Kastoria, un oraș care era de ceva timp pe lista mea dar în care n-am ajuns decât anul acesta când o foarte scurtă vacanță în Grecia, dorința mea cea mai mare, s-a împlinit. Cum nu știam sigur dacă putem ajunge sau nu, n-am făcut rezervări pentru cazare și am lăsat norocul să-și spună cuvântul la întoarcerea din Portugalia. Cu o zi înainte de a pleca spre Grecia am apelat la amicul Booking.com, convinsă că voi petrece mult timp să aleg un hotel pe gustul nostru. Surpriză, puține hoteluri sau pensiuni pe Booking, mult prea puține în centrul istoric așa cum doream (în realitate acolo, surprinzător, sunt foarte multe locuri de cazare deși nu este un oraș promovat turistic ci mai mult comercial) . În câteva minute m-am hotărât, Hotel Doltso, în inima istorică a orașului, aproape de muzee (vise, voi povesti), aproape de malul lacului și cu loc de parcare garantat. Plus că arăta minunat în poze, după sufletul nostru.
Nu prea aveam temeri legate de acest loc pentru că media comentariilor pe booking este peste 9 cu mult, de la personal, servicii, curățenie și tot ce mai este. Plus că este o clădire deosebită, un vechi conac din vremurile de glorie ale blănarilor greci ai locului, clădire modernizată dar păstrând ceva din cea de odinioară.
Ajunși în Kastoria, Sophia ne duce rapid și foarte sigură pe ea de-a lungul străzii ce urmează malurile lacului Orestiada, apoi la stânga și auzim bine cunoscuta şi draga formulă “ați ajuns la destinație”.


Hotelul privit din stradă era ca în pozele de pe Booking.com. O clădire grecească din piatră, renovată. Intru eu, soțul rămâne să mestece în portbagaj gândind că vom fi îndrumați spre o parcare. Un hol micuț dar foarte frumos și recepționera care imediat ne face check-in, mă duce să-mi aleg camera și se oferă, chiar insistă, să ne care bagajele de la mașină !!! Ne pregătește și harta turistică a orașului, ne dă indicații la greu. Parcarea, pentru că eram puțini în noaptea aceea, pe stradă în fața hotelului, de altfel o străduță foarte liniștită și puțin circulată.
Holul are în stânga biroul recepției iar în dreapta un loc micuț de socializare, cu canapea, fotolii, vitrine cu obiecte casnice vechi, aranjamente florale în trunchi de nuc uscat, fotografii de familie (am ajuns să mă întreb dacă nu cumva grecii au fost toți proprietari de hanuri și taverne, că peste tot găsești poze cu strămoșii gestionând astfel de locuri).
Din mijlocul holului două scări coboară la demisol și altele duc la etaj unde sunt încă șase camere. Noi am avut camera la parter.

Camera aleasă de mine pentru două nopți a fost cea mai simplă, twin, o cameră de 17 mp zic ei și cred că așa era dar avea tot ce trebuie. Doi pereți din piatră albă, renovați, în care se vedeau lemnele vechi așa cum construiau grecii cândva. Multe veioze, cele mai frumoase erau cele ce încadrau geamul cu obloane de foarte bună calitate, veioze ce păreau lucrate din piatră. Două paturi alăturate, cu saltele și lenjerie foarte bune, cam înalte dar am reușit ascensiunea. O noptieră pe una din laturi, la celălalt pat nu era pentru că nu permitea o coloană de piatră, probabil un stâlp de rezistență dar n-a fost bai căci veiozele erau pe perete. În fața patului un suport pentru valiză, la perete o măsuță-birou cu veioză, pahare curate, o mică vază cu flori, pixuri și alte câteva nimicuri.
Dulapul șifonier avea în partea de jos un mini bar în care erau sucuri plus apă minerală și plată, nu băuturi alcoolice dar era şi lista cu prețurile, cam măricele totuși. Partea din mijloc avea destule umerașe iar sus, spre tavan era compartimentul cu pilota și pernele de rezervă.
Noaptea am lăsat oblonul deschis pentru o lumină de veghe. Din întâmplare însă am apăsat pe o parte a întrerupătorului de la capul patului și așa am descoperit că sub pat este o lumină slabă dar suficientă noaptea să te poți deplasa fără probleme prin cameră și baie și fără să necăjești partenerul. Foarte practici.
Wi-fi foarte bun, n-am avut probleme.
Baia nu foarte mare dar nici incomodă, era dotată cu tot ce trebuie și obiecte sanitare de foarte bună calitate, bine montate. Foarte curată, prosoape albe câte trei de fiecare, consumabile excelente. Cabina de duș se închidea etanș iar ventilatorul puternic și silențios ne-a fost de mare ajutor. Foehn, priză, suficiente cuiere și polițe, pahare, am avut tot ce era necesar. Ușa băii este din sticlă mată de bună calitate.


Cazarea a avut inclus și micul dejun care se servea la demisol, locul unui snack bar rustic, frumos renovat care funcționează toată ziua și unde poți comanda gustări ușoare, cafea, ceai. În zona din mijloc este un șemineu cu dublă vedere, îmi închipui ce frumos este iarna.
Am fost singurii la ora 8 care am servit micul dejun. Pentru noi s-au adus platouri cu brânzeturi, mezeluri, pâine albă și cu semințe, ne-au întrebat dacă vrem ouă, apoi erau gemuri trei feluri, unt, lapte dulce, iaurt simplu și cu fructe (pe ultimul l-am încercat din nu știu ce impuls că altfel nu-l îndrăgesc, ei bine a fost deosebit). Ceaiuri de x feluri, cafea, suc proaspăt de portocale și o cană cu apă rece adusă când veneam. Plăcinta cu brânză grecească, bună de vroiam să fur platoul, încă trei feluri de prăjituri de casă, curmale și smochine și, spre disperarea pofticiosului meu soț, la final apare un fel de tort cu frișcă, fructe, mă rog, un deliciu de neratat dar care m-a dus cu gândul la Ienăchiță Văcărescu și floarea lui doar că eu eram mai prozaică, adică să-l tai se strică, să-l ignor mi-e frică să nu regret toată ziua!
Dar a venit dimineața plecării, din păcate. Plătim camera pentru două nopți, consumația din minibar nu o taxează deși am anunțat ce am băut, spun că este din partea casei. Dăm să plecăm dar nu suntem lăsați până nu scoate factura, deși n-am cerut, am avut încredere. Deși la rezervare am fost atenționați că se va preautoriza cardul (doar Visa și Mastercard acceptă), nu s-a întâmplat asta, nu au blocat nici o sumă.
Un mic hotel grecesc care mi-a depășit așteptările cumva prin purtarea personalului în primul rând, curățenie și eleganță. Și prăjituri desigur!!
Ne-au informat la check-in că dacă dorim ne pun la dispoziție biciclete gratuit, nu a fost cazul. Din ce am văzut pe pagina lor, oferă transport gratuit de la aeroportul din Kastoria.

Este un hotel unde nu ne-au reținut taxa guvernamentală dar unde anularea rezervării se plătește cu 30 % din valoarea primei nopți de cazare. Un boutique hotel cu 10 camere care funcționează și iarna având încălzire prin pardoseală și pe care îl pot recomanda fără teamă.

Booking.com

Puteți afla mai multe pe pagina lor de facebook și dacă doriți, puteți rezerva chiar de aici: