Există sfaturi ce sunt precum medicamentele; cele amare sunt cele mai bune! R. Tagore

Vara lui 2023, aceleași vise de vacanță dar și aceleași întrebări pe paginile de socializare despre valoarea temperaturii apei mării vineri în amurg ori dimineața cu o secundă înainte de răsărit, care e cel mai bun timp de trecut frontierele, cât costă vigneta grecească ? și cât o porție de pește  abia scos din mare. Mă rog, sunt și altele despre buget, combustibili auto, vacanța grecească cu Spring, banii cash ori card, all inclusive grecesc…. Anul ăsta, fix când s-a terminat celebra grevă și părinții cu concedii în iunie au răsuflat ușurați, vine o altă năpastă… jurnalistică cumva. Nu mă refer la purtatul de către femei a tocurilor cui în Acropole (deși azi poartă și bărbații precum regii Franței), căci asta este nu doar o măsură de protecție a sitului istoric ci și de protejare a turiștilor. Dacă ați fost pe Acropole ori în Efes și multe alte locuri cu ruine ale unor cetăți antice, e clar că înțelegeți riscul de a purta așa ceva pe și printre pietrele lustruite de vreme.

 Problema însă care a inflamat turiștii a fost cea a medicamentelor. Și aici preiau ad litteram dintr-o publicație: Este interzisă codeina. În Grecia, toate medicamentele pe bază de codeină sunt interzise, deoarece sunt considerate droguri. Așadar, un turist care are medicamente cu această substanță poate fi acuzat de trafic de droguri. Codeina se găsește în medicamente folosite în mod uzual în România (Ziare.com). Aici pot să adaug câteva produse:  Codamin, Tetralgin, Nurofen plus comprimate, Solpadeine, Tusocalm.  Desigur că lista este mai lungă, unele medicamente care conțin codeină se dau, la noi,  doar pe bază de rețetă, altele nu.

Dar care e problema cu codeina de a devenit regina sezonului? Ea aparține unei clase a medicamentelor  analgezice opioide și se transformă la nivelul ficatului în morfină: Codeina este transformata in morfina de catre o enzima de la nivelul ficatului. Morfina este o substanta care determina ameliorarea durerii. Anumite persoane au o alta varianta a acestei enzime, iar acest fapt le poate afecta in diferite moduri. La unele persoane nu se produce morfina sau se produce in cantitati foarte mici şi nu va aparea o ameliorare suficienta a durerii. Alte persoane sunt mai predispuse la aparitia de reactii adverse grave, din cauza ca se produce o cantitate foarte mare de morfina/ sursa.:  Problema e mai complexă însă, uneori destul de grav pentru conducătorii auto care și așa șofează sute de kilometri spre Grecia, deci e de înțeles să fie restricționată. 

 Modern codeina sub acest nume se cunoaște de aproape 2 secole, când a fost izolată din semințele de mac de grădină, Papaver Somniferum și botezată grecește după capul de mac,  κώδεια, kốdeia (apropo, atenție la analgezice luate neoficial din afara țării ori de pe tarabe anonime, la indicațiile vecinilor, colegilor de autocar  și care chiar poartă numele de …Kodeia). Macul de grădină dar și cel de câmp s-au folosit de milenii, în aproape toate culturile lumii, în scop de tratament ori doar pentru a ajuta la alte acte mai puțin curate. Frumoasa floare atrage mereu și mulți nu-i cunosc secretele. Am povestit pe alt blog despre planta fericirii ori Hul Gil în limba sumeriană, Macul, floarea tuturor lumilor. De râsul-plânsul, acum câțiva ani un călător ce plecase din Londra într-o țară arabă, a fost arestat la destinație pentru consum sau transport de opioide! Nevinovatul a stat după gratii un timp lung, cam 4 ani,  pentru că în aeroportul londonez consumase o prăjitură ce avea o cantitate însemnată de semințe de mac! Unele îi rămăseseră pe pulovăr și au fost depistate rapid de arabi!! Testele de sânge și urină, nu l-au ajutat!!!

 Oricum, atunci când vă faceți trusa medicală pentru o vacanță în afara țării, oriunde nu doar în Grecia, e bine să cunoașteți legislația pe acest segment, adică al medicamentelor permise țării în care intrați și să aflați compoziția fiecăruia înainte de plecare. Este ușor de găsit pe net. Faptul că unii folosiți medicamente din alte țări și nu din România, ale căror prospecte nu le înțelegeți, nu vă poate absolvi de vinâ în caz că sunteți verificați la punctul de trecere frontieră. Și acest control poate fi  făcut oricând, oricât de aglomerat ar fi vârful de sezon estival la Makaza/Nimfea ori Kulata/Promachonas ori aiurea și oricât de vocali ar fi turiștii că li se încalcă drepturi, demnități, altele… Pentru a înțelege acest fapt ar trebui să vă amintiți știrile de dinainte de pandemie când DIICOT a pus capăt  activității unui  grup infracţional organizat, care făcea trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, medicamente a căror eliberare se supune Legii nr. 339/2005 (Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc.), urmărind prin aceasta obţinerea unor sume foarte mari de bani.

De ceva timp se practică testarea antidrog a șoferilor aflați în trafic. Cei care luați medicamente fără să le știți compoziția, vă puteți trezi cu un rezultat fals pozitiv. Dar dacă nu aveți cum demonstra de ce a apărut așa testul, sunteți bun de tras pe dreapta ca șofer ori chiar de arestat, în unele țări. Procentul celor care au un astfel de necaz al testului fals pozitiv este între 5 și 10% dintre cei testați. Rezultatele pot apărea la o serie de medicamente de tipul analgezicelor, antibioticelor, antidepresive, antitusive, decongestionante nazale. O problemă o constituie și tratamentul celor cu ADHD. Dar tot așa de bine puteți apărea pozitiv, fals desigur, dacă folosiți anumite ape de gură, apă tonică cu chinină, consumați produse cu semințe de mac, anumite ceaiuri exotice ori suplimentele alimentare care, se știe, nu sunt drastic verificate. nu au compoziția adevărată pe prospect și se vând chiar și în supermarket.  Pentru România vă pot spune că există o cale de a vă dovedi nevinovăția, pentru restul țărilor nu știu: …… puteti refuza un astfel de test (al poliției de circulație cu aparate ce dau erori)  doar DACĂ solicitati pe loc probe biologice însă in cadru unității de medicină legală (să fie clar, doar laborator medicină legală de stat, nu laborator privat), și așa nu riscați dosar penal nici pentru drugtest fals pozitiv, nici pentru refuz privind prevelarea de probe (aceasta infracțiune există doar dacă se refuză prelevarea de probe biologice, deci nu și dacă se refuză testul pe care il face polițistul rutier). avocat Ilie Dorin / noiembrie 2022

Dar să revenim la problema care a declanșat discuții contradictorii și chiar limbaj necivilizat pe grupurile de iubitori ai Greciei.

Problema trecerii cu medicamente dintr-o țară în alta, ca turist, nu este complicată și nici nu trebuie să ne sperie, indiferent dacă luăm doar o trusă medicală de prim ajutor ori suntem nefericiții posesori ai unor boli grave ce necesită tratament mai complicat. Totul depinde de respectarea unor reguli simple și nu de treci dragă lejer, eu am trecut cu o sacoșă sau ciudată să nu zic tâmpită recomandare: de când suntem în UE, avem voie să trecem liber frontierele cu orice medicament, în orice cantitate. Fals!

Dintre multele comentarii, de fapt răspunsuri la întrebările despre trecerea medicamentelor peste graniță, au fost și răspunsuri date de unul sau doi… sportivi, cum că ei trec cu multe astfel de medicamente analgezice ce conțin codeină. Trec și deci e clar că le folosesc dar pare ciudat că un sportiv nu cunoaște legea: Sportivi: Codeina figurează pe lista substanţelor psihotrope şi stupefiante şi este interzisă la sportivi. / anm.ro (Agenția Națională a Medicamentului…din România) Ori acela e doar sportiv de Cișmigiu…

Nu cunosc lista de substanțe interzise/medicamente intrării pe teritoriul Greciei, dacă sunt introduse fără o motivație puternică și dovedită cu documente. Și nu știu nici despre alte țări în care am fost, trecând granița terestru ori cu avionul. Dar  știu că este bine ca medicamentele pe care le iau în vacanță să fie grupate într-o trusă, pungă doar cu acestea, să fie în ambalajul și cu prospectul original iar pentru cele care au regim special, adică au în compoziție opioide (natural, precum Codeina) ori opiacee (sintetice, gen Tramadol), să dețin rețeta prin care au fost eliberate din farmacie, o scrisoare medicală, ori măcar bonul de casă pe care apare clar medicamentul, cantitatea și farmacia de unde l-am achiziționat. Ultimul este o minimă dovadă că nu am luat medicamentul de pe piața neagră. Știu, multora vă pare ireal acest aspect. Și mai știu că legile europene aparent, doar aparent, sunt neclare pe acest segment. Dar măcar există câteva date care ne dau indicații despre dreptul de a duce cu noi tratamentul de care avem nevoie în timpul unei vacanțe, indiferent cu ce mergem. Chiar în avion, în bagajul de mână! Ba este chiar indicat să avem cu noi în cabină medicamentele uzuale, chiar inhalatoare și ace pentru insulină. Ultimele doar în prezența dozelor de medicament. Pentru acestea, de fapt pentru scurtarea timpului de control în cazul în care operatorul de securitate este mai … profi,  este indicat să avem rețeta ori scrisoarea medicală cu numele pacientului, diagnostic, medicație și doza zilnică stabilită de medicul care își trece datele de identificare. Și, în cazul avionului, este bine ca pachetul și scrisoarea medicală să fie prezentate operatorului de securitate în timpul controlului. Iată ce se pune pe pagina aeroportului din Otopeni:

Articolele precizate – medicamente– sunt acceptate la transport în bagajul de mână, după efectuarea controlului de securitate cu echipamente cu raze X, respectiv, după caz, alte verificări suplimentare – inclusiv prin utilizarea echipamentelor de detectare a urmelor de explozivi. O adeverinţă/scrisoare medicală, care să confirme necesitatea utilizării medicamentelor poate fi utilă, însă nu este obligatorie. Recomandăm ca, la sosirea în punctul de control de securitate, să semnalaţi deținerea respectivelor medicamente şi dispozitive medicale personalului de securitate, care le va supune metodelor de control specifice. Completez eu, fără scrisoare ori rețetă, timpul de control se poate lungi. Noi mereu am pus punga cu medicamente la vedere, sub fermoarul trolerului și la Lisabona chiar au cercetat un tub de Lioton. Singura dată când am avut această mică problemă dar aveam prospectul.

De obicei se permite trecerea cu medicamente pentru uz personal, necesare unui sejur de chiar 3 luni. Sunt însă și țări unde nu se permite acest fapt, ba chiar cantitatea este limitată la doar câteva zile, urmând ca pentru restul să se facă aprovizionarea în țara respectivă, mai ales în cazul medicamentelor controlate, gen codeina ori pseudoefedrina, altele. Nu este cazul, până acum, statelor europene. Spun până acum pentru că legile se pot schimba oricând, conform legislației UE, fiecare stat având libertatea de a stabili și reguli proprii.

Paginile MAE dau informații insuficiente despre subiectul trecerii cu medicamente. De exemplu pentru intrarea în Elveția, la regimul medicamentelor, spun doar două rânduri  (am copiat exact), în condițiile în care droguri așa cum le zicem noi,  sunt și multe medicamente eliberate în farmacii, de regulă pe baza unei prescripții: Drogurile de orice tip şi substanţele dopante sunt interzise atât la intrarea în Confederația Elvețiană, cât şi la ieşire.  Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Suedia; Puteți să aveți asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveți nevoie de rețetă. Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă.

Dar haideți să vedem ce scrie pe pagina MAE dedicată Olandei, adică Țările de Jos, referitor la medicamente: Cetățenii români pot deține asupra lor doar medicamente (în ambalaje originale) pentru uz propriu.  Pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale, se recomandă deținerea rețetei medicale emise în acest sens, însoțită de o traducere în limba engleză. Pentru medicamentele puternice precum calmante, narcotice, sedative, canabis medical, cele pentru ADHD și cele incluse în Opium Act (clik aici – https://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/2020-01-01), este obligatorie existența unei rețete medicale, însoțite de o traducere în limba engleză. Intrarea în țară cu medicamente de uz veterinar este interzisă. Trimiterea de medicamente prin poștă/curier în Regatul Țărilor de Jos este interzisă. Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Cât de cât mai bună informația. Și pentru că mi-am amintit, chiar și România are reguli stricte pentru circulația medicamentelor prin poștă. 

Și în final vă ofer informația MAE pentru Grecia: Regimul medicamentelor : Sunt excluse atât la intrare, cât și la ieșire drogurile de orice tip și substanțele dopante. Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile de medicamente strict necesare!  Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care depășesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de rețetă.

Foarte clară prima propoziție ?!

Deci e clar că fiecare țară din UE are recomandări ce pot fi diferite. Dacă ar fi să intrăm în listele cu medicamente uzuale sau cele puternice, am vedea mari diferențe între state. Dar necunoașterea lor, nerespectarea, nu ne absolvă de amenzi ori chiar interzicerea intrării pe teritoriul respectiv iar  MAE e foarte clar în această privință:

  • Respectaţi legislaţia locală!  Cetăţenii români aflaţi pe teritoriul altor state se supun jurisdicţiei acelor state şi sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor sau regulilor locale. Oricât de diferite sunt legile sau regulile străine faţă de cele existente în România, respectarea lor este obligatorie şi vă asigură liniştea, confortul şi demnitatea faţă de autorităţile locale. Responsabilitatea respectării legilor în străinătate şi cea a asigurării reprezentării în justiţie în cazul instituirii unor proceduri judiciare revine în mod individual fiecărui cetăţean român. 
  • Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi

Prin https://www.cnas-pnc.ro/contact (asistență medicală transfrontalieră) puteți primi informații despre ce vă interesează direct de la centrele de informații ale caselor  de sănătate din țările membre UE.

Dacă mă opresc strict la Grecia, am admirat lipsa din farmacii (am intrat de nevoie doar în câteva din Kastoria) a suplimentelor considerate de mulți  medicamente și al căror efect este de multe ori doar de placebo și diminuare drastică a contului bancar. Aveam nevoie de ceva pentru tuse și am cerut un sirop indian din plante, pe care îl foloseam aici, în România. Nu aveau, ba chiar nu știau despre el! De fapt nu aveau aproape nimic din această gamă a suplimentelor/naturistelor dar mi-au recomandat un produs homeopat care s-a dovedit inutil. Puteam obține un medicament adevărat mergând la medicul din apropierea farmaciei care îmi elibera rețeta și puteam lua medicamentul  gratis, pe baza asigurării private de sănătate.  Dar n-am vrut să pierd timpul dedicat hoinăritului așa că inconștienta din mine a tușit măgărește până am ajuns acasă ?! Cu ceva urmări, desigur. Nu recomand asta nimănui! De aceea am scris despre asigurări medicale private de călătorie ? dar și despre rețeta transfrontalieră ?. 

Iată ce scrie pe https://eu-healthcare.eopyy.gov.gr/ fapt ce este perfect legal și călătorilor români: Țările UE sunt libere să își stabilească propriile reguli cu privire la dreptul la prestații și servicii de asistență medicală (deci și tipurile de medicamente interzise, acceptate doar cu prescripție ori scrisoare medicală). Pentru a evita probleme grave și neînțelegeri, informați-vă despre drepturile dvs. atunci când utilizați serviciile de sănătate dintr-o altă țară sau consultați punctul național de informare relevant al țării pe care o vizitați ori în care locuiți temporar.

Pentru că și la începutul acestei veri am citit păreri despre asistența medicală în străinătate, drepturile (?!) pacienților așa cum le-au perceput fiecare, chiar în lipsa unui document oficial (ex.: Grecia, asistență medicală ușoară fără solicitare card european ori asigurare medicală), iată ce spune Comisia Europeană:

CE ESTE CARDUL EUROPEAN DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE? Acesta este un card gratuit care, în caz de nevoie, vă oferă acces la asistență medicală publică în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de țări UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția în aceleași condiții și la aceleași prețuri (gratuit în unele țări) precum persoanele care se asigură în țara respectivă. Serviciile acoperite includ, de exemplu, serviciile furnizate în legătură cu boli cronice sau preexistente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Cardul este emis de furnizorul național de asigurări de sănătate. Atenție – Cardul European de Asigurare de Sanatate:

  • nu înlocuiește asigurarea de călătorie . Nu acoperă asistența medicală privată sau cheltuieli precum zborul de întoarcere acasă sau bunurile pierdute/furate,
  • nu  vă acoperă cheltuielile dacă călătoriți în străinătate special pentru a primi tratament ,
  • nu garantează serviciul gratuit . Deoarece sistemul de asigurări de sănătate al fiecărei țări este diferit, este posibil ca serviciile care nu sunt plătite acasă să nu fie gratuite în altă țară.

Deci chiar dacă nu se cere o perioadă de timp, și grecii pot reveni la solicitarea acestui document! Cum cardul se eliberează gratuit și destul de repede în România, nu înțeleg reticența de a-l solicita! 

Vă recomand să citiți pagina cu servicii acoperite, mai ales dacă suferiți de boli ce necesită, de exemplu, dializă ori chimioterapie și călătoriți pe termen scurt.  Serviciile de sănătate sunt scumpe în orice țară și tind să devină tot mai scumpe în condițiile în care și noi ne petrecem tot mai multe decenii pe această planetă, comparativ cu bunicii și străbunicii noștri dar ducem o viață totul diferită de a lor, devenind dependenți de tot ce este artificial, de la alimente, tratamente, distracție, efort fizic, până la socializare inteligentă.

Concluziile le trageți singuri la tot ce am scris, probabil după cum sunteți în arta călătoriei, adică mai ordonați și prevăzători, ori mai haotici, gen nu mi se întâmplă mie nimic rău. De fapt doar am adunat aici și am verificat informații, mai ales că și eu am nevoie de ele. Dar aud pe alții iar eu uneori chiar fac ce spunea și Immanuel Kant: Nu-mi dați sfaturi! Știu să greșesc și singur!

Deci:

  • Nimeni nu vă oprește să luați în bagajul propriu medicamentele utile  uzului personal. E necesar ca acestea să fie procurate oficial, din farmacii și să fie în ambalaj original (folie, cutie, flacon sau plic cu pulbere), împreună cu prospectul eliberat de producător!
  • Medicamentele de uz personal pot fi luate în avion, în bagajul de cală dar mai indicat ar fi în cel de cabină, de mână. Recomandarea este foarte logică, mai ales în ultimul timp când la destinație ajunge călătorul dar nu și bagajul de cală. Plus că uneori este nevoie chiar în timpul zborului dacă apare o situație neprevăzută și este obligatoriu să se ia tratamentul.
  • Fiecare țară UE și nu doar UE are propriile legi în gestionarea, interzicerea intrării cu anumite medicamente. De aceea documentarea anterioară călătoriei este necesară. 
  • Pentru țările din afara UE în care nu aveți voie cu medicamente pentru o perioadă mai lungă de 2-3 zile, luați o rețetă transfrontalieră dar și o asigurare medicală de călătorie de la o firmă de top, pentru a putea beneficia acolo de întocmirea unei rețete și eliberarea medicamentului necesar. În unelel țări aveți nevoie de aprobare obținută înainte de a intra, în altele nu aveți voie deloc dacă sunteți bolnav cu tratament de ADHA de exemplu (Japonia). Sau luați legătura cu ambasada din țara respectivă, cu ceva timp înainte de plecare pentru documentare, eventual aprobări.
  • Dacă transportați medicamente pentru alte persoane, interzis necunoscute, să aveți alături și chitanțele, eventual facturile de la farmacia de unde ați făcut achiziția.
  • Sunt câteva reguli ce ar trebui respectate: 

             1. Să nu luați mai multe medicamente uzuale decât aveți nevoie pentru perioada sejurului plus o siguranță de 2-3 zile.

     2. La medicamentele ce se eliberează în regim special (rețetă), de exemplu antibiotice, somnifere, oncologice, analgezice pe bază de opiu, kiturile pentru diabetici, altele, ar fi indicat să aveți și rețetă sau o scrisoare medicală, dacă se poate tradusă în engleză ori în  limba țării în care călătoriți.

             3. Dacă medicamentul pe care trebuie să îl luați în avion este într-un flacon mai mare de 100 ml, atunci este obligatoriu să fie însoțit de o scrisoare medicală și să le prezentați pe ambele agentului de la controlul de securitate.     

             4. Țineți la vedere inhalatoarele medicale la controlul de securitate. De fapt e bine și pentru dvs. dacă acestea sunt însoțite tot așa de o scrisoare. În caz de nevoie în timpul zborului, mai ales pentru cei cu astm bronșic, stewarzii știu ce au de făcut rapid, dacă vi se face rău.       

             5. Pentru anumite medicamente, precum insulina, este necesar ca acestea să fie păstrate la o anumită temperatură. De aceea organizați-vă în așa fel încât în momentul trecerii prin controlul de securitate, bateriile pt gheață să fie solide, deci înghețate și puse într-o borsetă izotermă. 

              6. Pentru țările din afara Europei legile pot fi foarte diferite. De exemplu pentru Emiratele Arabe Unite MAE avertizează: Atenție! Vă recomandăm consultarea listei de medicamente interzise în Emiratele Arabe Unite (am căutat lista, nu mai este publică se pare), precum și păstrarea prescripțiilor medicale pentru tratamentele care vă sunt necesare. De asemenea, vă sfătuim să păstrați și prospectele medicamentelor. Deținerea de medicamente interzise nu este tolerată, fiind aplicate pedepse privative de libertate.  

Vacanțe frumoase să aveți!