speciale închiriate) și mașinile private, precum și vehiculele private închiriate cu șofer pot transporta până la 2 pasageri în plus față de șofer. O excepție se aplică adulților cu copii și persoanelor care au nevoie de un al doilea pasager care să le ajute în timpul transportului. Până la 3 persoane, în afară de șofer, pot circula cu pick-up-uri duble, vehicule mixte și camionete. Acest număr poate fi mai mare pentru familiile cu copii.

Guvernul grec a declarat că lucrează la sistemul de certificate european Covid-19 și al lor va fi în vigoare începând cu 1 iunie. Organizația Mondială a Turismului (OMT), companiile aeriene asociate (IATA și A4E), marii operatori de turism apreciază țările care grăbesc implementarea acestui certificat. Ai noștri se mai târguiesc, citeam ieri că parlamentarii PSD din comisia de sănătate au cerut mai mult timp de gândire ?. Probabil că așteaptă termenul limită de 1 iulie propus de UE pentru a avea un certificat funcțional. (Comisia europeană pentru libertăți civile  va primi formatul definitiv al certificatului pe 26 mai și dacă-l va accepta, acesta va fi adoptat în sesiunea parlamentară europeană din 7-10 iunie).

La 24 mai Grecia va anunța noi relaxări sau, Doamne ferește, noi restricții. Pagina MAE/ Grecia, site-urile grecești precum  https://travel.gov.gr/ sunt mereu actualizate și cele mai de încredere informații. Ar trebui urmărite zilnic de fiecare dintre cei care doresc să viziteze Grecia anul acesta. Există grupuri de informare despre condițiile de călătorie în Grecia și pe fb dar de acolo trebuie alese cu grijă datele pentru că sunt și multe informații false, scrise de rău voitori.

Kαλός δρόμος προς την Ελλάδα!

Drum bun spre Elada!