Ce mică-i vacanța mare / Și ce dor mi-a fost de ea….

Niciodată cred că aceste două versuri din cântecul Corinei Chiriac nu s-au potrivit mai bine sufletului meu ca în această primăvară. Cum altfel când aveam în plan, cu traseu, cazări rezervate și documentări prin Balcani, circuit care cuprindea desigur Grecia și Macedonia! N-a fost să fie. Am reziliat tot cu multă durere în suflet pentru că la jumătatea lunii mai este exclusă trecerea graniței pentru o vacanță. Dar există speranța că totuși vara asta, cu mască / fără mască, vom colinda puțin, mult mai puțin, acele locuri mirifice la care am visat o iarnă întreagă. Și aceste locuri vor fi în primă fază aproape de granițele țării noastre pentru cei care vrem să evadăm din România. 

De aceea sunt mereu atentă la tot ce presupune anul acesta relansarea în Europa a  turismului transfrontalier, mai ales  în Balcani, cu speranța că luna iulie ne va ostoi puțin mâncărimea din tălpi și anvelope, dorul fierbinte din suflet și ne va lăsa să adunăm pe retină verdele pădurilor, azuriul mărilor și desigur griul șoselelor. 

Cum încă nu știm nimic sigur, cum fiecare țară din Europa s-a grăbit să spună că nu deschide sezon turistic în 2020 ca mai apoi să se răzgândească, cum nimic clar nu e fixat de UE și de OMT, noi încă sperăm și facem variante de trasee, țări și încercăm să bănuim ce vor impune până la urm autoritățile. Și peste toate sperăm! 

Ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, şi-a exprimat clar părerea, și nu doar el, că măsurile trebuiesc luate la nivel de UE și ar trebui să fie aceleași pentru toate țările din Europa:: 

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”. Acest plan ar trebui să includă un document bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE„.

Problema este că ezitarea aceasta a decidenților UE pentru relansarea turismului ține foarte mult de deciziile OMS și de hotărârile interne ale fiecărei țări în redarea libertății de circulație a cetățenilor în  și între localități, urmând ca mai apoi să se dispună libertatea de a face turism în țările vecine, mai apoi în cele mai depărtate granițelor proprii. Scurtă va fi vacanța dar atât de fierbinte în suflet!

Până azi se pare că sunt câteva măsuri  care prind contur și care se vor aplica, așa că planurile mele (sper și ale voastre), vor ține cont de ele și astfel ne vom pregăti pentru a nu avea mai multe surprize decât știu moirele. Să le luăm pe rând.

Pașaportul Covid-19, Health Passport

Un dar grecesc dacă se poate numi așa. Cumva chiar se poate numi așa deoarece, după cum spun specialiștii în boli infecțioase, acest document va fi înșelător și deci prezintă un mare risc. Health Passport nu poate fi nicicum un bilet de trecere sigur. Problema este că orice test negativ azi poate fi mâine pozitiv. Sau că un fost bolnav de Covid-19 poate ieși pozitiv la testare deși nu mai are capacitatea de a infecta pe alții, nici el nu este bolnav dar resturi moarte ale acidului nucleic din virus influențează nedorit testul. Și încă nu avem dovada că unul care a făcut boala a devenit și imun sau pentru cât timp este imun. Luarea temperaturii ca parte a acestui pașaport? Degeaba, doar o simplă insolație poate ridica temperatura corpului dincolo de 37°C.

Și problemele nu se opresc aici dacă se vor introduce obligatoriu aceste documente, de fapt,  adeverințe medicale   Pe de altă parte, nu se specifică cine eliberează acest pașaport, cât de sigură este instituția/laboratorul care îl face și, foarte important, cât îl va costa pe turist această analiză. După unele informații pașaportul se va emite din țara de origine a călătorului. După alții se spune că testul se va face în max.10 minute dar doar pe aeroporturi (se pare că Emirates a introdus deja sistemul) și porturile fluviale și maritime. Păi cei care vin terestru – și sunt mulți – ce fac? Pesimiștii zic că poți face un mic concediu de câteva zile la granițe! Sau simplu, ocolesc Grecia anul acesta și vizitează țări care nu vor aplica metoda! Sunt convinsă că vor fi și țări care-l vor ignora ca documentat medical serios. Regula impusă legat de acest pașaport este ca testarea să se facă și înainte de a părăsi țara vizitată. În caz că ești pozitiv rămâi acolo și te vor supune procedurilor sanitare locale. Pe banii cui însă?! 

Problema Pașaportului Covid-19 seamănă deja cu legile date la noi dar fără norme de aplicare mult timp de la promulgare.

Măști chirurgicale, măști non-chirurgicale/comunitare din pânză, dezinfectanți, chiar mănuși chirurgicale.

Este clar că din bagajele noastre turistice nu trebuie să lipsească măștile de protecție, fie că sunt ele chirurgicale, fie comunitare. Eu am deja o cutie care stă cuminte pe o valiză și așteaptă relaxarea măsurilor de deplasare în interes turistic. Din câte am citit, nimeni nu ne obligă să purtăm doar măști chirurgicale, se pot purta și cele de pânză, refolosibile căci se spală. Eventual se calcă. 

Mănușile chirurgicale sunt iarăși un moft … comercial, purtarea lor fiind declarată de specialiști destul de periculoasă în cazul persoanelor din afara sectorului medical. Dar dacă e un mod de a câștiga unii bani, pericolul devine și el lege.

Numărul de persoane admis în mașina personală

Acesta este un alt aspect despre care s-a vorbit prea puțin spre deloc. Cred că miniștrii turismului puteau ajunge la un numitor comun în câteva chestiuni simple cum este aceasta. E bine de știut dacă vor putea călători în interes turistic, în același auto, două familii de exemplu. Așteptăm!

Traseele alese 

Marea problemă va fi dacă unele țări vor introduce acele coridoare turistice, astfel că vom fi obligați să urmăm doar anumite trasee. Deja unele țări au anunțat ca sigur acest fapt.

Și deloc de neglijat, am luat în calcul că vom fi opriți destul de mult pe șosele sau chiar în orașe pentru verificarea documentelor și nu vom mai zburda veseli ca în anii trecuți.  Deci timpul de parcurs, cred eu, va fi mai lung pentru aceeasi distanță de altă dată și desigur cu ceva emoții când vei fi oprit. Emoții nu pentru mașină și radar, alea sunt fleac. Pentru Covid!

Cred că de luat în seamă ar fi și locurile de popas pe trasee, dacă mă gândesc că unii localnici vor privi turiștii străini ca pe posibili aducători de boală și se vor purta nu tocmai civilizat prin magazine, parcări, poate chiar la plajele la care oricum vom fi distanțați unii de alții.

Cazările

 Ei bine, fiind o excursie pe care mi-o organizez singură (sper), am hotărât să ne cazăm nu la mari hoteluri ci la pensiuni cu puține camere sau, dacă se poate, în sate de vacanță ( Akontisma e pe listă) unde distanța socială este ușor de respectat și unde poți avea parcare și destul spațiu verde doar pentru tine. Cunoscând tipurile de cazări din diferite regiuni balcanice, sunt sigură că nu vom avea probleme în alegerea lor. Mai ales că anul acesta, dacă vom putea pleca într-un mini circuit balcanic, rezervările le vom face din mers, pe Booking.com, din aproape în aproape, în funcție de cum ne va fi permis să ne deplasăm.

Mâncarea 

Pentru mine și soțul meu nu va fi o mare problemă, niciodată n-am iubit All Inclusive,  doar micile taverne unde mănâncă localnicii.  Din mai multe motive nu iubim munții de mâncare din resorturile turcești, două ar fi lipsa de garanție sanitară și apoi orarul meselor care ne poate văduvi de plăcerea colindatului de voie, fără program.  În schimb ne va lipsi teribil de mult intratul în orice tavernă sau konoba mică, înghesuită dar unde papilele gustative se simt în rai. Dorința de a vedea locuri frumoase este foarte mare așa că un an putem mânca de la supermarket sau în camera de la pensiune, mâncare la caserolă, asigurată de  gazde sau comandată. Va fi puțin altfel dar asta ne va aminti de două vacanțe comuniste când încărcam mașina socrului meu și hălăduiam cu cortul prin țară 7-10 zile, cât ne ținea cămara garnisită din portbagaj,cu ciorbe congelate, scrumbii și pui, prăjituri și câte altele. Bine, de data asta vom cumpăra de pe traseu și cât avem nevoie pentru o zi.

Apropo, știți că specialiștii recomandă în special pentru vara asta revenirea la turismul cu cortul și rulota? Cu rulota mi-ar place, cu cortul a fost teribil de frumos cândva, atunci când puteai campa fără teamă în pustietate.

Grecii și croații se pare că au deja norme clare stabilite pentru când se vor deschide restaurantele și cafenelele: mesele la 2 m una de alta și maxim 4 persoane la o masă dacă sunt din aceeasi familie. Și iau în calcul chiar amenajarea pentru a servi cina și micul dejun în sistem room-service. Dacă se vor respecta ori ba, rămâne de văzut. Micile locuri tradiționale unde în anii trecuți ne înghesuiam să mâncăm de plăcere, nu vor face față acestor norme așa că sigur vor livra la cazări. Spaniolii am înțeles că iau în calcul chiar crearea unor mici cabine de plexiglas transparent, astfel ca spațiul să nu piardă multe mese. Vom vedea acolo în septembrie, dacă ne mai primesc.

Acum dacă săpăm mai adânc prin știri, se pare că Turcia a găsit momentul perfect pentru a reduce drastic, cel puțin anul acesta, sistemul all inclusive. Citeam zilele trecut un articol pe ExTraViTa și sincer m-aș bucura să fie așa cum și-au propus și se pare, începuseră să-și dorească pentru a elimina risipa de alimente și munca bucătarilor. Ce va fi, vom vedea dar sper să fie schimbări bune și sănătoase! Căci așa este, pe lângă pericolul sanitar la care turiștii iau parte de bună voie, risipa alimentară a atins cote extrem de înalte și dăunătoare climei .

 Vizitarea obiectivelor turistice

 La obiectivele turistice vor fi alte probleme. Probabil că unele locuri vor fi ratate din lipsă de timp. Muzeele sigur se vor vizita în grupuri mai mici, deci timpul de așteptare va fi mai lung. Sper ca în site-urile mari în aer liber să nu fie așa aglomerație, mai ales că multe nații vor avea mai puțini turiști prin Europa și în nici un caz grupuri mari. Anul acesta s-au ratat vizitele gratuite de Ziua Muzeelor și Ziua Monumentelor Istorice dar asta să fie paguba. Cred însă că prețul vizitei va fi mai mare decât până acum și asta va nemulțumi destui turiști care nu înțeleg de ce vizitarea unui muzeu costă. Ba am dat de turiști indignați că există aceste taxe muzeale când, după părerea lor, cultura ar trebui să fie livrată pe gratis!

Am căutat informații despre cum se va face turism în câteva țări, balcanice în special, pe care le am în vedere în caz că vom recăpăta libertatea de mișcare. Puține informații și nu cred că responsabilii vor ajunge la un consens așa cum se lăudau, Cred că exceptând nenorocitul de pașaport, fiecare țară va lua măsuri proprii iar surprizele vor fi destule. Plus că din cele enunțate doar ca păreri până acum, unele sunt tare ciudate în contextul în care vin de la niște ziși responsabili.

Deci:

BULGARIA

Conform declarației ministrului turismului (de fapt ministra) turismul estival bulgar se va deschide la 1 iulie, cu specificația că pe litoral în special bufetul suedez va fi istorie. N-am găsit nimic despre cum au de gând să permită turismul rural individual și desigur regulile de trecere a graniței terestre.

CEHIA

Nu e balcanică dar e pe lista mea. Ei bine cehii pot deja călători legal și în scop turistic în afara țării. La ei vacanța mare a devenit Trăiască Libertatea! Au obținut anularea tuturor măsurilor de îngrădire a libertății de mișcare în țară și în afară printr-o hotărâre judecătorească pe care guvernul s-a grăbit să o pună în practică imediat, chiar în câteva ore de la publicare și nu în 4 zile cum stabilise judecătorul! O situație aparte, se pare un proces intentat de un grup de cetățeni nemulțumiți că nu se puteau deplasa cu mașina proprie nici măcar la casele lor de vacanță, izolate prin păduri. Problema este că toți cei care merg în afara țării în alte scopuri decât cele de muncă vor trebui să prezinte, la revenirea în țară, un certificat medical făcut cu maxim 4 zile înainte ori să intre în carantină. 

Dar cehii au mari speranțe că vor ajunge iar să facă plajă la marea lor (Croația) deoarece miniștrii de turism din cele două țări au planuri comune destul de atrăgătoare.

CROAȚIA

Croații doresc redeschiderea graduală a turismului. Ministrul Gari Cappelli indica drept primă măsură deschiderea zonelor de campare, a porturilor şi hotelurilor din zonele mai izolate: „O revenire modestă poate începe în aceste zone stricte care pot oferi izolare şi protecţie“ și „Căutăm, de asemenea, să permitem să vină străinilor care au aici iahturi.“ Mda, n-am iaht acolo (nici aici ?) dar o zonă mai izolată pot să aleg, Croația este o țară minunată pe care îmi doresc să o revăd. Însă ministrul a subliniat că dorește doar libertate de mișcare pentru slovenii care au case de vacanță și iahturi pe țărmurile Croației și că are în vedere crearea de coridoare covid Praga-Split și Praga-Dubrovnik. Restul lumii să aștepte luminița verde de la capătul coridorului, probabil anul viitor!

GRECIA

Toată presa a reluat aceleași informații, unele copiate la virgulă ? fără indicarea sursei:

….ministrul turismului, Charis Theocharis a ținut să precizeze că reluarea activității sectorului turistic va include un pachet cu „noi reguli specifice pentru hoteluri, plaje, piscine, bufeturi pentru micul dejun în hoteluri și autobuze turistice”. Noul cadru de reglementări care ar trebui aplicat pentru reluarea industriei va fi discutat la Bruxelles în viitorul foarte apropiat de către ministrul elen și omologii săi din UE……

…Vom promova un acord asupra unui set comun de reguli europene. Avem nevoie de reguli noi pentru a permite oamenilor să se deplaseze dintr-o țară în alta, fie pe drum, prin aer sau pe mare. Avem nevoie de reguli temporare care să aibă sens din punct de vedere economic. 

 https://coronavirus.pineza.eu/. este harta cu cazurile de covid în Grecia și m-am bucurat că zona Kavalei este destul de curată. Avem în plan, dacă vom reuși să plecăm, o ședere de câteva nopți la Akontisma și excursii la Kavala și împrejurimi. 

Booking.com

Grecii au pentru populația locală dar și pentru cei în tranzit  un nr. de telefon 24/24 ore, special pentru a cere ajutor sau informații despre Covid-19,  1135, număr gestionat de EODY / Agenția Națională pentru Sănătate Publică. E totuși bine de știut.

Despre Serbia și Slovenia nu am găsit nimic care să-mi dea o minimă speranță că deschid un mic sezon turistic în cuptorul verii. Două țări frumoase pe care eu le-am luat în calcul pentru un eventual mini circuit turistic auster. Aștept și aici să se deschidă măcar un fir de minime informații turistice!

Greu se mișcă UE pentru relansarea unui sector economic lovit poate cel mai greu. Medicul și șefa CE Ursula von der Leyen n-a făcut decât să ne bage în ceață. Dacă inițial a spus că anul acesta europenii să nu-și facă planuri de vacanță, apoi a cerut ca persoanele de 65 de ani să fie izolate la domiciliu până la sfârșit de 2020 (soțul doamnei este medic și în primele zile din iunie împlinește 65 de ani ?), a revenit asupra declarațiilor sinistre, anunțându-ne că este deja foarte optimistă că europenii vor avea parte de vacanțe estivale istețe. Habar am ce e acela un turism isteț în varianta CE!

Vom fi turiști mai cumpătați?!

Ce am scris eu pe aici sunt doar informații preluate și analizate de mine, turist/călător obișnuit care avea planuri mari pentru anul acesta, pentru vacanța cu mașina proprie. Un dușman minuscul, invizibil, a șters toată bucuria acestei veri. Dar adevărul, drama, caznele reale, depresiile nu se află la noi cei din această categorie în care sunt și eu, călători de plăcere. Ele sunt la lucrătorii din imensa industrie a turismului, acei oameni mărunți care ne fac curat în camere, ne pregătesc masa, curăță piscinele, piloții și tot personalul aero-portuar, micii comercianți de suveniruri, muzeografi, … și lista poate continua. Noi vom aveam doar un an cu puține vacanțe sau chiar fără. La ei e vorba de pâinea zilnică….

Dar marea problemă din turism nu se încheie aici. Acest stop joc în turism, ca să-l numesc după vorbele unui medic ce ne trimitea într-o tragi-comică vacanță mare, ne-a adus pe unii cu picioarele pe PĂMÂNT. Un Pământ care ne-a dovedit că își poate vedea singur de grijă dacă omul, ființa aceasta mereu nesătulă și plină de ifose nu ar mai fi. Ne-a dovedit că studii în care cei mai mulți nu credeam, sunt reale. 

În 2018 revista Nature Climate Change arăta că emisiile pe care le generează industria turismului reprezintă 8% din totalul la nivel global.

Acum știm cu toții că natura, planeta s-a liniștit puțin, a luat o foarte mică pauză și încă se reface. Dacă n-aș face parte din aceeași categorie de mai sus – omul, ființa mereu nesătulă – cred că i-aș ura Pământului să rămână în această pauză cât de mult poate și așa să împiedice distrugerea sa. Dar homo sum...

Pe de altă parte cred că ar trebui investit mult în educarea turiștilor și asta nu se poate face fără educarea celor responsabili cu această mega industrie. Cred că dacă oferi mai puține daruri false (all inclusive, piscine pe malul mării, drepturi incredibile turiștilor care nu mai respectă populațiile locale, zboruri foarte ieftine, etc.), dacă impui reguli ce nu pot fi încălcate (gen parcări aiurea, distrugerea naturii, gunoaiele aruncate prin obiective turistice), numărul turiștilor nu trebuie redus, doar învățat cum să polueze mai puțin. Și dintre toate, zborul cu avionul va avea sigur o altă față, alte costuri, alte chinuri pentru pasageri, adică nu va mai fi mult timp de aici înainte o cale ușoară de a vedea lumea. E bine, e rău?

Cât de des vom mai privi norii de sus?! Greu de spus azi când falimentele aero curg!

„Numărul mare de călătorii este doar o altă formă a consumului în exces. Ar fi ideal ca numărul de turişti să scadă pentru a creşte astfel calitatea”

a declarat Shannon Stowell, CEO în cadrul Adventure Travel Trade Association. Și tot el:

„Criza actuală ne-ar putea oferi oportunitatea de a alege o nouă mentalitate în ceea ce priveşte turismul.  Călătoritul este un privilegiu, nu un drept.”