Acum un an am reluat şi eu într-un articol un subiect comun dar foarte util călătorilor sau turiştilor de azi, aplicațiile de travel pe care le încărcăm pe telefoanele şi tabletele noastre. Sunt astăzi aproape obligatoriu de folosit dacă vrem să avem o vacanţă liniştită. Călătoriile noastre în țară sau în afara ei devin tot mai simple din anumite privințe – exceptând timpul, banii, sănătatea și pacea lumii – pentru că, undeva acolo în lumea nevăzută din telefoanele sau tabletele noastre sunt niște “spiriduși” care simplifică sau rezolvă cu brio marile probleme care ne-au dat cândva unora mai vechi în ale hoinărelii, multe bătăi de cap. Erau alți ani, alte vremuri, altă tehnică. Ciudat este că și astăzi, posesori de iphone de ultimă generație, turiști cu neuroni tineri, se plâng că au avut mari probleme în nu știu ce țară, ce mare oraș european, că nu au găsit un obiectiv turistic, un loc de parcare, n-au știut ce au voie să treacă prin vamă, n-au putut să se înțeleagă cu un localnic ce vorbește doar limba lui nativă și câte altele. Cum multe din aceste probleme le-am întâmpinat și eu de-a lungul anilor, încet, încet, pe măsură ce m-am obișnuit puțin cu tehnica, am învățat că stresul unor situații neplăcute în vacanțe poate fi ușor și peste trei sferturi evitat dacă am grijă să-mi descarc pe telefon, înainte de plecare, câteva aplicații considerate folositoare, în funcție de zona unde merg și de necesitățile mele de acolo. De aceea m-am gândit că n-ar fi rău să ne informăm ce aplicații folosim, să primim sfaturi de la aceia dintre voi care sunteți experți, într-un cuvânt să ne pregătim cumva pentru vacanțe și mai ales pentru vara asta. Și încep prin a vă spune câteva din aplicațiile pe care le am eu pe telefoane când plec în vacanțe și mă aștept să aflu despre altele noi de la cei ce vor completa articolul meu.
Ca hărți, folosesc Waze, Here, Maps.me și desigur Goagăl (nu-mi stricați plăcerea să-l scrieți corect, sună atât de sector 5 București că mor de drag ).
Waze
Waze în primul rând, înainte de a o lăuda, trebuie să spun că e fomistă rău, trăiește doar cu net ceea ce în multe țări o face de neutilizat pe online (Serbia de exemplu). Sau de folosit offline doar ca simplă hartă. Dar acolo unde costurile sunt mici în roaming și dacă vă știți vitezomani, merită (nu contați totuși pe ea în totalitate, aşa cum ştiţi informaţia depinde foarte mult de partenerii de trafic care fie sunt mai sperioși, unii chiar glumeți. 85 % însă informațiile sunt reale.)! În Bulgaria și Grecia ne-a ajutat, altfel anul trecut aveam două procese verbale de transformat în bani ! Plus că în Bulgaria ne-a indicat din timp un drum în lucru și l-am putut evita fără dureri de cap, la fel şi anul acesta tot în Bulgaria și Grecia. Se poate folosi şi offline dacă vreţi dar nu mai transmite informaţiile încărcate de ceilalţi şoferi în timp real. Este din punctul meu de vedere excelentă, are suficiente alerte rutiere, posibilitate de chat, poți suna la 112, etc. Îmi place și chestia că poți apela șoferii din trafic pentru a cere sfaturi….cum să scoți roata de rezervă din portbagaj dacă pentru asta n-ai dat încă probă ?. Uneori pare enervantă dar pentru noi, cel puțin în vacanțe e excelentă căci se reorientează dacă noi am fost bezmetici și am ratat o ieșire, o stradă, un număr.
Here
Here, o folosim de ceva ani și pot spune că suntem mulțumiți de ea. Are o singură pretenție pentru a ne scuti de costuri, planificarea și alegerea traseului optim online la hotel sau un restaurant, benzinărie ceva unde internetul este free apoi totul decurge bine offline. Mulțumiți și de ea, folosită bine în Serbia și alte țări balcanice. Ca recomandare importantă, nu uitați să vă descărcați de acasă hărțile zonelor de vreți să le colindați, altfel e degeaba sau contra cost.
Google maps
Google maps, excelentă, cu indicarea chiar și a celor mai apropiate parcări de hotelul rezervat ! Îmi place pentru că pot trece de la modul hartă, la satelit sau teren, cel de al doilea perfect pentru a-mi da seama de ce se află în zonă. Cred că nu are rost să mai spun ceva, toți o știți și pentru street view. Am început să o folosesc mai mult de când au adăugat serviciul offline ușor de folosit. Trebuie doar acasă ori la hotel, benzinărie, oriunde ai acces la wi-fi să deschizi hărți offline de pe aplicație, să-ți alegi zona și să descarci acea hartă. Ne-a fost utilă și în aprilie anul acesta căci atât în Bulgaria dar și în Grecia am avut câteva zone unde semnalul s-a jucat cu noi (neplăcut, Waze tăcea mâlc la capitolul polițiști ?).
Maps.me
Maps.me, am folosit-o mai rar, funcționează bine și offline și m-a atras pentru că îmi indică nu doar strada ci și numărul casei. Condiția sine qua non, descărcați hărțile zonei/țării când aveți net gratis, cel mai bine de acasă, înainte de vacanță.
Parkopedia
Parkopedia, o aplicație care anul trecut ne-a scutit de multe dureri de cap, am găsit parcarea dorită, prețul și chiar dimensiunile garajelor subterane, unele chiar cu poze. Foarte necesare informațiile când nu mergi în vacanță cu o buburuză pe care o poți parca ușor, doar loc liber să fie. În Salonic am avut ocazia să o laud căci mi-a indicat o parcare mult mai bună chiar în apropierea cazării decât cea cu care făcea parteneriat hotelul. La fel şi în Sofia. Mi-e tare dragă Parkopedia asta !
Momondo
Momondo este o aplicaţie care e de folosit pentru cei ce călătoresc cu avionul şi doresc poate şi hotel sau maşină de închiriat. Recunosc că îmi încarc Momondo când plec cu avionul iar în restul timpului o dezactivez. Pentru mine a fost perfectă, mi-a oferit informaţii şi posibilitatea să aleg cel mai bun şi raportat la asta cel mai ieftin zbor cu avionul. Când mă interesează ceva am o alarmă pe destinaţia şi perioada dorită şi sunt informată de oferte fără să mai pierd eu timpul bâjbâind pe net.
Odată cu hărţile pe care-mi planific rute şi calculez distanţe, am nevoie şi de indicaţii preţioase pentru cazare, eventual restaurante. Dacă pentru cazare folosesc mereu Booking.com despre care am scris deja două articole separate aici, pentru impresii la restaurante în special TripAdvisor ar fi foarte important. Ştiu, unii îmi veţi reproşa că TripAdvisor tocmai a fost implicată într-un scandal uriaş , că nu ştiu ce. Dar credeţi că este vre-un site în domeniul turismului care să fie 100% corect ? Nu !! Am ceva ani de când citesc multe site-uri de turism şi m-am convins. O clasificare perfectă a unei locaţii nu poate fi posibilă doar pe baza mediei impresiilor turiştilor dar citind mai multe comentarii îţi poţi face singur o idee dacă neuronul personal are capacitatea de a analiza în folosul propriu. Legat de recomandările TripAdvisor , sunt convinsă că acuzația de mai sus este reală după singura mea păcăleală gastronomică balcanică, anul acesta la Atena. Comparând impresii de pe pagini diverse, am ajuns la această concluzie.
Fuel prices in Greece sau FuelGR
Fuel prices și FuelGR sunt aplicații bune privind prețul combustibilului pe care îl folosim. M-am oprit la aplicațiile pentru Grecia pentru că este o țară pe care noi o facem des, prin zone mai aparte. Aplicațiile au avantajul că ești informat la timp unde este o benzinărie mai ieftină, distanța și tipul de combustibil dorit, dacă poți plăti cu cardul, eventual orarul care, ştim toţi, e mai anemic decât la noi în zonele mai puțin turistice. Pentru alte țări n-am folosit aplicația Fuel Prices locală, n-am avut de ce la cât de dese erau benzinăriile. Pentru calcularea bugetului necesar benzinei sau motorinei înainte de plecarea peste graniță, de bază iau site-ul Cargopedia, acolo unde media prețurilor pe țări este actualizată zilnic.
Revolut și Monese
Revolut şi Monese, aplicaţii necesare pentru gestionarea finanţelor. Aplicaţii obligatoriu să ruleze şi să am internet bun dacă vreau să plătesc cu alte carduri decât cele româneşti pe care îmi intră banii de salariu, pensie sau altele. Folosind aceste aplicaţii şi eventual cardul fizic ataşat, îmi protejez cardul sau cardurile de bază, condiţia este să transfer pentru plată sume mici de bani. Şi să am internet, altfel cardurile Revolut şi Monese sunt blocate căci se consideră furate sau pierdute dacă nu sunt localizată în ţara respectivă. Despre Revolut am povestit într-un articol pe acest blog. Cardul Monese funcţionează la fel ca Revolut doar că am cont în euro şi nu în lei. Despre Curve nu mă întrebați, n-am folosit dar mă bate gândul.
Meteo
Meteo, chiar așa se numește aplicația mea favorită pentru vreme. Majoritatea cunoștințelor mele folosesc însă Weather sau WeatherPRO. Sunt multe aplicații despre vreme, chiar cu indicarea temperaturii apei mării dar nu m-au interesat. Până acum dar …îmbătrânesc ? şi voi fi mai dependentă de schimbările vremii ?!
Unde sunt ?
Unde sunt ? o altă aplicație pe care am folosit-o când ne-am învârtit aiurea, chiar și în Zagreb. Îmi indică strada și numărul, coordonatele, pot să salvez locația pe telefonul meu, să o distribui sau să-mi creez de la acel punct un traseu pe hartă. Și îmi arată și o hartă a condițiilor meteo din punctul unde mă aflu, asta pentru cazul că nu simt pe pielea mea cum e vremea. Consumă net însă.
Traducător instant
Traducător instant, o aplicație pe care o am de câțiva ani, am folosit-o în Bulgaria și Croația, bulgarul chiar a fost încântat când am “conversat”, mi-a zis că o încarcă și el să-i fie mai ușor cu clienții. Atunci nu existau aplicațiile traducerilor vocale, pe acele nu le-am încercat. Google translate are avantajul că o poţi folosi fie vocal, fie scrierea textului sau, foarte bună, scanarea unui text care ulterior este tradus. Şi asta în 70 limbi ! Dacă mestecaţi prin setări, descoperiţi că funcţionează şi online după descărcarea unui calup lingvistic. Merită să fie în telefonul nostru căci mi se pare aiurea să pretinzi ca toți cei cu care ai treabă în vacanțele de peste graniță să știe engleza. La piața locală sau în nu știu ce sat ascuns în munți n-am nici un stres că oamenii vorbesc doar limba lor.
QR Scanner
QR Scanner, o aplicație pe care o folosesc nu doar în vacanțe ci și în țară de multe ori când nu găsesc informații despre un produs în magazine, atunci îi scanez codul de bare și automat îmi dă o trimitere la google unde am multe date, inclusiv magazinele unde se găsește.
Flush
Flush, o altă aplicație care a fost folosită în vacanțe și nu numai. Are cam 200000 de locaţii şi probabil numărul lor va creşte. Am testat-o prima dată în București, noroc că a fost doar testare “la rece” căci în capitala noastră acea cameră intimă regală dar publică poate fi și la 3 km distanță de locul unde te afli !! Mi-am amintit forțat de aplicație în Split deși nasul putea să o suplinească cu brio în acel oraș. Ei bine, acolo a funcționat ! La Lisabona, perfect. Îmi pare rău că am uitat de ea anul ăsta în Atena.
Sunt aplicații pentru marile orașe, dacă le căutați, cu indicarea unor toalete pentru persoane cu handicap sau pentru cei ce au bebeluși dar momentan acestea nu m-au interesat.
Călătorește în siguranță
Călătoreşte în siguranţă, o aplicație gratuită M.A.E., se activează la trecerea frontierei. Deși am avut noroc să nu am nevoie de ea, consider că este utilă pentru că pot primi alerte despre țara în care sunt, informații, accesarea site-ului misiunii românești cea mai apropiată (aici cred că e și chestie de noroc să-ți răspundă funcționarii de acolo), oricum aplicația pare bună și consider că merită să o am activată când plec.
City Mapper
City Mapper, sunt ghiduri pentru un număr mare de orașe turistice europene. Am avut descărcat Thesaloniki dar la fața locului ne-am descurcat ușor așa că am șters-o fără să-mi dau seama dacă e de ajutor sau nu. La Lisabona am folosit-o o dată, a mers.
WhatsApp dar şi Messenger Facebook, gratuite şi excelente pentru a ţine legătura cu familia şi prietnii, pentru a trimite poze sau documente. Condiţia, un internet bun. Dar astea cred că nici nu mai merită amintite la cât de utilizate sunt.
Netflix, o aplicaţie pe care n-am încercat-o până acum dar mă gândesc să o încarc înainte de vacanța din toamnă când voi petrece câteva ore în avion. Atunci am şansa să o încerc şi să văd dacă merită după cele 30 zile gratis să mă abonez. Sună tentant pentru călătorii care te plictisesc în avion în special. Descarci acasă filmele preferate pe care le poţi urmări în timpul zborului când telefonul este pe mod avion. Aşa parcă ar trece timpul mai uşor . Voi aţi încercat Netflix, merită ?
Multe din aceste aplicații sunt permanent pe telefoanele noastre, unele le încăcăm doar în vacanță. Nu am aplicații pentru conversie valutară, pentru calcularea cheltuielilor căci aici cea mai bună aplicație e neuronul meu, nici despre zboruri, aeroporturi pentru că noi ne deplasăm mai rar așa, preferinţa de bază e auto propriu. Am avut o aplicație despre drumurile naționale pe care am anulat-o pentru că nu-mi arăta gratis decât timpii de trecere a frontierei în punctele vamale de la noi. Nu avea rost să-mi țin memoria telefonului ocupată când o simplă vizită pe pagina poliției de frontieră mă ajută să văd cât de mare e coada.
Unele aplicații necesită și puțin exercițiu înainte de a deveni stăpânul lor, altfel pleci la mare și ajungi la munte, de aceea cred că e momentul să facem un schimb de cunoștințe.
Sper ca anemicul meu articol să fie de ajutor celor mai puţin încrezători în facilitățile tehnologiei. Harta pe hârtie, clasică, totuşi ar fi bine să nu lipsească din bagaj căci aplicaţiile sau telefonul ne pot face uneori fiţe şi atunci e obligatoriu să ştim a o citi şi pe aceea.
Și contrar părerii unor prieteni la articolele mele mai vechi pe această temă, în ziua de astăzi este necesar să fii informat, să ai aceste ajutoare pe telefoanele tale. Vrei aventură, vrei să te pierzi prin satele ascunse ale unei țări – chiar și la noi – încearcă-ți voința și nu deschide aplicațiile ! Vei fi un erou modern în fața prietenilor și sigur le vei asigura porții zdravene de râs când îți vei povesti vacanța! Am experimentat asta voit să vedem dacă mai avem același talent de dinainte de tehnologie când harta era de bază! A fost ?? dar ne-am descurcat cu ceva benzină și timp în plus ! !
Ooo, cate aplicatii utile si de care habar nu aveam. Chiar mi-am salvat articolul tau, sigur imi va fi foarte util.
Mă bucur dacă îți vor fi de folos. Am considerat că informația este esențială, mai ales dacă mergi în altă țară.
Dacă afli de aplicații noi de travel, folositoare și verificate, dă un semn aici, mi-ar prinde bine.
Foarte util acest articol, mai ales ca vine vremea concediiilor. Waze si Google Maps folosim si noi des, ori de câte ori, plecăm pe undeva.
Fără ele am fi cam pierduți azi. Waze e favoritul soțului meu.
Am folosit hărțile și booking ul. Le voi încerca și pe celelalte la nevoie.
Mult succes! Și dacă afli de unele noi, sunt interesată.
Eu folosesc Waze, Google Maps, Booking și Momondo. Mi se par foarte utile.
Asa este. Waze de când a fost cumpărat de Google a devenit și mai bun.
De multe aplicatii n-am auzit. Interesante , multumiri!
Sunt foarte multe. Am încercat și eu o grămadă dar m-am oprit momentan la acestea.
De unele aplicații am auzit, deși nu le utilizez încă. Restul, trebuie să le am-multumesc pentru recomandare!
Cu plăcere. Ajută multe dintre ele. Ne-au scutit de timp pierdut.
Hărțile offline le folosesc și eu. Dacă am călătorit numai în UE și am 50GB de net în abonament, nu prea alerg după wi-fi. Doar în Samos am fost atentă când se interfera rețea din Turcia.
Eu mai folosesc Toura pentru inspirație.
Toura n-am încercat. Dacă zici că merită, mi-am notat, mulțumesc Almona.