Alegând să vizităm Peștera Postojna ne-am propus să nu trecem în mare viteză prin zonă, ci să poposim o noapte în localitatea de care administrativ obiectivul principal al vacanței noastre slovene. Ne gândeam că sunt câteva locuri de vizitat prin împrejurimi, plus că nu știi niciodată cât timp îți ia drumul din altă localitate până la peșteră și cât de aglomerat este acolo. Vizitarea peșterii se face după un program fix așa că am hotărât să nu riscăm.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit prea bine din cauza șoferului care s-a ales cu o răceală zdravănă în ultima seară la Trieste și dimineața s-a trezit precum un proteus scos la lumină, așa că după ce am vizitat peștera, am cam lenevit la hotel după amiază, ieșind doar spre seară să vedem totuși cum este orășelul Postojna. E drept că și după amiaza a fost cumplit de caldă.

Primăria.

Noi am avut cazarea în centrul micii localități, într-o parte a zonei vechi, la Hotel Caves Rooms & Apartments Proteus , pe scurt Hotel Proteus (există și un Hostel Proteus chiar în parcul orașului), și pe care îl recomand fără ezitare – hotel ales așa pentru că era aproape de peșteră, are parcare proprie sau gratuitate la una publică în zonă, are note bune și oferă și o reducere la tichetul pentru vizitarea peșterii sau castelului Predjama, la alegere.

Când am ieșit din hotel, la plimbare, am observat că suntem lângă o piață publică și că de acolo se aude un susur de apă așa că prima dată ne-am îndreptat spre acel loc care de fapt este centrul localității, scuarul numit Titov Trg.

Titov Trg

Titov Trg sau Piața Centrală, zonă pietonală, este destul de largă și este locul unde se țin vara concerte, spectacole, este punctul de întâlnire cel mai sigur. Piața este destul de curând renovată după cum arată materialele de construcție și mobilierul urban. Largă și fără prea multe decoruri sau tarabe inestetice, piața are în spațiul generos destule băncuțe pe care nu le-am văzut ocupate deși turiști erau suficienți la terasele din jur. Cu fața spre această piață mai sunt Hotelul Kras apoi sediul Institutului de Cercetări Carstice KARST, sunt restaurante, bănci, case de schimb valutar, agenția de turism a localității, una din cele doar două farmacii dintr-o localitate de 15 000 de oameni la care se adaugă și destui turiști, sunt și câteva magazinașe cu suveniruri, acestea așa de mici că aproape nu le observi. Numele pieții a rămas neschimbat de mulți ani și este cel al fostului președinte iugoslav, Iosif Broz Tito (practici slovenii, schimbarea numelui pieții înseamnă un calvar financiar și nu numai pentru proprietarii din zonă).

Titov Trg
Hotelul unde ne-am cazat și emblema localității, Proteus.
Proteus

Emblema localității, Proteus, este pe una din laturile pieții Titov. Este o construcție metalică modernă cu o formă mai ciudată care se suprapune oarecum peste apa curgătoare fără să o sufoce. Ansamblul de metal lucrat din mai multe plăci distincte ia forma acelui locuitor al peșterii Postojna numit de specialiști Proteus sau peștele-om. Apropiindu-ne de proteusul metalic aveam să constatăm că plăcile de fapt au gravate pe ele câte un an și amintit cel mai interesant eveniment petrecut atunci, toate în ordine cronologică. Este de fapt istoria pe scurt a localității Postojna.

Biserica Sf.Ștefan

Biserica Sf. Ștefan este vis-a-vis de hotelul Proteus în care am stat și ce e mai ciudat, aici bat clopotele la interval de 15 minute, zi și noapte și destul de tare de credeam că nu vom putea dormi. Biserica nu se putea vizita, a fost inițial o ceremonie privată și cât ne-am mai plimbat noi, s-a închis și lăcașul.

Am revenit dimineața înainte de micul dejun – doar era peste drum – și am admirat în voie interiorul frumos. Din păcate n-am avut pe cine întreba de ce erau umbrele albe și roșii pe masa altarului principal. Casa parohială este în aceeași curte deschisă și tot acolo este și un bust al papei Ioan Paul al II-lea care a vizitat acest loc.

Majlont

Majlont este centrul vechi al localității Postojna. A fost reconstruit în întregime acum aproape 9 ani dar s-a păstrat dimensiunea și arhitectura clădirilor și străduțelor vechi, astfel că dacă nu-i știi istoria, nu-ți dai seama că vechiul este de fapt nou. Oare la noi de ce nu se face așa cu centrul vechi, istoric al capitalei?!

În Maljont este și un restaurant chinezesc care era deschis și la ceas târziu.

Parcul orașului

Hostel Proteus chiar în parcul orașului.

Parcul orașului este un loc plăcut, destul de întins și cu priveliști minunate spre zona peșterii și a culmilor împădurite. Este un alt loc unde se țin diverse evenimente culturale, expoziții în aer liber și ateliere și tot aici în parc este și hostel Proteus, o clădire mai modernistă, nu foarte atractivă și plină de graffiti dar ce părea destul de ocupată cu turiști tineri.

Stadioanele orașului

Stadioanele pe lângă care am trecut, în zona de dincolo de parc, trei la număr, arătau excelent. Am aflat dimineața că și unele hoteluri oferă acces gratuit turiștilor cazați la ei pentru că susțin financiar bazele sportive. Foarte curate, foarte bine aranjate, aveau ceva amatori care jucau sau făceau ture de stadion. Unul este pentru fotbal, altul de handbal și unul de tenis dar mai sunt și altele pe care nu le-am văzut, în partea cealaltă a localității.

Pustolovski Park Postojna

Pustolovski Park Postojna, un loc deosebit de frumos care începe din apropierea intrării în Peștera Postojna și de care beneficiază toți turiștii dar în special cei cazați la hotelul cuprins în complexul de clădiri al peșterii, Hotel Jama, chiar la gura de intrare în peșteră, la 1 km distanță de centrul orașului Postojna și la 2 km de autostradă. Hotel mai scump decât cel în care am stat noi și care oferă, contra cost, o vizită în camerele secrete, loc unde se zice că în vremea comunismului se întâmplau lucruri ciudate. Noi n-am fost curioși, 40 € / 2 persoane în anul 2017 ne-a părut exagerat, mai ales că și reclama este convingătoare:

Totul este adevărat. Totul este o minciună.

Distanțele peșterii față de orașele importante.

Cred că e minunat seara dar și dimineața la răsărit de soare când poți admira și rațele simpatice ce se “dau” pe micile căderi de ape ca pe tobogan. Și foarte aproape de parcarea pentru mașini mici dar și de cea pentru rulote.

Peștera Postojna, principalul motiv pentru care am poposit în această localitate, v-am descris-o într-un alt articol aici. Noi n-am reușit să vedem Muzeul Karst și nici cum ne propusesem inițial, puțin din zonele pitorești din împrejurimi și despre care mă documentasem serios – lacul Cerknica cu plantele lui carnivore, podurile de pe râul Ljubljanika, alte locuri naturale frumoase. Poate vom avea o altă șansă în această “țară verde”, micuță dar bine condusă și îngrijită.

Dacă vreți să vă faceți o mică idee despre orășelul Postojna și ce puteți vedea în jur, filmulețul acesta vă este de ajutor: https://www.youtube.com/watch?v=m3toxKzvyyM#action=share Totuși nu puneți luminile lanternelor pe bazinele cu olmi, este interzis și chiar dacă nu vă vede nimeni, să știți că ei sunt tare stresați de curiosul Homo Sapiens. Viața lor în bazine este scurtă dacă nu sunt schimbați des și eliberați în locurile ocrotite din peșteră.

Localitatea Postojna trăiește practic din turismul bine organizat al Peșterii Postojna. Dar n-a fost mereu așa. Așezată de-a lungul râului Pivka, cel ce se ascunde cumva pe sub planșeele naturale ale peșterii, a fost o zonă locuită încă din paleolitic. Abia prin sec. XIII este menționată prima dată documentar, în 1432 devine târg medieval destul de important iar în 1909 este proclamat oraș de către Imperiul Habsburgic sub numele de Ducatul de Carniola, Carniola fiind numele pe care-l întâlnești prin multe locuri în zonă chiar și azi. Însă între cele două războaie mondiale italienii fac legea aici și numele se schimbă în Postumia. Apoi, după război, va avea soarta zonelor ce ajung în mănunchiul Republicii Federative Iugoslave până la destrămarea acesteia. A fost o zonă dorită mereu de marile puteri din simplul fapt că era Poarta Postojna, adică drumul cel mai ușor de trecut munții din zona țărmurilor Mediteranei spre Europa de Est și mai departe.

Dacă vă doriți o seară frumoasă în zona carstică dar nu chiar în inima ei sălbatică, localitatea Postojna poate fi o bună alegere. Are cazări bune, nu foarte ieftine, are tot felul de locuri pentru mâncat, chiar și un restaurant chinezesc, are un Lidl dar și altele, locale. Și mai ales are frumoase și interesante zone de vizitat prin preajmă, majoritatea încă netrecute pe ghidurile turistice obișnuite și despre care sunt convinsă că vom citi anul viitor pe aici frumoase articole scrise de voi. Slovenia nu este o țară scumpă – nici ieftină totuși – reușita unei vacanțe aici depinde de documentarea temeinică înainte de a pleca de acasă, atât pentru zonele turistice cât și pentru taxe, prețuri la mâncare și obiective turistice, taxele de autostradă, etc. Și desigur e nevoie de vreme bună și de noroc (să nu faceți guturai urât pe drum ?).

Dincolo de pomi, în adâncuri, olmii își duc viața lor secretă.

Lahko noč, Postojna !