Asigurarea privată de călătorie

Asigurarea privată de călătorie a fost mereu pentru mine cap de listă la să nu uit. Nu am plecat fără aceasta nici măcar în Bulgaria la Ruse. Poate multora li se pare o chestie inutilă, o cheltuială în plus. Singurul adevăr poate fi cel legat de cheltuială, este în plus dar merită. Așa este, rupem un ban din bugetul de vacanță pe un contract care de cele mai multe ori ajunge virgin la gunoi când expiră. Și pot spune că de fiecare dată când arunc polița veche nefolosită am o satisfacție.  Dar nu mereu se poate întâmpla așa.. Și acea poate singură dată în viață când avem nevoie de asigurare privată de călătorie poate costa  atât de mult încât să fii nevoit să te împrumuți la bănci sau să vinzi ceva valoros, conștient sau nu fiind că vinovat nu este nimeni ci doar tu că nu te-ai asigurat la timp și la o firmă bună.

Eu am ales din oferta de pe piața românească o poliță care sa-mi fie și comodă dar și sigură, respectată în afară. Pentru comoditate am ales să nu-mi mai fac asigurare de câte ori ies din țară căci era o mare grijă să nu uit să-mi sun agentul de asigurări, apoi pierdere de timp să obțin polița,  plata când poate finanțele erau mai subțiri, mă rog, mai multe neplăceri. Acum ceva ani am aflat că Allianz-Țiriac Asigurări S.A. are o poliță care-mi rezolvă multe din dorințe pentru mine ca turist ce trec granița de câteva ori pe an. Este vorba de Asigurarea Multitravel.

Multitravel este o asigurare medicală de călătorie, individuală,  pe care o pot încheia turiștii ce călătoresc în afara granițelor țării, este valabilă pe timp de un an de zile și are variante pentru practicarea sporturilor de agrement sau doar pentru turism obișnuit. Se poate încheia, mai ieftin, pentru anumite țări sau mai scump pentru toate, aici intrând chiar SUA și Canada. Trebuie menționat că acoperă cheltuielile medicale pentru fiecare ieșire din țară de-a lungul valabilității dar pentru un palier al primelor  25 de zile de la trecerea frontierei.

Asigurarea Multitravel este pentru persoanele cu vârste cuprinse între 1 zi și 70 de ani. Este de spus că prețul poliței variază după vârsta asiguratului, în cazul în care nu sunt afecțiuni preexistente. Astfel, pentru vârsta de până la 61 de ani prețul este de 77 lei (cât am plătit eu în 2018 pentru polița încă activă), apoi pentru 62 la 70 ani prețul se cam dublează, în 2018 a fost 142 lei.

Multitravel pentru persoanele care practică sporturi de agrement (ski montan și nautic, alpinism, echitație, surfing, ciclism,  etc.,) prețul ajunge la sume mult mai mari, 300 lei pentru un an a plătit fiul meu, pentru a-și ocroti finanțele în caz de accident montan.

Asigurarea acoperă cheltuielile generate de:

 • – tratament ambulatoriu
 • – spitalizare
 • – intervenții chirurgicale de urgență
 • – tratament stomatologic de urgență pentru ameliorarea durerilor acute
 • – transport cu ambulanta
 • – medicamente prescrise de medic
 • – transfer la o clinică de specialitate la recomandarea medicului curant
 • – repatriere medicală și în caz de deces

Sumele pentru despăgubiri sunt fixe, după cum se vede pe pagina asiguratorului:

 • – 30.000 de euro pentru cheltuielile medicale
 • – 7.000 de euro pentru cheltuielile de repatrieere

Întrebarea pe care o pun multe persoane este de ce să plătesc o poliță privată când am Cardul European de Sănătate?  Dar chiar și M.A.E. (Ministerul Afacerilor Externe)  recomandă și încheierea unei polițe private:

Este recomandabil să încheiaţi şi o asigurare medicală suplimentară, valabilă în ţara de destinaţie şi cele de tranzit. În baza unei asemenea asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate

este limitat în ofertă. E bine să citiți cu atenție condițiile chiar pe pagina CNAS dar câteva cuvinte am transferat și mai jos :

Asiguratul care posedă  CEASS, beneficiaza de serviciile medicale devenite necesare,  în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, in aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor din statul respectiv. Serviciile acordate în baza CEASS nu vor putea depăşi strictul necesar din punct de vedere medical şi se acordă în conformitate cu legislaţia statului în care se acordă.

Este însă  posibil ca, pentru anumite servicii,  să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt  decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări sociale de sănătate din ţara în care sunt acordate aceste servicii. / M.A.E.

Altfel spus, cardul european de sănătate asigură doar servicii medicale considerate urgențe, numai  în unitățile sistemului public de sănătate al statului respectiv și în cabinetele private care au contract cu statul pentru decontare. Nu oferă gratuitate la proceduri medicale neacoperite de sistemul de stat,  nu decontează prețul unei rețete recomandate de medic, nu transport gratuit în caz de necesitate pentru întoarcerea în țară cu o salvare și nici repatrierea corpului gratuit în caz de decesul persoanei asigurate (o sumă deloc mică). Pe scurt, cardul european are un număr limitat  de posibilități mai ales în zonele mai puțin turistice, pe când o asigurare privată dă dreptul la tratament în mult mai multe cabinete private, clinici, spitale și la sistemul de ambulanțe din străinătate.

E bine de știut că:

 • asigurarea medicală de călătorie nu mai este obligatorie pentru țările membre UE dar lipsa ei uneori doare, financiar!
 • asigurarea trebuie încheiată înainte de a părăsi România pentru a fi valabilă din prima secundă în care ați pășit pe teritoriul străin.
 • polița acoperă doar accidente obișnuite pentru un călător obișnuit, nu tratamentele afecțiunilor cronice pentru care se poate face o amânare de câteva zile.
 • polița nu acoperă problemele femeilor gravide și nici pe ale  acelora cu probleme psihice.
 • este obligatoriu de cunoscută procedura dar și societățile ce trebuiesc anunțate și consultate în caz că avem o problemă medicală, respectând indicațiile din contract.
 • Se sună urgent la numărul de telefon primit la încheierea contractului (în cazul poliței Multitravel Allianz-Țiriac societatea este Mondial Assistance), anunțând :

                     – numele, prenumele și data nasterii asiguratului;

                      țara în care a survenit urgența medicală;

                    – numărul poliței de asigurare eliberată de către asigurator;

                   – detalii privind urgența medicală sau informații privind evenimentul asigurat .  

Dacă nu se anunță imediat firma asiguratoare, la orice unitatea sanitară mergeți de obicei se cere plata de la pacient, uneori anticipat. Nu este o problemă prea mare căci la revenirea în țară, pe baza documentelor eliberate de spital, eventual farmacie, vi se restituie suma plătită. Doar dacă acel caz se încadrează în condițiile contractului!

Ar fi bine să citiți cu atenție tot ce este menționat în :

Ghidul privind asistența medicală editat de M.A.E.  

chiar dacă mergeți pentru scurt timp  în Bulgaria la mare sau la ski. Știm prin ce am trecut în viața noastră dar nici o mama Omida nu vă poate spune dacă în minutele următoare vă loviți, Doamne ferește, de un obstacol  la ski și aveți nevoie de îngrijiri medicale urgente, poate și de transport în țară cu mașină specială. Nici nu vă închipuiți cât de ridicate sunt costurile și abia atunci veți înțelege că o asigurare medicală privată pe o sumă decentă poate salva chiar  mii de euro.

Ar mai fi de spus că am preferat Asigurarea Multitravel pentru că este individuală și nu avem probleme dacă unul din noi, eu sau soțul, plecăm singuri peste graniță. Ca o măsură de siguranță am o copie a poliței de asigurare Multitravel alături de actul de identitate cu care trec frontiera, asta pentru situația în care un eventual accident mă poate aduce în imposibilitatea de a anunța eu Mondial Assistance la numărul de telefon trecut pe poliță. Am și card bancar ce oferă servicii de asigurare medicală peste graniță dar condițiile obținerii gratuite a acestora sunt legate de plata cu acel card a zborului sau rezervării hotelului și nu sunt atât de permisive ca o poliță separată. Multitravel rămâne valabilă un an întreg chiar dacă schimb banca cu care lucrez sau îmi plătește altcineva vacanța (visez, aș vrea eu ?)!

Recomand polița anuală Multitravel celor ce merg frecvent în călătorii, în concedii de până la 25 zile (câți au parte de așa ceva ?!), în city-break, în ieșiri chiar de o singură zi peste graniță. E bine să nu fim chiar atât de încrezători în norocul nostru care este imprevizibil și preferabil este să fim precauți cu acesta și finanțele noastre.

Citește și articolul mai nou https://sufletdeturist.ro/asigurarea-medicala-de-calatorie-si-covid-19/

Vacanțe plăcute, fără să folosiți talismanul Multitravel dar să-l aveți la voi !!