Continuare de aici

Spuneam în prima parte că de ceva ani îmi rezerv cazările în vacanţe doar pe Booking.com pentru că am fost mulţumită de rezultate, nu  100% dar foarte, foarte aproape. De fapt a doua mea experienţă cu ei a fost cea care m-a determinat să continui: acum ceva ani, prima zi de concediu, în drum spre Grecia unde aveam rezervate mai multe cazări într-un circuit. La Kardzhali, Bulgaria ne lasă maşina, o problemă ce necesita o piesă importantă. Alegem să revenim în România pe platformă  căci piesa de înlocuit necesita timp până să fie adusă din afară. Fără să comunic iniţial la Booking.com neprezentarea la prima cazare, mă contactează ei, motivez şi ei îmi spun   că vor discuta cu patronii situaţia iar dacă aceştia acceptă, scap de plata penalizărilor care se ridicau cam la 200 €.  După 2 zile primesc mail-ul în care îmi comunică rezolvarea favorabilă mie.  Deci un ajutor pe care nu l-am cerut eu, mi-a fost oferit așa că la următoarea vacanță am rezervat totul doar prin ei, aveam încredere.  De aceea m-am şi hotărât să povestesc cum îmi rezerv cazările pe site.

Booking.com

Prețuri

Am ajuns la un capitol important, derutantul, pentru necunoscători,  preţ al camerelor. Prețul camerei/lor într-o pensiune sau hotel pot varia în funcție de ofertele zilnice și e bine să fiți atenți deoarece, dacă hotelul are 20 de camere identice ca dotare, 3 să zicem pot fi oferite azi la un preț mult mai mic decât restul, deci atenție la prețul trecut chiar în dreptul camerei pe care o rezervați. De obicei acestea sunt camere cu mici probleme dar nu este o regulă, se fac oferte tocmai pentru a atrage clienți. Dar e bine de reținut că acel preț pentru o cameră azi, după miezul nopții poate fi și cu 50% mai mare, o politică de altfel corectă. Aici legat de ofertele bune pe care le vânează majoritatea clienților, pot spune că se leagă acea rezervare pe care o fac cu termen de anulare larg și gratuit căci, dacă găsesc o ofertă mai bună preț/condiții, schimb camera dar nu uit să o anulez imediat pe cea veche. Acum doi ani s-a întâmplat să schimb mai multe cazări chiar cu câteva zile înainte de a pleca în vacanță și economia a fost substanțială, cred, nu-mi amintesc exact dar am scos benzina pe majoritatea concediului și gândiți-vă că am făcut destul peste 3000 km. Plus că am găsit și două locații cu mult mai bune. Dar a fost pură întâmplare să nimeresc fără efort mai multe locații cu oferte excelente.

Nu uitați și nu vă rușinați să cereți măcar o chitanță că ați plătit cazarea, în cazul când aceasta se face cash la check-in. Așa cum și noi clienții suntem corecți sau nu, tot așa sunt și patronii hotelurilor sau pensiunilor. În caz că vă refuză, faceți  poze cu voi și bagajele voastre în cameră și la recepție, eventual în două zile diferite, ajută și vă spun că eu am avut o astfel de problemă cu o cazare în Grecia acum mai mulți ani, hotelul a susținut că nu m-am prezentat, dorind să nu plătească comisionul de 15% cred către booking.com, nouă au refuzat să ne dea chitanță dar am trimis poze făcute în mai multe zile, cu data respectivă. Au fost luate în considerare, bănuiesc că a fost clar că ne-am cazat acolo și dacă nu plăteam hotelului, acesta nu ne lăsa să plecăm fără să cheme poliția. Am văzut că după scurt timp hotelul a dispărut de pe Booking.com deci nu eram singurii pățiți. Şi culmea era o cazare care ne-a plăcut mult şi doream să scriu de foarte bine !! În 2018 Moov Hotel din Porto, de altfel un hotel bunicel, nu elibera chitanţe motivând că le trimite prim mail, pentru a proteja natura !! Nici azi după 12 luni n-a venit nimic. Plus că la acel hotel a fost şi problema deblocării sumei pe care n-au făcut-o ei ci banca mea după 10 zile iar plata a trebuit să o fac integral la check-in şi nu au acceptat să încaseze banii blocaţi de ei  pe card!! Din acest punct de vedere o notă foarte proastă pentru că nu există o politică Booking.com de despăgubire a clientului, măcar simbolic cu 1€ ! În anumite țări, dovada cazării este foarte importantă și pentru un eventual control al poliției sau o simplă razie pe stradă, fapt ce trebuie să acceptați că poate fi oricând posibil datorită situației europene dar și unor întâmplări banale.

Client Genius

  Genius sunt acei clienți care au făcut minim 5 rezervări pe booking.com din care măcar două în ultimii doi ani și care beneficiază de anumite facilități din partea unor hoteluri, cele care au acceptat să intre în program: reducere 10% din prețul cazării, check-in/-out la alte ore decât cele de pe site, o băutură de bun venit sau altceva.  Deci la această facilitate doar anumite hoteluri participă, nu toate. E necesar să vă faceți un cont pe booking.com, cont care nu implică nimic neplăcut, doar că veți primi oferte zilnic sau săptămânal, după cum optați. Nu bifez la filtre opțiunea să-mi apară primele locații cele care au reducerea genius dar dacă este una care-mi convine, desigur că nu o ratez. Am avut și aici o surpriză, la o cazare nu recunoșteau cei 10% reducere menționați și pe confirmarea rezervării, suma era undeva cam 15 €, atunci am zis că le plătesc dacă-mi dau factura și nu doar chitanță însă voi trimite o copie și la Booking!  În secunda următoare s-au răzgândit și au devenit corecți. Acum beneficiez de oferta genius 2, și caut mereu cazări care sunt în acest program.

Comunicarea, un elemente esențial

Cu personalul hotelului

Comunicarea cu personalul hotelului este foarte importantă, mulți trimit mesaje de mulțumire imediat ce ați rezervat și oferă diferite sfaturi de călătorie sau hărți ale traseului spre locație sau vă roagă să le comunicați un interval orar de venire. Poate fi un mesaj trimis automat de robot sau poate fi chiar intervenţia umană, un mesaj personalizat pe client. Este bine să răspundeți, cu atât mai mult dacă plata se face cash la check-in, mesajul de mulțumire este o formă elegantă de a vă verifica și sincer, au dreptul să-și aleagă clienții în caz că cererea este mare. Dacă nu răspundeți, unii  pot considera că este o rezervare falsă și o pot anula, mai elegant sau pur și simplu fără explicații.

Comunicarea cu reprezentații Booking.com

     Pentru fiecare țară Booking.com are un serviciu telefonic zonal la care puteți apela în caz de probleme. Majoritatea birourilor zonale au reprezentanţi vorbitori de limba engleză dar sunt şi câteva unde se răspunde, din păcate, în limba ţării respective. Uneori nu răspund la telefon,  în alte locuri sunt foarte prompți și rezolvă situații neplăcute, bănuiesc că totul depinde de reprezentantul zonal, după cum e de harnic. Comunicarea unei cazări necorespunzătoare pe mail de obicei necesită timp de răspuns din partea agenției locale, poate sunt chiar aglomerați, poate doar delăsători. Și chiar dacă comunicați telefonic cu agentul local, dacă situația este mai neplăcută, nu ezitați să scrieți și un mesaj către ei, chiar în limba română, pe  principiul scripta manent. Aveți dovada că ați respectat termenii contractuali ai rezervării.

Nu uitați să dați o notă și un comentariu

 Fiecare rezervare pe care aţi onorat-o presupune să o notați pe Booking.com şi eventual să o comentaţi. Este un fapt pe care vă îndemn să îl faceţi, căci aşa cum v-aţi informat din comentariile altora, tot aşa şi părerea voastră contează pentru alţii. Din experienţa proprie ştiu că aprobarea unui comentariu durează ceva timp, deci nu apare imediat pe site, mai ales în sezoanele pline. Rar se întâmplă ca un comentariu să nu fie publicat şi aici poate fi de vină limbajul pe care îl folosiţi în text sau datele de multe ori vizibil incorecte. Eu n-am avut o astfel de problemă, tot ce am comentat a fost publicat şi pot să spun că am şi câteva comentarii neplăcute dar corecte.

Politicile hotelului

 Deci ca și concluzii, dacă rezervați prin Booking.com, după ce alegeți locația și datele sejurului, fiți foarte atenți la politicile hotelului: plata în avans sau blocarea unei sume pe card, anularea gratuită a rezervării, deblocarea sumei de pe card care în general se face la check-out după ce v-ați achitat obligațiile financiare, returnarea sumei primite de hotel ca avans în cazul în care renunțați la acea cazare în intervalul de timp gratuit și care se face de obicei în maxim 10 zile, tot la politici intră situația paturilor pentru copii, taxele pentru cazarea copiilor de diferite vârste sau chiar acceptarea copiilor sub 18 ani în anumite locații,  la fel cu animalele de companie, de obicei se cere să se ia legătura cu hotelul pentru a primi acceptul și dacă e cazul, a afla cât este de plată. La fel de atenți trebuie să fiți la facilitățile camerei. Am zis bine ale camerei și nu ale hotelului. Această rubrică vă informează asupra existenței sau nu a lenjeriei de pat, prosoapelor, halat și papuci, wi-fi gratis sau nu, ac la fel, mic dejun gratis sau contra cost, parcare, servicii oferite camerei respective, etc. Dacă ați călătorit mai mult, veți constata că unele informații nu corespund.

 Atenție la plăți cum am zis mai sus, pe fiecare pagină a proprietăților scrie clar dacă acceptă doar cash sau/și card și foarte important tipul de card cu sigla clară. Că acolo ajungeți și nu funcționează sistemul și trebuie plătit cash, asta e altă poveste care uneori nu ține de hotelul respectiv, fapt de care m-am lovit de câteva ori recent. Sau poate fi doar o şmecherie a patronului pentru a încasa cash şi asta e mai greu de verificat. Dar în al doilea caz insistaţi pentru primirea chitanţei.

            Dacă sunt nemulţumiri întemeiate legate de o cazare, reclamaţia se poate face doar în termenul de maxim 30 zile de la check-out sau momentul incidentului.

    Așa cum am spus, călătorind des și făcând multe rezervări, pe orice site de acest fel, nu cred că toate cazările vor fi ideale, fără mari sau mai mici surprize neplăcute. Dar a avea cât mai puține astfel de situații depinde mult și de cel ce alege. Și cugetați puțin, fiecare vede altfel lucrurile, situațiile, nu toți avem aceleași păreri, însă o cazare, oricât de bună ar fi, nu va atinge niciodată absolut toate dorințele noastre, ca de altfel nici propria locuință, așa că alegeți cu grijă dar nu vă stricați un concediu doar pentru că patul a avut cu doi centimetri mai puțin decât în ofertă. Alta este situația când este clar că patronul sau un angajat al locației încearcă să vă păcălească, să vă ofere cu totul altceva decât ce ați plătit.  

Nu comparați locații din zone turistice diametral opuse!

Încercați să nu comparați locații din zone turistice diametral opuse, din culturi diferite, sigur veți fi dezamăgiți. Înainte de o rezervare într-o zonă pe care nu o cunoașteți, informați-vă despre obiceiurile locului și atunci veți ști ce posibilități aveți și cam ce să căutați. La orice cazare pot exista inconveniente reale, majore dar multe țin și de orgoliile noastre. Și nu mereu sumele plătite reflectă realitatea, din motive care ţin de corectitudinea patronului.

 Vacanța este un vis care uneori poate dispărea voit sau fortuit dintr-un an, poate că nu este mereu acolo, în locurile unde ne dorim cel mai mult,  este de regulă prea scurtă în inima noastră, așa că trăiți farmecul ei cu toată puterea, oriunde mergeți transformați-vă sufletul în firul de iarbă așa precum spunea  prietena Năzărica, în stropul unui râu sau al mării, în lucirea din ochii de piatră ai unei statui vechi, în orice vă face să vă simțiți bine și nu uitați,  pe site-ul “Viața pe planeta Pământ” aveți dreptul doar la o singură cazare și nici o garanție că e cea ideală !

Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îți oferă întotdeauna o poveste de spus.

Proverb ebraic