Suntem deja la portița celei mai frumoase perioade din an, vacanța mare! Nu aceea sinistră pe care o dorea un cunoscut medic ci vacanța mare așa cum o știam și trăiam până acum un an: soare, mare, munte, călătorii, distracție, libertate, joacă! Se pare că anul acesta vacanța mare e pedepsită să stea ascunsă.

Ca orice călător care vara aceasta avea deja planuri, rezervări și vise, am urmărit atent ultimele știri de la UE și ministerele turismului câtorva țări europene (dincolo de Europa se pare că anul acesta pentru noi nu este posibilă vacanța). Din păcate despre turismul românesc încă nu știm când și cum. Și mi-am făcut câteva socoteli, cele financiarele pe linie medicală fiind cap de listă. Ce am constatat nu prea este încurajator pentru o vacanță departe de granițele țării noastre.

Health Passport, Immunity Passport ori Risk-free Certificate (țările au adoptat denumiri diferite), se pare că vor fi obligatorii în multe țări europene, probabil în toate. Dar, foarte important medical, nu sunt sigure! Sunt însă avantajoase financiar pentru cei care le gestionează, oricât de mic ar fi prețul (Grecia speră să apară curând teste rapide de 10 €, la Viena în prezent testele rapide costă 190 €/pers.). Iată ce spune însă OMS, organizația care ar trebui să ne dea date sigure dar care a făcut deja destule greșeli:

… nu există suficiente dovezi cu privire la eficacitatea imunității mediate de anticorpi pentru a garanta exactitatea unui pașaport de imunitate sau a unui certificat fără risc. Persoanele care presupun că sunt imune la o a doua infecție, deoarece au primit un rezultat pozitiv al testului, pot ignora sfaturile de sănătate publică. Prin urmare utilizarea acestor certificate poate crește riscurile de transmitere continuă. → ?

Spune OMS în continuare: pe măsură ce noi dovezi devin disponibile, se vor actualiza informațiile despre siguranța adeverinței de sănătate. Până azi e tot în același stadiu și cumva e normal, timpul este prea scurt.

Pe de altă parte The Guardian spune, legat de aceste pașapoarte care în Germania au fost propuse nu pentru turism ci pentru salariați: … nu este clar dacă milioane de teste de anticorpi… vor fi suficient de sofisticate pentru a dezvălui amploarea imunității unei persoane…

Deci nimic nu este sigur. Așa că neavând o minimă siguranță că toți turiștii vor fi curați, mi-am pus întrebarea, normal, ce fac în caz de o infectare într-o posibilă vacanță dincolo de granițele României. Nu m-am gândit la condițiile de spitalizare, aproape toate țările din jur au sisteme de sănătate mult mai bune decât noi. Interesul meu a fost legat de partea financiară care, în caz de internare pe diagnostic Covid-19 poate genera costuri inimaginabile.

Cum spuneam în alt articol ( → ?), am de câțiva ani o asigurare de sănătate pentru călătorie care-mi acoperă 25 de zile din fiecare călătorie pe care o fac în afara țării într-un an de zile. Am preferat să iau o poliță anuală, din comoditate și pentru că prețul nu era mare, așa că am ales asigurarea aceasta. Îmi asigură consult, internare, tratament în sistem de stat și privat dar și transport gratuit în țară (eventual și gratuitate repatriere în caz de deces) pentru orice boală, mai puțin provocată de sporturi extreme. Dar, ca toate astfel de polițe, are o clauză:

Contractele de asigurare de sănătate EXCLUD acoperirea riscului de îmbolnăvire, ce debutează direct sau indirect în contextul unei epidemii/pandemii declarate în mod oficial de OMS!

Asigurarea Multitravel de anul acesta acoperă aceleași riscuri precum cea de anul trecut, este la același preț dar vine cu câteva precizări despre care am fost informată detaliat și telefonic de dna. Th. Zelea căreia țin să-i mulțumesc pentru că a insistat să cunosc în amănunt această problemă, înainte de a pleca într-o posibilă vacanță:

Contractele de asigurare de calatorie emise de Allianz -Tiriac acopera cheltuielile medicale cauzate direct sau indirect de o boala infectioasa (inclusiv COVID-19) pana la momentul in care aceasta este declarata pandemie sau epidemie de catre autoritatile abilitate.

Avand in vedere ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat COVID-19 risc pandemic in 11 martie 2020, asigurarea de calatorie emisa de Allianz-Tiriac nu acopera costurile medicale generate de imbolnavirea cu COVID-19.

De asemenea, precizam ca riscul unei imbolnaviri cu COVID-19 nu era acoperit de catre asigurarile de calatorie emise de Allianz-Tiriac nici anterior datei de 11 martie 2020, daca acesta se producea in tarile in care COVID-19 era declarat deja risc epidemic de catre autoritatile abilitate.

Cu toate acestea, Allianz-Tiriac va urmari cu atentie si responsabilitate fiecare caz si va decide sa acopere costurile medicale acolo unde situatia o va impune (urgente medicale, cazuri sociale, etc.).

Anul acesta, 2021, Allianz la asigurarea Multitravel are și acoperire Covid-19, așa că am reînnoit contractul.

Cele de mai sus se aplicau, din câte știu eu, tuturor asigurărilor medicale de călătorie.

Update 4 iunie 2020:

economica.net/cum-scapi-de-grija-covid-19-in-vacan-a-de-vara

De citit totuși foarte, foarte bine contractele!!!

Iată însă că au apărut câteva agenții care au spart tiparele industriei, cum s-au exprimat cei de la economica.net și asigură chiar cazurile de îmbolnăvire cu Covid-19. Pentru polițele de călătorie însă, doar o firmă asigură în România, cu destul de multe limite, o posibilă spitalizare datorată infectării cu Covid-19. Este vorba despre Groupama dar, așa cum țin ei să sublinieze, acțiunile de acest gen vor fi destul de limitate.

Groupama va asigura asistența medicală în cazul infectării cu Covid-19 doar în sistemul sanitar de stat, nu și privat și cumva, din câte am înțeles eu, vine cu un supliment financiar pentru 15 zile de spitalizare, în funcție de tipul de poliță contractată. Nu acoperă riscurile de carantină și izolare într-o altă țară:

Clienții care au deja sau încheie asigurarea de călătorie în străinătate pot beneficia de asistență medicală de urgență și repatriere pentru evenimentele cauzate de diagnosticarea cu COVID-19. Aceste servicii vor fi acoperite, în limita sumei asigurate, în țările fără alertă de călătorie sau incluse în zonele de risc galbene și, în limita a 500 euro, în țările incluse în zonele de risc roșii, conform listei zonelor afectate, publicată de Institutul Național de Sănătate Publică România,  www.cnscbt.ro.

O asigurare scumpă care acoperă și Covid-19 aparține MediHelp Internațional, cu un preț de 2 la 7 €/zi/Europa (și în țară), în funcție de pachetul achiziționat dar și cu prețuri ce ajung la 40 €/zi pentru servicii medicale în Europa și în restul lumii (bine, aici am un dubiu că se asigură chiar oriunde). Este o asigurare de sănătate pe care o oferă MediHelp în parteneriat cu GENERALI și, așa cum am spus, este destul de scumpă. Nu este o asigurare specială de călătorie, este o asigurare privată de sănătate cu acoperire internațională dar, pentru cine își permite, este ideală.

După ce m-am plimbat puțin printre ofertele firmelor de asigurări de sănătate pentru călătorii, am văzut că mai sunt una sau două care promit o minimă asistență în caz de infectare cu Covid-19. Din păcate nu toate firmele sunt credibile așa că nici nu le-am notat. Am ajuns astfel la concluzia că pentru situația actuală, Covid-19, trebuie să am o asigurare de sănătate privată (rămân la Multitravel, deși exclude Covid-19) dar de data asta, dacă voi pleca peste graniță, nu-mi va lipsi Cardul European de Sănătate. Din păcate pe pagina CNAS nu se suflă nici un cuvințel despre folosirea acestui card în cazul infectării cu Covid-19!

Trieste

Mi-ar prinde bine dacă aveți și vreți să împărtășiți informații de actualitate despre asigurările de sănătate pentru călătorii în Europa măcar, acum când amicul Covid-19 se joacă cu visele noastre de hoinăreală din această vară!