Prima dată?! Nuuu! A fost însă prima dată in anno Domini 2022 ?!
Am hotărât că facem și anul acesta o Grecie cu mașina în luna mai, prin locuri pe unde nu am mai fost. Deși cap de listă era prin aprilie doar frumoasa peninsulă Pelion, am zis să ne spălăm păcatele, de fapt doar privirile, cu muntele Athos. Bună parte din Halkidiki, patima românilor, nu ne-a atras până acum așa că am zis să vedem și unul dintre ultimele locuri ale Greciei continentale pe care nu le-am colindat (ar mai fi Tsoumerka și Alexandropolis nepășite, nemirosite și negustate de noi). Așa că iată-mă pe mine, cea care făceam planuri și rezervări cu un an în urmă pe vremuri ne pandemice, căutând pe ultimii timpi, pe net, locuri de vizitat și de rezervat 2-3 cazări, obligatorii pentru planul nostru de drum și excursiile dorite. Restul cazărilor au fost din mers, folosind desigur Booking.com »?. Și a fost ok. Am ales după vechiul obicei și două popasuri în Bulgaria, unul la Momcilgrad, Hotel Konak »?, doar gândind că era sâmbătă 21 mai și românii se vor înghesui în vămile spre Grecia; al doilea popas, la întoarcere, în Veliko Târnovo »?, mai mult pentru câteva cumpărături. Și pentru că tot aveam vineta bulgară plătită pe o lună, după venirea acasă am hotărât să ne refacem după vacanță vizitând Ruse, orașul bulgar pe care l-am ocolit ani de zile, plus împrejurimile. Final Ruse? Am rămas doar în mica Oradea cum am numit noi orașul, fără împrejurimi și a meritat. Am avut cazare centrală la Hotel Vega despre care voi povesti curând.
Dacă despre cazarea de la Momcilgrad am povestit deja, cea de la Veliko Târnovo a ales-o soțul meu pentru simplul fapt că este la marginea orașului (ieși direct în șosea) și are curte unde poți lăsa mașina cu bagaje cu tot, fără probleme. Dacă alegi una din cele 2 camere de 3 persoane, cu balcon, poți sta ochi în ochi cu draga ta car(uță) toată noaptea. Și important pentru cei ce vor să viziteze cetatea, prin spatele casei, urci câteva trepte și ajungi fix la porțile Tsarevets. Am scris acum câțiva ani despre The Beautiful House pe AFA, o găsiți pe Booking.com și vă spun doar că oferă condiții în camere la minim minimorum dar avantajele de mai sus o fac oferta de nerefuzat pentru un tranzit cu mașina, știind cât de complicat este în acest oraș cu parcările și chiar staționările. Pentru cei ce stau mai multe zile, există și un grătar în curte iar gazdele pun la dispoziție veselă. Este și o mini piscină pentru pici, un leagăn și parcă un mic tobogan. Și față de descrierea mea veche – 2015 – acum are frigider cu un mic congelator în camera de 3 persoane cu balcon. Pentru orașul V.T prețul raportat la serviciile oferite, este foarte corect. Recomand google translate, gazdele știu doar germană (de fapt în 2015 eu am fost prima persoană care am folosit aplicația pentru a ne înțelege și domnul m-a rugat să îi spun cum să și-o descarce pe telefon). La plecare anul acesta am primit un buchețel de trandafiri din grădinița proprie. Un gest frumos, l-am apreciat.
Dar să revenim la frumoasa Elada. La fel ca de fiecare dată când trec granița acestui pământ, am ceva emoții și multă bucurie. De ce? Nu știu exact dar este una dintre cele două țări în care m-aș muta cu mare drag. Sau aș oscila, câteva luni în Grecia, câteva în Portugalia! Vise ?!
Am ales se pare foarte bine perioada căci vremea a ținut cu noi. Pot spune că a fost cea mai călduroasă lună mai de când mergem noi în Grecia. Și important, nu ne-a plouat deloc!
Cât privește turismul, slab! Foarte slab în luna mai. Ca niciodată n-am întâlnit decât extrem de puțini români, nu multe taverne deschise, șosele foarte libere, chiar uneori ne întrebam dacă nu cumva suntem singuri pe autostradă. Am pățit ceva ce nu am întâlnit niciodată la sfârșit de lună mai în Grecia: în Pelion pe km întregi nu găseai o tavernă deschisă ori măcar un magazinaș să cumperi o pâine. La Akontisma idem, am mers fără să rezervăm înainte cunoscând locul și gazda dar am găsit sătucul turistic absolut pustiu, la fel orașul Xhanti și Kavala. Semne proaste pentru turism. Sper doar că vârful de sezon va fi mult mai bun, cel puțin pentru zonele litorale și religioase, căci pentru Grecia autentică, cea bogată în locuri istorice, în cultura antică, nu-mi prea fac vise.
Prețurile le-am găsit aproape la fel în zonele colindate. Inclusiv la puținele cazări deschise. Doar era extrasezon. Am mâncat foarte, foarte bine la Ouranopolis, la taverna Lemoniadis, aproape de cazarea noastră bună, Seafront Pension Antonakis, pe care chiar o recomand cu toată răspunderea (am plătit 50 € noapte, pt iulie și august prețurile sunt deja afișate cu aprox. 50% mai mari). Surpriză, soțul a comandat tsipouro și am primit din partea casei și o grozavă palincă parfumată! Atât de bună a fost că m-a convins și pe mine să beau, eu care n-am dat un păhărel pe gât decât în tinerețe, prinsă într-un sistem local ardelenesc, nu bei, nu ești de-a noastră, mai ales că e o comemorare! Am mai mâncat foarte bine abia în Argalasti la o tavernă pentru localnici, în rest, cum spuneam, ca niciodată tavernele grecești erau închise ori aveau un minim minimorum de oferte doar cu numele grecești, mâncăruri ce se puteau prepara pe loc, la cerere. Noroc că la cazarea din Tsagarada, la hotel Maistra »? , am avut un mic dejun deosebit de bun.
Plimbarea cu vaporașul în jurul muntelui Athos, dorită de mine de mulți ani, nu m-a impresionat. Nici nu mi-a părut rău de timp și bani, a fost doar o confirmare a faptului că drepturile omului nu sunt respectate nici de politicieni, nici de religii. Despre asta într-un articol separat.
Încă mă enervează sistemul de taxare de pe autostrăzile Greciei, nu pentru sumele destul de mari raportate la condițiile oferite, cât pentru timpii pierduți la fiecare toll. Chiar dacă am plătit cu cardul, am așteptat la fel de mult chitanța ca și cei care plăteau cash și așteptau restul. De ce oare Grecia nu introduce sistemul Turciei? Pentru turiști cel puțin ar însemna enorm. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri! Oricum pentru a vă face un calcul al sumelor ce trebuiesc plătite pe autostrăzile GrecieI, indiferent că mergeți cu bicicleta sau auto cu remorcă, aplicația Greek Tolls este perfectă.
Pentru Bulgaria am ales plata vinetei în sistem online »?, »?, astfel că n-am avut niciun stres și nici timpi pierduți în vamă, la chioșcurile de după vamă sau în căutarea unei benzinării. E drept că se poate plăti și la Petromul aflat pe teritoriul românesc, înainte de vama Giurgiu sau la alte câteva benzinării Petrom, așa cum spuneam în articolul indicat mai sus, dar plătind de acasă cu cardul, am economisit timp și am putut verifica înregistrarea vinetei în sistemul bulgar. Controale bgtoll erau ceva pe șosele, noi normal că n-am fost opriți.
Am ales să plecăm cu o mașină care merge pe benzină și LPG. Bună alegere! Costurile la combustibili în Bulgaria erau în mai aproape de cele din România, așa că aici nu a fost nici un câștig apreciabil. Dar per total costul a fost substanțial redus mergând pe LPG, adică am plătit foarte puțin peste jumătatea sumei dacă mergeam doar pe benzină. Adică am plecat cu rezervoarele full la benzină și gaz, am revenit cu peste ½ rezervor benzină neconsumat dar am încărcat de câteva ori LPG. Soțul a optat pentru încărcări doar la stații mari, adică OMV în Bulgaria și Shell în Grecia. Ei bine, la un Shell pe o autostradă din Grecia am avut a doua țeapă pățită în toți anii de Grecia: am făcut plinul la pompa LPG, maxim capacitate rezervor gaz dar am plătit pentru mult mai mult gaz! Plătind cu cardul n-am fost atenți imediat la plată, așa că ne-am trezit mai târziu că de fapt ne încasase cu 8 € în plus, plata fiind de fapt pentru un alt tip de combustibil. Nu putea fi nici măcar o mică confuzie referitoare la numărul pompei, eram singura mașină care a încărcat și plătit! Am descoperit după ce soțul meu și-a dat seama că încărcarea, ca număr de litri, depășise substanțial capacitatea rezervorului de LPG și după ce am tradus bonul de casă ?. Învățătură de minte, de cercetat bonurile de casă înainte de ieșirea din magazine, în orice țară am fi. Aveam să constat acasă că au fost și alții păcăliți la plinurile de benzină dar prin Macedonia. (Spuneam a doua țeapă grecească: cu ceva ani în urmă, la un toll pe autostradă, bariera ridicată, funcționara ne făcea semn să trecem repede și la cererea mea de a primi chitanța, mi-a dat una ce s-a dovedit a fi falsă! A făcut și salariata un ciubuc de câțiva euro păcălind câteva mașini și sistemul!)
La fel de bine se poate încărca LPG la BP (British Petroleum), prețurile fiind mai mici decât la celelalte două stații dar din păcate majoritatea nu au și LPG. Se poate însă vedea prețul și dacă există pompă de gaz auto la stații pe aplicația fuelGR. Față de benzinăriile de lanț, la cele mici prețul LPG-ului era suspect de ieftin, diferența fiind și de peste 20 cenți, așa că n-am riscat.
Este bine să vă informați din timp dacă folosiți o mașină și pe gaz în cazul în care mergeți pe o insulă căci acolo mai rar se găsesc stații de încărcare cu acest tip de combustibil. Este de studiat din timp https://fuelo.net unde puteți descărca o hartă cu benzinăriile preferate după brand. Recomand însă aplicația din MagazinPay, myLPG.eu Aplicația aceasta este un must have pentru posesorii de mașini pe autogaz, mai ales dacă circulă în afara țării.
Tot la capitolul combustibili auto, prețurile la motorină în Grecia sunt sub prețurile benzinei iar cele LPG sunt de obicei cam ½ din prețul benzinei super 95. Prețurile diferă substanțial uneori, după firmă. Am observat azi că în timp ce prețurile la benzină și motorină au crescut ușor, cele la LPG au scăzut binișor față de perioada când am fost acolo. Oricum, nimeni nu poate ști sigur care va fi prețul combustibililor mâine ori săptămâna viitoare. Din propria experiență, nu vă faceți calcule doar pe informațiile turiștilor ce sunt în prezent în Grecia, ci adăugați o sumă de rezervă pentru bugetul auto.
În Bulgaria prețurile la motorină și benzină sunt precum șnurul de mărțișor, adică cresc și scad dar se pare tendința acum este de creștere mai mare la motorină. Imprevizibilă situație în această vară. La LPG este oarecum staționar.
Athos, un munte cu circuit închis
Deși nu am mers cu mașina electrică, problema m-a interesat dintr-un anume motiv. Ei bine, cu năduf spun, Bulgaria stă mult mai bine la numărul stațiilor funcționale de încărcare a mașinilor electrice și pentru asta cei interesați găsesc aplicații de descărcat pe telefoane. La noi bârfa spune că s-au făcut multe stații de încărcat electric din fonduri europene care acum desigur sunt închise! Deși n-am folosit o mașină electrică așa departe, mă interesează problema. Pentru o primă informație, https://gps-online.webshow.ro/harta-statii-incarcare-electrice .
Drumurile prin Bulgaria la fel ca în anii trecuți. Pentru o informare cât de cât actualizată, pare că http://www.roads-bg.eu este actualizat. Pentru o informație corectă, după ce deschideți legenda, deschideți și общата легенда, adică legenda obișnuită.
În Grecia deși plătim binișor autostrăzile, pe partea spre Kavala nu prea poți adormi ? la volan sau chiar pe locul mortului, de asemeni și o porțiune dinspre Salonic spre Atena. Pe altele se lucrează intens.
Taxa de pod Giurgiu-Ruse la fel ca anul trecut, 15 lei, plată cash sau card (pt card n-am văzut niciun semn dar se poate. Ruse-Giurgiu este 2 € sau 4 BGN, plata cash ori card. La cash se pare nu acceptă firfirici. Podul la noi bun, la bulgari destul de rău. Bulgarii se vor apuca în vara asta de refacere, dacă nu-l ascultă pe nea Grindeanu să amâne lucrările la iarnă.
Aveam în plan să-mi recuperez banii blocați de trei ani de Wizz Air, după repetabile anulări de zboruri oriunde am luat în Europa. Hotărâsem că în vara asta pregătim valiza, apoi rezervăm zborurile și în următoarele ore țuști în avion. Păi după ultimele întâmplări și miile de anulări de zboruri ale tuturor firmelor, anulări chiar cu clienții în aeroporturi, unii chiar urcați în avion, mai lăsăm bănuții în portofelul Wizz Air și scoatem caii către o nouă destinație. Unde? După ce dau cu banul, vă anunț. Bine, e secret dar eu știu cum va cădea banul ….
In concluzie, un sejur artistic, cu de toate: cultura, shopping, mancare buna, munte si mare si cazare decenta, in conditii bune. Merita incercat, se poate potrivi tuturor bugetelor si tuturor pasiunilor.
Da, Grecia încă este un loc ce se poate potrivi tuturor bugetelor. Cu o condiție: Să nu pleci nedocumentat asupra locului de vizitat, perioadei, cheltuielilor de călătorie, mâncării, obiceiurilor locale, să nu ai prejudecăți și mai ales să poți înțelege sufletul grec dominat de agape!