De râs? De plâns?

Tot intrând pe diverse grupuri să aflu noutăți despre Grecia și drumul spre această țară minunată, de multe ori rămân cu gura căscată (nu la propriu că sunt mulți țânțari prin preajma Bucureștiului) citind întrebările pe care le pun unii, destul de mulți, ziși turiști! Cum poți să întrebi dacă e o problemă că tocmai ți-a expirat permisul de conducere și tu mâine pleci în X țară cu mașina proprie? Asta recunosc a fost cea mai tare dintre toate întrebările ciudate pe care le-am citit, restul cu mașini înmatriculate pe alt nume, cu asigurări sau taxa de drum la greci și bulgari, cu cât de măgari sunt grecii că ridică plăcuțele mașinilor sau că parcarea e interzisă unde vrea șoferul, adică fix lângă treapta de sus a hotelului, tavernei, buticului, deja astea sunt mizilicuri. 

Pentru cei leneși în documentarea obligatorie a unei călătorii, minim de informație pentru a scăpa cu banii întregi, timp de asemeni și o vacanță fără nervi vărsați aiurea pe polițiști, am copiat, la propriu, doar câteva pasaje din paginile Poliției de Frontieră, MAE, europa.eu și autovit. Bine, MAE își mai face de cap cu traducerile dar în general sunt informații bune pentru majoritatea țărilor vizitate de turiștii noștri. Și informațiile de pe MAE se pot totuși verifica ușor acum în epoca internetului.

Bine de știut

 Iată câteva chestii pe care orice șofer ce pleacă peste granițe în Balcani, și nu numai acolo, ar trebui să le știe. Și sunt atât de ușor de găsit acest informații!

 • La controlul de frontieră, alaturi de cartea de identitatea/pasaport si permisul de conducere, trebuie să prezentaţi pentru autoturismul pe care-l conduceti, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia şi Cartea Verde care este   asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA.  La un alt paragraf, PF menționează că la controlul de frontieră se poate cere și        documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodiceATENȚIE! Cartea verde auto în format electronic nu este acceptată pe teritoriul Macedoniei de Nord, fiind necesară varianta tipărită fie pe format clasic (hârtie verde), fie pe hârtie albă.
 • Asigurarea de răspundere civilă auto, RCA, trebuie să  acopere atât țara de destinație, cât și punctele de tranzit.

Permise de conducere europene: Dacă permisul v-a fost eliberat de o țară din UE, îl puteți folosi peste tot în UE. Înainte de plecare, asigurați-vă că permisul este încă valabil. Dacă permisul expiră pe durata unei călătorii în străinătate, acesta își pierde automat valabilitatea și s-ar putea să nu fie recunoscut în alte țări. Atenție! Nu puteți conduce în altă țară cu un permis sau un certificat provizoriu.

În unele țări din UE se aplică RESTRICȚII DE VÂRSTĂ pentru anumite categorii de vehicule.

Dacă v-ați pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere în timpul unei călătorii în străinătate, contactați poliția locală și consulatul sau ambasada țării dumneavoastră pentru a raporta această situație. Consulatul va lua legătura cu autoritățile naționale care v-au eliberat permisul de conducere (pentru a verifica dacă acesta nu era restricționat, suspendat, anulat sau revocat). Pe baza informațiilor primite de la consulat, poliția v-ar putea elibera un document provizoriu care vă permite să conduceți pentru scurt timp în țara în care vă aflați. Vă puteți înlocui permisul doar în țara în care aveți reședința obișnuită. Dacă tranzitați alte țări, aveți grijă că unele nu recunosc permisul provizoriu. /

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/driving-abroad/driving-licence-and-insurance/index_ro.htm

(Că nu mereu se cere tot pachetul de acte, nu este o lege valabilă care să-mi permită mie, călător, să încerc trecerea frontierei cu un permis expirat. Poate să nu-ți ceară permisul de conducere de exemplu la vamă, dar ce te faci la un filtru sau în caz de accident, Doamne ferește? Cei ce dau sfaturi de genul eu am trecut, ori treci fără grijă, fac o mare greșeală).

 •  Trecerea frontierei cu un autovehicul cu NUMERE DE CIRCULAȚIE PROVIZORIE NU ESTE PERMISĂ nefiind îndeplinită condiţia privind deținerea unui certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului, conform Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968.
 • La controlul de frontieră ESTE VERIFICATĂ VALABILITATEA DOCUMENTELOR, fapt pentru care cartea de identitatea/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice TREBUIE PREZENTATE ÎN ORIGINAL. (între carte de identitate CI și buletin este o mare diferență. Cu buletin, pentru, cei care îl mai dețin, nu este permisă trecerea frontierei, așa că cei care vă luați un bunic cu voi, verificați din timp ce document de identitate are).
 • La controlul de frontieră, NU este necesar să prezentați documente cu privire la  modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc).  Dar: 
 • În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective.  Institutiile abilitate să vă solicite aceste documente sunt cele cu atribuţii de control la trecerea frontierei, precum şi cele cu atribuţii privind respectarea regimului circulaţiei rutiere.

(Cu alte cuvinte vă pot trage pe dreapta chiar polițiștii de circulație din orice colț de țară europeană și au un timp limită în care să vă verifice documentele mașinii, dacă este declarată furată sau nu. Acum 2-3 ani știam că vă pot reține maxim 2 ore. Acum nu știu cât timp, legal, vă poate reține un polițist pentru verificare.)

 • În cazul în care intenţionaţi să călătoriţi în state din afara spaţiului Uniunii Europene, vă recomandăm să vă adresaţi reprezentanţelor diplomatice ale statelor respective cu privire la modul în care este reglementat aspectul referitor la justificarea dreptului de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducatorului auto.

Eu aici m-aș opri la SERBIA, țara care este foarte mult tranzitată de cei ce merg spre Grecia. Pe pagina MAE nu se spune dacă  trebuie să ai un comodat sau procură la intrarea în Serbia cu mașina înmatriculată pe numele altui proprietar dar surpriza apare  tot pe pagina MAE:  ATENȚIONARE: în cazul în care nu sunteți proprietarul autoturismului ridicat, serviciul la care este depozitat autoturismul va permite recuperarea acestuia doar în urma prezentării unei dovezi privind titlul în baza căruia dețineți și conduceți autoturismul respectiv (procură, contract de comodat sau de închiriere), autentificate notarial și traduse în limba sârbă sau în limba engleză. (preluare MAE)

Sau SLOVENIA: Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa  maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea proprietarului, perioadă care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire. În Republica Slovenia, autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Pentru mașinile luate printr-un contract de leasing, cereți documente de la  firma respectivă. 

 Cu alte cuvinte, e clar că PROCURA, COMODATUL sau CONTRACTUL DE ÎNCHIRIERE pt.  MAȘINĂ nu va fi solicitat la graniță, însă poate fi cerut de poliția din statele prin care treci, dacă există suspiciuni cu privire la deținerea legală a autoturismului. Circulația pe drumurile publice nu este condiționată de această procură dar ….

 • O altă problemă în unele țări europene este mașina de serviciu folosită  în scop personal,  lucru ce ar trebui  clarificat în contractul de muncă. Chiar dacă puteți utiliza temporar mașina de serviciu în altă țară din UE, nu aveți voie să o împrumutați sau să o închiriați altcuiva (de ex. soției sau copiilor). În unele țări ar putea exista excepții de la această regulă, atâta timp cât utilizarea mașinii de serviciu de către o altă persoană este menționată în contractul de muncă. Contactați înainte autoritatea națională de înmatriculare. Text preluat de pe https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/cars/company-cars/index_ro.htm 
 • În cazul în care, în timpul călătoriei, îți pierzi permisul de conducere, este recomandat să contactezi poliția locală, Consulatul sau Ambasada României, pentru a raporta situația și pentru a obține un document provizoriu, care să-ți dea posibilitatea de a conduce în continuare mașina.
 • În cazul în care tractezi o remorcă, și pentru aceasta trebuie să ai asigurare de răspundere civilă, iar polița în original va salva mult timp aferent procedurilor de rigoare, în cazul unui accident sau al unui filtru efectuat de poliție. /Sursa:  autovit

Și o altă durere a multor turiști români, de fapt o problemă foarte simplă dacă o rezolvi din timp:

Bulgaria, procurare vignetă

E-vigneta poate fi achiziționată on-line prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica), prin intermediul aplicației pentru telefoane mobile corespondente BGTOLL și prin intermediul site-ului operatorului de telefonie mobilă A1 www.a1.bg/e-vignette. De asemenea, e-vigneta mai poate fi achiziționată, în numerar, la regionale ale Agenției ”Infrastructura Rutieră” și la sediile operatorului de telefonie mobilă A1,  din marile rețele de benzinării (de ex: Petrol AD, Lukoil EOOD, OMV OOD, EKO, Nis Petrol, Shell Bulgaria EAD, etc.), de la oficiile poștale, din sucursalele EasyPay sau FastPay și de la alți parteneri comerciali.

La achiziționarea e-vignetei BG prin transfer bancar, aceasta va fi activată după aproximativ trei zile lucrătoare, din cauza procedurilor și timpului tehnologic specifice sistemului bancar de confirmare a plăților.

În cazul achitării cu card bancar, activarea vignetei electronice BG se va produce după câteva minute.

Verificarea valabilității vignetei se poate face la https://web.bgtoll.bg/TollProduct

06 august 2021: Nou! Acum poţi lua din Petrom taxa de drum pentru Bulgaria. Planuieşti o călătorie în Bulgaria sau mai departe? De acum poţi achiziţiona taxa de drum din staţiile Petrom selectate. Consultă lista AICI / petrom.ro

Automate pentru achiziție vignetă în punctele de frontieră:

Autoritățile bulgare au montat și au dat în folosință terminale de autotaxare tip bancomat și la punctele de trecere de frontieră, pe sensul de intrare în Republica Bulgaria, după cum urmează:

 • – 7 (șapte) la PCTF Kapitan Andreevo (situat la granița cu Turcia, corespondent PCTF Kapikule);
 • – 1 (unu) la PCTF Lesovo (situat la granița cu Turcia, corespondent PCTF Hamzabeli);
 • 4 (patru) la PCTF Ruse (Podul Dunării 1, situat la granița cu România, corespondent PCTF Giurgiu);
 • 1 (unu) la PCTF Durankulak (situat la granița cu România, corespondent PCTF Vama Veche);
 • 1 (unu) la PCTF Kardam (situat la granița cu România, corespondent PCTF Negru-Vodă);
 • 1 (unu) la PCTF Vidin (Podul Dunării 2, situat la granița cu România, corespondent PCTF Calafat). De asemenea, pe sensul de intrare în Bulgaria, după tonetele poliției de frontieră funcționează un ghișeu al Poștei bulgare, care eliberează contra cost e-vigneta BG; suplimentar, – 1 (unu) terminal de autotaxare tip bancomat este montat în benzinăria Sunny Oil, pe centura orașului Vidin, la câțiva km de PCTF Vidin;
 • – 3 (trei) la PCTF Gyueshevo (situat la granița cu Republica Macedonia de Nord, corespondent PCTF Deve Bair);
 • – 1 (unu) la PCTF Stanke Lisiciko (situat la granița cu Republica Macedonia de Nord, zona Logodaj)
 • – 4 (patru) la PCTF Kalotina (situat la granița cu Serbia, corespondent PCTF Gradina);
 • – 1 (unu) la PCTF Oltomantsi (situat la granița cu Serbia, corespondent PCTF Ribartsi);
 • – 1 (unu) la PCTF Zlatarevo (situat la granița cu Serbia, zona Novo Selo);
 • – 1 (unu) la PCTF Bregovo (situat la granița cu Serbia, zona Negotin);
 • – 1 (unu) la PCTF Vrâșka Ciuka (situat la granița cu Serbia, zona Kula);
 • – 3 (trei) la PCTF Kulata (situat la granița cu Grecia, corespondent PCTF Promachonas);
 • – 1 (unu) la PCTF Makaza (situat la granița cu Grecia, corespondent PCTF Nimfea);
 • – 1 (unu) la PCTF Kapitan Petko Voievoda (situat la granița cu Grecia, corespondent PCTF Ormenion).

Autoritățile bulgare specializate vor efectua controale inopinate în trafic prin efectuarea de verificări automatizate în sistemul de evidență al vignetelor electronice emise.

Subliniem faptul că o posibilă defecțiune a terminalelor de autotaxare tip bancomat montate în punctele de trecere a frontierei, pe sensul de intrare în Republica Bulgaria, NU poate reprezenta o cauză de exonerare a achitării taxei de drum pentru acest stat. În astfel de cazuri, recomandăm cetățenilor români să sesizeze autoritățile bulgare care își desfășoară activitatea în punctul de frontieră respectiv și să întreprindă de îndată demersurile necesare achiziționării e-vignetei BG on-line de la ghișeele poștale (dacă acestea funcționează în cadrul punctului de frontieră) sau de la cea mai apropiată stație de benzinărie. În caz contrar, vor fi nevoiți să suporte consecințele aplicării legii de către autoritățile bulgare – lipsa taxei de drum se sancționează contravențional.

În cazul în care un autovehicul este depistat în trafic pe un sector de drum supus regimului de plată prin achitarea vignetei electronice, fără a avea achitată taxa de drum, atunci, în conformitate cu art.10 alin.1, pct. 1 din Legea drumurilor publice, conducătorul auto, proprietarul mijlocului de transport sau o terță persoană trebuie să plătească o TAXĂ DE COMPENSAȚIE. Taxa compensatorie va putea fi achitată la fața locului în momentul controlului, cu card bancar de debit sau credit sau, în termen de 14 zile de la stabilirea contravenției, prin transfer bancar. Scopul introducerii acestei taxe este de a elimina procedura întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenției și de a permite conducătorului auto să își poată continua călătoria în cel mai scurt timp.

În momentul achitării taxei compensatorii va fi eliberat un document justificativ, care să poată fi prezentat în cazul unui control ulterior. Conducătorul auto își poate continua călătoria pe teritoriul bulgar, fără a achiziționa vigneta electronică, până la sfărșitul zilei. Lipsa vignetei electronice în următoarea zi va fi considerată contravenție. Conducătorii auto aflați într-o astfel de situație și care intenționează să părăsească teritoriul Bulgariei trebuie să achite mai întâi taxa compensatorie, în numerar, în cadrul punctelor de frontieră, la ghișeele autorităților îndrituite în acest sens. 

Mare atenție, vigneta de weekend devine valabilă începând cu ziua de vineri ora 12. Deci dacă intrati în Bulgaria la ora 10 dimineața, 2 ore nu aveți acoperire și amenda e sigură!

Pentru ce se poate întâmpla dacă refuzați să plătiți taxele, compensatorie și vignetă, unde este plată numerar și unde card bancar, e bină să  citiți cu atenție https://www.mae.ro/travel-conditions/3677#null,/Vigneta BG

Despre parcări, e inutil să scriu ceva. Circulând azi prin București, am văzut – fără număr- că suntem cei mai tari din Balcani parcând oriunde și oricum, fără lege, fără Dumnezeu și poliție