Septembrie 2020. o perioadă de liniște în plină pandemie. Așa că am plecat spre litoralul bulgar și am ales pentru liniște să petrecem două zile în Sozopol. Un  traseu pe »Booking.com m-a convins că cea mai bună cazare pentru noi ar fi pe malul mării dar nu aproape de plajă, de zona de promenadă. Vroiam liniște și doream să vedem  și să ascultăm glasurile mării la orice oră din noapte și zi, dar fără gălăgia specifică plajei. Și m-am oprit la o locație cu un nume interesant pentru litoralul bulgăresc, Hotel Fjord B&B.

Hotel Fjord B&B

Hotel Fjord B&B a fost alegerea ideală pentru a vizita orașul cu iz grecesc, Sozopol, hotelul fiind amplasat chiar într-un golfuleț plin de stânci pe care valurile mării își tocesc glasurile. Fiord, fjord pe finlandeză,  ultimele fiorduri din Europa, pe aici ca și prin Muntenegru.

Ca poziție hotelul este pe strada Boruna la nr. 3, la aproximativ 900 m de plaja centrală a orașului sau 700 m până la plaja Harmanite, deplasare per pedes, cele mai bune plaje ale orașului. Dar și la 500 m de centrul orașului istoric.

Cum spuneam, rezervarea am făcut-o pe Booking.com, cu două săptămâni înainte. Am solicitat de la început parcare privată și mi-au acceptat. Hotelul are patru locuri de parcare pentru care, pe site, solicită 10 bgn/zi.  Dacă nu poate asigura parcarea (are mai multe camere -16-  decât locuri de parcare), poate indica una din parcările publice contra cost. Atenție însă că în jurul hotelului străduțele sunt cu sens unic, destul de înguste și în pantă, nu pot fi parcate  mașinile, e greu și de staționat. 

Hotelul nu este chiar stradal dar este ușor de reperat, fiind indicatoare pe străzile din apropiere. Este plasat între două clădiri, pe panta ușoară spre mare și nu poate fi admirat în întregime decât din lateral.  

La rezervare am garantat cu un card dar nu mi-au blocat nici o sumă de bani. 

Ajunși la hotel, primul lucru pe care la făcut gazda, ne-a deblocat locul de parcare pentru a trage mașina, să nu blocăm circulația.

Ne-a prezentat camera, a notat datele CI-ului, ne-a dat informațiile despre micul dejun și alte câteva despre zonă, închiderea pe noapte a hotelului. Eu am cerut să plătesc pentru a nu pierde timp în ziua plecării. Au acceptat, am avut de ales dacă plătesc cash în leva sau cu card. Am ales cardul. Parcarea, deși pe rezervare figura contra cost și acceptasem, ne-au oferit-o gratis, din partea lor. Și hotelul era plin! Când ne-am luat bagajul am constatat că din 4 mașini parcate, 3 eram din România și 1 din Austria.

La check-out ne-au cerut taxa de oraș, 8 bgn/2 pers./2 nopți pe care într-adevăr uitase-ră să o solicite la check-in fiind taxată separat, deși era amintită pe rezervare. Pentru Sozopol taxa de oraș este încă echivalentul în leva a 1 €/ pers./zi.

Exteriorul clădirii a fost primul care m-a atras pe Booking.com. Prin lemn îmbina ceva din aspectul vechi, otoman, al caselor balcanice, doar că este o clădire mai înaltă. Ajunși în apropierea clădirii, am apreciat că pozele de pe site sunt corecte.

Exteriorul clădirii este îmbrăcat cu totul în lemn vopsit maro, toate camerele sunt pe aceeași parte a clădirii, fața, și toate au vedere laterală la mare. Fiecare balcon are câte o copertină verticală ce se poate acționa manual și seara fiecare este destul de bine luminat.

Camera alocată nouă a fost la etajul 3. Am urcat cu liftul silențios. Când urcam, luam mereu liftul dar la coborâre foloseam scara care dă chiar în recepție.

La cameră, se  intră într-un mic holișor unde pe o parte este baia și opus șifonierul încăpător fixat în perete, cu destule umerașe și cu seif.

Camera noastră, ca toate celelalte din hotel, avea  pat matrimonial, foarte bun, saltea nouă, lenjerie bună și curată, plus patru perne. Alături mai era un fotoliu-pat comod (l-am desfăcut parțial să stau comod la laptop), foarte bun chiar pentru un adult nu foarte corpolent. Două noptiere, fiecare cu veioză și prize completează patul. Pe peretele opus patului este o masă cu dulap pentru mini frigider, scaun și o veioză mare. Alături se află un suport pentru valiză, mare și cu un raft de depozitare.

Pe peretele de deasupra biroului era o oglindă destul de mare și alături, prins în perete, televizorul cu ecran plat. Camera era mochetată, un fapt pe care nu prea îl apreciez la cazări dar aceasta părea bine curățată.

Peretele de la balcon este vitrat, ușa are plasă contra țânțarilor iar pe interior are, alături de perdea, și o draperie care oprește vara  razele puternice ale soarelui.

Balconul, unul din motivele pentru care am ales acest hotel, e mare, larg, dotat cu măsuță, două scaune, uscător de rufe și clești. Cel mai important, balconul era cu  vedere  la mare și  de acolo am privit două zile cum se sparg valurile în pietre, am admirat răsăritul și pescarii ce veneau în port odată cu soarele, zborul pescărușilor iar noaptea o parte din luminile orașului. Cafeaua de dimineață a fost mai gustoasă băută pe acel balcon!

Baia, potrivit de mare, este dotată cu cadă normală și perdea, chiuvetă pe colț și mobilierul aferent, asemeni. Nu are aerisire directă doar ventilator. Uscător de păr fixat în perete, consumabile și prosoape bune, toate erau rânduite în baie. Deși nu am cerut, după prima noapte ne-au schimbat prosoapele și au spălat gresia și obiectele din baie. La fel și balconul.

Terasa din fața recepției este ideală pentru a lua micul dejun în diminețile însorite sau de stat seara la o masă. În zilele reci ori ploioase, micul dejun se servește în holul hotelului, acolo unde se află barul și recepția.

Micul dejun este inclus în preț. Am avut de ales între două variante care, ținând cont de condițiile impuse de pandemie, ne-au fost aduse la masă. Mezeluri, brânză și cașcaval, roșii și castraveți, ouă pregătite după preferința turistului, bacon, cârnați prăjiți, iaurt, unt, două feluri de gem, miere, pâine prăjită sau simplă, câteva feliuțe de chec plus o băutură răcoritoare. Și un fresh vegetal cu măsline, foarte bun. Suplimentar cereale, ayran, alte câteva chestii. La cerere, pentru cei care plecau devreme, se putea pregăti un sandwich cu brânză, șuncă și roșii, castraveți, alături de apă minerală, suc, iaurt. Ceaiul, laptele și cafeaua erau la alegere sau chiar toate trei. Pentru noi a fost ultra suficient, i-am anunțat că nu vrem toate ouăle ?. 

AC și wi-fi la liber, au mers foarte bine.

De reținut:

  • Hotelul are toate camerele mobilate identic dar suprafața acestora diferă: au camere de 21, 18 și 15 mp, un fapt de reținut în caz că e nevoie de pat suplimentar. Camerele de 15 m au loc doar pentru un pătuț de bebe.  Oricum fiecare cameră are acel fotoliu-pat bun pentru a treia persoană.
  • Hotelul poate asigura, în funcție de disponibilitate, 1-2 paturi suplimentare pentru bebeluși – gratis – sau copil mai mare, de 2 până la 12 ani, contra cost, aproximativ 5 bgn/zi. Plata acestora se face separat.
  • Hotelul asigură transfer  la/de la aeroportul din Burgas și Varna, contra cost.
  • Se asigură servicii de spălătorie și călcătorie contra cost.
  • Animalele de companie nu sunt acceptate în hotel.
  • Cardurile acceptate la plată sunt MasterCard, Visa și Maestro.
  • Are serviciu de închirieri auto.
  • Gazdele vorbesc  limba engleză.
Mașina ne așteaptă în parcare, urcăm cu regret spre ea. La revedere Hotel Fjord și cântecele mării!

Hotel Fjord B&B din Sozopol este o cazare bună și plăcută, după cum și nota Booking.com o arată, 9.6.  Este ideală pentru cei care iubesc cântecele valurilor sfâșiate de stânci.