V-am povestit deja despre popasul pe care l-am făcut la Peștera Postojna dar și de mica plimbare prin orașul Postojna. Aici în Postojna a fost o seară relaxantă, ne-am odihnit după ceva alergătură benevolă prin Croația și Italia.

Deși aveam mai multe variante privind traseul și cazarea – să stăm în Trieste sau Ljubljana și să dăm o fugă la peșteră sau să ne cazăm în zonă, pe undeva prin Postojna, am optat pentru a doua variantă și se pare că a fost o alegere bună. Așa că am rezervat din timp o cameră, cu două luni înainte. A fost cea mai ieftină la acel moment,  în Hotelul Postojna Cave Rooms & Apartments Proteus  situat în centrul vechi al orășelului Postojna. Am cercetat distanța de la hotel la peșteră și am constatat că nu este mai mare de 600 m pe aplicație, cam 800 m zicem noi, asta până la punctul de achiziționare bilete la peșteră.  Așa că ne-a convenit.

Am ajuns în Postojna dimineața pe la ora 10, venind de la Trieste. Primul lucru, am căutat cazarea deși știam că nu putem prelua camera decât la ora 14 dar aveam alte motive și anume lăsatul mașinii în parcarea hotelului și obținerea cardului pentru reducerea de 10 % din prețul biletului la peșteră oferit pentru clienții hotelului (se poate alege reducere la vizitarea peșterii sau a castelului Predjama).

Am avut noroc să găsim loc liber chiar în garajul hotelului. Chiar mare noroc pentru că acesta are doar 6 locuri pentru mașini și 3 sau 4 pentru motociclete. Puteam să lăsăm mașina în altă parcare publică unde hotelul are gratuitate dar așa a fost mai bine pe căldura din acele zile.

Am luat de la recepție doar cardul pentru reducere, am vizitat peștera și ne-am întors după ora 16 la hotel să ne cazăm.

Recepția hotelului se află în restaurantul propriu, ușor de identificat acesta fiind cu fața spre piața orașului Titov Trg. Imediat am primit din partea casei două pahare cu ceai de fructe, rece,  foarte bun pe acea căldură toridă. Despre ceai știam, era trecut pe rezervare. Dar am primit și un platou cu 4 prăjituri cu nucă și gem de fructe de pădure, platou dus în cameră de recepționer. Plus un olm  de turtă dulce, au zis ei pentru a ne aminti și de hotel dar și de peșteră.

Olmul de turtă dulce.

Formalitățile au fost destul de rapide, singura problemă fiind faptul că nu s-a putut plăti cu cardul, rețeaua era cu ceva probleme. Cea care mi-a finalizat procedura de check-in a avut ambiție să încerce de trei ori, deși am asigurat-o că nu-i problemă, plătesc cash. Ea însă  vroia fără cash ! De fapt a fost singura vacanță unde situația s-a repetat, chiar și în Italia. Dar culmea, la ATM mergea operațiunea șnur ! Pentru a evita repetarea situației mai târziu seara și implicit pierdere de timp, în final a fost ca mine, plata cash. Am primit factura ce includea toate plățile:   cazare cu reducere 10% eu fiind clientă fidelă Booking.com, plus micul dejun opțional, plus taxa de oraș, atunci 1,27 € de persoană pe noapte, acum în 2019 este 2 € dar tot inclusă în preț. Apoi am fost conduși la cameră.

Accesul la camere se face fie prin exteriorul clădirii, fie direct din garaj.

Camera rezervată  a corespuns întocmai pozelor și dotărilor de pe Booking.com. A avut paturi foarte bune, perne suficiente de mai multe mărimi, lenjerie de bună calitate și discret parfumată. Un birou cu mai multe locuri de depozitare, scaun bun și o canapeluță extensibilă foarte bună completau dotările camerei. Tv cu multe canale și wi-fi bun, nu avem ce reproșa. Aerul condiționat nu l-am folosit căci era destul de bine în cameră deși ne bătea un soare sănătos în geamuri. Vara însă cred că este necesar, mai ales că peste drum de hotel este biserica al cărei clopot bate „doar” din sfert în sfert de oră și deci trebuie să dormi cu geamul  închis. N-am avut totuși probleme, cu geamurile închise am dormit neîntorși. Prize suficiente atât la pat cât și la birou. Mocheta foarte curată. Pe birou am găsit din partea casei două sticle cu apă plată, puse atunci căci erau suficient de reci. Singurul minus al camerei este lipsa unui minibar sau răcitor, mă gândesc că vara este necesar. Dar, la cerere, se poate comanda telefonic băutura rece la cameră.

Baia a fost curată, cu prosoape foarte bune și suficiente, consumabile de asemenea și un bun uscător de păr. Cabina de duș bine etanșeizată astfel că nu am făcut înot de performanță prin camera de baie.

Micul dejun este opțional și se plătește separat – 9 € / persoană / anul acesta, 2019 (în 2017 am plătit 7 € / pers.). A fost excelent, feluri variate și bine pregătite de mezeluri și brânzeturi, lapte proaspăt ce nu avea gust de pet, cafea pe gustul meu, adică destul de tare, suc de portocale, unt, miere și gemuri de fructe locale, prăjituri și fructe ce puteau fi luate la pachet. De altfel, la cerere, restaurantul hotelului pregătește mic dejun sau/și prânz la pachet. Meniurile dietetice, în funcție de cerere, pot avea un preț suplimentar față de listă. Pentru celelalte mese în afara micului dejun, restaurantul oferă reducere de 10% la prețurile din meniu, celor cazați în camerele lor.

Hotelul nouă ne-a plăcut și îmi pare a fi o alegere excelentă pentru cei care vor să rămână o noapte acolo. Are și câteva apartamente dotate cu o mică bucătărie, deci se pretează și familiilor cu copii mici. 

La cerere cei de la hotel pot rezerva bilete de intrare la peșteră și acestea se pot ridica de la recepție, noi am preferat să le luăm direct pentru că nu eram siguri ce variantă alegem și la ce oră ajungem în Postojna.

La recepție se oferă și serviciul de schimb valutar pentru anumite valute iar imediat la ieșirea din restaurant este un bancomat public pe care l-am și folosit, exact cu acel card considerat invalid de sistemul de la recepție.

Despre personal pot spune că a fost foarte prietenos, cei cu care am interacționat vorbeau bine mai multe limbi străine și erau foarte amabili.

Este un loc pe care eu îl pot recomanda fără ezitare celor ce vor să petreacă o noapte în orășelul Postojna. Sunt convinsă că cei care administrează acest hotel vor fi mult timp interesați să ofere condiții bune turiștilor căci  aici este o afacere de familie.